Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   4 / 33
(#) WaRL0 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
En is en is en is A hangja valami gyonyoru en irf 540-es fetet hasznaltam es adtam neki vagy 3A-t.De nekem igy is kevesnek bizonyult mert SAL hangszoraim vannak es hat nem valami nagy a erzekenyseguk.

(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Ennyi ember közül senki nem képes 1-2 mérést végezni rajta ?
(#) CHZ válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Nem a hangsugárzóid miatt kevés , a kapcsolás alapból kevés !
(#) Tomy27 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!
Köszi szépen a belinkelt progikat,gondolom te már próbáltad és müködnek.Én még nem igazán végeztem ilyen méréseket pedig sokszor jó lett volna.Akkor ezekkel ki lehet mérni hogy mennyire lineáris az erősítő freki átvitele, illetve a kimenő teljesítményt is?
Ha belefognék tudnál segíteni a használatában?
Persze PÜ-ben gondoltam.
(#) WaRL0 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Figyu 1FET+aprosagok osszerakod lemered ennyi.Engem nem igazan erdekel a meres es tarsai En nekem tetszik a hangja es kesz.Minek merjem ha nekem igy jo ahogy van?
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!
Igen tudom csak nem akartam neveket említeni.
(#) Tomy27 válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Érdekes mert én jelenleg csak 0,82A nyugalmival és 12V-ról megy, és meglepően jó hagerőt produkál.Mondjuk SAL oszlopokat hajtok (150/250W) vele, amiknek 91dB az érzékenységük.
(#) CHZ válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Nem rakom össze , mint említtem ez már nagyon régen megtörtént . Szerintem hiába is mutatnám a mérési eredményeket , nem hinnétek el , ezzel nektek kell szembesülni , hátha hisztek a szemeteknek és nem állítotok fizikát meghazudtoló marhaságokat , pl a 15W kivehető teljesítmény stb...
Aki megcsinálta , annak nem egyszerübb néhány mérést csinálni . Mellesleg tanulni is sokat lehet belőle !
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szerintem nekünk a hallott hangkép fontosabb, mint a mért adatok. Ha mérek is a közel jövőben, azt is csak kíváncsiságból teszem.
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Látod ez már jobb hozzáállás , tanulni is fogsz a nyert tapasztalatokból . Szkóppal a munkapont is optimálisan beállítható , szimmertikus vágásra kell beállítani az áramát .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Ezt elhiszem, csak még nem mértem szkóppal ezért egyáltalán nem értek hozzá.De ha müködik a bgsf által belinkelt progi,illetve kapok egy kis kezdő segítséget is hozzá akkor lehet hogy belefogok, mert van több végfok is amit szívesen kimérnék.(Pl VF2)
(#) Tomy27 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!
Én megnéztem volna csak nem tudom hogy mivel lehet megnyitni ez ilyen kiterjesztésű fajl-t?Mert csak a gif kiterjesztésűt tudtam megnézni...
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Sajnos hiába is mutattad , itt nem hisznek a szimulációban . Sajnos a műszereknek sem .
Mindenféle tekercsel megépítik , semmi nem számít .
Mindenki másként csinálja és az eredmény mégis a gyönyőrű hangzás és 12V táp melett 15W kivehető teljesítmény A osztályban .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Arra lennék kíváncsi hogy te ezen már csak mosojogsz vagy talán bosszant is?Persze tudom hogy csak segíteni szeretnél, azért erőltetnéd a mérést.De azt furcsának találom hogy ha annyira rosszak lennének a paraméterei,a füllel hallott kép meg igen jó többek szerint is.
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Nem bosszant picit sem . Amiért hozzászóltam , csak az , hogy azt szeretném , a reálitások talaján maradva értékelnénk ezt az egyszerű kapcsolást .
Az , hogy sokan nagyon jónak itélitek meg a hangját , annak főként pszihés oka van . Mindenki kicsit elfogultan itéli meg az alkotását , sikerélmény pozítív hatása sem elhanyagolható . Mivel nagyon egyszerű ez is sokat emel az értékén , ez valóban a hangzás esélyeit is növelheti . Sajnos sok hozzászólásban olvasott " minden mindegy" hozzáállás és a túlzott saccolt paraméterek már a szakmai minimumot is nélkülözik . Én nem azt mondom , hogy rossz , hallgathatatlan , biztos van bonyolultabb kapcsolás ami lényegesen rosszabb hangot produkál .
Az biztos , hogy ez a kapcsolás is csak akkor hozza a benne lévő lehetőségeket , ha megfelelően méretezzük és optimális beállítására törekedünk , amit csak méréssel tudunk megoldani .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Akkor erről lemaradtál :

"13 volton 4,6 ampert vett fel sztereóban, ez kb. 60W bemenő. A fele 30W egy csatornára, a hatásfok pedig 50% a tubecad szerint. Vagyis 15W kimenő. "

Mérés nélkül is megoldható így !
Tegnap ez volt az egyik legjobb .
(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Lehet benne valami,de az első meghallgatásra megtettszett a hangzásképe és ez mai napig tart de már eszembe volt hogy összehasonlítom egy AB-s kapcsolással csak még nem jutottam el odáig.
"Off "Egyébként szerinted ezek a netes progik alkalmasak lehetnek a mérésre,érdemes velük foglalkozni megfelelő müszer hiánya miatt?
(#) bgsf válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Persze hogy segítek! Ha részedről van akarat, akkor részemről szintén!
Van egy mégjobb programom ami tartalmazza a szkópot a jelgenerátort és a frekvencia analizátort és a sweep funkciót is. Ezzel már komolyabb mérést és frekvenciaátvitelt is lehet mérni tűrhető pontossággal!
(#) CHZ válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Én jobban szeretem a valóságos műszerek használatát. PC -vel is megoldható néhány egyszerű mérés , szerintem nehezebben kivitelezhető .
Semminél jobb ..
Szimulációs programokat is javasolnám , mert nagyon hasznosak . Igaz nem a 100%-os valóságot mérik , mert idealizált helyzetet szimulálnak , de megmutatják a hibákat .Tervezéskor nagyon hasznos , nem kell megépíteni a kapcsolást , kimutathatók a hibák és a működőképesség is . Megóvnak a felesleges forrasztgatásoktól .
(#) Tomy27 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Oké én már letöltöttem pár progit, amire szükség lehet.
Ha nem tévedek te a 25Mb körüli a szkóp progira gondolsz?Egyébként mit értesz azon hogy türhető pontossággal mondjuk úgy 5% vagy rosszabb?
(#) Tomy27 válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Én erre gondolok,de ha mégsem egyről beszélnénk akkor elküldhetnéd mail-be,az adatlapon megtalálod.

Szkóp.jpg
    
(#) WaRL0 válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
En is ki szeretnem probalni ezt a progit.Vagy ha van masik/jobb akkor azt.Meg szeretnek tanulni merni vele mert most epittem a JLH-t.

Koszi
(#) Tomy27 válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!
Én is csak most ismerkedem vele, én innen töltöttem a szkóp progit.Bővebben: Link
(#) bgsf válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Igen eza jobbik program. Ezzel frekvencia analízist is csinálhatsz a sweep funkcióval. Ezzel már az erősítő frekvenciamenetét is meg lehet nézni.
Ajánlatos még egy 1/10-1/100 előosztót építeni hogy a hangkártyára ne menjen be 1V-nál nagyobb feszültség a LINE IN csatlakozón keresztül. Mivel itt csak hangfrekis tartomány van így egy sima ellenállásos osztó is megteszi. A mért eredményt pedig fel kell szorozni az osztási aránnyal. Itt már látod a szkóp programnál hogy mekkora a kijövő csúcsfeszültség és abból már ki tudod számolni a kimenő teljesítményt.
A képlet Pki=Unégyzet/R. Ahol az U a kijövő feszültség, az R pedig a terhelő impedancia.
Ráadásul meg tudod nézni hogy a különböző jelalakokat hogyan viszi át az erősítő. Néhány mérésnél igen csak meg fogsz lepődni ha a bemenő és kimenő jelalakot egymás mellett látod!
(#) WaRL0 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia.Es nagyjabol mekkora legyen az ellenallas erteke ?
(#) bgsf válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Üdv.
Inkább lerajzoltam és a rajzot ki is próbáltam. Szerintem beszédes kis rajzok, bár igaz a kezdő topicban lenne a helye!
Az első rajz a kapcsolás a második rajzon a bemenetére adott 5V-os feszültséget osztja le a tizedrészére, a harmadik rajzon a bemenő feszt a századrészére osztja.
Egy dologra kell odafigyelni, hogy mindig a legnagyobb osztással kezdjük a mérést! Ha az nem ad megfelelő szintet akkor kapcsoljuk át a tizes osztóra a jelet! Átkapcsoláskor a mérőcsúcs NE LEGYEN (!) a mérendő áramkörre kötve!
Most nézem hogy a képeket fordított sorendbe rakta a gép! Értelemszerűen a számozás a sorrend!
(#) Tomy27 hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Egy szerencsétlen véletlen (na meg a házban nincs földelés) köszönhetően megint tönkre mentek a FET-ek. Így kénytelen voltam visszatérni az egy tranzisztoros megoldáshoz, ami viszont nem szól annyira kiegyensúlyozottan, meg nem is szól akkorát.
(#) danka- válasza Mayan hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Helló!

Ezzel szemezek,amint nyitva lesz az alkatrészbolt,elmegyek vásárolni

Két kérdésem lenne azért:

1.ellenállással kiváltható-e a fojtó? Jelenleg nincs itthon ilyenem,és sajna ha valami szeget üt a fejembe,nemigen van türelmem várni,míg meglesz a cucc hozzá.
Ha kiváltható,akkor mekkorával? Az mindegy,hány wattot tudok kivenni,ez most nem a hangnyomásverseny

2.Mikrotrafóm viszont van,egy az egyben nem lehetne az álltalad belinkelt kapcsolásba helyettesíteni ? Esetleg módositással.
2.b tápfesszel feljebb mehetnék szerinted?
Amper az van,de sajna a jelenlegi trafóm 2x16V,ezért is kérdezem,hogy mennyi lehet a max,amig még képes vagyok elhűteni az erősítődet.Esetleg kapcsitáp stab12volttal.Minden ötletet szivesen várok!

Egyelőre ennyit,előre is köszi a válaszokat.

Sziasztok.
(#) bgsf válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Csak nem hagyott nyugodni ez az erősítő! Ma addig voltam a gép előtt míg ki nem találtam egy működő kapcsolást. A fojtót kicseréltem 10 Ohmos ellenállásra és csináltam neki bázisosztót. 16V-os tápfesz mellett szépen beállt a kimenet féltápra és a nyugalmi áram is elfogadható 1A körül volt. A szimulációval még csináltam egy frekvencia analízist . 10Hz-100kHz-ig gyakorlatilag egyenes átvitelt produkált.Aztán jött a szkópos szimuláció.
Bemenet 100mV szinusz/háromszög/négyszög jellel. 100mV teljesen kihajtotta az erősítőt. A kimenő szinusz negatív hullámát erősen torzította! (nem levágta hanem más lett a jelalak) A háromszög jel felismerhetetlen volt....
Viszont a négyszög jel az gyönyörű volt! Ebből azt a következtetést vontam le hogy ez a FET inkább kapcsolóüzemű tápba ideális.
Mecsináltam egy áramgenerátoros változatot is LM7808-al. A szimuláció közel azonos eredményeket hozott ki, azzal a különbséggel hogy a háromszög még gyalázatosabb volt.
Ennyit mára. Ha valakit érdekel akkor majd holnap felrakom a rajzokat és a mérési eredményeket.
(#) ngyzoli válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A 15W bizony nagyon erős túlzás,kettő,v.talán három W reális lehet,ha sikerül optimális munkapontba beállítani,de a torzításban már ott sincs sok köszönet...Ez bizony egyszerű fizika,és sem Te,sem Mayan,sem senki más nem fogja tudni megcáfolni.Az pedig,h:"szép,kiegyensúlyozott hangzáskép jellemzi",megintcsak nem sokat mond,ez csak a Te ítéleted,és merőben szubjektív.Mintahogy az enyém is az lenne,v.bárki másé... De ha már itt tartunk,és mindenképp elzárkózol a méréstől(az ok most mellékes),esetleg hallgasd össze vmi gyári készülékkel.Adok tippeket:rotel,marantz,akai,onkyo,naim,technics,stb...(a sort bármeddig folytathatnánk).Az eredmény valószínűleg kiábrándító lesz.Pedig ezek nem high-end készülékek,abszolút alapfokú hifi-k.Az a baj ezzel a dologgal,h egy-két emberke azt a téves illúziót keltheti több más emberkében,h egy szál fet,plusz két ellenállás összeforrasztásával vérprofi audiofil erősítő építhető kb.három perc alatt otthon a konyhaasztalon.Ez nyilván nem igaz,ahhoz ui.nagyságrendekkel több feltételt kell teljesíteni egyszerre.A segítő szándékú hozzászólásokat pedig sárba tiprásnak érzitek.Engedd meg,h idézzek még néhány későbbi hsz-odból:"csak még nem mértem szkóppal,ezért egyáltalán nem értek hozzá" Azt hiszem,ehhez nem kell különösebb kommentár... Más:"SAL oszlopokat hajtok vele,amiknek 91dB az érzékenységük" Na,ez is jókora tévedés.A SAL hszórói soha nem tudják/tudták a 91dB-t,még a 88-at se nagyon.85-86-os érték talán reális,függetlenül attól,mi van a címkére írva.És emiatt ÉPPEN NEM ideális partnerei az ilyen 1-2wattos erősítőknek.Hozzászólásomat ne vedd rossz néven,csak a realitásokra akartam ezzel reflektálni.S végül is a sokol rádió is hallgatható,ha egyszer tetszik a hangja... :csodalk:
Következő: »»   4 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem