Fórum témák
» Több friss téma |
Gratulálok. Szerezz gyorsan valami rádiót (építhetsz is, bár az kicsit lassú, ha már nagyon akarsz forgalmazi ), aztán hajrá!
73!, HA4FY
GRATULÁLOK !
Mondtam, hogy nem lesz baj, csak hát az isten malmai . . . Azért drukkoltam neked.
Sok sikert az engedélyhez és a használatához!
Köszönöm szépen a gratulációkat, ha vége a vizsgáknak (a hó végén), szerintem belevágok egy saját építésű, egyszerű kis asztali adóvevő építésébe.
Mikrovezérlős áramköröket már szép számra terveztem és készítettem is megrendelésre, analóg áramkört kevesebbet, de van némi tapasztalatom ilyen téren is... Meg hát úgy is a tapasztalatszerzésért csinálom. Tudtok valamit ajánlani: melyik sávot használjátok a leggyakrabban, milyen végfokot érdemes építeni, illetve milyen típusút érdemes fontolóra venni? Na meg persze a sokat vitatott kérdés: Milyen antennával érdemes kezdeni? Itt találtam pár építési leírást, de a bőség zavara kétségbe ejt. szerk: Ja, nem sürgős igazán, mert ha nem készül el a szeptemberi börzéig, akkor venni még mindig tudok. A nyáron meg lesz szabadidőm bőven.
Én egy Veszprém adóvevővel és egy Tripleg antennával kezdtem. Olcsó megoldást keress, és ha megragadsz ebben a közösségben, lehet továbblépni.
Kis távolságra 144 és/vagy 432 MHz-es NBFM-es kézi rádió. Hordozható, tehát bármikor veled lehet. Otthon külső antennát ( antennákat ) célszerű kitenni. Autóra szintén. 10..20 wattnál nagyobb végerősítő nem kell ( C osztályú elég ), az is csak azért, hogy az alapkészülék kis teljesítményen járjon. Közeli amatőrökkel közvetlenül, kicsit távolabbiakkal átjátszón, átjátszókon keresztül lehet fóniában forgalmazni. Beépített DTMF kóder előnyös. Esetleg csomagrádió, APRS.
---- Rövidhullámra például saját készítésű Pixie. Csak CW. ---- Én Maros-B-vel kezdtem.
Gratulálok az adóengedélyedhez!
Én egy saját építésű szinkrodin vevővel, és 1W-os adóval kezdtem, ez persze adni csak távíró üzemben jó. Ehhez egy W3DZZ antenna volt (az fért ki a társasház tetejére), de csak 3,5 MHz-en használtam. Az első URH rádióm egy kézi Sommerkamp volt. RH-ra dipólantennát, URH-ra triple-leg-et legegyszerűbb csinálni (egykét óra). A rádióamatőrködésnek annyi ága van (építés-forgalmazás, RH-URH, fónia-CW-digitális üzemmódok, műholdazás, QRP és még sorolhatnánk...), hogy nehéz megmondani, hogy milyen készülékkel, antennával kezdjed. Az érdeklődésednek, meg a további terveidnek megfelelően lehet valamivel elindulni. A végfokról első körben lebeszélnélek (a legjobb végfok egy jó antenna...), az ráér később. Mellesleg nagyobb kunszt csinálni egy távoli összeköttetést 5-10W-tal, mint 500W-al, de kinek a pap, kinek a papné. Nem tudom milyen környezetben lesz a QTH-d, de végfokkal könnyebben "összeakadsz" a szomszédokkal is, a zavart tekintve.
Ha építeni akarsz adóvevőt, akkor ajánlom a 7SG által tervezettet. A mellékelt képen a kollégám (6ON) által utánépített példány látható.
A leírása azt hiszem a Rádiótechnikában is megjelent. Ha nem akarsz mindent saját magad megtervezni, akkor 7SG-től a felületszerelt alkatrészekkel beültetett panelt, meg az alkatrészkészletet meg is lehet venni. Segítséget is szívesen ad, a kollégám is többször beszélt vele telefonon. Az építéshez kellenek műszerek (szignálgenerátor, jó oszcilloszkóp, esetleg wobbler (spektrumanalizátor), ha nincsenek, úgy sokkal nehezebb.
Üdv!
Én mindezek ellenére azt javasolnám, (persze csak akkor ha pénztárcád engedi) vegyél először egy jó kézirádiót VHF, vagy VHF/UHF re, Yaseu, Kenwood Icom, stb. tipusút, vagy a kollégáktól megkérded, melyik az amelyik éppen most jutányosan beszerezhető. Amatőr találkozókon általában szokott ilyen lehetőség lenni. Ezzel gyorsan jutsz az amatőr rádiózás élményéhez, hozzájutsz egy olan eszközhöz amit a saját építés során "műszerként" használhatsz, az építés során felmerülő problémákhoz segítséget kérhetsz, és nem utolsó sorban magaddal is vihetsz. Jól tudod majd használni, az építéshez elengedhetetlenül szükséges minimális műszerezettség megépítéséhez is.
Köszönöm a tanácsokat!
Elgondolkodtató az is, amit pucuka ír. Alapvető műszerezettség (labortáp, oszcilloszkóp, függvény generátor) rendelkezésre áll, és mondjuk hogy egy mikrovezérlős soros porti LF spektrum analizátor is. Nem tudom, nem lenne egyszerűbb egy asztali kis készülék 7, 14, 21, 28MHz-re, valamilyen YAGI-val. Egy forgatómotornak használható szerkezetem van is, azt meg tudom csinálni segítség nélkül is, de elképzeléseim szerint ez a legutolsó feladat. gg630504: Hordozható (kis méretűt és energiatakarékosat) gondolom nehezebb építeni. Rákerestem építési leírása 144MHz-re, találtam pl. egy ilyet. Nah, nem akarom túlbecsülni képességeimet, de szerintem egy ilyen komplexitásút nem bírnék belátható időn belül összerakni. Ennek a beállítása is gondolom egy hét. Nem "kéttranzisztorosat" akarok építeni, de ha jól tudom vannak IC-s, esetleg programozható adóvevők is, ugye? kendre256: Megtaláltam a HA7SG készüléket itt. Keressem meg őt utánépítési kérésemmel kapcsolási rajz, nyákrajz ügyben, vagy ilyenről nem szívesen hallanak? szerk: RT-ÉK vannak, ha megvan melyik év/szám, utánanézek, de megmondom őszintén nincs időm (most), hogy mindet átlapozzam.
Üdv!
Való igaz, hogy az alsóbb sávokra könnyebbnek tűnik az építés. Ez azonban csak a távíró (morse) üzemmmódra igaz, fónián tudtommal általában az SSB üzemmódot használják, aminek sem az adója, sem a vevője nem egyszerű, ráadásul drága oldalsáv szűrőket igényel. Ráadásul, az antennák is jókora méretűek. Ha társasházban laksz sajnos gondolni sem lehet rá, és ma már építési engedély köteles is. szencsés vagy, hogy helyből értesz a mikrovezérlőkhöz, így nem lessz gond a PLL, DDS technika sem. tehnikailag legkönnyebb nbfm (fázismoduláltat akartam írni, de nincs fí betű) adóvevőt építeni, a cw után. Persze nagyon egyszerűnek látszik, egy végfokot építeni, de mivel hajtod meg, és mivel ellenőrzöd a nemkívánatos felharmonikus, és intermodulációs sugárzását. (VHF/UHF sávokon nincs is igazán szükség rá)
Amihez eddigi tudásom alapján hozzá tudok szólni, az a "meredek" SSB szűrő, amit tetemes mennyiségű műveleti erősítővel lehetne realizálni, hát nem tudom. Jó volna látni egy kész kapcsolást.
Az antenna elhelyezése, építése nem gond, a bemérésére meg kölcsön kérek egy megfelelő mérőberendezést. (nem tudom mi a pontos neve, de nagy vonalakban tudom mit csinál). Szerencsémre Sopron egyik legszebb részén, kicsit a külvárosban, bár sajnos egy mélyebben fekvő területen lakom, egy nagy családi házban szüleimmel. A tetőn még csak kémények vannak, szólval van hely az antennáknak. Továbbá nagy előny, hogy az íróasztalkomplexumom és a szobám is a felső emeleten helyezkedik el, így kb. 2 méter a tetőgerinc fölfelé. Alkalmi bemérésre (igazi nagy spektrumanalizátorral) talán lenne is lehetőségem a volt sulimban, még tartom a kapcsolatot az igazgatóval. OE4XTA. Morsézni nem tanultam, nem is tudok, és nem is hoz lázba. Egy pár betűt ismerek, meg az SOS-t le tudom adni, de első sorban a fónia érdekel, meg ki tudja mi még (pl. szoftver rádió. Vagy ez elég meredek kezdésnek?)
A 2005-ös évkönyvben van az SG910-es rádióról a cikk (az SG930-as szerintem a vezérlőben különbözik, de majd ennek még utánaérdeklődöm). Az évkönyvben benne van a kapcsolási rajz, részletes leírás, élesztési tapasztalatok. A cikk hivatkozik erre a linkre, ahol a 2005-ös évkönyv tartalomjegyzékénél a nyákrajzok, beültetési rajzok, a rádió előlaprajza, feliratrajza pdf formátumban letölthetők. Szerintem HA7SG-t nyugodtan keresd meg a kérdéseiddel, szívesen segít.
(A 7SG-féle rádió bonyolultabb, mint amit linkeltél 144 MHz-es, és amire mondtad, hogy nem raknád össze). A pucuka által ajánlott kézirádióról az a véleményem, hogy azzal valóban gyorsan amatőr élményhez jutsz, de gyorsan kiderülnek a korlátai is. A kézi rádiókban jellemzően csak FM üzemmód van, azzal a néhányszáz amatőrrel tudsz csak beszélni, aki a közeledben a szimplex csatornákat, vagy az átjátszókat használja. URH-n is a nagyobb távolságokat CW vagy SSB üzemmóddal lehet csinálni, rövidhullámon meg nem is használatos az FM. Persze, jó ha van kézirádió (nekem is van egypár), de szerintem az igazi valami olyan rádió, amelyben többféle üzemmód van. Hogy ebből a saját gyártású, vagy vásárolt legyen, azt az érdeklődésed (van-e kedved építeni) és a tudásod, vagy a pénzed alapján te tudod eldönteni. (Rádió építéséhez szignálgenerátor feltétlen kell, függvénygenerátor nem elég!)
Rövidhullámú távíró rádió a legegyszerűbb. Amire hivatkoztál, az URH fónia.
EchoLink-kel nagyon távoli VHF UHF fónia átjátszókat is össze tudsz kapcsolni.
Ahogy mondta, nem hozza lázba a távíró (sajnos ).
Pedig tényleg az lenne a legegyszerűbb.
Hát, ezért is bátorkodtam javasolni a kézirádiót, fertőzésnek az is jó lesz, hamar megvan, és úgyis hozza a többit. (soha sem lesz vége)
Szimpatikusnak tűnik ez a kapcsolás, a RT-ÉK-ben leírt 12 oldal alapján, de ahhoz nyákterv nincs, a honlapon közzétett meg SMD-s, bár ez nem jelent problémát. Fejfájást inkább egyes alkatrészek beszerezhetősége okoz.
Írtam egy levelet ezzel, és hasonló kérdéseimmel kapcsolatban HA7SG-nek, remélem érkezik válasz. Ez azért már kiszolgálná egy kezdő igényeit, úgy látom tud szinte mindent, amiről tanultam.
Kedves rádióamatőrök és hozzáértők!
Egy olyan dolgot szeretnék kérdezni, hogy egy rövidhullámú dipole antennánál a szimmetrizálás mit jelent? Azt tudom, hogy mivel asszimetrikus a koax tápkábel és az antenna pedig szimmetrikus ezért kell szimmetrizálni. De mi fog változni? (most az impedancia transzformálástól eltekinthetünk) Esetleg az áram és a feszültség fázisa változik meg? Nyerek a szimmetrizálással valamit? (antenna könyv szerint rövidhullámnál nem életbe vágó a szimmetrizálás) Válaszokat előre is köszönöm!
Ha nem használsz szimmetrizálót, akkor nemcsak az a baj, hogy asszimetrikus rendszerről hajtasz szimmetrikusat, hanem az is, hogy a balun hiányában a dipole imedanciáját semmi nem fogja illeszteni a tápvonal és a végfok impedanciájához, és ez az illesztetlenség zavarokat, reflexiót elvesző teljesítményt, és esetleg tönkremenő végfokot jelent.
yaesu 857es készülékem van és a dipolt úgy készítettem el, hogy a készülék SWR mérésnél nem mutat semmit.
Az SWR-t hol mérted? A készülék kimeneténél vagy az antenna talpánál? Milyen hosszú az antennakábel? Mennyi a méterenkénti csillapítása ezen a frekvencián?
Megjött a válasz.
Szimpatikusnak tűnik az úr, van beültetett nyákja, vezérlője, meg végfokja, és szívesen segít is. Amin gondolkodóba estem, az az öt és fél lepedő, amit kér érte.
Az SWR-t maga a készülék mutatja. (Szerintem ez akkor a készülék kimenetének felel meg.) Az antenna tápkábele kb 6m. Sima RG58ast használok. Méterenkénti csillapítása kb: 0.05 dB (11m-re és 20m-re csináltam egyenlőre dipolt)
Ezt az adatot hol találtad? Nekem erre a kábelre 18dB /100m (100MHz)
Hogyan kötötted be a dipole-t? A meleg az egyik pontra az árnyékolás a másikra? Szerintem rossz a mérőd, vagy nagyot csillapít a kábeled. Ha elég hosszú a kábel és/vagy nagy a csillapítása, a készülék kimenetén mérve tökéletes lesz az SWR, mert nincs visszavert jel, hiszen a kábel jelentősen csillapítja azt. Ezért az antenna talppontján kell mérni, hogy a kábel ne zavarjon a mérésbe.
A kábel is az antenna része így, tehát sugároz illetve zavart szed össze.
Egy jó műterhelésnek is 1:1 az SWR-je, mégsem jó antennának.
Ez , hogyan kapcsolódik a témához?
Eddig arra voltál kíváncsi kell-e szimmetrizálni és mi okozza, hogy at SWR mérőd jó értéket mutat az illesztetlen antennád ellenére.
Én ezt találtam. •csillapítás (100m kábelhosszon)
◦10MHz/4.2dB Mivel a 20m-es sávra gondoltam ami ugye 14Mhz ezért kb 5dB-re saccoltam a csillapítást. A dipolt úgy kötöttem be ahogy írtad. (csokiba kötöttem a két szárát a dipolnak, másik oldalába meg a meleg ér meg az árnyékolás) A mérő a rádióba van építve. Az s-meter-t lehet állítgatni, hogy mit mutasson. Moduláció, kimenő pwr, swr, stb... Majd a külön SWR műszerrel is rámérek az antennánál. Most már érdekel a dolog. Bár igazából az érdekelne, hogy mit is érek el azzal, hogy ha beteszek egy 1:1es impedancia illesztésű szimmetrizáló trafót. Tehát hogy fázist fordít e valahol vagy eltol meg ilyenek. Ezzel nem vagyok tisztába. Ennek szeretném megérteni a mikéntjét. Mert hallottam olyat, hogy ha szimmetrizálva van a dipole akkor mindkét szárat azonos fázisban gerjeszti a rádióhullám ezért nagyobb lesz a nyereség, jobban meg fogom hallani az ellenállomásokat.
"(#454894) gcsaba" hozzászólására/kérdésére akartam írni, elnéztem a sorszámot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |