Fórum témák
» Több friss téma |
Leginkább LPT, vagy még jobb a game port.
A dinamikáshoz bonyolultabb áramkör kel, de nem lehetetlen. Mit szeretnél? Lábdob, 2 pergő, oldat tam, álló tam, cin? kihagytam valamit?
Bocsi emberkék! Nem lenne jobb hanyagolni azt az opto csatolót? CD4066: négy kapcsoló van benne.
Bocs, nem figyeltem...
Igazából 8 sáv kéne.(lábdob, lábcin, pergő, 2 felső tam, oldaltam, 2 cin). Asszem falapra gumibelsőt kifeszíteni, és alá a piezo.. Nem tudom. :no: Vagy még egy tipp: Szintire nem lehetne? MIDI -s.
Lpt-re nagyon egyszerű lenne! Az Lpt bemeneteit figyeled, amikor valamelyik szint változik, kiadod a megfelelő MIDI utasítást. Ha lenne egy kis időm(de nincs most) megcsinálnám Delphiben a progit! Olyat már csináltam ami figyeli az lpt-t, olyat is csak külön, ami midi utasításokat ad ki, egy midi uniton keresztül! Csak össze kel kapcsolni őket egy feltétellel, szerintem nem nehéz. Ha megtalálom esetleg a két rész forrását akkor felteszem. Ja a midivel meg a gép belső szintiét vezérled...
A forrásom nincs meg, de amiből kiindultam:
A midit kezelő unit: Bővebben: Link Az lpt rész kódja: Bővebben: Link Aztán már csak egy Delphi 7-est kell fölrakni
Köszi!
majd átnézem. Most úgyis lesz időm... ... talán. Egyébként még nem csináltam hozzá semmit, csak egy gondolat volt. De majd valamit megpróbálok.
A midihez:
Hogy egyszerűbb legyen: csak a procedure Send(const aDeviceINdex: integer; const aStatus, aData1, aData2: byte); -eljárást kell használnod a unitból! Tehát nem kell értened a kódot, egyszerűen deklarálni a unitot, és onnantól a send paranccsal midi utasításokat tudsz küldeni, a midi specifikáció utasításai alapján: pl note on kód a normál A hangra nullás midi eszköz 1-es csatornájára: Send(0,144,57,127)
Az lpt-nél meg ez az értékadás a lényeg:
Data:= Inp32(Port); Ez egy szám, mely annak következtében változik, hogya port, mely bemenetei vannak magas illetve alacsony szinten. Ezt nem árt másodpercenként 200 szor, vizsgálni, ha változik akkor a számhoz tartozó midi utasítással megszólaltatni a 10-es midicsatorna hangkészletéből a megfelelőt. Most, hogy átgondoltam, lehet, hogy meg is csinálom a hétvégén
Piezzo , erosites ( illesztes) gain allitas , aztan egy TRIGGER , a trigger utan impulzus generator es esetleg impulzus szelesseg alitas .Ha meg NULLAZNI kell akkor egy inverter kapu kene hogy lehuzza a nullara a "kapcsolot".
Na eddig jutottam:
Ez egy egyszerű tesztprogi. Bepipálod a kiválasztott midi-outot, majd a printer port 13-as résébe beleteszel egy drótot Amikor hozzáérinted a házhoz, megszólal egy tam. Ha elveszed tőle megint, mivel csak nem egyenlőt vizsgálok... Forrás mellékelve, inpout32.dll-t az exe mellé kell tenni. Nekem működött Ki ne nyírd a portodat, csak saját felelőségre Bővebben: Link
Na végre meg vagyok!
(Hogy mennyit szívtam a feltételekkel, miután kisütöttem, hogy eggyel nagyobb helyiérték maradékait kell vizsgálnom, az egészet még negálni is kellett ) Tehát: Ez egy négyhangos dobprogi. A printer port négy neminvertált bemenetéről négy kapcsolóval vezérelhető. (De egy darab drót is jó) A port bemenetei: 15,13,12,10. Ez nem állítható! A dobhangok, illetve a midi csatorna igen. A keydrums gombbal, billentyűzeten dobolhatsz, de ez nem pontos! Mielőtt dobolni kezdesz válassz midi outot, és a bevitelgombok megnyomásával, állítsd be a dobhangok értékeit! Most jöhet a hardver rész! Én infrásban gondolkodom. Egy infraled, egy vevő és ha szakad akkor küld magas szintet. Ez valami falapon, és a kifeszített szövet szakítja meg leütéskor. Csak tudnám milyen infraledet vegyek A progi: Bővebben: Link
Oké, de xxxd-nek 8 port kellene. Az LPT Bi-Directionál módját kell használni akkor.
Kösz jó ötlet!
Viszont én másra gondoltam, úgy hogy csak két bemenet kell a bemenethez a dinamika miatt, és a kimenettel választom a 8*2-bemenet közül melyiket olvasom éppen. De ez nem biztos, hogy jó... Most viszont előbb a hardvert kell megépítenem...
Hello! Azt lehet, hogy készen veszek egy elektromos dobot csak a drága modul helyett a Pc-met használom Pl. Reason (zeneszerkesztő) -ben mintha szintetizátort kötnékrá???
Valamilyen miditirggert akkor is venned kell! Ha jól látom vannak akusztikus jelet, és midit kiadó triggerek is. Az akusztikushoz a hozzávaló hangmodult érdemes használnod mivel sok egyébb funkciót is beállíthatsz rajta a hangokon kívül, a midishez természetesen bármelyik szintetizátort, pc-t rákapcsolhatsz ennek ára olcsóbb kb 40rugó.
(Sajnos én még csak fényképről láttam elektromos dobot, a mai hangszerárak, elérhetetlenül el vannak szálva, s néha egy mobiltelefonban több elektronika van )
Illetve, még egy dolog jutott az eszembe: Veszel egy régi pc-t, teledugod régi hangkártyákkal(4db), így lesz 4*2 audió bemeneted. Azokon fogadod a dobokba helyezett mikrofonok audió jeleit. Kell egy program mely midi note on-off jeleket küld ki magából, valami hasonló mint a föntebbi, amit írtam, csak nem a printer portról kapcsolgatod, hanem az audió bemenetek jelével, illetve azok erőssége határozza meg a velocity értékeket. (0-127ig) Azért ennek leprogramozása kicsit bonyolultabb, s az egész sem biztos, hogy üzembiztos, viszont a topik címe ez: Elektromos dob pc-hez. A midi out-ot pedig vagy ugyanazon pc-n, vagy a másikkal fogadod amin a zeneszerkesztő, illetve hangszinprogid van, pl a hangkátyák midiportján összekötve
Ha nem kell dinamika akkor lényegesen egyszerűbb is lehetne...
Sziasztok! Újra fellendíteném a topicot ha lehet. Ugyanis én is elkezdtem foglalkozni a dologgal. Az elején volt az az ötlet, hogy a piezobol jövő feszt. felerősíteni egy műveleti erősítővel utánna diódával egyenirányítani kompatátorral bekalibrálni stb. stb. Ehhez mondták, hogy segítenek kapcs. rajzot készíteni. Aztán végül nem történ meg. Valaki segítene elkészíteni azt a kapcsolást? Tervezésben nem vagyok a toppon A léyneg az lenne, hogy a piezo fesz.-ét használni arra, hogy egy billentyűzet gombjai helyére beszerelni. Előre is köszi
Az utolsó mondat elég hülyére sikerült Csak már nem tudtam módosítani. Szal azt akartam írni, hogy a piezo feszét kéne arra használni, hogy egy billenyűzet gombjait zárni lehessen
Nem csak neked szól, ha már volt akkor bocs. Mi ezt építettük meg. 32 "piezzós" bemenete van, USB-n (USB MIDI eszközként) csatlakozik a géphez. Van 4 nyomógombja, és 2*16 karakteres kijelzője. Én nem dobolok csak összeraktam egy ismerősnek. A tapasztalatok elég vegyesek. PC-n sajnos észrevehető késése van, és az ütés erősségének érzékelése sem mindig korrekt. Macintosh-on egy fokkal talán jobb a helyzet, a pl. a GarageBand azonnal felismerte. Késés itt már elhanyagolható (szerintem), és talán az ütés erősség is jobban érzékelhető. Lehet, hogy egy kicsit korán adtuk fel a dolgot, és érdemes lett volna még egy kicsit foglalkozni vele. Ahogy méregettem a proci kb. 2-4ms alatt mérte végig a 32 csatornát. Tényleg sokat tud, jó játék, ha van kb. 6000 forintod (plussz doboz meg csatlakozók) és kedved, érdemes kipróbálni. Lehetne kisérletezni pl. különféle piezzókkal, felületekkel és rögzítésükkel.
Üdv. Zsolt
Woow! Marha jó lett az a kapcsolás De ahogy nézem ez PIC-el megvalósítva (mással nehéz is lenne...) Én pedig nem vagyok jártas a PIC programozásban Sok oldalt megnéztem a dob megvalósítására, szeretném ha ki is nézne valahogy A baj, hogy nekem 1900Mhz-es a procim, szóval ha azt szeretném, hogy ne késsen még proci is kéne... Mindenesetre köszi, hogy írtál, legalább él még a topic. Üdv: petya
Szerintem ezen a procis gépen nem szabadna késnie. Mikor mi kezdtük a "zenélést", 0,93MHz-es gép volt, s semmi nem késett. 1985-öt írtunk akkor. Minden a szoftveren - oprendszeren múlik. Persze a hangminőség igencsak silány volt. De abban az időben ujjongtunk érte, hogy szólt. A feleségem egy 1600MHz-es gépen dolgozik, s komplett, klasszikus zenekari műveket szerez, illetve ezek modernizálását. Demo.
Nem semmi Én Fruity Loops studioban csinálok zenéket. Igazából egy új ritmus kitalálása a nagy kihívás számomra És kifejezetten ahhoz a programhoz szerettem volna építeni egy ilyen dobszettet csak ahogy egyre mélyebbre ástam magam benne, úgy gondoltam, hogy egy kicsit profibbat is összehozhatnék, ne csak valami házigányt. Anyagiakkal nincs probléma, csak másra is szeretnék költeni, ezért próbálok valami elegáns, de olcsó megoldást keresni. Visszatérve az eredeti témához, akkor ugye abban "állapodtunk" meg, hogy a relés megoldás nem válna be, mert az már biztos késne kicsit, amíg az kapcsol... Továbbra is várok valamilyen frappáns vagy egyszerű megoldást Nekem a tervezés nehezen megy, alapvető tudásbeli hiányosságok miatt
Relé itt kizárva. Optocsatoló, vagy IC tokos analóg kapcsolók. A vezérlést pedig a tapskapcsoló egy része megoldja. Bővebben: Link és olvasd el az utána lévő hsz-t is.
Kifejtenéd egy kicsit bővebben az elgondolásod az IC analód kapcsolókról?
Olyan mint a relé, csak nem mechanikus. Szilárdtest relének is hívják. Az egyik ilyen IC 4 darab kapcsolót tartalmaz: Link.
Nha, ilyensmire gondoltam én is! Csak nem akartam publikálni Én valamiféle tranzisztorral talátam ki, de az is jó Köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |