Fórum témák
» Több friss téma |
Egy 0-s (1:45) méretarányú metrómodell építésébe fogtam. Rádióval szeretném vezérelni és kérdésem a következő: Hogyan lehetne a vevő jeléhez egy olyan vezérlőt csinállni, ami ajtószárnyanként (apró motorokkal vagy nemtudom) működetné a szerkezetet, ha lehet olcsón kéne kivitelezni
Visszajelző kapcsolókra gondoltam az ajtószárnyak végállásában, amik megállítják a motorokat, ha a szerkezet elérte a telljes nyitást/ zárást. Olyannak kéne tűnnie, mint az eredeti, csak apró kivitelben. Ja és legyetek szívesek úgy válaszolni, hogy én is értsem, mert elektronikához sajna (még ) nem sokat értek... :$
Szerintem,(ha van hely), a kocsiban kifeszítesz egy görgőkkel végtelenitett skálahúrt és az ajtó egyik szárnyát az alsó,a másik szálhoz kötöd.Így,ha meghúzod a skálahúrt az ajtó két szárnya ellentétes irányban mozog.A skálahúrt húzhatod szervóval.Mindjárt dobok egy móricka-rajzot,hogy képzelem el
Értem. Nem is rossz ötlet és az ajtó aljára lehetne is tenni kis füleket, amik a végállást jelző kapcsolót működtetnék...
ez amolyan intersparos fotocellásajtós szerkezet Megjegyzem, de még várom az ötleteket
Ha az egyik görgő egy szervó tengelyén van,nem kell végálláskapcsoló
deviszont nembiztos, hogy a szervó tengelye pont akkorát fordul, hogy az ajtó végállását éppen elérje...
de ha kiherélem a szervó potiját, és rákötöm két kis mikrokapcsolóra az ajtónál, pont a megfelelő helyen fog megállni.
A szervó 120-180 fokot fordul,hogy mekkorát tud húzni,az attól fögg,hogy milyen nagy görgő van rajta.A szervó nem működik csak a potival,de azt ki tudod szerelni kívülre egy áttétellel, és akkor az határozza meg mennyit fordul faltól-falig
szia ha meghatározott fokot kell a szervodnak nyitni azt is meglehet a szervokkal csinálni ha kevesebbet akarsz hogy nyiljon ki akkor az adoba lévő potmétert vagy az adoba lévő kapcsolon kapcsolt ellenálások leosztását kell változtatni akár egy-egy potméterrel akár csk ellenálással ha többet akarsz a 120 foknál akkor a szervon lévő ellenálást ill potit kell megtoldani a végkitérés miatt de a szervo csak annyit tud majd fordulni amennyit a potméter fordul kb 270 fok ezt vedd figyelembe de megoldhato lenne az is hogy 360 fokot vagy még többet forduljon a szervod ijen esetben a potmétert egy áttételes mehanikával pl 1:2 fogaskerék áttétel kell meghajtani hogy a szervo kar többet forduljon mint a poti)
ja gondolom a modell irányitos készülékek szervoirol van szo ha kell részletesebben leirom neked és lerajzolom ha ez irányba akarsz menni üdv sok sikert
Jól hangzik a dolog...
Érdekelne a rajz és a leírás, a kettőtök ötleteiből elég jó szerkezetet lehetne csinállni ja és még1 kérdés. Hogyan lehetne megoldani, hogy a vevő jelével ledeket vezérelhessek. Tehát kapcsoló billent a távin és a modellen nem szervó tér ki teljessen, hanem lámpa kapcsol be...
A modellirányító adó minden csatornán egy négyszögjelet ad ki.A frekit nem akarom meghasalni,majd megmérem,a lényeg az,hogy a négyszögjel 1 és 2 ms közötti időtartamig pozitív.Ebből adódik,hogy a szervó középhelyzetéhez 1.5 ms-os jel tartozik,amihez lehet ugyan csinálni kapcsolást,hogy csak az 1 ms-os jelre adjon ki egy jelet,de a modelleken is inkább az a gyakorlat,hogy egy szervóval mikrokapcsolót,vagy tolókapcsolót kapcsolnak át.
Egyébként mekkora ez a metró kocsi?
45 ször kisebb az eredetinél (hosszúság:418mm, szélesség:22,3 magasság:81,73) szal van elég hely, de vmi preckósra gondoltam mert a mikrokapcsolós kicsit sufnituningnak tűnt...
rc-kapcsoló
Akkor használd ezt,ez pont azt csinálja,hogy bekapcsol valamit.
Szia. Rc kapcsolót pár száz forintért lehet csinálni CD4013 IC vel.Nézz szét modellező boltok honlapján: megfelelő bowdenek, karok stb kaphatóak. Egy szervóval több ajtó is működtethető egyszerre,még úgy is, hogy középről kétoldalra mozognak. A szervót szervó teszterrel lehet működtetni.PL: NE 555- ös IC vel.Ksanyi megadta alehetséges megoldást.:már csak az áttételezést kell beállítani a megfelelő úthosszhoz.
Én a következő megoldást választanám: 1db auttó központizár működtető motor, ez max 2000Ft és 1db kétcsatornás távvezérlő ez 6-8000Ft kapható belőle relézett kimenetű, beállíthatod, hogy impulzust, vagy állandó jelet adjon ki. Eleve jár hozzá a távirányító csak rákötöd a motort és egyik gombra nyit, a másikra zár.
Tudok ilyenekről, csak olcsóért próbálom kihozni a dolgot
A centrálzárassal szemben szerintem pittyu megoldása lesz a nyerő, mert igaz, hogy aránylag nagy a modell, de csak az alváz alatt tudom elhelyezni a dolgokat, tekintettel a belső tér kialakítására
Miért a szervó, az RC távirányító és a vevő olcsóbb?
nemfeltétlenül...
De mivel van két kibelezett autóm és azok elektronikáját fel tudom használlni, mért is ne próbállhatnám meg? így ingyen van végülis... és szerintem jó kísérlet
Szia. Nem hinném, hogy másfél kilométerről akarja vezérelni az ajtókat.Az adó-- és a vevő kilőve.A szervónak kell öt volt , plusz az 1---2 ms vezérlés amit egy egyszerű szervó teszter elő tud állítani.Egy potméter tekerése megoldja az ajtók nyitását.Ha logikai szintekkel kell vezérelni ,akkor kell egy áramkör ami lassítja az inpulzus átváltását (pl: repülő modell futómű mozgatás)
Azért volt az én javaslatom, mivel egy betű nem szólt arról, hogy van szervó, távirányító stb. Ahogy én tudom, ha meg kell venni, 1500-2000Ft egy szervó és 10000Ft körül van egy távirányító ezért mertem beleszólni.
Nincs probléma, azért van a fórum hogy megbeszéljük. A téma címében modellszervó szerepel.
Igazad van, mindenki azt a megoldást javasolja amiben ismeretei vannak, vagy meglevő alkatrésze.
szia én valamikor a conradnál
conrad.hu conrad.de conrad.at mind az oldal müködnek vettem 5 euroért ES 05 tipusu mikroszervot biztos van a magyar boltban is ill honlapon és már csak azt kell össze kötni a távirányitos autoddal de figyelj oda mert van pár távirányitos auto amejiknek nincs feszszabájzoja és a szervoja se motoros ill nem potméteres hejzet érzékelős csak érintkezők vannak van ahol meg az se csak balra huz meg jobbra huz és az se mindegy hogy a poti mejik végét kötöd össze mert az egyik nem lassitja a motort hanem tovább huzza ez csak a probán derül ki majd vagy forditasz a motor forgásán ha lehet az irányt forgatnod
en multkor vettem egy marek szervomotort (SG50) 5g. a sulya, 0,8Kg/cm tolassal. Tudok belole adni, ha kell valakinek. A tobbi privatban.
A conrad-ot én inkább kihagynám.
Piszok drága ott minden. A neten rá kell kereni a modellező boltokra, szervó adó/vevő elcsó áron van.
Reloop -nak.
Valami egyszerű rajz kellene, hogy hogyan gondolod az ajtó lenyitását mechanikusan?
Bocs elirtam a címzést. csupahatosnak üzentem.
Én is neki szánom a választ, remélem ide talál.
A kapu nyitó szerkezetekről venném a mintát, a mechanikai megoldásuk és a vezérlésük csereszabatosnak tűnik a feltett kérdéssel. Szerk.: kapunyitásból is van 3 téma, ha jó az irány akkor majd kérek moderátori segítséget.
A gázrugós rajznál lehet használni mikrokapcsolót.
A második megoldás lenne az elegánsabb, csak kicsit bonyolultabb a mechanikája (ezt meg tudom oldani).
Tegyük fel hogy van végálláskapcsolóm a nyitott állapotra, akkor kb hogy néz ki a kapcsolás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |