Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   599 / 2208
(#) Ricsi89 válasza biji hozzászólására (») Jún 14, 2009
Helló!
nem hiszem, hogy az M vasmag jó lesz SE-be, mert nem tudsz bele légrést csinálni. vagyis lehetne, de elég macerás lenne azt a pát tized mm-t kireszelni az összes vasból.
(#) Müszi válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 14, 2009
Zoly, az én cikkemben lévő is működik, és sokkal egyszerűbb is.

üdv
(#) mark.budai válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 14, 2009
gr89 után: Müszi cikkje
Szerk.: Müszi megelőzött.
(#) zoly15 válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 14, 2009
Köszönöm mindenkinek, Ezek szerint bevesztek a csapatba
Majd igyekszem megépíteni!
Még egyszer köszönök mindent!
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 14, 2009
Ha csak a működőképeséget akarod vizsgálgatni ? akkor az is jó ! Természetesen az is megszólal meg ez is ? Az a pár alkatelem az meg aztán már semmit sem tesz az egéssz kialakitásában !
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 14, 2009
Te is megelőztél, csak nem írtam már bele. Nem frissítettem, csak nyomtam a válasz gombot. Bocsi!
Beveszünk, persze! De vigyázz, nem ez lesz az utolsó erősítőd!
(#) zoly15 válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 14, 2009
Őszintén megmondom, ahogy olvastam müszi cikkét, csak néztem magam elé..
80W kell egy ilyen kicsike erősítőnek?
Hány W-ot ad ez le?
Nagyon sokat zabál
Dehogy kell 80W! Max 40VA-es trafó, sztereónak. A Fűtése már többet "eszik", ez 14V/300mA (1cső).
(#) djhans válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 14, 2009
A szeteróhoz kell 80VA-es hálózati trafó. Ez táplálja és a fűtés is erről megy. Kb. 35-40W-ot vesz fel róla egyfolytában mivel A-osztályú az SE (Single Ended=együtemű). A mono-hoz elég egy 40VA-es trafó. A hatásfok alacsony. Fűteni kell a csöveket ez veszteség és még az A-osztály miatt jön még +veszteség.
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 14, 2009
Ja, Müszi monóhoz írja a 40W-ot. De valaki meg anódtápnak, monóhoz 20W-ot ír.
(#) rockersrac hozzászólása Jún 14, 2009
Az EF 16 tipusú csőről valaki valami infot tudna mondani valamit? mert google-val nemtaláltam semmit!
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 14, 2009
Egy ilyen csőnél szinte elenyésző, de a segédrács is fogyaszt valamennyit Ik=Ia+Ig2
30mA-rel nagyon vérszegény az erősítő, 36-38-ig nyugodtan felmehetsz, ha a katódellenállásból számolod vissza az áramot
Érdemes kipróbálni, hogy egy 470ohmos huzaltrimmert teszel a katódejtőnek. Érezni fogod, hogy olyan 30mA tájékán kezd el "szólni" az erősítő. A füled szerint még 50mA-nél sem állnál meg, vinnéd feljebb a nyugalmi áramot, mert kezd egyre dögösebben szólni a cucc. Viszont sajna 39-nél meg kell állnod, mivel efölött elkezd szépen izzani az anód, és tönkremegy a cső.
Egyszer kínvallatást rendeztem a PCL-eknek. A gázos csöveket hagytam izzásig menni, és egy gyengébbet feláldoztam a jók közül a tudomány oltárán. 65mA környékén már nem volt őszinte a hangja. A PCL85 izmosabb cső, azon 100mA-t is át lehetett hajtani, akkor kezdett izzadni.
A CIROKL által linkelt kapcsolást javaslom megépítésre :yes:
(#) Müszi válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 14, 2009
Nem értem, miért hordod le az én általam közölt rajzot :rinya: , mikor ez is kiválóan teszi a dolgát...
(#) burgdavid válasza Müszi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Csak a másik jobban szól
Egyébként nem kötekedésképp mondom, de az egy Videoton tv hangvégfoka. Elsősorban beszédátvitelre. Valóban semmi baj nincs azzal a kapcsolással, csak se mély, se magas nincs, ellenben közép, de az bőven.
(#) Moszkvai válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 14, 2009
Szia Zoly!
Üdv a csapatban!
Csak nem csövezel?
Elbírja simán ezt a "nagyságrendekkel" nagyobb áramot is Egyébként meg nem mindegy hogy meddig bírja? Dunát lehetne rekeszteni a PCL86-tal... Hosszútávon így is-úgyis kevéske. Műhelybe mondjuk háttérzenéhez tökéletes. Ha meg kinyúhad a cső, kiveszek a fiókból egy másikat, és indulhat a banzáj.
Nem rossz cső a 85-sem, csak a 86-hoz való kimenőkkel torzít. Ha majd egyszer (a nagyon távoli jövőbe) tekerek egy kimenőt, kimondottan 85-höz...
(#) Moszkvai válasza Müszi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Az előző gazdája megoldotta egy forrasztással, de én szeretném biztonságosabbá tenni a gyerekek miatt.
Ha lehet szeretném gyári állapotban tartani, a készülék gyártója iránti tiszteletből/magyar termék!/.

orion 009.jpg

(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 14, 2009
Zolikám én 37mA-en hallgatom a PCL-t nap mint nap már több mint fél éve. Bírja azért rendesen
(#) Müszi válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 14, 2009
Nekem van ilyen kábelom
Najó igazad van 30mA-rel 20évig szól egyfolytába
Egyébként tényleg nem rossz erősítő ez. Én is hallgatom időnként, mert alacsony hangerőn kellemesen szól. Tényleg nem érdemes nagyon hajkurászni.
Kísérletezni, tapasztalatot gyűjteni, megismerni az anódtáp élettani hatásait - márcsak ezekért is érdemes rászánni azt a fél órácskát az összeépítésre
És aki egyszer csöves lesz, annak már nincs többé menekvés az elektronok elől
(#) mark.budai válasza burgdavid hozzászólására (») Jún 14, 2009
Hát ez igaz!
(#) DuMatyi hozzászólása Jún 14, 2009
Az itt jelenlévőktől is megkérdezem. rockersrac kollégától elkunyerált 13 lábú csőfoglalat vajon mire való? Köbzolival nixie cső foglalatra tippeltünk, annál is inkább, mivel az összes lábra egy színű vezeték meg, kivéve egyre. Talán az lehet a közös anód? 11-re van csak vezeték forrasztva. van belőle 5 db, neki nem kellett. Nekem a szép hosszú drótgubanc miatt jól jön.

Foglalat.jpg

(#) Moszkvai válasza Müszi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Most kaptam egy infot, hogy a HAM-Bazárban lehet kapni.
Ha mégse, esetleg van eladó is?
(#) Müszi válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Ez a Z560M foglalata!
(#) Mate78 válasza mayky hozzászólására (») Jún 14, 2009
Cleopatra hálózatim nincs, de van lét EI96-osom ha érdekel.
(#) DuMatyi válasza Müszi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Akkor Nixi cső
(#) CIROKL válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 14, 2009
Igen ez nixie cső foglalata !Z560M órácsaka Valami hasonló
(#) mayky válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 14, 2009
Köszi, de Cleo (vagy más vidi) trafó kell, mert egyet már beszereztem. Most pár keresek hozzá
Következő: »»   599 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem