Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   574 / 2208
(#) burgdavid válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2009
Na a végére csak elkészül
A tápra visszatérve, max kivezérlésnél kell neki a kb. 250mA? Nyugalmi áram mennyi kell a csöveknek? Ahogy számolgattam a programmal, a trafóm 230mA-t tud maximum leadni +a fűtések, vagyis arra még azt írja a progi, hogy megfelelő a 16cm2-es vas(210W össz. szekunder teljesítmény, és mindkét csatornának külön anódpótló és segédrács táp, a fűtés közös).
(#) CHZ válasza burgdavid hozzászólására (») Máj 25, 2009
Az eredeti változat A osztályban 100mA csövenként.
Meghajtás kb. 25 mA
Mérések során AB beállítást is kipróbálnám , ezért is javasoltam kicsit nagyobb előfeszt .
Trafód max. egy oldal táplálására elegendő .
(#) burgdavid válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2009
Akkor olyan 3-400 VA-es trafó lenne ideális?
(#) CHZ válasza burgdavid hozzászólására (») Máj 25, 2009
Egy trafó esetén igen .
(#) lpcollector hozzászólása Máj 25, 2009
Megérkeztek a 6C33C-B csövek (ezek még nem EcoPityutól származnak).
Valószínüleg ezen a fórumon én vagyok az utolsó aki még nem látott "élőben" ilyen csövet.
Már a G807 tetródát is szép alakú csőnek találtam, de ez meg még azon is túltesz...
(#) rhesus23 válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 25, 2009
Utolsó előtti.
De képen is gyönyörű!
(#) mark.budai válasza rhesus23 hozzászólására (») Máj 26, 2009
Utolsó előtti-előtti. Nem gondoltam, hogy olyan magas, mint a 807.
(#) Mate78 válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 26, 2009
Én sem láttam még ilyen csövet élőben eddig.
Nekem is nagyon tetszik a befőttesüveg.

üdv
(#) EcoPityu válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 26, 2009
Jól számoltál Máté!
Viszont szerintem karcsú oda a 300v anódfesz...
A RT-évkönyves kapcsolásban 400v-ról kellett volna a 2db PL500-504-nek tudnia a 20w-ot, akkor 300v-ról, szerintem ne is reménykedj sokkal többen.../bár nem tudom, Imi mennyiről hozta ki a 28w-ot/.

Mi annó addig nyüstöltük, hogy végül 500v-ról ment, de ott már tudott közel 50w-ot is!
Szerintem próbából nyugodtan felmehetsz az anódfeszültséggel 400-450v-ra...
(#) EcoPityu válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 26, 2009
Idézet:
„Már a G807 tetródát is szép alakú csőnek találtam, de ez meg még azon is túltesz...”

Furcsa ízlésed van... Én a vékonyabb nőket kedvelem...
(na jó, a 6P3CE nekem is jobban tetszett, mint egy vacak EL34!)
(akkor legyenek a TELT karcsúak !)
(#) EcoPityu válasza burgdavid hozzászólására (») Máj 26, 2009
Szia!

Mennyit vársz a kapcsolástól? Tudod, hogy 400v-ról 50w-nál többet ne nagyon várj tőle!
/bár lehet, hogy csak én vagyok megallomániás, és símán 800v-ról indulnék neki 8K-s kimenővel, azért a 120w-ért!/

De azért várom a fejleményeket, neked legalább elindult végre a NEM GU50SE project...
(#) lpcollector válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 26, 2009
Az nem baj ha karcsú, de gömbölyödjön mindenhol ahogy kell.
Az EL34 számomra "férfias vonalú", szigorú megjelenésű cső.
Számítok a csövedre, eggyel több foglalatot rendeltem...
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 26, 2009
Szerintem is szép cső , bár sokak szerint nem .
Ennek az anódja nem fog izzani , még akkor sem ha túlléped a disszipációs határait , ezért nagyon kell figyelni a beállításoknál .
(#) mayky hozzászólása Máj 26, 2009
Az a baj ezekkel a 50-120W teljesítményekkel, hogy trafó is kell hozzá. Ami Máténál és Dávidnál van trafó az tekercsileg megegyezik, és 30 Hz-es alsófrekivel 30 W talán átvihető. De 20 W-osként hirdetem, nehogy valaki számon kérje rajtam.
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 26, 2009
Az RT évkönyves kapcsolást én nem építettem meg, nem igazán szoktam rajz után dolgozni.
A tápfeszültségeket viszont átvettem (de nem stabilizáltam), és a Junoszty trafókkal is sikerült (1kHz-en) a 28W-ot kivenni belőle. Lényegében azonos feszültségadatokkal a határolás előtti kimenő teljesítmény 46W-ra adódott a megfelelő magméretű trafóval. A tápfesz értéke kb. 420V. A nyugalmi (katód)áramot 30mA-re, az előfeszt így -16 - 19V körül állítottam.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Máj 26, 2009
Amíg nincs kimenő, a dobozolások mellett haladhatnék a 6C33C tápjával is. Ebből a két kapcsolásból (amit Te találtál) gyurnék össze egyet. Meghajtásra triódának kötve a 6Э5П (v.6Э6П) csövet használnám, a bemért beállításokkal , +380V-ról. A végcső anódfeszültsége +200V körül lenne. Mekkora legyen a katódellenállás? Találtam erre a feszültségre 1, 10 sőt 100 ohmot is. A rácslevezető ellenállást 51Kohmra-ra választottuk, mekkora legyen az előfesz értéke, az orosz rajznál -60V, a másiknál -80-110V?
(#) burgdavid válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 26, 2009
Szia!
20-30W amit szeretnék kihozni belőle, mayky mester is annyira becsülte a trafókat
A kis HS280-ast nem is célszerű ennél lényegesen jobban hajtani.
A Quad405-öt is utánépítettem, űberbrutál módra dupla SM85b a + és - tápnak, 15ezer µF szűrés, szerintem olyan 80W volt a max amit eddig házibulin ki mertem hajtani belőle, mert a zenekari hangfalba már villogott a túlterhelésjelző izzó, a borda még csak épphogy langyos volt... Szóval fölösleges a 100W
Egyenlőre még csak a tervezés szakaszába vagyok, tegnap CHZ segített összehozni egy szimpatikus rajzot
Amint lesz hálótrafóm, összedobom deszkán hogy mit szólnak a ruszki csövecskék
Természetesen a fejleményeket közlöm :yes:
Ha a kimenőd 1K vagy kicsit nagyobb Ra-ra lesz méretezve , akkor a táp lehetne 220V DC akár (érdemes 1-2 leágazást készíteni az anód f. tekercsére , hogy kicsit finomítani lehessen ) .
Az előfesznek kb. -80V már jó , katódba csak mérőellenállásnak 1 , 10 ohm mehet , 100 ohm -al már köztes beállítás lenne (1/3 autómatikus , 2/3 fiksz).
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Máj 26, 2009
Ennél nem lesz zener a pontos feszültség beállításra mert az anódtáp nem áteresztő tarnzisztoros, hanem az általad javasolt fojtós megoldású lesz. Mivel még a fojtó sincs meg, így nem tudom annak az ellenállását sem. Jól kalkukálok, ha így a trafón AC 180V/500mA-el plusz egy 170V-os leágazással számolok? Az előfoknak AC 310V/100mA és az előfesznek AC 80V/100mA?
Ezekkel az értékekkel éppen ráférnék egy 150VA-es toroidra.
(#) Imi65 hozzászólása Máj 26, 2009
Hapro mester nemrég üzenetet küldött nekem. Utólagos engedelmével bemásolom ide:

Idézet:
„Hello!

Egyre jobban tetszik a hangja a csövesnek, amelyik tranyós eddig über jó volt az most sehol sincs. Még a nagy találkozás hátra van..a Hiraga bedobozolás után össze méri erejét az EAG-okkal. Attól jobb hangú tranyóst eddig még nem hallottam.

Zoli”
(#) djhans hozzászólása Máj 26, 2009
A mai nap termése: 1db EL84 PP kimenő cséve . A tekercsek a mellékelt ábra szerint lettek kivitelezve. Csak lehet hogy több részre kellett volna osztani, de majd megmondják a hozzáértők! Indul a deszkamodell Lehet hogy este be is tudok számolni.
Ha nem problémás megoldani , akkor AC 170-180-190 leágazásokat is tennék , kb. 1,3 szorzóval megközelítően valós DC értékeket lehet számolni . Fojtón kb. 10-20V eshet max , oldalanként , mivel kettővel számolunk . Így nagyobb anódfesszel akár autómatikus előfesz beállításban is kipróbálható , hogy milyen a hangja . Előfesznek 80V AC jó lesz , C-R-C szűrésen veszni fog kicsi és úgyis belőhető a trimmerekkel , de 100mA bőven sok , ha elfér , azért inkább maradjon , esetleg másra is felhasználható a variációk során .
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Máj 26, 2009
Szia Jani!

Hétvégén nekiállok az EL84 SE kimenőimnek. A vas EI84/28.
A szekunder menetszám mennyi legyen 4 ohmra?

A primert tudom: 2x1200 menet
Szekunder a kettő közé lenne de hány menet???

Köszönöm a válaszod: Müszi
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 26, 2009
Attétel: ngyök(5200/4)=36

Nszek=Nprim/áttétel=2400/36=67 menet
Én azért jobban osztanám
(#) mark.budai válasza Müszi hozzászólására (») Máj 26, 2009
Azt megkérdezhetem, hogy melyik rajzot építed?
Tehát szekunder 67 menet, 0,8-as huzalból.
A Primer menetszámok jók lesznek?

Már csak tekercselődrót kell, de azt holnap úgyis küldesz ?

Jók lettek a csövik?

üdv: Müszi
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 26, 2009
Saját rajzot tesztelgetek.

üdv
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 26, 2009
Jó lesz a menetszám csak jobban kéne osztani. A csöveket még nem próbáltam. A csomagot ma feladtam.
(#) mark.budai válasza Müszi hozzászólására (») Máj 26, 2009
Az a legjobb!
Én ha osztogatom, belehülyülök a sok drótba. Nekem az a hangminőség bőven megfelel, amit két osztás nyújt.

üdv
Következő: »»   574 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem