Fórum témák
» Több friss téma |
Kapcsolóüzemű tápba használsz sima kondit? Ha igen és jól bírják, akkor érdekelne a kondik pontos tipusa.
A 2x200W- os TDA 7294 végfokomban, 2x8 db 1000 µF 50V-os (Samwha) Low ESR van.
Heló,
A helyzet a következő: Tulajdonképpen azért kell ugyebár LOW ESR-es kondi, mert az egyen irányítás felől a nagyfrekvenciás áramimpulzusokkal töltjük a puffert. Ha betennél minél nagyobb induktivítást, ideális esetben végtelen nagy induktivítást, akkor a töltőáram teljesen sima lenne. A kondenzátor vesztesége 0 lenne, mert állandó áramnál nem is lenne igénybe véve a kondi. Na most ha sima kondit használsz, akkor muszáj lesz nagyobb értékű fojtót beraknod, hogy ugyanott legyél mint a L.esr kondikkal. Tehát a trükk szerintem, hogy tegyél be nagyobb fojtót. De ezzel még csak a szekunder oldal felől oldottad meg a problémát. Mi van akkor, ha mondjuk a táp PWM erősítőt táplál és 400kHz-es áramimpulzusokkal rángatod a tápot. Erre az esetre csakis a l.esr kondi marad. üdv!
Hali!
Nem PWM végfokot fog táplálni, csak egy sima fetes véget. Mekkora értékű folytót csináljak szerinted? Vannak különféle anyagú és méretű toroid magos fojtóim, köztük több olyan is, ami eredetileg is tápegységben volt. Ilyesmi kell bele?
Sosem láttam árlistában, ezért azt gondoltam nincs is
Kösz a táblázatot!
Hidalt
Itt van a cucc
Ejejj, ez ugye a cimó féle kapcsitápod? Végtére is mekkora teljesítményt tudtál kihúzni belőle?
Igen ez az :yes:
Kb 600W-ot tud. Ebben a végfokban nagyon tudja a dolgát, minimális feszültségesése van az impulzuscsúcsokban.
600W az nagyon szép teljesítmény, nemkülömben az erősítőd, ahhoz külön gratulálok, szép igényes egyedi munka!!
Igen Cimopata féle tápba tettem, mivel LOW-ESR kondit én se találtam. Lomexnél vettem a kondikat. Azzal hogy több kondi párhuzamosan van nem javul a helyzet?
Nekem ráadásuli PWM végfokot fog táplálni, májd kiderül mennyire fognak melegedni.
Köszi igyekeztem...
Pontosan milyen tipusú kondik ezek? Képet vagy linket küldenél róla? Ha nálad jól viselkedik akkor rendelek én is és megpróbálkozok vele. Milyen PWM véget építettél?
Javul, mert a soros ellenállások párhuzamosan kapcsolódnak.
Ha 5 db. 470µF -os kondenzátort párhuzamosan kapcsolsz a kapacitás 5x470µF lesz az ESR pedig ESR(1 kondenzátorra)/5 lesz.
Ha minden igaz lomexnél 12-05-13 cikkszámú kondi. Viszont valóban nem használtam még túl sokat. Próbáltam egy JBL PWM végfokkal is terhelni kb 200w viszont az csak 100KHz-en ketyeg. Így se tapsztaltam melegedést.
SPafitól rendeltem végfokot, remélem jövő héten megjön.
Udv az Uraknak!
Hej, kozel egy honap utanvegre elkeszult az en rezotapom is! Az elesztesben Bassmester nyujtott online segitseget. Frekimero hijan most csak terheles nelkul teszteltem, persze miutan kijavitottam az amator hibakat.... Ha kukazok frekimerot, belovom ahogy kell, es tudositok! Addig is nehany kep:
Egy oszcival egyszerűbb lenne beállítani nem?
Egyébként ez is szép munka, milyen ETD mag van benne? 49-es? És a fetek mekkorák? Majd ha sikerül beállitani, ird meg mekkora a max teljesítmény. Üdv.
Nagyon szép lett grat ( Bár én most már inkább 50hz hívő vagyok, számítógépbe jó a kapcstáp )
Doncso: oszcival? Hogyan? Momentan egy multim van, meg egy sajat epitesu PIC-es LC merom... Lehet, hogy nem uszom meg a frekimero epitest, nincs kedvem beruhazni.....
IGBT-k vannak beepitve, 600V/60A-esek. Ebbol volt itthon 3 db, csont nelkul indult vele a tap. ETD49 trafo, n87-es vassal. A szekunder diodak 600V/2x120A/tok.... Nem biztam a veletlenre Igazabol parazok az alkatrszdurrogastol, foleg a rezokondikat feltem, nincs beloluk tobb. Benzol: En is szeretem az 50Hz-t Az a terv, hogy osszedobok egy 500w koruli vegfokot basszgitarhoz. Csak kiserletkeppen. Ehez toroidot venni anyagi csod, foleg ha esetleg nem valik be a dolog. A kapcsitapot viszont konnyeden lehet meretezni minden igenyhez. Koszi a dicsereteket, bar a tervezes lehetne jobb, igaz ez is csak kiserleti szakaszban van... Esetleg valami otlet a frekimero nelkuli beallitashoz? Nagy segitseg lenne...
Hi!
Mi a típusszámuk a szek. diódáknak, van még belőlük?
Hali!
A diodak tipusa: STTH200L06TV Van meg ketto azt hiszem....
Ez hegesztő inverterbe való. Olyasmi mint a BYW 255V. Utóbbinak kb 6000 Ft darabja, gondolom hogy a STTH200L06TV sem lehet sokkal olcsóbb. Ha nagy áramú gyors dióda kell, akkor talán a 60APU04-nek a legjobb az ár teljesítmény aránya (kb 600 Ft).
Szia, oszci alatt az oszcilloszkópot értem, egyszerűen be tudod lőni a rezonancia frekvenciát, cimopata cikkében pontosan le van írva a mikéntje, nagyon egyszerű, aggódnod nem kell a rezonáns kondik miatt, nem fognak eldurranni, ha már jól működik a tápod, akkor semmi baja nem lesz, hacsak nem rövidre zárod a kimenetet mint én , na akkor készülj fel egy új IR-ic re , egy IRF730-ra illetve egy pár diódára (leállt a segédtápom, és a 730-as nem birta sokáig ellátni az IR-t, ezért meghalt, majd vitte magával az ő által táplált alkatrészeket is) más gond nem volt vele. Én ráadásul kis magot, FET-eket és diódákat használtam, azoknak semmi bajuk nem lett, szóval nagyon jó kis táp ez. 49-es maggal és bivaj fetekkel jó teljesítménynek leszel kis gazdája, egyébként oszcilloszkóppal meg tudod nézni azt is mit bír a tápod körülbelül, ha nagyon kezd torzulni a mag után a négyszög, és már nem tudod szebbre beállitani a potival, akkor az után lesz nem sokkal a tápod egészséges kimenő teljesítménye. Viszonyításképp, nálam ugyanazokkal az alkatrészekkel, és maggal mint cimó cikkében van, körülbelül 250-300VA teljesítmény jön ki a tápból. A tiéd egy "kissé" több lesz
Remélem segítettem. Üdv.
Hej, ha lenne szkopom!
Lehet, hogy tul optimista vagyok, de ugy 7-800 wattot szeretnek kipasszirozni a tapbol. Gondoltam a vedelemre is, bar meg nem terveztem meg. Az az otlet, hogy az aramvalto kimeneterol le lehet venni a jelet, es kulso elektronikaval figyelni. Az IR figyelne a telj. korlatot, es mondjuk a masik elektronika leoldhat egy relet a primer oldalon, ami nem kapcsol automatikusan vissza, hanem csak a halozat megszakitasa utan. Ez meg jo is, ha esetleg a tap zarlatban marad, pl egy szenne egett vegfoknal, stb.... Sokat segitettel, koszi! Amugy 47nF rezokondikkal es 47uH szorasival mi az optimalis freki?
Ház Bassmester-nek 600W jött ki a tápjából ha jól emlékszem ugyanezzel a maggal, (ETD49) márpedig a mag sokat számít, aztán ott van még a primer oldali puffer amin lehet tuningolni ha kéri, ez kideríthető terhelés alatt egy méréssel, illetve a szekuner elkók is jó ha vannak rendesen.
Idézet: „Amugy 47nF rezokondikkal es 47uH szorasival mi az optimalis freki?” Hát így fogalmam sincs, ki kellene számolni, vagy leterheled akkora műterheléssel mint amekkora teljesítményt folyamatosan ki akarsz venni a tápból és a potival beállitod, a legszebb jelet a magnál. De ezt cimó bővebben kifejtette a cikkében. A rövidzár védelemre is a cikket ajánlom, feltéve ha shut down funkciót tudja az IR IC-d, mert akkor ahogyan mondtad, egy áramváltó tekercsen keresztül lehetne figyelni az áramokat, ezzel vezérelni egy feten keresztül az IC-t, ezáltal leállitható a táp nemcsak rövidzár, hanem már egy esetleges túlterhelés alkalmával is.
470µF a primer puffer, gondolom eleg. Azt hiszem Bassmester tapja 67kHz korul ketyeg. Bedobnad a cikk linkjet? Valahol lattam a forumban, de elhagytam....
Addig osszedobok egy frekimerot. Szerinted a szekunderre tekert plusz egy menet alkalmas a meresre? A vedelmet ugy kepzeltem, h folyamatos, pl 2-3 sec rovidzar utan az IRF-es tapot szakitsa meg, hogy ne erolkodjon.
Bővebben: Link
Nem tudom, de szerintem 2-3sec alatt ekkora teljesítménynél már füstölne a dolog. Szerintem egyszerűbb az IC shut down-ját használni, hiszen erre is való, és az az egész folyamatot megszakítja, illetve gyorsabb is. Cimopata, a primer oldalra kötött áramváltót alkalmazta, 17/1 menettel ha jól emlékszem, ezzel volt vezérelve egy feten keresztül a shut down. Üdv.
Kb 65-75 kHz között lesz az optimális freki. 600W körül lesz a maximum teljesítménye, hasonlóan az enyémekhez. Egyébként a Skori-féle Excel táblázattal ki tudod számolni. A múltkor azt mondtad hogy megvan neked is, de ha mégsem akkor elküldöm. Szerintem is inkább a shutdown-t használd. Nagyon finoman be lehet állítani.
üdvözletem mindenkinek! a mellékelt képen van egy trafó sajt gyártmány. 4db pc tápból kivett trafóból. Szerintetek mennyire életképesa dolog és hogy mekkora teljesítményt nyerhetek ki belőle?
Elméletileg az átvihető teljesítmény a trafó hasznos keresztmetszetének négyzetével arányos. Tehát 4 db magon egyszerre 16x akkora teljesítmény vihető át mint 1 magon.
helóka tudna valaki segíteni van egy 48vos elektromos bringámés abaszeretnék egy ínvertert áramátalakítót tenni de ez 12voltról müködik van olyan hogy 48-ról 12voltra alakítóvagy lehet ílyet készíteni valahogyan
|
Bejelentkezés
Hirdetés |