Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   100 / 609
(#) DJmike válasza DJmike hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

Amit küldtél nekem h.védelem rajzot, azt megtervezem akkor sprint-tel, de abban segíts nekem, hogy a lábkiosztása annak a relé-nek amit küldtél nekem, a rajzon az melyik-melyik? Illetve jobb oldali részen piros pöttyökkel jelöltem egy részt, amire mondtad, hogy a reléhez tartozik, hogy azok is a relé melyik lábához kapcsolódnak.
Itt a relé linkje, ha érdekel valakit és ő is tudna nekem segíteni: Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza MPedro hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Üdv MPedro!
Nem tudom, hogy jársz-e még errefelé, de egy kérdésem lenne: A boltodban kapható hidalt TDA7294-es KIT nyáktervében a második IC miért az adatlapban található kapcsolás alapján kapja a fázisfordított jelet, és miért nem egy külön műveleti erősítős fázisfordítóról? Csak az okra vagyok kíváncsi, hogy pl. amennyit torzít a műv. erősítő, kb. ugyanannyi torzítás jut a másik IC-re is, vagy valami.
Egyébként sztereóban megépítem ezt a kapcsolást, és köszönöm szépen a nyákrajzot, és mindent!
Üdv!
(#) DJmike hozzászólása Jún 1, 2009 /

Üdv Bassmester!

Kösz a választ, tehát akkor a relé jobb oldalán lévő két kivezetés, a védelem rajzán lévő relével vannak összekötve, amiket pirossal jelöltem, ha nem jó javítsd ki nekem légyszíves.

A másik amit nem tudok, hogy ha én ohm mérésre tekerem, akkor mit mérek ki vele, honnan tudom, hogy melyik az in és az out?
(#) Zupp87 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Meg kell keresni a relé adatlapját a neten, és akkor látod, melyek a tekercs kivezetései, és melyek a kapcsolóérintkezők. De a tisztánlátás kedvéért mellékelek egy rajzot, mely lábakon mit mutat a műszer egy kétmorzés, egyáramkörös relénél (úgy tudom a tiéd ilyen). Neked a nyitóérintkezőt kell megkeresned, vagyis azt a két lábat, amik között alapállapotban rövidzár van. És ha megvan, mindegy melyiket veszed bemenetnek, és melyiket kimenetnek: ez egy kapcsoló.
Mellesleg úgy gondolom, ha egy ilyen egyszerű probléma is nehézséget okoz, ott bizony hiányosságok vannak az elektronikai alapokkal. Az szép és jó, hogy rengeteg könnyen utánépíthető kapcsolás van az interneten, de ha mondjuk egy olyat olvasok, hogy "adjatok már táprajzot ehhez az erősítőhöz..".. a hátamon feláll a szőr. Ha már valaki erősítőt épít, azért tudja már legalább azt, hogy működik egy egyszerű, szimmetrikus stabilizálatlan tápegység, vagy neadjisten egy relé. Mégiscsak be kellene fejeznem a tápegységes cikkemet.. valamint egy másik cikket is el fogok kezdeni a fórumon tapasztalt hiányosságra alapozva, amiben megpróbálom a legalapabb dolgokat összefoglalni (mert olvastam olyat is, hogy nem tudta az illető, hogy is kellene feszültségosztóként bekötni egy potenciométert). Egyébként már kíváncsian várom, mikor fog valaki olyan kéréssel előállni, hogy "mutassatok már olyan kapcsirajzot, hogy gombnyomásra bekapcsolja az erősítőt, majd gombnyomásra ki".. és azt fogom rá mondani: bistabil multivibrátor.. hogy ki hogy oldja meg (tranzisztor, műverősítő), rá van bízva Szerintem ez lenne az igazi építés, amikor van egy probléma, és az illető végigpörgeti az ismereteit, és kiválasztja azt a részt, amelyikkel meg lehet az adott problémát oldani.

relé.jpg

(#) Dióda hozzászólása Jún 1, 2009 /

Sziasztok a Dankó féle panelterven a pin hogyan működik?
Nekem ha bekapcsolom a tápot akkor semmi ha a pint ráteszem a + ra akkor elindul de ha elveszem nem kellene elhallgatnia?
Azt kiskubiztam az adatlapból hogy a pin tápra illetve testre történő tételével lehet ki és be kapcsolni de azokat adott esetben ott is kell hagyni vagy csak elég egy nyomógombal az adott funkciónak megfelelő helyre vezérelni?
(#) Carter hozzászólása Jún 1, 2009 /

Sziasztok!
A gyári adatlapban lévő kapcsolás szerint megépítve, mekkora bemenő jel tudja kivezérelni a 7294et?
(#) Zupp87 válasza Carter hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

A gyári értékekkel az erősítő feszültségerősítése (au) 30dB-re van beállítva, amely 31,62x-es feszültségerősítésnek (Au) felel meg (már amennyiben jól számoltam, lásd au=20l*lg(Au) [dB]). Ha kényes a fülünk, és csak 1% harmonikus torzítást visel el, akkor 8 ohmos terheléssel számolva 23,66V(effektív) feszültségig fogjuk kivezérelni a kimenetet (lásd P=U^2/R). Ehhez a kivezérléshez tehát Ubemax=23,66/31,62=0,75Veff bemeneti feszültség kell, ami majdnem megfelel 0 dBm (decibelmili) jelszintnek, mely a VU méterek által kijelzett 0dB-es érték (0dBm=0,775Veff). Ha valaki kíváncsi arra, honnan is ered ez a 0,775V-os decibelmili: a régi 600 ohmos impedanciájú telekommunikációs rendszerekből; ugyanis 0,775V feszültségen a 600 ohmos terhelés 1mW teljesjtményt eredményez.
(#) Amarton válasza Dióda hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Ha + tápra rakod, akkor elindul.
Azért nem hallgat el, amikor leveszed, mert a kondik nagyon lassan sülnek ki. El fog az hallgatni, csak sokára.
GND-re kapcsolva a kondik gyorsabban kisülnek, ezért sokkal hamarabb elhallgat.
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Hali!
És az erősítést hogyan tudnám megnövelni?
Konkrétan ha azt szeretném hogy 0,4Veff már kivezérelje?
(#) Ronin válasza Carter hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

A visszacsatoló ellenállást cseréld 33-47kohm-ra.
(#) muimui hozzászólása Jún 2, 2009 /

Sziasztok, megépítettem a múlthéten emeerölködöt. Most még csak pc tápról üzemel, de igy is nagyon jó . A gyári adatlapos kapcsolást terveztem át raszter panelra
(#) Zupp87 válasza muimui hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

A PC tápról való üzemeltetést hogy oldottad meg?
(#) DJmike válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Kösz a relé képét!

Naná hogy vannak hiányosságaim, mivel nem ilyen iskolába jártam, csak érdekel és mivel van ez a fórum hát kérdezek. Nekem az is nag elégedettség volt, hogy összeraktam eg erősítőt meg hozzá a tápot meg nem kittből vettem, én marattam itthon, ami elismerés saját magamnak, hogy sikerült. Ja és persze annak örülök a legjobban, hogy sokan türelmesek és készségesen segítenek olyanokon, mint én, külön köszönönet Bassmesternek, akit szétnyagadtam már a relés kérdéseimmel
(#) Zupp87 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Általában én is türelmes vagyok, és szeretek segíteni, csak vannak néha rossz napjaim, olyankor kissé érzékeny vagyok egyes dolgokra. Kicsit megértőbbnek kell lennem ezentúl, hiába no, nem mindenki járt/járhatott villamosipari szakközépbe és villamosmérnöki szakra, akit érdekel az elektronika. Nagyra értékelem a hozzáállásod, csak így tovább. De azt az alapozócikket mindenképp meg fogom csinálni. Szerintem sokan örülnének neki.
(#) DJmike válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Az tuti, főleg én, de egyet kérnék, írj benne a relékről is
(#) Rodzsy hozzászólása Jún 6, 2009 /

Üdvözletem.Én tök hülye vagyok ehez,de az lenne a kérdésem hogy mi a különbség a tda 7294 és a 7269a közt?és mi van akkor ha a 69 helyet a 94 rakatom be?válaszotokat előre is köszi
(#) Kovidivi válasza Rodzsy hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Az van, hogy kijön a füst. 2X14W-ot nem tudsz ilyen egyszerűen lecserélni 1x70W-ra! Üdv!
(#) lapose válasza Rodzsy hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Szia!

Hát füst, de óriási!
A TDA7269A 2*14W-os sztereó erősítő, a TDA7294 monó 70W-os.
Más a szükséges tápegység, más a kapcsolás és a panelrajz.
(#) Rodzsy válasza lapose hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

köszönöm a válaszod.akkor marad a gyári megoldás
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Jún 10, 2009 / 2

Privát kérdésedre ezúton válaszolok, mivel itt egyszerűbb képet mellékelni. A relék működésének kivesézése a 7294 témában már kissé offos, ezért elnézést kérünk mindenkitől.
Nos... ha a behúzótekercsre feszültséget kapcsolsz, akkor a relé behúz, a nyitott érintkező zárni fog, a zárt pedig nyitni. Bővebb magyarázattal sajnos nem szolgálhatok, de a mellékelt képen egyértelműen lerajzoltam a bekötését.
Jó munkát
(#) DJmike hozzászólása Jún 10, 2009 /

Kösz, ez aztán egyértelmű, annyi kérdésem lenne, hogy ez csak egyenfesz elleni védelmet nyújt vagy túlvezérlés védelem is van benne?
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Ez csak bekapcsoláskésleltető és egyenfesz védelem. A 7294-hez nem is kell más.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Köszi. Itt van egy kép egy reléről, mert ami bolt közel van hozzám csak ilyen van, szerinted ez jó? kép1:Bővebben: Link

Ha ez nem jó akkor van még egy másik amit árulnak, de az 2áramkörös, 8 lábas, esetleg evvel is meglehet csinálni, de gondolom akkor elég ebből 1db relé. kép2:Bővebben: Link

Ha lehet evvel az egy relével helyettesíteni a 2db-ot akkor így lesz a bekötése?
Az incomp.hu oldalon néztem ha esetleg egyiksem jó akkor néznél nekem onnan egyet.
Köszönöm.

relé....JPG

(#) Zupp87 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

A sleep és a mute lábakon lévő RC tag pont a késleltetett bekapcsot szolgálja.
(#) Bassmester válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Oké, ez rendben van, de az egyenfesz védelmet nem szolgálja semmi, tehát egy jól működő relés védelemre feltétlenül szükség van.
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Jó lesz a kétáramkörös, úgy ahogy lerajzoltad.
Bár a tekercs bekötéséhez két vezeték is elég lesz
Az ne zavarjon hogy a kapcsolási rajzon két tekercs van, mert egy relével is ugyanúgy működik.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Köszi szépen, pont most jöttem meg a cuccokkal, állok is neki a paneltervezésnek.
(#) Babó22 hozzászólása Jún 15, 2009 /

Üdv! Mostanában a környékünkön elbontottak egy szórakozóhelyet (valami kocsmaszerű hely volt, de nem ez a lényeg), és találtam a hulladékok közt egy nagy erősítőt dobozt. Felvettem, hazavittem. Láttam, hogy van benne 4 darab TDA7294-es kis erősítők egy kb 8cm*8cm-es panelre szerelve. Gondoltam, megnézem, ha működőképes, még használhatom valamire. Eddig megtaláltam rajta a táp bemenetet, hang kimenetet, de a hang bemenetet nem találtam meg még az adatlap alapján sem. Kérdésem, hogy a TDA7294-es típusú IC-knél melyik láb a kimenet?
(#) NeoCorteX válasza Babó22 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Nem is sokat kereshetted az adatlapot...
ehunvala
a 3 lába a nem~, 2 lába az invertáló bemenet.
(#) lobbooo válasza Rodzsy hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

szia! a tda 7269a ic-t lehet helyettesíteni a tda7265-el,ez a legnagyobb amire le tudod cserélni,ez 2*25w-os max 2*32w!
Következő: »»   100 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem