Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
En is en is en is A hangja valami gyonyoru en irf 540-es fetet hasznaltam es adtam neki vagy 3A-t.De nekem igy is kevesnek bizonyult mert SAL hangszoraim vannak es hat nem valami nagy a erzekenyseguk.
Ennyi ember közül senki nem képes 1-2 mérést végezni rajta ?
Nem a hangsugárzóid miatt kevés , a kapcsolás alapból kevés !
Szia!
Köszi szépen a belinkelt progikat,gondolom te már próbáltad és müködnek.Én még nem igazán végeztem ilyen méréseket pedig sokszor jó lett volna.Akkor ezekkel ki lehet mérni hogy mennyire lineáris az erősítő freki átvitele, illetve a kimenő teljesítményt is? Ha belefognék tudnál segíteni a használatában? Persze PÜ-ben gondoltam.
Figyu 1FET+aprosagok osszerakod lemered ennyi.Engem nem igazan erdekel a meres es tarsai En nekem tetszik a hangja es kesz.Minek merjem ha nekem igy jo ahogy van?
Szia!
Igen tudom csak nem akartam neveket említeni.
Érdekes mert én jelenleg csak 0,82A nyugalmival és 12V-ról megy, és meglepően jó hagerőt produkál.Mondjuk SAL oszlopokat hajtok (150/250W) vele, amiknek 91dB az érzékenységük.
Nem rakom össze , mint említtem ez már nagyon régen megtörtént . Szerintem hiába is mutatnám a mérési eredményeket , nem hinnétek el , ezzel nektek kell szembesülni , hátha hisztek a szemeteknek és nem állítotok fizikát meghazudtoló marhaságokat , pl a 15W kivehető teljesítmény stb...
Aki megcsinálta , annak nem egyszerübb néhány mérést csinálni . Mellesleg tanulni is sokat lehet belőle !
Szerintem nekünk a hallott hangkép fontosabb, mint a mért adatok. Ha mérek is a közel jövőben, azt is csak kíváncsiságból teszem.
Látod ez már jobb hozzáállás , tanulni is fogsz a nyert tapasztalatokból . Szkóppal a munkapont is optimálisan beállítható , szimmertikus vágásra kell beállítani az áramát .
Ezt elhiszem, csak még nem mértem szkóppal ezért egyáltalán nem értek hozzá.De ha müködik a bgsf által belinkelt progi,illetve kapok egy kis kezdő segítséget is hozzá akkor lehet hogy belefogok, mert van több végfok is amit szívesen kimérnék.(Pl VF2)
Szia!
Én megnéztem volna csak nem tudom hogy mivel lehet megnyitni ez ilyen kiterjesztésű fajl-t?Mert csak a gif kiterjesztésűt tudtam megnézni...
Sajnos hiába is mutattad , itt nem hisznek a szimulációban . Sajnos a műszereknek sem .
Mindenféle tekercsel megépítik , semmi nem számít . Mindenki másként csinálja és az eredmény mégis a gyönyőrű hangzás és 12V táp melett 15W kivehető teljesítmény A osztályban .
Arra lennék kíváncsi hogy te ezen már csak mosojogsz vagy talán bosszant is?Persze tudom hogy csak segíteni szeretnél, azért erőltetnéd a mérést.De azt furcsának találom hogy ha annyira rosszak lennének a paraméterei,a füllel hallott kép meg igen jó többek szerint is.
Nem bosszant picit sem . Amiért hozzászóltam , csak az , hogy azt szeretném , a reálitások talaján maradva értékelnénk ezt az egyszerű kapcsolást .
Az , hogy sokan nagyon jónak itélitek meg a hangját , annak főként pszihés oka van . Mindenki kicsit elfogultan itéli meg az alkotását , sikerélmény pozítív hatása sem elhanyagolható . Mivel nagyon egyszerű ez is sokat emel az értékén , ez valóban a hangzás esélyeit is növelheti . Sajnos sok hozzászólásban olvasott " minden mindegy" hozzáállás és a túlzott saccolt paraméterek már a szakmai minimumot is nélkülözik . Én nem azt mondom , hogy rossz , hallgathatatlan , biztos van bonyolultabb kapcsolás ami lényegesen rosszabb hangot produkál . Az biztos , hogy ez a kapcsolás is csak akkor hozza a benne lévő lehetőségeket , ha megfelelően méretezzük és optimális beállítására törekedünk , amit csak méréssel tudunk megoldani .
Akkor erről lemaradtál :
"13 volton 4,6 ampert vett fel sztereóban, ez kb. 60W bemenő. A fele 30W egy csatornára, a hatásfok pedig 50% a tubecad szerint. Vagyis 15W kimenő. " Mérés nélkül is megoldható így ! Tegnap ez volt az egyik legjobb .
Lehet benne valami,de az első meghallgatásra megtettszett a hangzásképe és ez mai napig tart de már eszembe volt hogy összehasonlítom egy AB-s kapcsolással csak még nem jutottam el odáig.
"Off "Egyébként szerinted ezek a netes progik alkalmasak lehetnek a mérésre,érdemes velük foglalkozni megfelelő müszer hiánya miatt?
Persze hogy segítek! Ha részedről van akarat, akkor részemről szintén!
Van egy mégjobb programom ami tartalmazza a szkópot a jelgenerátort és a frekvencia analizátort és a sweep funkciót is. Ezzel már komolyabb mérést és frekvenciaátvitelt is lehet mérni tűrhető pontossággal!
Én jobban szeretem a valóságos műszerek használatát. PC -vel is megoldható néhány egyszerű mérés , szerintem nehezebben kivitelezhető .
Semminél jobb .. Szimulációs programokat is javasolnám , mert nagyon hasznosak . Igaz nem a 100%-os valóságot mérik , mert idealizált helyzetet szimulálnak , de megmutatják a hibákat .Tervezéskor nagyon hasznos , nem kell megépíteni a kapcsolást , kimutathatók a hibák és a működőképesség is . Megóvnak a felesleges forrasztgatásoktól .
Oké én már letöltöttem pár progit, amire szükség lehet.
Ha nem tévedek te a 25Mb körüli a szkóp progira gondolsz?Egyébként mit értesz azon hogy türhető pontossággal mondjuk úgy 5% vagy rosszabb?
Én erre gondolok,de ha mégsem egyről beszélnénk akkor elküldhetnéd mail-be,az adatlapon megtalálod.
En is ki szeretnem probalni ezt a progit.Vagy ha van masik/jobb akkor azt.Meg szeretnek tanulni merni vele mert most epittem a JLH-t.
Koszi
Szia!
Én is csak most ismerkedem vele, én innen töltöttem a szkóp progit.Bővebben: Link
Igen eza jobbik program. Ezzel frekvencia analízist is csinálhatsz a sweep funkcióval. Ezzel már az erősítő frekvenciamenetét is meg lehet nézni.
Ajánlatos még egy 1/10-1/100 előosztót építeni hogy a hangkártyára ne menjen be 1V-nál nagyobb feszültség a LINE IN csatlakozón keresztül. Mivel itt csak hangfrekis tartomány van így egy sima ellenállásos osztó is megteszi. A mért eredményt pedig fel kell szorozni az osztási aránnyal. Itt már látod a szkóp programnál hogy mekkora a kijövő csúcsfeszültség és abból már ki tudod számolni a kimenő teljesítményt. A képlet Pki=Unégyzet/R. Ahol az U a kijövő feszültség, az R pedig a terhelő impedancia. Ráadásul meg tudod nézni hogy a különböző jelalakokat hogyan viszi át az erősítő. Néhány mérésnél igen csak meg fogsz lepődni ha a bemenő és kimenő jelalakot egymás mellett látod!
Szia.Es nagyjabol mekkora legyen az ellenallas erteke ?
Üdv.
Inkább lerajzoltam és a rajzot ki is próbáltam. Szerintem beszédes kis rajzok, bár igaz a kezdő topicban lenne a helye! Az első rajz a kapcsolás a második rajzon a bemenetére adott 5V-os feszültséget osztja le a tizedrészére, a harmadik rajzon a bemenő feszt a századrészére osztja. Egy dologra kell odafigyelni, hogy mindig a legnagyobb osztással kezdjük a mérést! Ha az nem ad megfelelő szintet akkor kapcsoljuk át a tizes osztóra a jelet! Átkapcsoláskor a mérőcsúcs NE LEGYEN (!) a mérendő áramkörre kötve! Most nézem hogy a képeket fordított sorendbe rakta a gép! Értelemszerűen a számozás a sorrend!
Egy szerencsétlen véletlen (na meg a házban nincs földelés) köszönhetően megint tönkre mentek a FET-ek. Így kénytelen voltam visszatérni az egy tranzisztoros megoldáshoz, ami viszont nem szól annyira kiegyensúlyozottan, meg nem is szól akkorát.
Helló!
Ezzel szemezek,amint nyitva lesz az alkatrészbolt,elmegyek vásárolni Két kérdésem lenne azért: 1.ellenállással kiváltható-e a fojtó? Jelenleg nincs itthon ilyenem,és sajna ha valami szeget üt a fejembe,nemigen van türelmem várni,míg meglesz a cucc hozzá. Ha kiváltható,akkor mekkorával? Az mindegy,hány wattot tudok kivenni,ez most nem a hangnyomásverseny 2.Mikrotrafóm viszont van,egy az egyben nem lehetne az álltalad belinkelt kapcsolásba helyettesíteni ? Esetleg módositással. 2.b tápfesszel feljebb mehetnék szerinted? Amper az van,de sajna a jelenlegi trafóm 2x16V,ezért is kérdezem,hogy mennyi lehet a max,amig még képes vagyok elhűteni az erősítődet.Esetleg kapcsitáp stab12volttal.Minden ötletet szivesen várok! Egyelőre ennyit,előre is köszi a válaszokat. Sziasztok.
Csak nem hagyott nyugodni ez az erősítő! Ma addig voltam a gép előtt míg ki nem találtam egy működő kapcsolást. A fojtót kicseréltem 10 Ohmos ellenállásra és csináltam neki bázisosztót. 16V-os tápfesz mellett szépen beállt a kimenet féltápra és a nyugalmi áram is elfogadható 1A körül volt. A szimulációval még csináltam egy frekvencia analízist . 10Hz-100kHz-ig gyakorlatilag egyenes átvitelt produkált.Aztán jött a szkópos szimuláció.
Bemenet 100mV szinusz/háromszög/négyszög jellel. 100mV teljesen kihajtotta az erősítőt. A kimenő szinusz negatív hullámát erősen torzította! (nem levágta hanem más lett a jelalak) A háromszög jel felismerhetetlen volt.... Viszont a négyszög jel az gyönyörű volt! Ebből azt a következtetést vontam le hogy ez a FET inkább kapcsolóüzemű tápba ideális. Mecsináltam egy áramgenerátoros változatot is LM7808-al. A szimuláció közel azonos eredményeket hozott ki, azzal a különbséggel hogy a háromszög még gyalázatosabb volt. Ennyit mára. Ha valakit érdekel akkor majd holnap felrakom a rajzokat és a mérési eredményeket.
A 15W bizony nagyon erős túlzás,kettő,v.talán három W reális lehet,ha sikerül optimális munkapontba beállítani,de a torzításban már ott sincs sok köszönet...Ez bizony egyszerű fizika,és sem Te,sem Mayan,sem senki más nem fogja tudni megcáfolni.Az pedig,h:"szép,kiegyensúlyozott hangzáskép jellemzi",megintcsak nem sokat mond,ez csak a Te ítéleted,és merőben szubjektív.Mintahogy az enyém is az lenne,v.bárki másé... De ha már itt tartunk,és mindenképp elzárkózol a méréstől(az ok most mellékes),esetleg hallgasd össze vmi gyári készülékkel.Adok tippeket:rotel,marantz,akai,onkyo,naim,technics,stb...(a sort bármeddig folytathatnánk).Az eredmény valószínűleg kiábrándító lesz.Pedig ezek nem high-end készülékek,abszolút alapfokú hifi-k.Az a baj ezzel a dologgal,h egy-két emberke azt a téves illúziót keltheti több más emberkében,h egy szál fet,plusz két ellenállás összeforrasztásával vérprofi audiofil erősítő építhető kb.három perc alatt otthon a konyhaasztalon.Ez nyilván nem igaz,ahhoz ui.nagyságrendekkel több feltételt kell teljesíteni egyszerre.A segítő szándékú hozzászólásokat pedig sárba tiprásnak érzitek.Engedd meg,h idézzek még néhány későbbi hsz-odból:"csak még nem mértem szkóppal,ezért egyáltalán nem értek hozzá" Azt hiszem,ehhez nem kell különösebb kommentár... Más:"SAL oszlopokat hajtok vele,amiknek 91dB az érzékenységük" Na,ez is jókora tévedés.A SAL hszórói soha nem tudják/tudták a 91dB-t,még a 88-at se nagyon.85-86-os érték talán reális,függetlenül attól,mi van a címkére írva.És emiatt ÉPPEN NEM ideális partnerei az ilyen 1-2wattos erősítőknek.Hozzászólásomat ne vedd rossz néven,csak a realitásokra akartam ezzel reflektálni.S végül is a sokol rádió is hallgatható,ha egyszer tetszik a hangja... :csodalk:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |