Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Programkapcsoló helyettesítő építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Géza80 hozzászólása Máj 10, 2009 /

Sziasztok!
Egy Whirlpool mosogatógép programkapcsolóját szeretném helyettesíteni. A helyettesítést elsősorban analóg alkatrészekből szeretném megoldani. A segítséget előre is köszönöm.

(#) kaqkk válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Kb 15 éve terveztem egy programkapcsolót :a megépítését soha nem kezdtem el ,mert kb egy 20x30as
panelra fért volna rá (ha van ekkora hely a mosógépedben megpróbálom megkeresni és elküldeni neked a kapcsolási rajzot .
(#) Géza80 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

A hely az nem gond. Van bőven. Köszi.

Sajna nem találom a rajzot , pedig mindent feltúrtam

Mind1, azért köszi.

De ha jobban belegondolunk ,az alap funkciók vezérlését meg lehetne oldani egy mechanikus időkapcsolóval
és egy 4017 számláló ic vel ami reléket kapcsolgatna

Igen, de nem nagyon vagyok ebben jártas.
(#) idlob válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Nem tartom túl valószínűnek a gazdaságosságát, bár konkrét típust nem ismerem (esetleg küldhetnél típusszámot). Kb. mennyi mechanikus kontaktust kellene kiváltani?
(#) Géza80 válasza idlob hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Csatoltam néhány képet a gyári programkapcsolóról. A készülék amiről szó van: Whirlpool ADG 6560/1
A programkapcsolón egy AC swich volt elszállva. Azt kicseréltem, életre is kelt, de bármelyik programot indítom mindig csak az öblítést csinálja, de azt is kb 2-3x gyorsabban a normális öblítési programnál. Van az alaplapon egy "MC9S08AW32"-es típusú programozható ic, aminek szerintem megsérülhetett a programja, mert az alaplapon minden alkatrész hibátlan. Az ic-hez progit és loadert szerintem soha nem találok. Egyébként Magyarországon a Flextronics-ban lett összepakolva a panel.
(#) Thowra válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Üdv!
Nem lehet, hogy a gép valamiféle hibajelzést ad?
Ha a panel kuka, akkor szerintem a legjobban egy pices megoldással járnál. Kevés külső alkatrész kellene és akár több program is megoldható. A folyamat ugye a következő:
Ha az ajtó zárva van csak akkor mehet a dolog.
Ha nincs bent elég víz akkor enged be.
Ha kell fűteni és hideg a víz akkor fűtés bekapcs.
A motor közbe mozgatja az edényt.
Ha lejárt a program és van benne víz akkor szivattyú bekapcs.
Ha a víz elfogyott, pittyegni a háziasszonynak, hogy kész.
A sok "ha" az eldöntendő dolgokat jelöli, valami hasonló progi kellene a picbe. Szerintem olcsóbb lenne (akár a program megíratásával is) mint egy analóg vagy új, gyári panel.
(#) Géza80 válasza Thowra hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Végignéztem minden jeladót, kapcsolót, még a kábeleket is és minden rendben van. Mivel volt egy AC swich csere, valószínűsítem, hogy egy feszültség ingadozás (inkább feszültség ugrás) okozhatta a problémát. A véleményem szerint a "MC9S08AW32"-es ic vagy a progija feküdt meg. Sajnos nem ismerem a PICeket.
Én a 4017 felé hajlok megtűzdelve néhány logikai kapuval, de nyitott vagyok minden lehetséges alternatívára. /A PICre is/
(#) Norberto válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Én ismerek egy embert (konkrétan az informatika tanárom), aki egyszer képes volt saját vezérlést készíteni mikrovezérlős alapokon a mosógépéhez.

Egyébként egyáltalán nem nagy művészet, inkább a minél iparibb kivitelre célszerű törekedni, azaz a biztonságra, mindenképpen.

Az összes elvégzendő művelet feltételeken alapul, ahogyan azt Throwa ki is fejtette múlt éjszaka, én is csak hasonlót tudnék írni, mivel más műveletek nemigen vannak mosás közben.

Egyébként nem lenne rossz projekt egy komolyabb szerkezetet összehozni, sajnos mi is kénytelenek voltunk néhány éve kidobni például egy újszerű mosógépet, mert meghalt a prog. kapcsolója és jobbnak találtuk egy új gép beszerzését, mint az akkor is 30-40 ezer Ft-os prog. kapcsoló kicseréltetését. Akkoriban még nem voltam igazi uC felhasználó, szóval esélytelennek láttam, hogy én akkor vezérlést készítek 1-2 napon belül a géphez (pedig milyen jó is lett volna ). Ma viszont már meggondolnám a dolgot, illetve amúgy is szoktam gondolkozni néha ilyesmin, hogy ilyen univerzális vezérlést kellene egyszer összehozni mosógépekhez...
(#) Thowra válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Üdv!
Van itt egy topic, modulrendszerű grafikus pic programozás néven. Lényegébe logikai kapukból, számlálókból, flipflopokkal meg hasonló elemekkel lehet összedrótozni a "kapcsolást" melyet a program lefordít a pic számára ehető kóddá. Ha 4017 meg társaival boldogulsz akkor a Parsic nevű progiba is sok ismerős dolgot találsz. A program nem igényel programozói tudást, semmiféle programnyelv nem kell csak a logikai kapuk meg hasonlók ismerete, nomeg, hogy tudjuk mit szeretnénk megcsinálni . Egy próbát megér ha megnézed. Ha nincs PIC égetőd gyorsan össze lehet dobni egyet, vagy lehet, hogy van is valaki a környékeden akinek van. A fűtéshez meg hasonló cuccokhoz érdemes szerintem relét tenni (bár gyárilag kispórolják).
(#) vgyre válasza Thowra hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia!
Mielőtt hozzákezdenél bármibe is, előbb vizsgáld meg a panelen lévő elkókat, elsősorban a 400V-osat. Előszeretettel szoktak kiszáradni, kapacitás szegénnyé válni.
(#) Géza80 válasza vgyre hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Köszi megnézem, de a gép 1,5 éves. (Gyakorlatilag még a por sem szállta be)
(#) Géza80 válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Sajnos minden elkó rendben.
(#) zolika60 válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nekem van egy régi Whirpool mosógépem mechanikai hibákkal és még szinkronmotoros programkapcsolóval. Nagyon elvetemült ötet volna azt belefaragni? Szívesen neked adom.
(#) zoz11 hozzászólása Máj 14, 2009 /

Hello
Kinullázni már próbáltad a programot? Külön az eepromját külön a prociját,. Mivel ez nem program hibára utal, hanem mikor elszállt a gép akkor valószínűleg annál a program részletnél lehetett, és az ilyenkor szokott ilyen jelenségeket csinálni.
Meg végig méregetném menetközben a feszültség szinteket, meg esetleg a kvarcnak a frekijét, hogy minden rendbe van-e.
Én személy szerint csak akkor állnák ilyennek neki ha van egy kis tapasztalatom programozás téren, ha nincs akkor felejtős a dolog, mivel azért itt a szenzorok jeleit is figyelni kéne, pl. vízátfolyás mérő, NTC, és ezeknek a jeleit valahogy meg is kéne etetni a PIC-el .
Üdv: Zoltán
(#) Norberto válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Idézet:
„Kinullázni már próbáltad a programot? Külön az eepromját külön a prociját”

Azt miként szokás, hogyan kell? Tippjeim vannak mondjuk (szerintem minden egyes tápfeszültségre való ráadáskor önmagától meg kellene történnie ennek a nullázásnak, magyarul a reset-folyamatnak. Pláne a processzor esetében szokták ezt minden esetben elkövetni -> a processzorokat általában úgy tervezik, hogy van bennük egy reset-logika, azaz amikor tápfeszt kap, akkor reset állapotba kerül a proc. és 0-ról kezdi (kezdené) el a programját futtatni. Vagy háztartási gépeknél más a szitu?)
(#) zoz11 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Sajnos ezeknek a prociknak 99%-ában nem megy végbe ez a folyamat. Pl. sok háztartási gépnél ezért van az, hogy áramszünetnél megbolondul, hülyeségeket csinál meg ilyesmi. Onnét akarja kezdeni a programot ahol abba hagyta, és ennél a folyamatnál szoktak be kergülni, pl. mosógépnél, az nagyon gyakori hiba jelenség hogy fűt a gép, és áramszünet lesz, mikor újra meg jön az áram, akkor viszont már visszahűlt a víz 1-2fokal, és hiába van ugyan abban a program helyzetben a proci, de mégse képes elindulni mivel a mentett értékkel nem egyezik meg az akkori NTC értéke. Ilyenkor van az, hogy utána nem fűt rendesen, fél óra alatt végig viszi a programot meg ilyesmi. Ha nem ugyan abba a környezetbe van újra indítva, akkor csak a szoftver frissítés hozhatja vissza az élők sorába. Nem 1-et és nem 2-t visszahoztam ezzel a módszerrel.

Valamelyik proci képes helyre állni magától, vagy valami resetes módszerrel, de nagy része megkergül.

Géza80 privátba ha elküldöd a gépnek az adatait, a proci típusát és verziószámát akkor lehet hogy tudok segíteni, mert Whirpool gépekhez rengeteg szoftverem van.

Üdv: Zoltán
(#) Géza80 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Én is valami hasonló problémára gondolok. Csatoltam néhány jobb minőségű képet a programkapcsolóról és a prociról.
(#) Géza80 hozzászólása Máj 16, 2009 /

Senkinek semmi konkrét javaslata ??
(#) Thowra válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Üdv!
Esetleg egy próbát megérne végigkövetni a hibás alkatrész sávjait, hátha van valami még amit kinyírt, vagy megkerül ami kinyírta.
(#) Géza80 válasza Thowra hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Mindent végig mértem, nem csak a meghibásodott alkatrész sávját. De ha még nem is mértem volna végig mindent, akkor is úgy gondolnám hogy programhiba, mivel minden programon ugyan azt a műveletet csinálja /gyorsítva/. Én szerintem marad az új programkapcsoló, hacsak zoz11-nek nem sikerül egy gyári szoftvert keríteni hozzá.
Ha van valakinek konkrét ötlete (esetleg rajza) azt szívesen várom. Én a 4017-es számláló irányába indultam, és egyenlőre jól haladok. Most azt próbálom megvalósítani, hogy az 555 kimeneti frekijét menet közben változtatni, mert nem kell ugyan annyi idő egy víz feltöltéshez, mint egy 30-40 perces mosási ciklushoz.
(#) zoz11 válasza Géza80 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Bocs hogy így eltűntem, de nyakig vagyok az építkezésben.
Találtam három ilyen panelt is itthon. Majd a jövő hét első felében megpróbálom bevizsgálni, hogy jók e, meg hogy milyen verziójú szoftver van rajtuk.

Ez már nem alkatrész hiba, hanem szoftver gond 100% .

(#) vili hozzászólása Okt 19, 2013 /

Sziasztok!
A whirpoll awt 2287/3 - 800 típusú mosógépünk nem centrifugázott ki. Kiderítettem, hogy a programvezérlője a rossz. Azon belül mi lehet a hiba? És miért áll le a program több helyen?

Üdv: Vili
(#) zoz11 válasza vili hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Hali
Ha jól tudom akkor ezen a panelon egy 1,5µF os nagy „tégla” kondi van a tápban, ha az veszítet a kapacitásából, akkor csinál ilyeneket ez a típus.
(#) vili válasza zoz11 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /

Szia!

Egy 1 µF-os kondi volt benne. Kicseréltem egy 1,5 µF-osra.
A párom most elindított egy programot. Most derül ki, ez volt-e a hiba. Egyenlőre köszi az ötletet. kb egy óra múlva üzenek.

Üdv. Vili
(#) vili hozzászólása Okt 20, 2013 /

Van még egy probléma is. Helyenként leáll a program vezérlő.
Mi lehet a hiba?

Üdv. Vili
(#) vili hozzászólása Okt 20, 2013 /

Eddig azt hittem, hogy a programvezérlő a hibás. Kiderült, hogy mégsem az a hibás. Az történt, hogy amikor kicseréltem a programvezérlőt, a centrifugázás elindult. Bátran elindítottunk egy programot, de a centrifugázás ismét nem indult el.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem