Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Úgy tudom remek védelmet nyújt a házilag gyártott NYÁK lapoknak ha maratás/forrasztás után bekenjük a réz felületeket gyantával.Egyik ismerősöm hegedű gyantát használt ami 700 ft (kb egy 5*3*3-as hasáb). Kérdésem az,hogy a közönséges fenyőgyanta is megfelelő e a lapok kezelésére? Válaszokat előre is köszönöm
Megfelelő védelmet nyújt ha a NYÁK fizikailag védett. Denaturált szeszben feloldva lehet felvinni.
Estét! A forrasztó krémről mit kell tudni? Előnyök hátrányok? Jobb mint a nagyon finom vékony forrasztó ón? Illetve mivel kezeljem a nyákot a teljes beültetés forrasztás után? Rengeteg dolgot hallottam már, de mégis. Köszönöm!
Sziasztok, van valakinek ötlete 1mm-es kantál huzal nyákba forrasztásához? Nekem sehogyan sem sikerült. Nem akarom szénné égetni a frissen maratott panelt.
Üdv.
Szia!
Ha egy huzalról beszélünk(kb. 1.3 ohm/méter), nekem csak úgy sikerült, hogy rézzel galvanizáltam a forrasztandó végeit.
Esetleg tippként ipari ezüsttel próbálni bevonni a végét majd a bevont huzalt beforrasztani, még én sem próbáltam.
Esetleg sorkapcsokat ültetni a nyákba és abba tenni a huzalt...
Valószínűleg már megtervezett panelba akarja forrasztani ahol erre már nincs lehetőség.
Szerintem egy huzalról beszélünk, igaz ez 2,7ohm/m de szerintem az eljárás lehetne ugyanaz, hogyan tudnám galvanizálni? Bonyolult?
Üdv.
Gondoltam rá. de nem fér be, már megvan a panel, szépen épülgetnek be az alkatrészek, ezt kellene valahogy berögzítenem a helyére.
próbálj meg egy megfelelő érvég hüvelyt rányomni, és azt már könnyedén beforraszthatod.
Szia! Ha kibontod a sorkapcsot a műanyag házából, jóval kisebb lesz. Ha még ez sem elég kicsi, van két további ötletem is:
a.,: szép kerek szemet hajlítani a huzal mindkét végére, majd ezeket a szemeket direktben rácsavarozni a nyákra, a forrszemhez; b.,: réz kábelsarut krimpelni ( préselni ) a huzal végeire, majd a saru másik végét keskenyre levágva és a furatba bedugva már simán oda lehet forrasztani... Ha még ezek sem felelnek meg, majd kiizzadunk még valami egyéb "okosságot". További szép napot! Üdv.: SzervízMacska
Paya és Szervízmacska, köszi az ötleteket, szerintem valamely megoldás célravezető lesz, így meg tudom oldani, köszi mégegyszer az ötleteket.
Üdv.
Szia!
Nekem egy rém egyszerű módszerrel sikerült: Használt vaskloridba egy kis sósavat öntöttem, ebbe mártottam bele az ellenálláshuzal végeit. Viszonylag rövid idő alatt összejött az egész.
Na ezt is kipróbálom, pont van itthon mindkettő, remélem így be tudom forrasztani, ez lenne a legjobb megoldás.
Köszi mesterek a segítséget, végül is az érvéghüvelynél maradtam, ez abszolút célra vezetett, köszi mindenkinek!
Üdv.
sziasztok!
egy kérdésem lenne.... A cinfelszedő harisnyát hogyan kell jól használni? a forrasztást kell melegíteni, vagy a harisnyát? Köszi! Idézet: „mi koze ennek a PIC-ekhez?” Tegyük fel, hogy soklábú PIC beforrasztásával kínlódik. Válasz: szerintem a harisnyán keresztül kell melegíteni a forrasztást.
Próbálkozz az SMD-s forrasztás topicban! - Ez az -
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani mennyi most egy weller páka? Trafó az van hozzá egy 50 VA-s az jó lesz neki, csak maga a páka kellene ha úgy lehet venni. Kösz!
Láttam a Vat*rán 13k-ért, igaz az trafóval volt annyi, illetve 6k-ért egy feketét, de ahhoz szerintem kell állomás is.
Üdv.
Üdv!
Egyszerű az ónharisnya használata. Én jelenleg 9 mil lábtávolságú LQFP64-es alkatrészeket forrasztok vele kézzel. Módszer a következő: Alkatrész lábait jól megfuttatom ónnal, úgy hogy tiszta rövidzár legyen az egész. Utána ráteszek egy finom szövésű ónharisnyát, majd erre a harisnyára nyomom a pákát oldalra döntve, úgy hogy kb. 1cm hosszon érjen hozzá a harisnyához, amit hozzányomok így a lábakhoz. Kb. 3-4 sec alatt elviszi az összes felesleges ónt, ha nem akkor kell egy kis ónt tolni a harisnyára (így a hőelvonása itt nagyobb lesz és elhúzza a felesleget a lábakról.) Ha marad 1-2 láb hibásan, azt újra rövidzárom jó sok ónnal, majd megint ónharisnya. Érdemes várni olyan 10-15 sec-et a művelet ismétlése között, nehogy hősokkot kapjon az IC... Sok sikert hozzá... Ictboy
Sziasztok Weller-társak
Annyit szeretnék hozzáfűzni a topikhoz, hogy a mai forrasztási feladatokat szerintem egy WSP80 vagy WP80 páka tudja maradéktalanul ellátni. Én nagyon sok fajta pákával dolgoztam, de a WSP80 egy igen jól használható multifunkcionális páka. A másik nagyon jó Weller páka az új WMRP, ez jelenleg a földön kapható legjobb forrasztópáka a "fine pitch" alkalmazásokhoz (sajnos a legdrágább is egyben). A lényeg, hogy sajnos rá kell áldozni kb.: 200-300 eurót egy WSP80 + digitális tápegységre, ez alatt nem érdemes próbálkozni. Meleg levegős munkákhoz pedig a Leister Hot Jet S vagy a Weller WHA 900 a belépő modell.
Szia! Üdvözlünk a csapatban. Örömmel olvasom írásod, melyből számomra az jött le, hogy végre közénk keveredett egy gazdag hobbista is. Csak nehogy az legyen a dolog vége, hogy megrohanunk kölcsönkérni...)
Sajnos, itt a fórumon nem ez az átlagos szint, sokan még azt is nehezen engedhetik meg maguknak, hogy egy egyszerű JLT pákaállomást anyagáron megépítsenek. Számukra a kattogós Weller is elérhetetlen vágyálom. Egyébként a WMRP egy kis teljesítményű páka. Ezt a hátrányát nem tudom, kompenzálja-e az indukciós működési elve, melyet talán egy még profibb páka gyártótól "kölcsönöztek". További szép napot, jó fórumozást! Üdv.: SzervízMacska
Sajnos nekem már nem hobbi ez, ebből élek
Azért írtam hátha tudok valakiknek segíteni az SMD forrasztás területén. Ha valakinek kell szívesen csinálok videókat/képeket. A WMRP úgy került hozzám, hogy az új munkahelyemen (fél éve) be kellet szereznem minden szerszámot amivel dolgozni akarok. Persze amerikai cég lévén egyből nyomták az orrom alá az OKI/Metcal-t de mondtam nekik, hogy ide csak olyan dolog jöhet amin lehet a hőmérsékletet állítani és kalibrálni számítógépen keresztül. Vettem egy WR3M állomást és hozzá a megszokott dolgokat, mint a WSP80. Mivel kellett egy "csipeszpáka" is ezért vettem egy WD2000M szettet abban benne van a WMRP és a WMRT és egy duál táp amivel lehet akár egy WP150et használni. Gondoltam kipróbálom a micro soldering pencil-t és ha nem jó akkor majd szépen eldolgozgatok a WSP80-nal. Az első forrasztás után fülig érő szájjal ültem az asztalomnál, és azóta le se tudom tenni. Én a WMRP-t használom az alkatrészek rögzítésére, jumper wire forrasztásra, a WSP80-at pedig gull wing heggyel a beforrasztásra. Néha nagyon béna helyen levő alkatrészeket kell még vele megmunkálnom. Sokszor dolgozom másodállásban kisebb szervizekben és némelyik megpróbál olcsó eszközökkel dolgozni (pl.: Aoyue) valójában nem igen sikerül nekik.
Anélkül, hogy megkérdőjelezném a profi cuccok létjogosultságát, meg kell mondjam láttam olyan szervíztechnikust, aki nem csúcstechnológiájú eszközeivel olyan forrasztásokat csinált, hogy megemeltem a kalapom. A gyakorlat 50% a másik fele a jó eszköz.
-szerintem-
Ez igaz, a gyakorlat és a technológia ismerete a legfontosabb. Nem a felszerelés a profi, te teszed azt azzá.
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy ez az olvasztószer igazából mi is és mire jó? Valaki használt már ilyet? Leírást sehol nem találtam a termékről. Előre is köszi a válaszokat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |