Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Egyébként hűtés mekkora kell neki szobai használathoz” Szobai használatra nem kell nagy hűtés, mert hál' istennek ez a végfok nem melegszik csak nagyobb terhelés alatt. Ha csak otthoni hallgatásra akarod használni akkor elég a két végfoknak egy 15x20cm-es 5mm vastag alu lemez. De ha haus party-ra kell akkor már érdemes kicsit nagyobb borda. Nekem az alu lemez van rajta és eddig csak langyos volt.... igaz csak 30W-al "döngettem" meg, de ez már egy 25m2 szobában is elviselhetetlen.... A JLH-t még nem építettem meg, de folyamatban van. Nem tudom még mire lessz jobb, erősítönek vagy grillsütőnek?
Nem tudok neked privát levelet küldeni. Pedig sok olyan dolgot megbeszélhetnénk ami nem ide tartozik. Pl: a JLH-t, vagy még sokmindent ami egy erősítő építéséhez kell (doboz meg miegymás....)
Ha gondolod akkor keress meg! Üdv:bgsf
"...el is tüntettem az egybehifit,bár jobban szól,mint a TDA-s cucc..."
Ez valószínűleg azért van így,mert az ún."egybehifi-k" szinte 100%-ában a Sanyo cég STK teljesítmény ic-it alkalmazzák végfok gyanánt,azok pedig elég jól el vannak találva.Nemrég kínoztam egy STK 4152-est.Mivel ez stereo tok,és egyik oldala már üzemképtelen volt,ennek úgyis mindegy.2X40 volt tápfesznél a kimenetet 3db hangdobozzal terheltem,ezek paralel eredője 1ohm(!!)impedanciát képviselt.Alacsony frekin még kevesebbet.Némi mélyhang-emelés,és torzításhatárig történő kivezérlés után az ic a hűtőlemezt felforralta,de NEM ADTA MEG MAGÁT negyedórán keresztül! Aztán kikapcsoltam... (hja kérem,ez még eredeti Sanyo,nem utángyártott hamisítvány). A texas-nak kíméletes hajtás mellett alig kell hűtés,inkább a nyug-áram megugrásának elkerülése miatt érdemes kissé túlméretezni.
Az Stk-078 as Ic.től 85ben jelent meg,a legújabbakig minden Sanyoban van rövidzár és overload,hőmegfutás elleni védelem.Ami azt jelenti 95fok körül lezárja a végtranzisztorokat saját magának leszabályoz.Igy csökken az áramfelvét vagyis nem megy tönkre.2x60W os texasomnak 16,5cm.széles 12cm.magas,9bordás 8mm.vastag aluhűtő van.A bordák 2,5cm magasak 3,5mm.vastagok.65fok felé +nem ment full hangerőn sem.A nyugalmi áram teljes kivezérlésnél 120-130mA ig felment,ez természetes ennél a kapcs.nál.
Ezen információkat én is így tudom,de azért 2x40 volt tápnál az 1 ohmos terhelés kicsit durva.Az efféle tortúrát nem sok végfok szokta túlélni...
Üdv Mindenkinek!
Ma elővettem egy"ősöreg" könyvet. A címe: HI-FI erősítők építése És találtam benne még egy TEXAS rajzot! Alább csatolt képen a rajz!
Egyébként abban a könyvben benne van az a kapcsolás is, amit mi épít(ett)ünk. Azt hiszem 1-2 oldallal előrébb. Konkrétan 25 W-os Texas erősítő képaláírással - pont, mint a téma címa, ha jól emlékszem.
Yessss! Igaz! Abban a könyvben az is benne van!
Én azt építettem meg csak megemelt táphoz lett készítve a panel (2X35V), de még így is működik 2X24V-ról. Nagyon szépen szól, és minimálisan sem(!) melegszik szobai hangerőn. (értsd: 10-15W) Bár ez a nappaliban (25m2) már brutális hangerő, legalább is számomra. A 25W-os végfokot átszámoltuk 80W-ra is. Az egyik osztálytársam meg is építette, és működött! Mérés alapján le is adta a 80W-ot 4 Ohmos terhelésen.
Sziasztok.
Nekiveselkedem (amatőrként) az erősítő megépítésének. Már jópár dolognak utánna néztem, de mielőtt nekiállnék a segítségeteket kérném. Van egy eléggé nagy trafóm, ezt szeretném a táphoz felhasználni. Nem tudom hány wattos lehet, de elég nehéz, a kimeneti vezetékek 1,5mm átmérőjűek és az van az aljárai írva SM85. 18,4V váltót ad le. Szerintetek a mellékelt tápkapcsolással életképes lehet egy Texas meghajtására? Mekkora feszültséget adhat le egyenirányitás után? 24 volt körül?
Szia!
A trafód kb, 120-060W lehet, ha jól emlékszem az adataira. Viszont ennek az erősítőnek szimmetrikus táp kell, a képen viszont a sorkapocsba csak egy tekercs van bekötve. Ha a trafó oldalán az az átkötés a szekunder tekercs felénél van akkor sem sokra mész vele, mert akkor meg kicsi a feszültség. A 18V váltó jó lenne ennek az erősítőnek csak duplán, de esetleg egy feszültségkétszerezővel tudnád használni.
Köszönöm a gyors választ. Van 4 db KY704 diódám ezt fel tudom használni. Szerinted a feszültségkétszerező megoldással 10000µF kondikkal nem lesz brummos a táp?
(bocs az amatőr fogalmazásért) Egyébként 2 db ilyen trafóm van. Egy sztereo erősítőt szeretnék építeni.
Szia!
Ha jól tudom a KY704-es dióda még egy amperes sincs, ide legalább 10A-es és 100V-os diódákat raknék. Ha rászánod a másik trafódat is tökéletes tápot tudsz csinálni, amelyről akár 4 csatornát is táplálhatsz. 4 ohmra csatornánként kb. 45-50W-ra számíthatsz.
Egyébként az előző tápterv öteltét innen a fórumról lestem le..
bgsf azt irta müködik, véletlenül jött rá. Mivel nincs kettős tápom, csak ez a két trafó ezért gondoltam erre a megoldásra. Két trafót azért nem áldoznék be mert baromi nagy és nehéz lenne.. Nekem 2db. 4ohmos 40W-os Orion ládám van azt szeretném meghajtani.
Ez a megoldás nem teljesen korrekt!
Mivel két kondenzátor(főleg, ha elektrolit) kapacitása sosem egyenlő, a sorbakötött kondenzátorokon a feszültség sem lesz egyenlő. Ha teszel rá kiegyenlítőt, akkor a rajz szerint csak 2*13V-od lesz, ami nagyon kevés! Az egytrafós változatra a lehetőségek: -Áttekercselteted a trafót a megfelelő feszültségre. -Feszültségkétszerező, de ilyen nagy teljesítményre én már nem szeretem. -Olyan kapcsolást választasz, ami működik egytelepes táplálásról. Hídkapcsolással a megfelelő teljesítményt is megkapod. Pl. TDA2030+BD249-250 hídba.
Most próbáltam ki az előbbi kapcsolást. Ugyanerre jutottam.
Ha az egyik oldal terhelést kap leesik a feszültsége, és a másik oldal ugyanennyivel nő. Nekem a 18 voltos trafó, egyenirányitás után 24 volt egyenfeszültséget ad le (12-12volt) Hát nem tudom, megpróbálom a feszkétszerezőt.. vagy kellene találnom egy másik kapcsolást, de olyat nem találtam ami szépen szól és tranzisztoros..
Ez a trafó min.200Wattos,amennyire a képen látszik 4db.U vasmaggal 4,5vastag 9cm.magas vasból áll kb.Ez azt jelenti hogy 2x24,5V ra és 3,6Amp. feltekerve 1,2mm.vastag Cu-huzalból tud leadni.A menetszámot szétszedés 18V tekercs letekerése után is kitudod számolni N/V.voltonkénti menetszám.pl.54menet volt rajta,osztod 18al=3menet kell 1Voltra.
Nos 2x2Ampernél többet nem fog felvenni az erősitőt +-34V ról sem,tehát 2db.5600mikros elko elegendő lenne szűrésnek.Kiszámoltam 1,5mm.Cu-z böl megtekerve 2x4Ampert tudsz kivenni a trafódból,elegendö lesz 60W 4ohmra is.
Sajnos idő hiányában nem tudtam foglalkozni edig a dologgal, de a héten nekifeszülök. Megpróbálom a fesz.kétszerező megoldást tápnak. Már terveztem egy nyákot is.. csak a feliratokat át kel tükrözni.
A feszültségkétszerező kapcsolás szükség esetén elfogadható megoldás lehet,azon esetekben,mikor nincs kellő feszültséget szolgáltató középmegcsapolásos trafónk.Ugyanúgy működik róla a végfok,mint "rendes" tápról,de nagyobb teljesítményeknél használata ellenjavallt,az egyutas egyenirányítás,és az emiatt bekövetkező nagy töltőáram-lökések miatt.
Egyébként tengernyi olyan kapcsolás van,ami"szépen szól,és tranzisztoros".
Már végigböngésztem a kapcsolásokat itt a hobbielektronikán. Épitettem egy DoZ-t is, de annak nem voltam megelégedve a hangjával, meg egy SE1025-öt újraépitettem, de az nem épités hanem felujitás volt.
A Texas valamiért tetszik, más kapcsolást amit amatőrként meg tudnék (nem túl bonyolult ) meg nem találtam. Melyikre gondolsz?
Szia!
Nyugodtan használd csak úgy a tápot ahogy leírtam! Semmi baja sem lesz a végfokodnak és még csak nem is koppan bekapcsoláskor. Az IC stabil feszt kap és nem hagyja elugrálni a féltápot. Húsz éve így működik, és volt csutkára is kihajtva! De ha nem bízol benne akkor a két trafóval kajak tápot tudsz építeni, ami már elég izmos. Ami tápot én csináltam az egy szimpla 24V/150VA-es trafó két kondi meg egy híd. Így 2X16V-ot kap a végfok és 12V-os Zener van az IC tápágban. csak egy baja volt a tápnak, hogy csutka hangerőn a nagy mélyeknél befulladt, de az csak a 2200mikrós kondik miatt....4700-ra kicserélve már csak a táp korlátozott be. Most tekercseltettem egy 250VA 2X24VAC trafót majd ezzel akarom újraépíteni a végfokot. A régi (20 éves dobozom elég retró) dobozt újra cserélem, a többi cucchoz igazítva és a nyákot meg a hűtést is másképp oldom meg. Megpróbálom "egybenyákon" megépíteni, csak a trafó nem lesz rajta. Bár ez még sok idő lesz, de megéri! Ennek a végfoknak nagyon szép hangja van, és hiába sok félvezetővel megépítettem szinte semmi különbség nem volt közöttük!
Hogy a DoZ nem vált be nálad,ez érdekes,bár mástól is olvastunk már hasonló véleményeket.Nem tudom,milyen színvonalú a berendezésed,továbbá nem ismerem a teljesítmény,-és minőségi-igényszintedet sem,(s még ezen kívül:felkészültség,anyagi lehetőségek,műszerezettség,stb...)ezért elég nehéz konkrét tanácsot adni ez ügyben,de kizártnak tartom,h valamelyik erősítős topikban ne találnál kedvedre illő kapcsolást.A texas egy jó választás,nem komplikált,bombabiztos,és elég jó a hangja,de az erősítők többsége plusz/mínusz tápos,tehát ebből a szempontból szinte mindegy,melyik kapcsolást is választod.
Első körben készitek egy +/- tápot.
A DoZ-ban az nem tetszett, hogy a magasai szerintem nem tiszták. Olyan sziszegősek, és gyengék, mintha egy régi kopott bakelitlemezt hallgatnál. De az is lehet hogy elcsesztem valamit, bár három variációt is kipróbáltam. Egy Sansui R-50 reciverem volt ami szétment, nem tdudom megcsinálni mert nincs kapcs rajz.. annak baromi szép hangja volt. Annak kompementer végfoka van, és a hangszinszabályozó áramkör a végfokba nyúl valahogy bele, Ezt olvastam róla. Mondjuk pont ezért is szállhatot el. Ha sikerül tápot fabrikálnom megépitem a Texast. Idézet: Ez aztán érdekes felvetés ? Csak rossz helyen vagy ezzel ! „A DoZ-ban az nem tetszett, hogy a magasai szerintem nem tiszták. Olyan sziszegősek, és gyengék, mintha egy régi kopott bakelitlemezt hallgatnál”
Nem tudom mi ezen az érdekes. Igy szól és kész. Persze elfogultság kérdése is.
Idézet: No pont ez az Miért nem ugy fogalmazol hogy ! Az én személyes megitélésem szerint ez meg az nem tetszetős a számomra ? Szóval azt kijelenteni hogy valami csak ugy szól !és kész ? Elhiheted semmi elfogultság nélkül azért mondanám hogy azért az a bizonyos ! szépen muzsikál ám . Nem tudom te mit építettél meg de bizonyosan nem azt amiről ezt a véleményt alkottad ! A texsas erősítő is szépen szól de van akinek ez sem tetszik , akkor most mi is a helytet ? Ha elfogolt lennék akkor már Máshoz lennék inkább elfoglut , hisz van ettőll jobb is a tarsojomban . „. Igy szól és kész”
Szerintem felesleges elvont dolgokba bele bonyolódni! Mindenkinek az tetszik ami! Kinek a pap kinek a papné! Nekem a lánya....
Több helyen kifejtettem hogy a szubjektív értékelés érzelemfüggő, és még az is változtat rajta hogy hány ampert mutat a műszer és milyen a hűtőborda hőmérséklete...... Összehasonlítani több erősítőt olyan mint autókat összehasonlítani. Az egyik jobban megy, a másik szebb, a harmadik kényelmesebb....stb. Nincs jó erősítő ami mindenkinek tökéletes lenne. Tesztelni erősítőket úgy érdemes, hogy ugyan az a jelforrás, ugyanaz a hangszóró, sötét terem, vegyes hallgatóság. Aztán lehet az erősítőket cserélgetni, és lehet pontozni. Ezt nem én találtam ki, hanem Angliában már több mint 20 éve így tesztelik a Hi-Fi cuccokat. Amúgy jók a képek! A cuccokon kívűl a kerti tó az nagyon szép!
Sziasztok!
Csak hogy árnyaljam a képet, azt hiszem gondolni kell arra is, hogy a leggyengébb láncszem : a hangszóró! Számtalan más mellett egy erősítő megítélése áll vagy bukik ezen. Azonban az is igaz, hogy ezt már kissé fogósabb dolog lenne otthon sorozatban gyártani.
Lehet hogy a hangfalaimat nem bírja az A osztályú.
Lehet hogy a hangfalakkal sorba kötött kondi miatt szól másképp. A texasban ilyen nincs.
Ne haragudj de mit értesz azon hogy leggyengébb láncszem a hangszóró?Ma már a kinaiak is tudnak jó minőségű 20cm.60W hangszórókat és dóm magasakat gyártani,nem nagy ügy.Egyébként ha rosszúl tervezett gyenge minőségű/átvitelű erősitőt használsz,vagy mp3,mp4 agyontömöritett zenét hallgatsz pl.szám.gépről,az rosszab mint ha valaki 20éves VT.Rádióerősítőt használnál Cd.játszóval.Manapság sokan eskűsznek a gépzenére mp4.formátum,semmi köze a hifi-hez minőségi zenehallgatáshoz sem.Otthoni zenehallgatáshoz min.3 dolog kell,jó minőségű Cd.vagy lemezjátszó vagy digitális beltéri=jelforrás,Hifi erősitő 10HZ-30KHZ telj.sávszélességű,2db.3utas hangfal 20cm.méllyekkel.Lehet használt kintröl hozott is pl.német ország.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |