Fórum témák
» Több friss téma |
Világításnak bejön 3 fázis, fázisonként 25 A, egy fogyasztásmérővel.
Párhuzamosan jön kapcsolt ( "éjszakai" ), távirányított kapcsolóval, szintén 3 fázis, fázisonként 25 A, másik fogyasztásmérővel. Tehát mindig van 75 A, néha 150 A ( 34.5 kW ). 6 darab 25 A-es kismegszakító van. Akkor épült, amikor az olajkályha helyett/után éppen a hőtárolós villanykályha volt a lakásfűtés bölcsek által kitalált korszerű és végleg nagyszerű megoldása.
Nem tudom, "divat-e még", de régebben a Fővárosban az áramszolgáltató "rábeszélte" az ideiglenesen használaton kívüli éjszakai fogyasztásmérő leszerelésére a fogyasztókat. :nemtudom:
Na ilyennel még nem találkoztam csak úgy házhoz beépítve, de elhiszem, hogy van.
Nem rossz dolog a hőtároló kályha. Szerintem jó esély volt rá, hogy széleskörben elterjedjen, mivel így a fűtési rendszer nem tartalmazna mozgó alkatrészeket (ugye távfűtés is folyadékot használ, gáz, szén, tüzifa, stb. mindnél van valami, amit arrébb kell vinni), és tölthető, amikor a rendszerben energiafelesleg van, tehát terhelésszabályzásra is nagyon jól használható. Csak ehhez nagymennyiségű villamos energia előállítására lett volna szükség, amit igazából csak atomerőműben lehetne kellő mennyiségben előállítani (akkoriban még terítéken voltak a tenyésztőreaktorok is, bár mostanában ismét kezdenek előjönni). Csak ugye jöttek az atomenergiaellenesek, bős-nagymaros, "zöldek", stb. és így bukott a dolog...
Sziasztok!
Mostanában egyre divatosabb a családiházak építésénél a könnyű szerkezetes tetőszerkezet használata. Ennél az technológiánál nincs a hagyományas értelemben beton fődém, hanem gipszkarton, szigegetelés és kész. Azt látom, hogy sok helyen ahol csak földszint van, a villanyszerelő a könnyű munka miatt felviszi a padlástérbe a vezetékeket és ott viszi az áramköröket az elosztószekrényig. Persze meg van annak is a módja, hogy ott menjen a vezeték, bár szerintem az költségesebb a kébelek miatt. Nektek mi a véleményetek?
szia!
pont ez a lényege RÁGÁBB LEGYEN--DE FELEANNYI MUNKÁVAL! csak SAjna előjönk nem várt jelenégek: A KONENZVIZ! A padlás és a lakótér hőfokkülönbége miatt. néhány helyen még a kötődobozokat is lehagyják!! (csak úgy szabadon kötve!). de az intelligens ház vezérlés sem utólsó! 6-800 m vezeték helyett:2500m + 800m riasztó kábel?!! S minden nyári zivatar(villámlás után) PLC csere !! mert a "szakértő vállálalkozó" segéderői jól dolgoztak+olcsón.../ezelőtt festő volt-most épitőipari generál kft??/
Szia!
Nem feltétlenül kell drágábbnak lennie, mivel a födémen az MbCu-t lehet átlósan is vinni és ezzel esetleg vezetéket spórolni. Viszont nagy előny, hogy bárhová lehet utólag kis munkával kevés kosszal szerelvényt lámpatestet tenni. Persze ahogy Atis57 írta lehet trágyán is szerelni és akkor még drágább is lehet (rossz, hibás kötés miatt esetleg tűz). Akinek meg van pénze un. "inteligens ház"-ra annak kell, hogy legyen pénze normális túlfeszültség védelemre. hegman
Hello
A ház villanyszerelésének tervdokumentációja szerint az elosztószekrény a bejárati ajtó utáni folyosón van elhelyezve, de esztétikai okokból szeretnénk áthelyezni a folyosóról nyíló kisebb előtérbe, egyébként csak a fal másik oldalára. Ez megoldható, nem probléma ha nincs követve teljes mértékben az eredeti terv? Átnéztem pár dolgot de nem találtam rá semmi utalást.
Helló!
A mérőhelyet nem, de a lakáselosztót el lehet helyezni tetszés szerinti helyre. A mérőhely kötöttsége, hogy lehetőleg egyenes bekötést kell biztosítani a tetőtartótól egészen az óráig. Ami a lakáson belül van, mérőhely után, az nem igazán érdekli az áramszolgáltatót, (pl. milyen magasan építed be a kapcsolókat a lakásban) A villanyszerelő meg majd megoldja az új elosztóhelyről a kiosztást. Üdv.VIM
Szerintem is nyugodtan át lehet helyezni, ebből baj nem lesz, főleg, ha csak a fal másik oldala, így igazából szinte semmi változás nincsen, se vezeték, se csőhossz nem változik. Amúgy lehet egészen esztétikus dobozokat is beszerezni (igaz, attól függetlenül én is szeretem "eldugni").
Ami csúnya tud lenni, ha ugyanúgy az előtérbe kerül a gyengeáramú elosztó és riasztó központja. Együtt ez jó kis kavalkád tud lenni.
Sziasztok!
Valaki tudna linkelni vagy küldeni valami magyar nyelvű villanyszerelés tanulásához szükséges tananyagot? Köszi és üdv.: Zoli
Hello
Köszönöm a válaszokat, a mérőhellyel meg nincs probléma mivel az a kerítésben lesz.
sziasztok!
ha már mérőhely... hol van leirva mikor kell/nem kell külön földelés? mert az ÉMÁSZ-ELMÜ szerelői egymásnak is ellentmondanak (miskolc, Eger )
Hello
A villanymérő elosztóval kapcsolatban lenne kérdésem. (jelenleg csak még az építkezés folyik). Bejön a földből a vezeték a 3 fázis átmegy a 3x25A -es megszakítón bele a villanyórába majd a sorkapocsra. Eddig szerintem rendben is lenne. Majd a PEN vezeték a földből rámegy a sorkapocs PE részére, innen átkötés az N -re. Tehát ezek szerint itt van a szétosztás. Majd a PE részről megy tovább egy sorkapocsra ahonnan megy a vezeték a villanyórához.(mondjuk ami bekötéseket én láttam villanyórákhoz, ott egyenesen a PEN vezeték ment a villanyórába, erre kérnék pl. hozzászólásokat). További probléma pedig az, hogy a 3F és a nulla vezetőn kívül, a PE vezetéket nem lehet bekötni, mert nincs rá hely. Tehát most hiába van szétosztás, csak négyeres kábelt lehet bekötni. További dolog amiről fogalmam sincs, az az, hogy a 3F megszakítótól párhuzamosan le vannak ágaztatva kb. 1mm2 vezetékek, a 3 méretlen fázis, és ugyanígy a nulla vezető is az elosztó sinről(azért írom, hogy nulla mert kék vezeték, de amúgy meg a többi dolog szerint PE vezeték). És egyébként ez a négy vékony vezeték csak úgy lóg a szekrényben arra várva hogy rövidzárlatot okozhassanak. (fogalmam sincs, miért van ez betéve, és méretlen, ezért akár áramot is lophatnánk rajtuk keresztül).
Ha valóban igy van megszerelve akkor súlyos szabálytalanságokat követtek el a mester Urak! Ugyanis a kisfeszültségű elosztóhálózatra csatlakozás feltétéleinek nem felel meg az amit leírtál sőt súlyos szerződésszegéssel járhat!
A mai kialakitások szerint a méretlen fővezeték fázisai keresztülhaladnak a kismegszakítón majd a fogysztásmérőn, onnan tovább a kisfogysztói elosztótáblába. A nulla vezető a kábelfogadó szekrényből keresztűlhalad a fogysztásmérőn majd a főelosztó tábla nulla sinjére csatlakozik. Bevett szokás a nullánál hogy a kábelfogadó szekrányből egy minimum 10mm2 vezetéken keresztül folyamatosan a kisfogyasztói elosztótábla nulla sinjére csatlakozik de a fogyasztásmérő alatt egy KKL 10 (25), SK63 vagy hasonló paraméterű sorkapcson leágazva a mérő nullát kap. Régi szerelésnél a földelő vezető a fogyasztásmérő alá ment ahol a nulla vezetővel volt összevéve. Mivel a földelés és már a földelő vezető is fogysztói tulajdon, igy az áramszolgáltató által lezárt tábla alá nem mehet. A leirásodból nem tűnik ki csak sejtem hogy ez egy régi tipusú mérőhely lehet, viszont értelmét nem látom a kismegszakítók utáni, mérő előtti leágazásnak! (Ha valóban igy van!) Másik kérdés ami megfogalmazódott bennem, hogy Te hogy tudod hogy azok a vezetékek honnan hová mennek? Ugyanis a fogyasztásmérő és szerelvénylapja az áramszolgáltató által le van zárópecséttel zárva és a vezetékekhez nem férhetsz hozzá! Javaslom megkeresni az áramszolgáltatót vagy valamely partner szerelőjét és kikérni tanácsát és az általad feltárt problémát sűrgősen orvosolni kell. Lehet hogy nem nyúltál semmihez, de a probléma ne egy esetleges fogyasztási hely ellenőrzéskor derüljön ki mert akkor a szerelő (ellenőr) feltárja a problémát és a jegyzőkönyv alapján a szerződött ügyfelet jól megbüntetik másfelöl kötelezik a mérőhely felújítására az MSZ447 szerint. Én 6 évig voltam "áramkommandós" a szolgáltató egy eset feltárásakor sosem azt veszi figyelembe amit a fogyasztó mond hanem azt hogy egy adott lehetőségre (szerződésszegés) a Villamos Energia Törvény (VET) mekkora maximális díjtételt és kiszámítási módot engedélyez. A fogyasztó részéről max az időtartamot vehetik figyelembe (amit elismer), de az se kötelező ugyanis a VET ezt is szépen leszabályozza. Tehát jobban jársz ha TE tárod fel a problémát és a szolgáltató is hidd el pozitívan fog a probléma megoldásához hozzáállni ! Tudod: "Legrövidebb út az egyenes!"
Atis57, minden esetben kell számottevő földelés! Ezt az áramszolgáltató megköveteli a hálózatra kapcsoláskor! Ha régi a bekötés ami a bekapcsoláskor érvényben lévő szabványoknak, előirásoknak -is nyilvánvalóan- megfelelt, az áramszolgáltató a meglévő, korábban bekapcsolt fogyasztási helyet nem bírálhatja fölül csak abban az esetben ha tűz és életveszélyes. Ekkor viszont a szolgáltatást fel is függesztjük.
Sziasztok!! Az lenne a problémám,hogy ki szerettem volna cseréltetni a mérő és a lakáselosztó között a vezetékeket. Be is mentem az e.on hoz ,ott azt mondták beszéljek regisztrált szerelővel,hát én beszéltem. Ki is jött meg is csinálta de a plombákat ugyanazokat tette fel amiket levett,összenyomta laposfogóval azt ennyi pedig őneki kötelessége lett volna,a szolgáltatónál jelezni hogy ő ott szerelt. Remélem nem lesz belőle semmi bajom ha jönnek ellenőrizni,mert ha észreveszik a plombát hogy kicsit sérült akkor nem tudom mi lesz. Mit csináljak?
Hát ha laposfogóval összenyomta, és még csak valami puha fából sem rakott rá valamit, hogy ne nyomorítsa meg nagyon, akkor azért simán belédkötnek (gondolom, Magyarországon is kerül valami feliratozás a plombába préseléskor). Számlát adott? Akkor hívd fel őt, hogy rakjon rá rendes plombát. Ha nem akar, akkor meg hívd fel a szolgáltatót, és mondd el azoknak, hogy mi volt.
Számlát nem adott,viszont ő sem plombálhat,be kellett volna neki jelenteni és a szolgáltatótól jönnének plombálni. Most nyomjam fel? Amúgy már régóta ismerem. Ha netán jönnek ellenőrizni akkor majd elmondom mi volt,csak nem büntetnek meg,
Ne várd meg amíg kijönnek ellenőrizni!
Egyszerűen telefonálj be hogy elmenő vezeték csere miatt plombálást kérsz. Amiket pedig a villanyszerelő fogóval összenyomott azt vágd le és dobd a kukába mielőtt bárki meglátja. A menete az lett volna hogy mielőtt nekiálltok, telefon a szolgáltatónak hogy ezt és ezt szeretnétek, a szolgáltató tudomásul veszi (és nyoma van ha közben jönnének az ellenőrök). Majd mikor befejeztétek újabb telefon a plombálás miatt, amit nem muszály a villanyszerelőnek intéznie te is nyugodtan kérheted. Ha megvárod amíg az ellenőrök kimennek és megtalálják a fogóval összenyomott plombákat, utána hiába mentegetőzől senki nem fogja elhinni a történetet. Egy kiszállási díjra azért számíts.
Szia!
Már megbocsáss de nagyon rossz a hozzáállásod! Fizettél a fickónak kb 5eFt-ot a munkáért, ha pedig ellenőrzéskor jegyzőkönyvezik akkor senki nem mosshatja le Rólad hogy loptad a villanyt, szerződést szegtél. A mérőtábláról vette le a zárópecsétet ezért nem is szoktunk aggódni ha látjuk hogy a vezetékek épek, nincsennek megpucolva. De a fogyasztásmérőről is levette ami igen komoly következményeket von maga után ! Tapasztalat hogy pár évre rá ha megbukik az ügyfél hiába vádaskodik más személlyel ki fogja azt évek után bebizonyitani hogy Ő volt. Azonkívül a szolgáltató mindig azt bünteti aki szerződésben áll vele majd ha megvan a bünti akkor tovább lehet perelni polgári peres úton. Helyes eljárás ez lett volna: 1, Szólni a partner szerelőnek. 2, A partner zárópecsét bontást kér. (A munkát végző kéri a zárópecsét bontást, nem a fogyasztó!) (ilyenkor kimegyünk a helyszinre MI eltávolitjuk a zárópecséteket és leellemőrizzük a fogyhelyet majd átadjuk a munkár a partner szerelőnek. 3, A parner elvégzi a munkát. 4, Visszazárást kér a szolgáltatótól. (Ismét kimegyünk és megnézzük a munkáját, ismét ellenőrizzük a fogyhelyet majd lezárjuk zárópecséttel.) 5, A szolgáltató csekkes számlát küld a zárópecsét bontásról amely az éppen aktuális fogyasztói dijtétellel történik. Most kb 8eFt Javaslom felvenni a kivitelezővel a kapcsolatot és kérni a hivatalos lezárást ! Csak van itt egy kis gubanc! Ha kéri a zárópecsét bontást és kimegyünk a nyitó ellenőrzéskor Téged fognak elmarasztalni mert sérültek a zárópecsétek, tehát jól megszivtad és lehet magyarázkodni! Ha valóban igy csinálta az illető ahogy leírtad, akkor egy aljas embernek tartom és jobb az ilyet nem ismerni. Aljas dolog másnak igy problémát csinálni és bajba sodorni. Jobb ha egy áramszolgáltató ilyen emberrel nem áll szerződött viszonyba mert az ilyen egy kókler! Marad a 2. variáció felhívod telefonon a szolgáltatót és elmondod mi történt. Kimennek a kollegák ellenőrizni és ha gubanc van nem Téged vonnak felelősségre! Gondold el lehet hogy nem csak Nálad csinálta meg ezt a kóklerséget! Egyszer kifog a bili borulni de akkor hidd el késő lesz bármit állítani. Jól megszivod! ferkógyerek: 2x ellenőrizzük a fogyhelyet! Zárópecsét bontás előtt és a munka elkészültével. Tehát nem elég egy visszazárást kérni mert akkor egyből felmezül hogy ki szedte le. Az első alkalommal pont azért tartunk ellenőrzést mert tapasztalat hogy a téli hónapokban esetlegesen elküvetett áramlopás nyomait igy (is) kivánják a T ügyfelek eltüntetni. Szal "A legrövidebb út az egyenes!" Telefon a szolgáltatónak és elmondani mi történt!
Miért írod azt hogy rossz a hozzáállásom? Én voltam a szolgáltatónál,megkérdeztem hogy mi van ők aszt mondták keressek meg egy regisztrált szerelőt ő tudja mit kell csinálni. Mást nem is mondtak,én honnan tudjam minek mi a folyamata nem vagyok villanyszerelő. De most már nem is érdekel.
Kérlek ne haragudj ha megbántottalak volna! Arra irtam a rossz hozzáállást hogy nem szabad megvédeni egy kontár embert ha a zárópecséteket feltörte. Nem szabad az ilyet védeni, a szolgáltatónak kell közölni mi történt. Ez a legjárhatóbb és egyenesebb út, pláne ha már ezekután tudod az eljárásrendet. Magadat védd ne az ismerős szakit mert ha baj lesz nem fog melléd állni! Sok sikert!
Hello
A zárolt részek csak egy műanyag deklivel vannak eltakarva, tehát bedugtam a fejem és beláttam, és nem tetszett a dolog. Főleg az hogy a PE vezetéket a jelölések szerint szabályosan be sem lehet kötni. Meg hát egyébként is szükség lesz a mérőhely átalakítására, mivel a ház tervdokumentációja szerint PEN (négyeres vezeték) vezeték megy a házba és bent van a szétosztás. Egyébként van földelés is kialakítva a szekrényben, de hát kitudja, hogy az hogy néz ki a föld alatt, lehet hogy csak egy tízcentis vasdarab. Meg egyébként láttam még régebben, a villanymérő bekötési rajzát, de ott volt FI relé is, ami persze nincs benn, pedig az építkezésre most jól jönne. Meg hát most azért is akarom ezt megoldani(megoldatni), mert most TN-C hálózat van kialakítva, az építkezésre, persze FI nélkül. Meg hát a túláramvédelmet is csak egy 3*25A megszakító látja el, 1F konnektorokhoz mindenhez, de szerintem ez még csak a legkisebb probléma.
Üdv!
Olyan kérdésem lenne,hogy: adott egy telken belül két ház,bevezetve a 3x16A. Köthető-e úgy,hogy az egyik (kisebb) épület az egyik fázisra a másik (nagyobb) a maradék 2 fázisra ill. egy kisebb műhely ahol mind a három fázist használnám ?
A VET szerint ha az épületek egy helyrajzi számon vannak és a tulajdonosuk is egy az áramszolgáltató nem szólhat bele hogy a rendelkezésre álló fázisokat hogy osztod szét.
Nem haragszom igazad van! Köszi majd meglátom mit lépek,nehéz ügy ez.
Lehet így is úgy is rácseszek,lehet bejelentem ahogy mondtad és én maradok a slamasztikába,majd rajtam verik el a port.
A fogysztásmérőbe a PE vezetőt be sem kötik! A PE vezető a kisfogyasztói elosztóból indul.
A fogyasztásmérőtől az elosztóig TN-C az érintésvédelmi rendszer. (4 vezeték) Az elosztóban van összevéve egy pontba a PEN, PE és a helyi földelés. Innen indul az 5 vezeték. Az MSZ 172-86 szabvány ennek a PE-vezetőnek az épület becsatlakozási pontjánál a földelőszondával való földelését írta elő. Az MSZ 2364 szabvány pedig ennek a földelésnek az alkalmazását ajánlatossá enyhítette. Tehát az említett földelés (földelőszonda) már NEM KÖTELEZŐ! Persze egy magára adó mester telepít földelést és felszerel egy ÉV relét. Nálad ha jól értelmezem nincs is ilyen fogysztói elosztótábla. Csak van egy 3f mérő és kész. Ha igy van akkor ki kellene alakitani a fenti módon egy kisfogysztói elosztótáblát védelemmel és földeléssel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |