Fórum témák
» Több friss téma |
Jajj bocs... most látom hogy nem jót küldtem. Ezen fordítva van egy dióda
![]() Ez a jó rajz... ![]()
Lefogom tölteni. Na köszi, ez tényleg egyszerű, viszont most ez azért van 2db 12V-os reléből mert akkor ez egy sztereo védő? Illetve a rajzon a hőkapcsolós rész az micsoda, oda mit kell rakni, bocs hogy hülyéket kérdezek, de nem ismerem ezért inkább kérdezek. Tudom, hogy azt ajánlottad, hogy tekerjek a toroidra párat a 15V miatt, de én nem értek hozzá, zért inkább veszek egy nyáktrafót nekem megér 1000ft-ot. Viszont akkor abból 2*12V vegyek és hány va-s legyen?
Tudnál nekem nyákrajzot felrakni, hogy kinyomtathassam?
A hőkapcsolással én nem foglalkoztam, mert felesleges. Igen ez sztereó védő, de 1 db két áramkörös reléből is meg lehet ugyan ezt csinálni. Nyáktrafóból elég egy kb 1VA-es is. A nyáktrafónak vannak hátrányai, pl.: helyigény, szórt mágneses tér, stb. Tekerj a toroidra 10 menetet, mérd meg hogy hány volt váltót ad. Ebből ki tudod számítani hogy egy menetre hány volt esik és máris tudni fogod, hogy mennyi menet kell a védelem tápjához és a előfokhoz. Közös tápról ne járasd őket, mindegyiknek csinálj külön szekundert, az lesz az igazi :yes:
A nyákrajzot milyen formában gondoltad? Fotózod vagy vasalod?
Igen azt tudom, hogy ne menjen a védő és a végfok közös tápról, erre gondoltál te is vagy nem? Egyik sem, rajzolom, de a vasalósat küldjed, a tda végfok nyákját is rajzoltam, mert az ismerőseim körében csak tintasugaras printerek vannak. Az a baj, hogy nekem még lakkozott huzalom sincs itthon azt meg csak nagy tekercsben lehet venni, érted ez az én bajom, különben tekergetnék én szívesen hogy megtanuljam. Ha kell, akkor a nyáktrafót berakom egy sarokba, hogy ne zavarjon, abból van nekem itthon egy 9V-os abból kijön kb. 12,5V az elég neki?
![]()
Szerintem ne építsd bele a hőkapcsolót, mert csak a végfok üzembiztonságát rontaná és felesleges. A 7294-ben van hővédelem, kb 94 fokig tud melegedni, utána leszabályoz. A nyáktrafó körül ne legyenek jelvezetékek. A védelemnek elég lesz a 9V-os trafó.
Ha rajzolod, akkor pont hogy a fotózós fóliaoldali nyákrajz kell, mert azt áttudod pontozni, úgyhogy ezt mellékeltem.
Akkor ott csak egy átkötés A és B pont között. Van nekem két gyári végfokom, mindkettőt az in részén összekötöm, simán átmegy a jel és sorba vannak kötve, de evvel nincs is gondom. A tda végfokot összekötöttem az egyik végfokommal és egyből hallottam, hogy kicsi hangot ad ki a gyári végfok, meg a ventillátorais behülyült, adtam rá egy kis hangot és a végfok védelemje lekaőcsolta az erölködőt. Ez lehet azért, mert a tda-ban még nincs védelem vagy egyéb gond? A keverőmön 2 hangkimenet van, ott is összekötöttem az egyiket a gyárival a másik a tda és ugyanaz a reakció.
A képen bekarikáztam valamit, micsoda az? Köszi a képet, esetleg tudnál nekem felrakni képet arról amit te megcsináltál, segítene nekem majd ha összerakom. Kösz
Az A és B pont közé nem kell átkötés, csak egyszerűen hagyd figyelmen kívül, mintha ott sem lenne az a hőkapcsoló.
Amiket bekarikáztál azok a relék :yes: A leírt védelmi működést, nagy valószínűséggel, a végfokok testje közötti potenciálkülönbség okozza. Valami nagyon nem oké annál a TDA-nál. Pontosan hogyan kötötted össze őket? Lerajzolnád? Egy korábban feltett képet tudok mutatni. Jobbra a végpanelek mellett van a védelem panelje, amin rajta van még a tápegység ventiszabályzója, a clip jelző, és mindezek tápja is.
Hát gratula a végfokodhoz, mestermű! Oké kihagyom, most azok relék amit bekarikáztam, de az most valami kis ellenállás nagyságú cucc, van valami száma, hogy megtudjam venni, tudom, hogy nagyon egy hülye kérdés, de nem tudom. Ja és csatoltam a mestrin megrajzot képet is
![]()
Megnéztem a rajzodat, de még mindig nem egyértelmű számomra a dolog. Egy a lényeg: a végfokok kimeneteit nem szabad összekötni véletlenül sem, a bemeneteket pedig célszerű a keverőre bekötni. Erősen gyanítom hogy a TDA test és a másik végfok testje között van némi feszültségkülönbség. Ezt mindenképpen méréssel ellenőrizd. Mellékelhetnél képeket a gyári végfok csatlakozoiról, akkor biztosan lenne tippem hogy mit hová csatlakoztass.
A relék jóval nagyobbak egy ellenállásnál. A képen, a hosszúkás panelen az a két darab fekete téglatest alakú kütyü a védelem reléi. Én a HQvideóból rendeltem ezeket, korábban linkeltem is a bolti adatlapját.
Tudom az a fekete, az a relé, csak azt nem értem, hogy küldtél egy rajzot aminek a bal oldalán egymás alatt van a 2 relé, de amit én bekarikáztam azt mondod az is relé?
Amit küldtél a nyákról a fóliarajzos kép, pár helyen szabadon van néhány furat oda nem megy semmi vagy nincs berajzolva? Hol tudom azt a test feszültség különbséget megmérni?
Amik a 47 Ohm-os ellenállások alatt vannak, azok a relé tekercsei, amiket nagy karikával jelöltél azok pedig az érintkezőpárok. A TDA-s végfokot egyébként Te csináltad?
Üzemeld be mindkét erősítőt, és mérd meg hogy van e a testek között feszültség. A védelem ugyanis olyan, hogy ha a végfok kimenetén kb 0,6V-nál nagyobb egyenfeszt érzékel akkor működésbe lép. Mindegy neki hogy + vagy -, az is mindegy hogy a melegponthoz vagy a testhez képest kerül egyenfesz a kimenetre, így is úgy is működni fog. Itt a nyák mégegyszer, feliratozva.
Na oké így már értem, a rajz okés, ez így hogy rá van irva sokat segít nekem
![]() A mérések: végfok 1: 0.38v végfok 2: 0.58v tda: 0.00 és 0.01 között ingázott
Lehet az a baja, hogy nem toroid trafó hajtja, hanem hiperszil, legalább s ezt írta valaki régebben, hogy úgy néz ki. A kimenete: 4*25V és 4*18V
Még valamit kérdezek aztán hagylak a relézésemmel ![]()
Az előfokom nyákrajzán nincs relé. Relé csak a védelemhez kell. Tápegységbe nem szokás 4148-at rakni, tegyé bele inkább 4001....4007-et. Én a nagyfrekis táp miatt alkalmaztam a BYW 56-okat.
Oké! A 15:00 hozzászólásban ott vannak a feszkók . Szerinted mi lehet a gond?
A hangszóróvédőről tudnál nekem nyákrajzot adni. Ajánlott azért építenem ehhez a tda-hoz előfokot építenem szerinted?
Tudom nem idellő dolog, de lenne neked egy nagyon egyszerű lehetőleg max. 12v-os adapterről menő ledes kivezérlésjelző de olyan, ami nem hangra világít, hanem villog amint feszültség alá kerül vagy tud valami funkciót is. Azért kérdezem, mert holnap leszek együtt a barátnőmmel két éve és arra gondoltam, hogy megformázok ledekből egy szivet, hadd legyen egyedi ajándék, de szakmába vágó
![]()
Sajnos nincs már meg a nyákrajzom, de a hangfalvédős topikban biztos találsz érdekes dolgokat. A nyákot egyébként az adott reléhez és alkatrészekhez érdemes tervezni, próbálkozz meg vele pl a Sprint Layouttal. Nem nagy ördöngősség. Nekem szükségem volt előfokra, mert a szabványos vonali jelszint nem hajtotta ki rendesen.
Itt vannak a végfok adatok
A mérések: végfok 1: 0.38v végfok 2: 0.58v tda: 0.00 és 0.01 között ingázott Mi lehet a gond?
Ezt a problémát nem lehet távsegítséggel megoldani :no:
Nem írtad le hogy a mért értékeket milyen pontok között mérted. Mint már korábban is írtam, abból kell kiindulni, hogy a védelem működését, a végfok kimeneteire jutó egyenfeszültség okozhatja. Azt tudom csak javasolni, hogy méricskélj sokat majd az eredményeket kielemezve kezdj el gondolkodni a hiba okán.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/a/0scgel8exqr094jlw9qfjx...3y.pdf
itt van róla leírás, kapcsolási rajz, nyák rajz. meg minden! ![]()
Köszi, ez jó kis leírás
![]() Ismerjük is mindannyian ![]()
Hát igen, ez történik, ha alapból "idő szerint növekvő" sorrendben vannak a hozzászólások, és ha valaki csak az első párat olvassa el..
![]()
Úgy mértem, hogy bekapcsoltam az erölködőt, de a keverő nem volt bedugva, csak szimplán bekapcsoltam és a hangfalkimeneten mértem az adatokat.
Ha egyenfeszültség állásban mérted, akkor a TDA-val semmi gond sincs, a másik két végfok azonban produkál némi egyenfeszt a kimeneten. Azt hiszem a max megengedett 0,1V.
Ja hogy más a problem.. utánaolvastam az előző hozzászólásokban. Ha ugyanaz a dugókiosztás az alsó ábrádon, mint a felsőn, a második rész dugóit, ahova a TDA megy, cseréld fel. Ugyanis nem ugyanoda csatlakozik a TDA, mint a másik végfok, hanem bemenetet kötöttél össze bemenettel. Vagy a TDA és a keverő dugóját cseréld fel.
Bár ha belül ezek az "IN" csatik direktben össze vannak kötve, akkor mennie kellene.. de nem biztos, hogy így van megoldva az erősítőben.
Az oldalak külön vannak mindkét végfokba, mindkettőnél 4db "in" van, de 2oldalra van osztva A és B. Hogy mindkettőt használjam, áthidalom az A és B oldalt mindkét végfoknál illetve még a 2 végfokot is áthidalom. Így müködik a dolog. Viszont ha eóaz egyik végfokot kicserélem tda-ra, akkor nem jó. Most átnézem mégegyszer, az nem lehet semmiképp, hogy valami esetleg rosszul lett beforrasztva, bár akkor nem is működne. Az nem gond, hogy a TDA in bemenetét nem földeltem le?
Megvan a hiba végre!! Sejtettem, hogy az lesz, levettem az egyik végfok burkolatát és láttam, hogy az iIn negatív jele le van földelve, naén is leföldeltem az In-t a tda-nál és tökéeletesen szólnak ha sorba vannak kötve, nem kapcsol be a protect a gyáriaknál
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |