Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 95
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Nem vészes. Főleg, ha hipersil.
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Kisebb tömeg. Kisebb méret. Gyakorlatilag bármilyen vaskeresztmetszet előállítható (értelmes határok közt). Megvalósítható nagyon lapos kivitel. Nem kell külön cséve. Soha ne esik szét. Könnyű rögzíteni, jól dobozolható műgyanta kiöntéssel. Kicsi a szórás. Kicsi a veszteség, jó a hatásfok.
Viszont csak bonyolult géppel lehet tekerni. Szinte lehetetlen légrésés megoldást összehozni (ezért nem lehet jó hegyeztőtrafó).Nagyon nagy feszültségeknél problémásabb a sorok közti szigetelése.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Ahham.Nah megnéztem rendesen mivel egy dobozba is bevan téve mégse hypersil,pedig amennyi kilátszik oldalt belőle nagyon úgytűnt.A veszteség az hogyértve?És a hatűsfok?ez 650w és akkor ebből kb mennyit tud tényleg leadni is?A többi nagyon hogy tömeg,lemezelés,méret nemzavar.Amugyse lenne ezt könnyű tekerni mert nincs csavarozva a lemezelés szóval tuti ragasztva van Kipróbáltam a 400w-os végfokkal hajtotta elég szépen,igaz kb fél óra mulva kellemes kézmeleg lett a trafó,de szerintem ez normális(igaz toroid nemmelegszik ennyire).Szval a hibáival szerintem megér 10.000-ret?
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 1, 2009 /

A sima csévés trafó nagyon kis terhelésnél kb 3-4 óra alatt lehet olyan kellemesen kézmeleg?A toroid az nemmelegedett szinte semmit,baj hogy ez melegszik?
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Melegedhet a toroid is. Ha korszerű, akkor van benne hővédelem. A védőkapcsoló vagy biztosíték általában 120-135 fokos, de lehet kisebb értékű is. Kézmeleg állapot teljesen normális, nem kell rosszra gondolni.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Akkor jó Szerintem megveszem ezt igaz nagyobb de elég szépen hajtja a végfokot és olyan 10voltot esik max ami még elmegy.
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 9, 2009 /

Ha van egy 500w-os toroid és csak a 12voltja van terhelve kb 0,5amperral akkor mennyit fogyaszthat a trafó?
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Ha nem akarsz mérésekkel bajlódni, akkor számolj úgy, hogy a hatásfok 96%. Tehát 12V x 0,5A = 6W hasznos 6,35 W összes. Vagy nem ezt kérdezed?
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Szóval akkor egy 500w-os trafó ami 12volt 0,5amperral van terhelve kb 6-7wattot fogyaszt?
(#) electricnusi válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Ha van jó (deprez) műszered, akkor mérj a primer körben áramot, szorozd meg 230V-al és az lesz a vége.
(#) Flatlander válasza electricnusi hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Multiméter van most csak nálam.
(#) soos csaba hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Szevasztok! Van két 300watos végfokom, és ehez szeretnék épiteni egy toroid trafót.Eben szeretnék segitséget kérni.Szeretném ha adnátok egy pár adatot hogy ehez a végfokhoz milyen vasmag szükséges és milyen vastagságu primer és szekunder kell.Pontos adatokat szeretnék kapni ha lehet.
A válaszokat előre is köszönöm
(#) Bassmester válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Szia!
Milyen vasmagod van? Pontosan milyen végfokoról van szó? Hány V-ról megy? A legjobb az lenne ha úgy csináltatnád a toroidot. Egy 1000VA-es trafó kb 19-22 ezer Ft, Graetz hidak, pufferek, további 6-8 ezer. Dobozod van hozzá? Ha mindent úgy kell megvenned, akkor nagyon meg kell gondolnod az építést, hogy megéri-e.
(#) electricnusi válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Csabi! Együtt van 2 db 300 Wattos vagy két külön kütyü? Mond meg, hogy milyen feszültségekre és áramokra van szüksége a 300W-os végfokoknak és megmondom, hogy mi kell hozzá... De nem hiszem, hogy meg tudod kézzel tekerni. Vagy ha megcsinálod, akkor drágább lesz és rosszabb, mint amit a profik csinálnak, hacsak nincs a pincében egy vasmagtekerőd, hőkezelő kemecéd, toroid tekerecselő géped, és még az aprőságok . No nem bántásból mondom, csak jót akarok. Ha leírod mit szeretnél, körülnézek, mit tudok ajánlani elfogadható árban.
(#) retoocs hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Láttam valaha valahol itt az oldalon egy kicsi progit amivel lehetett számolni a toroid tekercseléséhez szükséges menetszámokat most nem találom sehol nem tudnátok segiteni ?
(#) soos csaba válasza electricnusi hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Szevasztok.2 különálló 300 wattos végfokom van, ami külön külön 5 A-t vesz fel +-65V-on, ehez szerintem elegendő 2*45V.Az alimentáló részen 6Db 10000µF/100V-ra vannak a greatz híd pedig 35A/400V-ra van, na most, ehez agyatok értékeket, mekkora vasmag, és milyen átmérőjű primer, szekunder kel hozzá. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Máté24 hozzászólása Máj 3, 2009 /

Sziasztok!
Szereztem egy toroid trafót de a szekunder része teljesen le van bontva azt szeretném kérdezni tőletek hogy hanyas huzalból kellene újra tekerni hogy olyan 300VA legyen a méretei így szekunder nélkül : magasság 3.5cm Átmérő:8cm Középső lyuk átmérő 3cm. mm-es eltérések vannak a méréseimbe de durván ezek a méretei. Ja és egyáltalán kihozható ebből 300Va teljesítmény vagyhogyha nem akkor mennyi lenne a max amire felzudnám tekerni és hanyas huzallal. Előre is köszi a válaszotokat!
(#) Alkotó válasza Máté24 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Ez nem lesz 300VA!!
Inkább kb 100VA körül saccolnám, de jó lenne tudni mekkora is az a vasmag.
(#) Merkel Géza válasza Máté24 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Szia!
Szerintem is a megadott méretű toroid trafódból max 100 VA-t lehet kihozni. Nekem van egy valódi 300 VA-os toroid trafóm melynek külső átmérője kb. 20, magassága pedig kb. 8 centi. Súlya pedig saccra min 2 kiló. Azt pedig, hogy milyen vastag huzallal kell tekerni az a leadandó szekunder áram ill. feszültség függvénye abban az esetben ha egyébként a trafó mágneses papaméterei (vasmag méret, tömeg, stb.) rendben vannak. Röviden ne reménykedj a 300VA-ben és add meg a szekunder oldali kivánalmaidat.....
(#) Máté24 válasza Merkel Géza hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Helló!
2*40 voltig akarom tekerni az addig oké is lenne csak azért érdeklőttem hogy mennyi lenne a max amit kitudok belőle hozni hogy mégis tudjam de ettől féltem én is hogy ebből nem lessz 300VA sajna. Egy Beag apt 100-as végfokhoz akartam használni mert az eredeti toroidja nincs meg de akkor ahoz ez biztos gyenge lessz.
(#) Flatlander hozzászólása Máj 5, 2009 /

Kb 1-1,5amperhez hány wattos trafó szükséges?(12v)
(#) Bassmester válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Folyamatos 1,5 A-hez? Minimum 20VA, de inkább legyen 30. Így már stabil lehet a 12V, 1,5A -nél is.
(#) Flatlander hozzászólása Máj 6, 2009 /

És hány voltra tekertessem?9v-ra és abból ugye kb 12v lesz egyenbe vagy 12v-ra?Mert ami nekem van végfokba táp azon van 1x17v váltó és ezt akartam levinni 12v-ra de inkább hagyom hogy az a 650w mind csak a végfokra menjen majd a többi kis dologhoz előerősítő stb inkább rakok külön trafót.
(#) electricnusi válasza Placi84 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Toroidokban mi 3,2 A/mm2 áramsűrűséggel számolunk, ha nincs valami különleges üzemeltetési körülmény, vagy extra kérés. Nálam az 1mm átmérőben max 2,5 Amper lenne a helyes. Persze lehet az egészet egy ventillátorral hűteni. Arra figyeljelek, hogy a PVC szigetelőcsövek, meg a 3 guriga cellux típusú szigetelések 80 fokig működnek, mint mechanikailag, mint elektromos szigetelő tulajdonsággal. A zománchuzalok max 200 fokig, ezzel majd egyenértékűen a varnis szigetelőcsövek.
(#) Flatlander hozzászólása Máj 14, 2009 /

Ha van egy 650w-os trafóm amin van egy 17v-os tekercs is ami 0,5-ös huzalból van tekerve akkor ez ha stab ic-vel leviszem 12v-ra tudhat olyan max 1,5ampert?
(#) llaci56 válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Elég kicsi a keresztmetszete a 0,5-ösnek. 1,5A -hez a 0,8-as huzal a minimum.
(#) Flatlander válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Lehet hogy 0,8-as annyira nemtudom pontosan megméri mert csak tolómérő van itthon épp kéznél hozá.És nemkell 1,5amper aztcsak montam hogy az a nagyonmax.4db 12cm-es ventilátor,kivezérlésjelző,előerősítő,hangszóróvédő.A ventik kivételével a többinek elég csekély áramerősség kell szóval remélem bírni fogja a trafó
(#) llaci56 válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

A "lehet" és a "remélem" nem tervezési segédlet!
Tolómérővel 0.02 mm pontossággal lehet mérni, az áramsűrűséget 2,5A /mm^ -el illik számolni, a fogyasztók várható terhelését pedig meg kell határozni előre, a várható legmagasabb áramfelvétellel. Ha a vezetéked 0,5 mm átm., akkor arra 500 mA -nél nagyobb áramot nem célszerű tervezni!
(#) Flatlander válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Hát az én tolómérőm elég egyszerű.Amit rárakok az hangszóróvédő:50mA,4db ventilátor durván 500mA,előerősítő:10mA.Hát remélem ennyit csakelbír.
(#) Flatlander válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

De ha 2,5A/mm akkor 0,5mm nem 1amper kb?
Következő: »»   18 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem