Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Lapozás: OK   12 / 18
(#) Djatis hozzászólása Jún 5, 2009 /

Ha valahol elektronikailag számodra ismeretlen helyen szerelsz villanyt és ráadásul amortizálódottak a szerelvények is és a kábelek is régiek vigyázz!!! mert nem biztos hogy a fekete a fázis meg a kék a nulla.
Régen e még talán egy két esetben manapság is úgy vannak vele a kókányolók hogy mindegy az vezeti az áramot és kész.
(#) klemo86 hozzászólása Jún 5, 2009 /

Amit viszont komolyan célszerű - a nagyobb végfokoknál különös tekintettel - a kondikat kisütni, még mielőtt beletúrsz szétszedni! Ugyanis ha bekapcsolva kihúzod a 230ból, még nem biztos, hogy valami relé nem veszi le azonnal a terhelésről, és nem hegeszted össze vele az alját (közben kisebb halláskárosodást szenvedve - Síva PPA2400 TuneUp, 2x94000uF...)!
(#) SALáta hozzászólása Jún 5, 2009 /

Egy öreg szakitól tanultam, mindig pakolj el, a multit mindig feszültségmérésbe hagyd a legmagasabb értéken, egyszer hagytam az árammérő csatlakozóba a mérőzsinórt és a kedvenc multimmal, mérőzsinórommal rámértem a hálózatra, a multi túlélte de a drága mérőzsinór csúcsa elpárolgott.
Csak egyszer voltam figyelmetlen, egyszer nem követtem a dogmát.

Biztos volt, disszipatív alkatrészt még élesztés idejére is hűtőbordára tenni.

Még egy valami, ami kellemetlen lehet, ha nincs saját bankod, és hangosítani kell "idegen cuccal", célszerű a rendszerbe iktatni egy limitert (sajátot, vagy bérelj), persze csak nagyobb cuccoknál fontos..
Egy rossz mozdulattal rengeteg kárt lehet okozni (az ördög nem alszik, csak néha, buli után - akkor meg már nem okoz kárt)

Ha már itt tartunk, hangfalra ne pakolásszunk drága izzóval szerelt fényeket, mert a rezgésektől a forró izzószál simán elszakad...
(#) karesz01 hozzászólása Jún 5, 2009 /

Indítókondival szerelt villanymotort ha valaki javít a KONDIT MINDÍG SÜSSE KI HA MÁS NEM EGY DARAB VEZETÉKKEL!!!
Tapasztalat hogy jobban esik ha nem rajtunk keresztül sül ki!
(#) bankimajki hozzászólása Jún 5, 2009 /

Én számítógép táppal jártam így hogy havernak magyaráztam, hogy ez mi, ez mi.. és mi történt, megmancsoltam a 2db 200V-os kondit, persze előtte be volt dugva, de kisütni nem sütöttem, még nagyon kezdő voltam. Hát egy pillanatra felvillanyozódtam. A haverom meg röhögött. Na azóta nagyon figyelmesen javítgatok. :yes:
(#) benjami válasza karesz01 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Jó ha tudjuk hogy a feltöltött és kisütött kondenzátor ugyanúgy néz ki, csak egy kicsit más a fogása.
(#) cleetus hozzászólása Jún 5, 2009 /

Csöves erősítőt (pl pcl86-ot) ne építsünk hálózati trafó nélkül,mert megráz,és rosszabb esetben a bemenetre is kiülhet a hálózati fesz.Suliban csináltam a pcl-t,de trafó nélkül,kellemeteln élmény volt.Danaman valamit megnézett,és meg poénból rátámaszkodtam a vállára, a másik kezemmel pedig megfogtam a radiátort.Keresztben ment át rajtam a hálózati.Nem volt kellemes.
(#) karesz01 válasza benjami hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Ha multiméterrel vagy más tapintó műszerrel feszültséget mérünk.
Figyeljünk oda arra hogy 2 vége van a műszernek.
Ha 230V-ot , ha 400V-ot mérek akkor meg különösen előbb a N vagy a védővezetőre rakjam a műszerzsinór mert könnyen meglehet hogy a műszer másik végén kifigyel egy fázis például!
Csak óvatosan!
(#) ddr hozzászólása Jún 7, 2009 /

Jó a topic
A kocsi szivargyújtójának a hőmérsékletét ne a hüvelykujjunk végével ellenőrizzük!
Jó mély koncentrikus köröket égetett a bőrömbe
(#) potyo válasza ddr hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Mit javasolsz, mutatóujjat?
(#) Müszi válasza potyo hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Szivart! Hiszen szivargyújtó
(#) magitor hozzászólása Júl 3, 2009 /

Ha tölcséres IC foglalatot szerelsz be panelba, és erőltetni kell bele, mert nem pontos a fúrásod nehogy pucér kézzel, újjal nyomd bele! Én mult héten jártam így egy nagyobb aljzattal és a kis mocsok láb kiugrott pont a hüvelykujjam közepébe. Az eredmény egy tökéletes hengeres test vágása a húsomból. ami persze nem szakadt ki....
Aput, Anyut, tesót, a kutyát, havert és semmilyen rokont aki nem ért az elektronikához, ne engedd félkész cuccokhoz illetve bárminemű eszközöd bedobozolásához!
Gyak.: apum bedobozolta a nixi órámat, ő tervezte hozzá a dobozt stb és az alján van egy fém keret. Naná hogy az egyik tranyó aminek a hűtőzászlaján van fesz az hozzáér, ami gyakorlatban V+ 170-180... Fincsi volt mert kb egy hétig nem értettem mitől ráz...
(#) kiskacsa2009 válasza cleetus hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Ebből nem az a tanulság, hogyha valaki meg akar nézni valamit az egyik kütyüdön, akkor egy picikét odébbállsz??
(#) levii válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Szerintem inkább az hogy leválasztást kell alkalmazni
(#) Thomm hozzászólása Júl 3, 2009 /

Páka mindig a pákatartóba!
A hugi meg a pincébe!
Máskülönben úgy jársz mint én, aki nem jár.
Az történ ugyanis hogy a hugom által lerántott dobozolatlan inverter úgy megb.....t hogy hanyat estem, a pákát lerántottam és az beleált vagy 1 cm mélyen a lábfejembe.
Most alig tudok járni.
(#) szamóca hozzászólása Júl 25, 2010 /

(#) mackomester hozzászólása Júl 25, 2010 /

Nem célszerű például a zsír új, de kicsomagolt 9 voltos elemet egy apróval teli zsebbe tenni. A robbanást megúsztam, csak mert észrevettem, hogy valami forralja a se**em, és gyorsan kikaptam. Kigömbölyödött kissé az elem...
(#) qbit válasza szamóca hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

(#) karpi hozzászólása Szept 8, 2010 /

Munka kozbe ha valami nem mukodik mindig kezd a merest a tapegysegtol.
!00 -szor jartam mar meg hogy kikapcsolom a labortapegyseget ,megcsinalom a valtoztatast aztan ! csavarbgatom a hanggeneratort az oszciloszkop gombokat nezem a kabeleket es nem veszem eszre hogy nem adtam vissza a tapfeszultseget.
Es persze volt olyan hogy nekialtam mergessen bontani a kapcsolast a valtoztatasokra /uj alkatreszekre gyanakodva.

Ha egy ponton az alkatresz oldarol merve nem talalsz feszultseget ahol lennie kell,merd meg a forrasztasi oldalon direkt a forrasztason is.Megjartam ketszer hogy a gyanta perfekt elszigetelte a "beforrasztott" alkatresz kivezetest es termeszetessen nem jott at az aram, csak mertem es nem ertettem.Aztan egy ido mulva raszantam magam a logikalatklannak tuno direkt a, (gyonyorunek kinezo perfekt) forrasztason meresre,a masik oldalon es csodak csodaja volt feszultseg.Ujraforrasztottam es minden OK lett.

Forrasztopakat mindeg egy speci tartoba helyezni amibol/rol nem csuszhat ki/le.Nekem lecsuszott egy kis saturol es ra a 230V kabelre ...persze nem vettem eszre ...egyszer csak sotet lett ...szidtam az aramszolgaltatokat a fene a .....en dolgozni akarok es a nagy kreativ munka heveben kikapcsoljak nekem az aramot...Vartam ejjel 1 ora korul volt .., kimentem kavet fozni ..cigizek es latom hogy mindenfele villognak a TV-k es egyes helyeken vilagit az ablak a szembe hazakba .....erre megnezem a lepcsohazba...van villany!..biztositek csere es rajottem hogy ateolvasztotta a kebe dupla vastag szigeteleset a forrasztopaka es nagy csondbe zarlatot okozott es nem is volt szaga ..

Kabelekkel vigyazni! Originalis PC halozati kabel itt melettem hallom hogy serceg valami ...a kabelben belul szeoen szikrazott es feketedett lassan not a folt ..kirantottam es kicsereltem.Nem hagyunk semilyen kabelt feszultseg alatt felvigyazat nelkul se othon se a meloban!!

Igy is ugy is hagyunk egy csomo kabelt a halozatra kapcsolva ...mindeg vizsgaljuk meg tuzetessen nem e rossz a kabel ,tapintasra is jol atvizsgalni nincs e vaklami dudor/csomo vagy nem e tul puha vagy "vekony " egy egy helyen.Mindenesetre jo kihuzni /lekapcsolni ha elmegyunk,de ejszakara is.

A halozatoi kapcsolo nelkuli olcso kutyuket ugyancsak le kell kapcsolni .Egy aram eloszto hosszabbitot kell hasznalni amin van biztositek plusz jo kapcsolo ami vilagit bekepcsolt allapotba igy nem felejti el az ember kikapcsolni ( csak neha).
(#) zolee1209 hozzászólása Jún 9, 2011 /

Nem kimondottan elektronikai, de sokak otthonában előforduló munkafolyamat a "flekszelés"
A kép megmagyarázza, hogy forgómozgást végző gép mellett miért kötelező a rövid haj, vagy a hajháló...
(#) qbit hozzászólása Jún 11, 2011 /

Sziasztok!

A pisztolypákát a csúcsával felfelé sem jó letenni... A belenézés a fél világot jelentheti...!
(#) Djatis hozzászólása Aug 7, 2011 /

Ha panelból főleg lakkozott forr oldalúból forraztasz ki valamit ne hajolj közel mert elég sűrűn durrog ki a hőre a forrasztásnál a lakkréteg alá szoruló levegőképződés miatt és el tudja rendesen lőni a forró forrasztóónt.
(#) SALáta válasza Djatis hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Pár napja csináltam a cnc-m hez egy solenoid os fejet. Ez egy tekercs, fettel hajtom meg, tapiztam a fet-et melegszik-e és közben megrázó élményben volt részem. Na ezt nem szabad. Elfelejtettem hogy a tekercs hogy is viselkedik mikor megszűnik benne az elektromos töltés, hiába csak 24 V os a tekercs megrázó élményben volt részem. Szerencsémre csak egyszer, nem akkor fogtam meg mikor pár Hz vel fel le járkál.
(#) Babó22 hozzászólása Aug 7, 2011 /

Mikor építettem a TDA2003-as erősítőmet, alig vártam, hogy bekapcsolhassam. Bekapcsoltam terhelés nélkül, csak látom, hogy valahonnan füst jön. Később megláttam a szép rubin pirosan izzó ellenállást. A hiba oka: Sorosan kapcsolódik két ellenállás. Az egyik rosszul lett beforrasztva, semmi elektronikus kapcsolat nincs a kapcsolásban. Az összes áram a kis 2,2 Ohmos ellenállásra jutott, később pedig füstkód és vörös kóddal üzent felém, hogy probléma van.
Pedig ránézésre be volt forrasztva, csak hogy az ép ellenállás egyik lábát egy fogóval szépen ki lehetett húzni a forraszból.
Tanulság: Ügyeljünk arra, hogy rendesen forrasszuk be az adott alkatrészt. Ha ez nem történik meg, akkor valamely alkatrészed tönkremehet.
(#) Milcsi-bé hozzászólása Aug 24, 2011 /

Ha kell,a szigetelőszalagot ne sajnáljuk!
Saját tapasztalat!
(#) gabi20 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Detektoros rádió földelését SOHA ne kössük a konnektor földelésére.
Tapasztalat...
(#) tib12 válasza bankimajki hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ugyanez történt velem, a PC táp 2 kondija teteéjt csak úgy cél nélkül megérintettem... nem kicsit üt. Össze voltak gubancolva a kábelek és nem tudtam hogy pont az van bedugva(nem volt benne ventillátor). Utána egy darabig még kihúzni se mertem. Vagy 2 hét mulva meg eszembejutott hogy megmérem mégis hány volt rázott meg. A két nagy kondi tetején mérve 151V(AC). A másik megrázó élményem: egy rezonális tápban 2 hatalmas kondi volt. 2 napig volt áram nélkül, kihúzva. Szétszedtem és a kezemben tartottam amikor a 2 kondit(sorba volt kötve a 2) a kezemmel kisütöttem. Az úgy összerántotta az alkaromat hogy a hátam mögött 4 méterre lévő falhoz vágtam az egészet. A kondikkal vigyázni kell.

Ja és a kocsi szivargyujtóját nem úgy kell megvizsgálni hogy működik-e hogy hozzányomod a kezed(tapasztalat). Gondolom még izzott is mert annyira megégett az ujjam, jobban mint a forrasztótol.
(#) tib12 válasza ddr hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Jahogy ez veled is megesett, ugye milyen rossz. Ezt nem olvastam és leírtam énis... Annyi külömbséggel hogy én a mutatóujjammal ellenőriztem.
Következő: »»   12 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem