Fórum témák
» Több friss téma |
Nem vészes. Főleg, ha hipersil.
Kisebb tömeg. Kisebb méret. Gyakorlatilag bármilyen vaskeresztmetszet előállítható (értelmes határok közt). Megvalósítható nagyon lapos kivitel. Nem kell külön cséve. Soha ne esik szét. Könnyű rögzíteni, jól dobozolható műgyanta kiöntéssel. Kicsi a szórás. Kicsi a veszteség, jó a hatásfok.
Viszont csak bonyolult géppel lehet tekerni. Szinte lehetetlen légrésés megoldást összehozni (ezért nem lehet jó hegyeztőtrafó).Nagyon nagy feszültségeknél problémásabb a sorok közti szigetelése.
Ahham.Nah megnéztem rendesen mivel egy dobozba is bevan téve mégse hypersil,pedig amennyi kilátszik oldalt belőle nagyon úgytűnt.A veszteség az hogyértve?És a hatűsfok?ez 650w és akkor ebből kb mennyit tud tényleg leadni is?A többi nagyon hogy tömeg,lemezelés,méret nemzavar.Amugyse lenne ezt könnyű tekerni mert nincs csavarozva a lemezelés szóval tuti ragasztva van Kipróbáltam a 400w-os végfokkal hajtotta elég szépen,igaz kb fél óra mulva kellemes kézmeleg lett a trafó,de szerintem ez normális(igaz toroid nemmelegszik ennyire).Szval a hibáival szerintem megér 10.000-ret?
A sima csévés trafó nagyon kis terhelésnél kb 3-4 óra alatt lehet olyan kellemesen kézmeleg?A toroid az nemmelegedett szinte semmit,baj hogy ez melegszik?
Melegedhet a toroid is. Ha korszerű, akkor van benne hővédelem. A védőkapcsoló vagy biztosíték általában 120-135 fokos, de lehet kisebb értékű is. Kézmeleg állapot teljesen normális, nem kell rosszra gondolni.
Akkor jó Szerintem megveszem ezt igaz nagyobb de elég szépen hajtja a végfokot és olyan 10voltot esik max ami még elmegy.
Ha van egy 500w-os toroid és csak a 12voltja van terhelve kb 0,5amperral akkor mennyit fogyaszthat a trafó?
Ha nem akarsz mérésekkel bajlódni, akkor számolj úgy, hogy a hatásfok 96%. Tehát 12V x 0,5A = 6W hasznos 6,35 W összes. Vagy nem ezt kérdezed?
Szóval akkor egy 500w-os trafó ami 12volt 0,5amperral van terhelve kb 6-7wattot fogyaszt?
Ha van jó (deprez) műszered, akkor mérj a primer körben áramot, szorozd meg 230V-al és az lesz a vége.
Multiméter van most csak nálam.
Szevasztok! Van két 300watos végfokom, és ehez szeretnék épiteni egy toroid trafót.Eben szeretnék segitséget kérni.Szeretném ha adnátok egy pár adatot hogy ehez a végfokhoz milyen vasmag szükséges és milyen vastagságu primer és szekunder kell.Pontos adatokat szeretnék kapni ha lehet.
A válaszokat előre is köszönöm
Szia!
Milyen vasmagod van? Pontosan milyen végfokoról van szó? Hány V-ról megy? A legjobb az lenne ha úgy csináltatnád a toroidot. Egy 1000VA-es trafó kb 19-22 ezer Ft, Graetz hidak, pufferek, további 6-8 ezer. Dobozod van hozzá? Ha mindent úgy kell megvenned, akkor nagyon meg kell gondolnod az építést, hogy megéri-e.
Csabi! Együtt van 2 db 300 Wattos vagy két külön kütyü? Mond meg, hogy milyen feszültségekre és áramokra van szüksége a 300W-os végfokoknak és megmondom, hogy mi kell hozzá... De nem hiszem, hogy meg tudod kézzel tekerni. Vagy ha megcsinálod, akkor drágább lesz és rosszabb, mint amit a profik csinálnak, hacsak nincs a pincében egy vasmagtekerőd, hőkezelő kemecéd, toroid tekerecselő géped, és még az aprőságok . No nem bántásból mondom, csak jót akarok. Ha leírod mit szeretnél, körülnézek, mit tudok ajánlani elfogadható árban.
Láttam valaha valahol itt az oldalon egy kicsi progit amivel lehetett számolni a toroid tekercseléséhez szükséges menetszámokat most nem találom sehol nem tudnátok segiteni ?
Szevasztok.2 különálló 300 wattos végfokom van, ami külön külön 5 A-t vesz fel +-65V-on, ehez szerintem elegendő 2*45V.Az alimentáló részen 6Db 10000µF/100V-ra vannak a greatz híd pedig 35A/400V-ra van, na most, ehez agyatok értékeket, mekkora vasmag, és milyen átmérőjű primer, szekunder kel hozzá. A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Szereztem egy toroid trafót de a szekunder része teljesen le van bontva azt szeretném kérdezni tőletek hogy hanyas huzalból kellene újra tekerni hogy olyan 300VA legyen a méretei így szekunder nélkül : magasság 3.5cm Átmérő:8cm Középső lyuk átmérő 3cm. mm-es eltérések vannak a méréseimbe de durván ezek a méretei. Ja és egyáltalán kihozható ebből 300Va teljesítmény vagyhogyha nem akkor mennyi lenne a max amire felzudnám tekerni és hanyas huzallal. Előre is köszi a válaszotokat!
Ez nem lesz 300VA!!
Inkább kb 100VA körül saccolnám, de jó lenne tudni mekkora is az a vasmag.
Szia!
Szerintem is a megadott méretű toroid trafódból max 100 VA-t lehet kihozni. Nekem van egy valódi 300 VA-os toroid trafóm melynek külső átmérője kb. 20, magassága pedig kb. 8 centi. Súlya pedig saccra min 2 kiló. Azt pedig, hogy milyen vastag huzallal kell tekerni az a leadandó szekunder áram ill. feszültség függvénye abban az esetben ha egyébként a trafó mágneses papaméterei (vasmag méret, tömeg, stb.) rendben vannak. Röviden ne reménykedj a 300VA-ben és add meg a szekunder oldali kivánalmaidat.....
Helló!
2*40 voltig akarom tekerni az addig oké is lenne csak azért érdeklőttem hogy mennyi lenne a max amit kitudok belőle hozni hogy mégis tudjam de ettől féltem én is hogy ebből nem lessz 300VA sajna. Egy Beag apt 100-as végfokhoz akartam használni mert az eredeti toroidja nincs meg de akkor ahoz ez biztos gyenge lessz.
Kb 1-1,5amperhez hány wattos trafó szükséges?(12v)
Folyamatos 1,5 A-hez? Minimum 20VA, de inkább legyen 30. Így már stabil lehet a 12V, 1,5A -nél is.
És hány voltra tekertessem?9v-ra és abból ugye kb 12v lesz egyenbe vagy 12v-ra?Mert ami nekem van végfokba táp azon van 1x17v váltó és ezt akartam levinni 12v-ra de inkább hagyom hogy az a 650w mind csak a végfokra menjen majd a többi kis dologhoz előerősítő stb inkább rakok külön trafót.
Toroidokban mi 3,2 A/mm2 áramsűrűséggel számolunk, ha nincs valami különleges üzemeltetési körülmény, vagy extra kérés. Nálam az 1mm átmérőben max 2,5 Amper lenne a helyes. Persze lehet az egészet egy ventillátorral hűteni. Arra figyeljelek, hogy a PVC szigetelőcsövek, meg a 3 guriga cellux típusú szigetelések 80 fokig működnek, mint mechanikailag, mint elektromos szigetelő tulajdonsággal. A zománchuzalok max 200 fokig, ezzel majd egyenértékűen a varnis szigetelőcsövek.
Ha van egy 650w-os trafóm amin van egy 17v-os tekercs is ami 0,5-ös huzalból van tekerve akkor ez ha stab ic-vel leviszem 12v-ra tudhat olyan max 1,5ampert?
Elég kicsi a keresztmetszete a 0,5-ösnek. 1,5A -hez a 0,8-as huzal a minimum.
Lehet hogy 0,8-as annyira nemtudom pontosan megméri mert csak tolómérő van itthon épp kéznél hozá.És nemkell 1,5amper aztcsak montam hogy az a nagyonmax.4db 12cm-es ventilátor,kivezérlésjelző,előerősítő,hangszóróvédő.A ventik kivételével a többinek elég csekély áramerősség kell szóval remélem bírni fogja a trafó
A "lehet" és a "remélem" nem tervezési segédlet!
Tolómérővel 0.02 mm pontossággal lehet mérni, az áramsűrűséget 2,5A /mm^ -el illik számolni, a fogyasztók várható terhelését pedig meg kell határozni előre, a várható legmagasabb áramfelvétellel. Ha a vezetéked 0,5 mm átm., akkor arra 500 mA -nél nagyobb áramot nem célszerű tervezni!
Hát az én tolómérőm elég egyszerű.Amit rárakok az hangszóróvédő:50mA,4db ventilátor durván 500mA,előerősítő:10mA.Hát remélem ennyit csakelbír.
De ha 2,5A/mm akkor 0,5mm nem 1amper kb?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |