Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   508 / 3962
(#) djgaby válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
sikerült megmérni a tafó kivezetéseit.
úgy van ahogy megírtad
0 a közös pont és a 2 oldalsó szálán pedig 30-30v
akkor tehát e jólesz 2panelhoz
(#) gg630504 válasza bancsi15 hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
2 pont oda, így jók a D1..D4-ek :hide:

i = index
Ut = tápfeszültség. pl 9 V.
ULED = LED nyitófeszültsége, pl. sárga 2.1 V.
ILED = LED-en átfolyó áram, pl. 20 mA.
h21 = tranzisztor áramerősítés, pl. 200.
UD = D1..D4 dióda nyitófeszültsége, 0.7 V.
a = 5, hogy biztosan teljesen kinyisson a tranzisztor, ennyiszer nagyobb bázisáramot állítok be a feltétlen szükségesnél.

Ri = (Ut-ULED)/ILED, i = 7..12
Ri = h21*(Ut-(5-i)*UD)/ILED/a, i=1..5
R6 = R5
(#) danelnagy95 hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
Helló!

Hova kéne csatlakoztatni ezt az áramkört?:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_kivezerlesjelzo.html

A Választ előre is köszönöm!
(#) Vacok hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Olvastam, meg hallottam hangfrekvenciás áramkörökről olyat, hogy a hibátlan működés feltétele az alkatrészek megfelelő elhelyezése a nyáklemezen.
A csatolt kapcsolás az egy gitár előerősítő, és egy hangszínszabályzó,a nyákrajza az igen nagyra sikeredett, és a jelenlegi alkatrészméretek mellett sokkal kisebbre is lehetne építeni, nem beszélve arról, hogy többet megépítve elég sok nyáklemezre, és maratóra lenne szükség. A kérdésem az lenne, hogy a nyákrajzot hogyan lehetne lekicsinyíteni, úgy, hogy megfelelően működjön?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Danikaaa hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki segíteni? Milyen márkájú kompresszort éri meg venni? Einhell, O.K. B.D.... Melyik az amelyik 2 bekapcsolás után nem megy tönkre?
köszi, Dani
(#) Dudus válasza Hujikolp hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Érdekes van egy AC-7E és egy AC-8E, de egyikben sincs PTC. Amilyen pici ( kisebb, mint 10 µF ) pufferkondi van bennük nincs is rá szükség. Van róla fényképed?
(#) Flatlander válasza djgaby hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Akkor jó Kösd be a puffereket ahogy a rajzon volt legalább 2x10.000mikro és párhuzamba kötöd a két végfokot 0 az ugyanúgy közös többi egyértelmű + + -- ugyanoda és kész.Elvileg elkell bírnia.De a borda szigetelést nehogy elfelejtsd mert akkor ic csere
Szóval grécre rá utána a +ot az egyik kondi pozitívjára a -ot a másik kondi negatívjára és ami kimaradt +- azt kösd össze és ide rá a nullát és kész,utána ugyanide a kondikhoz kötöd a végfokot és kész.
(#) nagy hoho válasza Vacok hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Helló ! Ahogy látom a fő probléma a kondikkal van. Vedd meg a kondikat tedd rá a nyákrajzra a megfelelő pozicióhoz és módosítsd a nyákrajzot.Ezt egy egyszerű rajz pár perc alatt meg vagy vele.
(#) Hujikolp válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Hazaérek, és teszek fel róla képet. A legjobb, ha kondi lenne, mert azt tudom cserélni Fél 3, 3 környékén tudom feltenni.
(#) Vacok válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ez eddig ok, de a nyáklemez ugyanolyan nagy lesz.
Vagy ha tervezek hozzá egy nyákrajzot, azt figyelembe véve, hogy minél kisebb legyen a nyák, akkor vajon megfelelően fog működni?
(#) c27 hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Sziasztok! Nagy segítségre lenne szükségem: egy ősrégi winchesterre bukkantam nemrég. Sikerült megmentenem a motort és a vezérlőjét. Ez tényleg olyan régi HDD, hogy külön van a motor vezérlője és a motor is elég vagy. Most épp felújítás alatt van a motor, de az elektronikát kéne vizsgálni, mert nagyjából 1-2 hét és a motor új lesz és ki kéne próbálni. Teszek fel pár képet.
(#) c27 hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Odáig eljutottam, hogy 6 db tranzisztor kapcsolja a feszt. a motorra ezel el is vannak különítve, van 2 ic egymás mellett és egy kicsi ezek gondolom a tranzisztorokat vezérlik és még van egy fura nagy izé ami valami kapcsoló lehet talán feszültséget érzékel gondolom, ha alacsony nem megy a moci, de lehet másra kell. Van 2 tranzisztor külön azok nem tudom mit csinálhatnak. Nagyon szeretném kipróbálni a motort remélem tudtok segíteni nem akartam egy új topicot nyitni ezért. Még pár képet felteszek.
(#) ilythenge hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Hello, tudnátok segíteni? Ha egy 64W max.teljesítményű erősítőt kötök 110W-os hangafalhoz ill. egy mélynyomóhoz (aminek nem tudom az adatait, de olyan 150-200W-os lehet), akkor "mi történik"? Van értelme,megfogja valamennyire hajtani a ahangfalakat?
Előre is Köszi.
(#) besi99 válasza ilythenge hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ha az illesztések megfelelnek, igen, de erről egy szó sem hangzott, hogy hány ohmosak?
(#) gforg hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Kedves fórumosok,

barkácsolás céljából szeretnék egy teljesen egyszerű módon működtetni egy steppet motort. 4 vezetékes, 12V-os, bipoláris, ha jól emlékszem.

Kerestem és vettem hozzá egy vezérlő IC-t (UDN2916), a leírása itt (http://www.allegromicro.com/en/Products/Part_Numbers/2916/2916.pdf) megtalálható.

Lenne esetleg valaki olyan kedves, hogy segít a bekötésben? Az IC lábkiosztása benne van a PDF-ben, de nem értek annyira hozzá (sőt igazából semennyire sem), hogy be tudjam kötni.

A 12V és 5V feszültség megvan, egy billenőkapcsolóval szeretném léptetni ide-oda, egyesével, az irányváltó kapcsoló is megvan. Azt nem tudom, hogy mi határozza meg, hogy mekkorát lép a motor, és hányat? Ha lenyomom a kapcsolót, és nyomva tartom, akkor a motor forog folyamatosan, vagy csak lép egyet, 1 egész lépést, vagy felet? Az irány vezérlést is értem, de ha jól sejtem valamilyen ellenállás határozza meg, hogy mekkorát lépjen...

Előre is köszönöm a segítséget. Keresgéltem a fórumon erre az IC-re, de nem találtam infó-t.

Üdvözlettel, Gábor
(#) danelnagy95 hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Újra segítségre lenne szükségem.
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, de nem tudom 12V-ot miből tudok nyerni.9V-os elemről táplálnám.Segítsetek abban , hogy vltoztatás nélkül meg tudom-e építeni, vagy az változtatni kell-e rajta.Ha kell akkor mit?
http://bsselektronika.hu/bss/index.php?id=68&searchtext=h%F5m%E9r%F5&c1=1
Köszi a választ , sziasztok
(#) Hujikolp válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Íme a képek.
(#) Dudus válasza Hujikolp hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ez a PTC ebben a töltőben túláramvédelmet lát el, tulajdonképpen egy biztosíték. Hidegen közel rövidzár kell, hogy legyen. A névleges áram fölött ahogy elkezd melegedni nőnie kell az ellenállásának. Ha így meg van égve, akkor kapott már a sorstól. Mérd meg, hogy mi van a kimeneten. Ez a töltő egyszerű, mint a szög, 4 dióda pufferkondi és a PTC, mint biztosíték.
(#) Hujikolp válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
A kondenzátort kispórolták belőle, mekkorát tegyek bele? 100ľF/16V ? Akkor ha összeszerelem, akkor működőképes lesz?
Köszi a segítséget!
(#) Dudus válasza Hujikolp hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ez 1A-nál többet sosem adott le, így max. 1000µF/16V elég bele, de 470 µF - től sem fog nagyon megsértődni. Ha a trafó nincs leégve, a kondi beültetése után működnie kellene. Ne lepődj meg, hogy terheletlenül sokkal nagyonn feszültséget fogsz mérni, mint ami rá van írva, ez ezeknél a konstrukcióknál normális.
(#) feki00 hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Üdvöset!
A kedves fórumhasználók közül valakinek van ötlete vagy tudomása hogy többeres vezetékben hogy lehet behatárolni egy vezeték szakadását, úgy hogy a közös szigetelést ne kelljen megbontani?

Hálózatra tervezett vezetékek esetén tudom hogy van erre módszer de, nem tudom hogy az működne-e többeres alacsony feszültségű vezetékekkel.

Köszönöm szépen a válaszokat előre is.
(#) Bxncx hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Ennek a kondinak melyik sarka a + ? A papíros vagy a sima?

Kép 001.jpg
    
(#) Dudus válasza Bxncx hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Nézd meg a "-" jelet tartalmazó sávon a nyilak merre mutatnak és meg lesz a megoldás.
(#) Hujikolp válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Működik! Bár a kondi kimaradt belőle, mert nem fért el, de a telóban van, szóval most jó, nem tudom, hogy akkor mi lehetett vele...

Köszi!
(#) Bxncx válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ja.. Megvan Elég egyértelmű, csak én nem vettem észre. Köszi
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Az a kérdésem hogy egy szimpla megszokott 2 tranzisztoros astabil multivibrátorral maximum mekkora frekvenciát lehet elérni még? És korlát mitől függ, így RC taggal mekkora a max frekvencia ami még elérhető? Probálkoztam 10nF-os kondenzátorral és BC tranzisztorral és 70 kHz volt amit elértem, persze ez nekem messze nem kielégítő. Megpróbáltam 1 pF kondival de erre már meg se mukkant a vibrátor. Tudom lehet, sőt biztos túl kicsi érték ez de nem kaptam semmi 1nF 500pF közötti értéket. Most egyszerűen az a felelős hogy így RC taggal nem lehet elérni nagy frekvenciát vagy esetleg ha cserélném a BC tranzisztorokat BF nagyfrekvenciásra akkor működhetne, vagy édes mindegy mert az RC tag nem teszi lehetővé ezt s nem a tranzisztor? Köszönöm is elpre válaszotok.
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Van egy autóm amiben RX IC-t találtam és egy halom tranyót ami gondolom két h-híd lehet.
Viszont diódát egyet sem találtam benne az RX IC-hez nem kell?
Ki szeretném váltani másik IC-re csak nem tudom mit kell tudnia annak, mekkora terhelés lesz rajta milyen védelem kell stb...
AVR-t kötöttem az RX kimeneteire az egy 100µF-es kondival már ment, de érezhető volt a terhelés és a proci sebességének összefüggése.
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
R-C oszcikkal még amatőr készülékek is voltak szép számmal,csak más kapcsolástechnikával. Nekem van egy kedves könyvem, ebből pár oldalt felteszek a Téged érdeklő témakörből.
Katt ide
(#) hapro hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Ez mi lehet?

Valami leválasztó trafó féle?
Vagy 230V fesz stabilizátor?
(#) Dudus válasza Hujikolp hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Így, kondi nélkül nem egészséges, valamit csak bele lehet varázsolni.
Következő: »»   508 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem