Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szerintetek higanygőz lámpából (ha nem törjük le az üveget) mekkora kell?
Én 160W-osat használok. Így kb negyed óra a megvilágítás 20 centiről.
Belső, vagy külső fojtósat?
Letötr búrával a HGLI 125W-os, 30Cm-ről ~3perc alatt pirít le egy nyákot!:yes:
De nagyon veszélyes a magas hőmérséklet, és a szabaddávált kivezetések miatt! És a szemet, valamint a környezeti tárgyakat is károsítja-öregíti az UV fény!:felkialtas:
HMLI-s vagyis belső fojtósat
Köszi, de épp ezért nem akarom letörni...
Ha a veszélyességet keresném, akkor germicid csövet vennék..
Épp búrával a 125W-os HGLI is elég jó eredményt ad... és towább birja mint a HMLI. :yes:
Csak egy nagy hátránya van a nagynyomású higanygőzlámpának, mégpedig a hosszú felfűtési idő, 6-8perc. Ha vizont elérte az üzezi állapotát, szinte verhetetlen...
hol lehet ilyen lámpához hozzájutni? és milyet érdemes venni, amit csak be kell csavarni egy lámpafoglalatba, és nem kell semmi más hozzá? Búrával kb mennyi idő a levilágítás vele? Sokkal több, mint búra nélkül?
Szia!
Én rgebben vettem egy HMLI-set (belső fojtósat) ez 1000 Ft volt akkor, és egy vilamossági boltban vettem Budakeszin... (Ezt egyszerüen betekered egy porcelán foglalatba és világít is! De a búráját nem szabad letörni.) Érdekes az enyém(szobában) rögtön rendesen világít, de legalább is nem láttam, hogy megnőtt volna a fényereje...
Egy pár szó a „Higanylámpák”-ról:
A fémgőzlámpák egyik fajtája a higanylámpa. A higanylámpa kisülőcsövében a higany csepp alakban van jelen. Ez begyújtás után kb. 3 perc alatt a gázkisülés következtében fellépő meleg hatására elgőzölög, ezután világít a lámpa teljes fényerővel. A higanylámpa által kisugárzott sugárzás színe a kisülőcsövet körülvevő külső üvegbúra színétől és porbevonatától függ (alapszíne zöldeskék). A „Hg” lámpák burája fényporbevonat nélküli, és ott alkalmazhatók, ahol a színvisszaadás alárendelt jelentőségű. A „HgL” lámpák búráját belűről fényporbevonat borítja, amely a kisülőcső látható fényét átengedi, ultraibolyasugárzását pedig vöröv összetevővé alakítja át. A „HgLI” lámpák különleges porbevonata nagy fényáramot, valamint az energiaspektrum vörös komponensének megnövekedése következtében kitünő színvisszaadást biztosít. A „GgV” lámpák (Csak 125W) ultraibolya sugárzást bocsátanak ki. A bura átengedi a ultraibolya sugárzás zömét, ugyanakkor a látható fényt elnyeli. Különleges laboratóriumi célokra használják. Ha az üvegbúra eltörik, a lámpa tovább nem üzemeltethető mert a kisükőcső ultraibolya sugárzása a szemre ártalmas! A „Hg” lámpákhoz külső folytót kell sorbakötni. A „HM” lámpák beépített előtéttel készűlnek egy izzószál képében, és így nem kell hozzá külső folytó. Ha az izzószál kiég a higanylámpa tönkremegy... A „HM” nem keverendő össze a „HgM”-mmel!!! A kettő teljesen mást takar… HgL-t gyártanak: 80W; 125W; 250W; 400W; 700W; 1000. HgLI-t gyártanak: 80W; 125W; 250W; 400W; 700W; 1000. HgV-t gyártanak: 125W. Remélem néhány homályos foltot sikerűlt megvilágítanom, a Hg-kel kapcsolatban. Azt hogy menyire fog fűni!? Úgyis megfogod látni! De hidd el elég sok hőt termel! Ügv.: _jani_
Uv filccel lehet nyákot rajzolni és utána lemaratni?
Létsszi írjátok meg, hogy lehet nyákot készíteni egyszerűen Köszi
Szia!
Szerintem ha egy kicsit rákeresel, akkor találsz... De ha nem, akkor leírom: 1. A NYÁK lemezt letisztítod, zsírtalanítod (Cif) 2. Rárajzolod az áramkört 3. Beleteszed Vas-(III)-Klorid -ba. 4. Nézegeted kb. percenként, hogy mennyire marta le. Ha jó (lehet látni) 5. Lemosod, és lehet forrasztani...
Alkoholos filcel.
Valami jobb fajtával nem gagyival.
Én valami TN??? -el csináltam. Bementem a boltba és kértem maratásálló filcet, és adtak...
Lomex-ben biztos lehet venni, de jobb a vasalásos megoldás...
Vasalásos módszer??? :eek2: :eek2:
[off][b]kevesebb is elég. szabi83
Olvass vissza a témában. Többször is le vagyon írva a módszer.
160W-os HMLI lámpával, 20 centiről, búrával mennyi idővel próbálkozzak?
búrával nem jó! source2-től hallottam, hogy a búrában levő gáz alakítja át az uv fényt látható fénnyéé. neked uv fény kell, szóval muszáj letörni...
de én inkább megfúrnám 0,8 fúróval a búrát és várnék míg kienged. szóljatok ha ez nemjó!! (Javítva a "muszály" - "muszáj"-ra.)
A muszáj-t pedig muszáj "j"-vel írni... Bocs!
és búrával meg sem érdemes próbálni??
Üdv!
Ha ez a HMLI a higanygőzlámpát takarja, akkor nem a gáz fluoreszkál benne, hanem a búrán (belső részen) lévő bevonat. Ebben az esetben mindenképpen el kell távolítani a búrát az UV útjából. Amúgy mi a legolcsóbb UV-megoldás nyákkészításre (a napfényen kívül )? Fotolakkot már vettem, előhívóm van, maszkolni is tudnék, de UV-m még nincsen...
igen, ilyenem van, de nem akarom letörni a búráját, inkább mepróbálom búrával, aztán meglátjuk mi sül ki belőle...
Szerintem a higanygőz lámpa. Ezért használják ezt a legtöbben. A tartósság is fontos. Most arra gondolok hogy a Conrad-nál is kapni UV izzót viszonylag olcsón. Úgyemlékszem 3 órát bír ki. Valaki írta itt a fórumon hogy vett belőle és elég
gyorsan tönkre is ment neki. Persze a hőelvitel is fontos. Gondolom a ventillátoros hűtés jelentős hatással lehet az élettartamra. Én UV izzót használok Tungsram 160W , de elég gyenge. 30 percig kell világítani a nyákot a 2mm vastag üveglapon és az átlátszóvá tett papíron keresztül. Ha fóliát használnék akkor kb. 20perc lenne a a szükséges megvilágítási idő. Van egy higanygőz lámpám is tartaléknak. Az a fajta amiben egy izzószál van kívül. Nem szabad összetörni a külső búráját. Még nem próbáltam ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |