Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Köszönöm hogy időt szántál kérdéseink megválaszolására! Kedvet kaptam hozzá így ez lesz a soron következő "projekt"..Még egy kérdés mérőzsinórként gyárit használsz?!
Nagyon Szívesen!
Mérőzsinorként nem gyárit használok. Most csak elkészítettem egy próba mérőzsinort (audio kábel), azzal tesztelgettem a szkópot. Majd készíteni akarok hozzá egy jobbat.
Ez szintén érdekelne! Majd bemutatod? (itt v. az oldaladon..)
Készítettem képet a mérőzsinorról. Egy sima audio kábel a végén 2db csipesszel. Ez csak a próbára készítettem. A közeljövőben egy mérőfejjel, jól árnyékolt kábellel szeretnék készíteni mérőzsinort.
Szia!
Remek lett! Esetleg egy-két képernyőképet működés közben feltennél? Nem túl "szögletesek" a jelek? (Pl. szinuszjel) Kedvet kaptam egy hasonló kütyü építéséhez.
Szia!
Köszi! Csatoltam egy szinusz, illetve egy háromszög jelet. Majd készítek egy négyszögjeles képet is, és azt is feltöltöm. Szia!
Üdv!
Én villanybringához építettem egy egyszerű PWM vezérlőt, mert a régebbi sajnos valamitől kihalt De ez most "Nagyon kígyó" lett 48 voltról megy és 26 amperes az áramkorlátja.
Igen. IRF2807-esek. A műanyag tokosak meg BYW29EX diodák. Sajnos csak most jutott eszembe,h a feteknek csinálhattam volna máshogy a lábát és akkor több lenne a hely és vastagabb vezetősávval tudtam volna összekötni, mert most nagyon közel van a doboz széléhez és szűkös volt a hely.
Szia!
Ma összeraktam próbapanelon egy kisebb kapcsolást 555-el az oszcilloszkóp tesztelésére. Először kisebb 322Hz-es jelet mértem vele(1-es kép). Több frekvencia után szintén jól vizsgázott. Majd több mint 1MHz-re állítottam, és meglepő módon viszonylag szép jelet kaptam (2-es kép, 1130kHz). LED stroboszkópomat is rákötöttem a maga maximális 60Hz-vel (3-as kép)
Ejha! Ezt meg kellene építenem!
Egy a bökkenő, hogy a program 1.3 verziója nem akar elindulni, csak az 1.0 és a párhuzamos port "kétirányúságát" tesztelve (1k-s ellenállással) nem kapok semmi eredményt. esetleg egy külön topikot sem ártana találni a továbbiakra
Szerintem itt Oszcilloszkóp számítógépre lehetne folytatni ezt a csevejt...
Mi az hogy nagyon kígyó mi vagy te?
Üdv!
Remek Munka! Linux-ra, vagy más, Non Micro$oft oprendszerre nem tudnál ilyet írni?
Gratulálok!
Nagyon ötletes, szép munka. Ilyen egyszerű, remek kis műszert még nem is láttam. Egy apróság: 300-400kHz-es mintavételezési frekvenciával igen nehéz lenne MHz nagyságú jelet vizsgálni! Ennek ellentmond a mintavételezés I. törvénye. Kérlek, a két kijelentésed egyikét módosítsd! (egyébként a képen tisztán látszik, hogy valami nem gömbölyű..)
Ez a D-audio által forgalmazott fejhallgató erősítő + stabil tápegység kit alapján készült művem.
A doboza egy áruházi teamécses doboz, amit egyből kiszúrtam, mert szép lakkfekete színű volt és nem túl csicsás díszítésű. A táp és az erősítő közé egy árnyékoló lemezt ragasztottam, de végül is anélkül is teljesen zajmentesen üzemel. A kábelezés, tudom, elég kusza, de a panel kivezetéseihez kellett alkalmazkodnom, és mindenhol a rövid jelutakra törekedtem. A működésben lévő képen látszik, hogy a bemenet kábele keresztül megy egy csövön. Ez egy Z-sleeve cső, ami kedvező hatással van a hangzásra. Az erősítőnek sokkal szélesebb a sztereó tere, tisztább, dinamikusabb hangra képes, mint a CD-játszó integrált fejhallgató fokozata. Nekem nagyon tetszik, lehet, hogy mégegyszer megépítem nagyobb szimmetrikus trafóval vagy csatornánként külön trafóval és stabilizálatlan tápegységgel. Az okosok azt mondják, még a félvezetős erősítők sem szeretik a stabil tápot. Na, majd ezt is kipróbálom legközelebb Idézet: „Ez egy Z-sleeve cső, ami kedvező hatással van a hangzásra.” Ez nem inkább csak valami nem ferrit alapú zavarszűrő?
Szép napot mindenkinek!
Én ma megcsináltam (illetve beépítettem) a LEd es reflektorom tápegységét.. A táp egy Kapcsolóüzemű adapter, azért van így, mert szétfűrészeltem hogy az elkók hogyan állnak benne.. Emiatt új dobozba kellett rakni, de az áramkorlátozót sem akartam a levegőbe tenni... A tápot azért kelet a saját dobozába hagyni mert alul is alkatrészek vannak (SMD) és nem lehet sehogy sem felfogatni.. A kapcsoló fet vagy tranzisztornál kifúrtam a dobozt.. Azt a kis bordát én ragasztottam rá... Arra a drótos felfogatásra nem vagyok büszke, de a dobozt nem fúrhattam meg semmilyen tartót se csavarozhattam rá mert hol elkónak az útjába lett volna, hol SMD alkatrészek.. A teszt során, kb 10 perc alatt 60Cfokra melegedett a kapcsoló fet vagy tranzisztor.. Gondolom ez az üzemi hőmérséklet.... Közben mértem a kimenő feszt, kezdetben 7.32V volt majd a teszt végére 7.27V-ra esett vissza.. Fokozatosan csökkent, feltételezem a melegedés.. A tápra az volt írva hogy 8.2V 0.84Amax Én 0.27mA-t szedek ki belőle.. mégis fűt mint az állat... Biztosítékot tettem neki egy 160mA-est, biztos ami biztos.. Itt számoltam a He-n az előtét ellenállást, 8Ohm jött ki 270mA-el számoltam.. Ma rakom össze, és csak 140mA-folyt.. Aztán mentem lefelé az ellenállással míg végül 3.2Ohm lett a nyerő... Ez miért van? Én azt gondolom hogy amiatt nem 270mA-volt 8Ohm-al mert kapcsolóüzemű a tápegység? Vagy ez hülyeség? No úgy gondolom eleget írtam már.. Üdv!
Szia!
A 300-400kHz-es mintavételezési frekvenciát a szerző írta a szkópról az eredetí oldalon. De viszont azt is kijelentette, hogy nagymértékben processzor függő. Így valószínüleg nagyobb processzor sebességgel jobb mintavételezés érhető el. zoly15: Gratulálok! Nagyon tettszik Egy kérdés, szabad-e kapcsolóüzemben a fetnek 60C fokra melegednie?
Szia! A 2-es képen ugye szerinted is 1130 Hz-es jel van? Konkrétan erre gondolok...
Ha kételkedsz, nézd meg a periódusidőt is!
A 885uS az tényleg 1129Hz azaz 1,13Khz csak az téveszhetett meg hogy 1.13-at látsz de MAGYARORSZÁGON TIZEDES VESSZŐ VAN míg máshol tizedes pontot használnak. Azért jó cucc szerintem de kérdés továbbra is hogy mekkora az a frekvencia érték ami még szép és helyes is? Sajnos nem nagyon hiszem hogy 3-400Khz-es mintavétellel olyan nagy lenne a felső határ freki mert ha csak 3 khz-es jelet akarsz vizsgáli az azt jelenti hogy 100 mintából rak össze egy periódust( 50 minta egy szinusz jel pl.: pozitív periodusa ) ami azért valjuk be nem a legszebb. De egy áramkör működését ellenőrizni illetve hangfrekis célokra jó főleg hogy elég olcsó!! Az ár érték aránya szerintem nem rossz ha a számítógépet nem számoljuk
Bocsi, de ezt a Te szövegedben olvastam. A szerző szövegét nem olvastam.
Nem vettem észre, hogy csak idézel.
Sziasztok!
Igen a legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha egy másik, mondjuk egy gyári szkóppal is mérnénk frekvenciákat, és összehasonlítanánk a kettőt. Jobban belemélyedve olvastam, hogy a szerző az eredetí oldalon kSampes-be adja meg az értékeket (Samples - minta). Egy AthlonXP 1,7 GHz-es processzorral ellátott számítógép 267kS/s mintavételezésre képes. Szóval 1 másodperc alatt 267000 mintát vesz. Pentium MMX 233MHz =180kS/s Pentium4 1,6GHz = 257kS/s
Hali, ugy van ez a dolog, hogy a szkóp sebességét alapvetően az AD konverter sebessége, konverziós ideje határozza meg. Ez az idő nálad átlag 1,6usec, ami 10 mintavétellel egy kb 60kHz-es jelet tud megjeleníteni, csupán indikációs jelleggel. Ezt az adatfolyamot ugye a LPT portnak el is kell kapkodnia, tehát a port és a szoftver sebessége ezt még csökkentheti. Ha megahertzeket akarsz mérni, akkor az AD sebességét illik kb 50 szeresen túlméretezni, amely adatfolyamot a PC-k már általában nem tudják fogadni. Megoldás, hogy az AD adatait egy szintén gyors memóriába irja amit később a PC a saját ütemében kiolvas.
A 180 és a 267 kS/s között nincs nagyságrendi különbség.
A TL074 eleve korlátozza a bemenő jel frekvenciáját 200-300kHz-re. Ha csak az a cél, hogy "van jel, nincs jel", akkor ezt kb. 100kHz-es jel esetén mérhetjük meg. Ha azt is akarjuk tudni, hogy a mérendő jel háromszögre vagy színuszra hasonlít inkább, akkor 10-20 mintára van szükség periódusonként. Ez 5-10kHz-es mérendő jelet jelent. De ez még nem jelenti azt, hogy meglátunk minden fontos információt. Szinte ott vagyunk, ahol egy hangkártyás-szoftveres szkóp esetén. A fennt leírtakat csupán elméleti okoskodás szintjén vegyétek komolyan. Végső megoldást valóban csak egy összehasonlító mérés adhat.
Egy linket kérhetnék? Régóta követem a beszélgetést, de nem láttam linket (vagy átsiklottam volna felette? -Ebben az esetben sajnálom az off-ot!). Köszi szépen!
Sziasztok!
Köszi a válaszokat, nagyon sokat tanultam belőle. Nem igazán szeretnék megahertzes jeleket vizsgálni, csupán érdekelt, ha picivel több mint 1 MHz-es jelre csatlakoztatom, akkor milyen formában adja vissza. Igazából hangfrekvenciás célokra (erősítők építése, javítása), kapcsolóüzemű tápegységeknél, PWM-nél fogom használni többek között.
18david18 honlapján minden fontos infot linket megtalálsz...
Sziasztok!
Nemrég készítettem ezt az erősítőt, már egyszer raktam is fel róla képet, csak most annyi a különbség, hogy már be van dobozolva. Annyi baja van hogyha a közelében van a telefon, néha megszólal az a bizonyos "tö törö tö törö" hang.(Máshogy nem bírom leírni. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |