Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sajnos nem találom ,vagy nagyon lemaradtam.
Szia!
Tehát kétféle csövön gondolkodsz, az egyik 66 a másik 110 átmérő. (ugye belső, hasznos átmérő ) Ha akkora ládát építesz, mint amekkora az én terveimen volt, abban az esetben a 2db 66 csővel 25cm-re kihúzva kb 33Hz tuning freki érhető el, ugyanehhez a frekihez a 110 csőből 34cm kell. A freki jobb lenne ha 30 Hz lenne, mert ott nem +3dB hanem csak +2 a kiemelés, de ehhez már 30cm hossz kellene a 25 helyett... Szerintem lehet helyettesíteni, a lényeg az, hogy 1db nem elég a kis átmérője miatt, de 2 szerintem megfelel. Légyszi javítsatok ki, ha tévedek :yes:
Nehezebb behangolni két csövet úgy, hogy azonos hosszúságúak legyenek, és itt méginkább impedanciamenetez, méréshez vagy kötve, a program által számolt hosszúság közel sem biztos, hogy jó.
Akkor inkább legyen a nagyobb cső
Viszont abból jó volna legalább egy 40 cm hossz, ha más nem, bekanyarítással.
Igen, akkor tényleg jobb az egy nagyobb! Akkor mi lenne, ha a reflexcső nem az előlapon, hanem a HSZ bakl oldalán lenne? Mert úgy elfér a 40-es cső...
Ez az elrendezés változtatna valamit a hangzáson/hangolási frekin/bármin?
Szerintem lehet ott is, csak végig kell gondolni, hogy hol lesz a helye a ládának, hogyan tudod elhelyezni.
Például én használtam már álló, és fekvő dobozként is (ami egyszer az oldala, az máskor a teteje vagy alja, ott meg inkább ne legyen cső, meg ha a hátulján lenne, akkor nem igazán lehet a falhoz egy centire rakni stb...) Nekem azért van elől, mert az eleje mindig az eleje
Az enyém a polcon lévő hangfal alatt lenne, a többi hangszóró meg miegymás meg elkerülne onnan!
Teghát a leendő HSZ bal oldala teljesen szabad erre a célra! Akkor a kapott tervrajzon átviszem a kivágást arra az oldalra! Az ugye mindegy, hogy hol lesz? Arra azért figyelek majd, hogy ne ütközzön a hangszóróval, úgyhogy inkább a hátsó/alsó sarok közelébe képzeltem el... Szeriinted ott jó helye lesz? Köszi: Gábor
Hali!
Van egy hangfalam, 2 kivágás van rajta, de csak az egyikben van hangszóró. A másik kivágást, amiben nincs hangszóró be szeretném "foltozni". A hangfal anyaga 9-10mm de nincs ilyen vastagságú fa lemezem, csak 19mm-es. Jó lesz ez is?
Hát ha pont birsz olyan méretű foltot vágni ami belefér , akkor faragasztoval körben beragaszthatod ,de gondolom kívül szeretnéd sikba tenni.
Egyébként nem lenne jobb visszaszerelni azt amit eltávoltottál?
Nem én távolítottam el....
De már készen van, nem rezonál meg semmi ilyesmi, igaz csak pár tíz wattot szól maximum.
Ott fönt az a kis ovál csak nem kis PC hangszóróból kioperált hangszóró? Nekem is van két ilyennel ellátott multimédiás szpíkerem, és a múlt hétvégén összehasonlítottam a kis fadobozos 5.1 szatellitjeivel. Még azok a nóném kis szélessávúak is szebb magasat adnak mint ezek a lapos kis furcsaságok.
Az igazat megvallva, fogalmam sincs, de már én is észrevettem a hasonlóságot!
Az egész láda úgy jött, hogy kész volt a famunka, és jött mellé a nagy mély, két köpép, meg 4 magas... És ezek lettek beépítve... Különben meglepően szépen szól! Ugyan azzal az erősítővel simán veri a gyári Videoton DC2050E hangfalaimat!
Szerintem viszont mélyebbre megy, és hangosabban szól.
Igazad van, rosszul fogalmaztam az előbb! Tehát magas hangoknál nem ad ki annyit, amennyit a gyári Videoton, de bőven elég az, ami kijön belőle! A simán veri-t pedig a mélyekre, és a hangerősségre értettem!
Majd ha meg akarsz válni a DC-ktől.. hmm.. majd lehet hogy érdekelne Jól passzolna az EA6383s-RT6303S-(nemsokára jövő) AKAI CS-M3 kombinációmhoz Nem mintha a hangjáért venném majd meg.. csak tudjátok.. kezd ez a gyűjtő-láz elhatalmasodni rajtam.. majd még egy AKAI gyalu.. meg csinálni hozzá szép állványt.. és lesz a gyűjteményemben egy nagytorony
Helló!
Nyugodtan átviheted a kivágást arra az oldalra, én úgy tudom nem befolyásol semmit. :yes: Ha a sarokba rakod a csövet, akkor a hangszóró mágnessel sem ütközik. (pl.: képzeletben oszd el négyfelé az oldalt, és a csövet meg tedd az alsó-hátsó negyedbe, vagy ahogy jól néz ki, ezt Neked kell eldönteni... Még annyit módosítanék, hogy ha már úgysincs az előlapon reflexcső, akkor menjen be a hangszóró középre. Egy egyszerű rajzot csatoltam is hozzá
Arra azonban vigyázni kell, hogy a csö mint az oldalfalaktól, mind pedig a hátlaptól legalább akkora távolságra legyen, mint a cső átmérője.
A DC-kert én is egy EA 6383S-ről hajtom.
Megválni pedig nem szívesen válnék meg tőlük, mert mióta az eszemet tudom, itt vannak a szobámban, és nagyoin jól néznek ki, és korukhoz képest nagyon szépen szólnak! Bár szerintem ezekkel tisztában vagy, ezért szeretnél venni magadnak is!
Milyen programmal csinálsz ilyen jó rajzokat?
Mert akkor az eredeti tervrajzot is át kéne alakítanom ahhoz, hogy le tudjam adni az asztalosnak...
Azér' a 2050 elég sok kívánnivalót hagy maga után.
OK, de ha a korát nézzük, meg azt, hogy mennyi pénzem van banne (250Ft, amikor polcot csináltam neki) akkor azért elég jó kis cucc! Meg 10.000Ft környékén nem túl sok jó, 3 utas van... (bár lehet, hogy tévedek!! )
Hát háromutasban még nem láttam olcsón gyári állapotában is elfogadhatót.
És építéshez milyen alapanyagot ajánlasz? Milyen hangszórókat? Vagy a 3utasok alapból nem jók? Inkább 2utas?
A Pro/DESKTOP nevű progival készítettem, de bármilyen vektorgrafikus rajzolóval tudsz ilyesmit csinálni.
Viszont az asztalosnak elég egy sima beméretezett 2D-s elöl / felül /oldalnézetes rajz. Azt meg akár kézzel is le lehet rajzolni, vagy Paint-be . Nézegesd meg a tervet, és az alapján le tudod rajzolni (ez sem egy szabványos terv, de ha van olyan asztalos aki ezen nem igazodik ki, akkor az Ha esetleg kellene valami segítség, írj :yes: Üdv!
A progit majd megnézem, lehet, hogy amjd jól jön!
Az asztalos a barátnőm apja lesz, úgyhogy mag fogja érteni, hogy mit szeretnék! Ma jött meg a cső, nagyobb, mint gondoltam! 110-es, 42cm-s hosszal... Ez a terv nagyon tetszik így, ahogy van, szerintem megpróbálom a csövet derékszögben elvezetni... És ha sikerül, akkor a tervrajzot is csak annyiban kell módosítani, hogy nem 140-es kiváság kell a csőnek, hanem csak 110-es!
Biztosan 110-es kivágás kell ?
Mert akkor a belső csőátmérő nem lehet 110. A hangszóró süllyesztésénél (314 mm átmérő) nekem bele lett kalkulálva a kárpit vastagsága is, mivel az be van hajtva a hangszóró mellé és mögé, nálam az szigeteli a dobozt. Ha az előlappal egy vonalba akarod hozni a hsz-t akkor kárpit nélkül lehet hogy 1-2 mm -t csökkenthető ez a méret, de a minimum 312 ! Ha a csövet sikerül derékszögbe hozni, azt majd megnézném Mert nekem is ilyen megoldással lesz majd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |