Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Drawdio

Témaindító: kovacstomi, idő: Jún 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) kovacstomi hozzászólása Jún 1, 2009 /

Sziasztok!

Valaki épített-e már ilyen Drawdio-t? Nekem valamiért nem megy.
(#) watt válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Beszereztél CMOS 555-öt? (TLC551 vagy ennek megfelelő) Mi a jelenség, mert ebből amit eddig írtál lehetetlen segíteni, annak ellenére, hogy ez az áramkör nagyon egyszerű.
(#) vizor válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 1, 2009 /

Egy igen érdekes theremin variáció

A működéshez szükséges, hogy a két érintkező között (Top Bot 1-2) vezetősáv alakuljon ki, ami lehet vizes terület, grafit a ceruzában vagy a bicikli küllője. Ennek a "vezetősávnak" a hossza vagyis az ellenállása határozza meg, hogy mekkora frekvenciával rezeg az astabil. Biztos, hogy nálad megvolt ez a kapcsolat ? Letesztelheted egy darab dróttal is. Ha ez oké, akkor keress érintkezési, forrasztási hibákat a panelodon. Szerintem... :gumicsirke:
(#) kovacstomi válasza watt hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Én ne555-öst tettem, az nem ugyanaz? Semmit sem csinál, meg se mukkan.
(#) BA hozzászólása Jún 2, 2009 /

Engem is erdekelne a dolog.Valami konkret kapcsolasi rajz van esetleg???
(#) vizor válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 3

Az NE555-ös nem jó hozzá, ugyanis annak minimum 4.5V tápfesz kell. A kapcsolásban pedig TLC551-es van ami működésében ugyanaz, viszont már 1V (!) tápfesz is elég neki. A kapcsolás pedig 1.5V-os elemmel megy. Persze, hogy meg se mukkan, kevés a tápfesz neki.

BA: itt a kapcsolás, nyáktervvel. A kezdő hozzászólás linkjén továbbhaladva: Bővebben: Link
(#) kovacstomi válasza vizor hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Ja, bocs elnézetem, én ezt a fajtát csináltam: Bővebben: Link
(#) kovacstomi válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Ezzel kapcsolatban senki sem tud segíteni???
(#) varttina válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Egyszerű astabil kapcsolás, amelynek kimenő jelét egy két tranzisztoros végkok erősíti. NE555-nek legalább 5V kell a stabil működéshez.
(#) kovacstomi válasza varttina hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Ezt tudom, ez mind megvolt, de valamiért nem megy mégsem. 9 V-tal is próbáltam
(#) VRubenX válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Nekem se ment én sem jöttem rá úgyhogy szerintem valami a rajzzal lesz
(#) VRubenX válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Azt viszont nem értem, hogy miért kell 3 dolgot egyszerre fogni legalábbis a rajz szerint
1.Grafit csík
2.Ceruzára erősített vezető sáv
3.Ceruzabélre is van kötve valami

Rajz szerint csak 2 bemenet van akkor a három felsorolt dolog közül valamelyik azonos?
Vagy én vagyok :yes: :no:
(#) mex válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

A ceruzára erősitett vezetősáv össze van kötve a béllel is. máskülönben nem záródna a bőrellenálláson az áramkör. Te tulajdonképp az idózitőkondenzátor töltőellenállásának a szerepét játszod,soros kapcsolásban a grafitbéllel....
(#) korgs2 hozzászólása Jún 15, 2009 /

Megvan a hiba arajzban! A bc 337-et és a bc227- et föl kell cserélni, úgy hogy a bc327 legyen a föld felé, és az emittereket kell kötni a kicsatolókondira.
(#) uli hozzászólása Jún 15, 2009 /

Ez nagyon jó kis cucc Ilyet építenem kell!!
(#) mex válasza korgs2 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Szerintem jó a rajz.
(#) VRubenX válasza mex hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Értem köszönöm egyébként ez a tranzisztor felcserélés nekem is szeget ütött a fejembe csak aztán mégsem próbáltam meg
(#) Bxncx válasza korgs2 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Szia!
Légyszíves, rajzold át nekem, hogy hogyan kell , mert nem teljesen értem.
Köszi!!
(#) Bxncx válasza Bxncx hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Ja , nem kell, bocsi. Rájöttem!
(#) korgs2 válasza Bxncx hozzászólására (») Jún 15, 2009 / 8

Ez így tuti,hogy megy. Hosszas( 5 perces ) kísérletezés után meguntam mivel más nemjutott eszembe így fölcseréltem és slőn bíííííp
(#) VRubenX válasza Bxncx hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Szia!
TINA-ban kipróbáltam és ha fel van cserélve tényleg működik
Most már csak a műhelyben kéne kipróbálnom.
Akkor már felrakom hátha valaki nem érti hogy kell.

Erő.JPG

(#) Bxncx válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Köszi mindkettőtöknek!
Ezt a cuccot nemsokára meg is építem. Csak majd még egy apró nyákot kell hozzá tervezni.
(#) radiomano hozzászólása Jún 15, 2009 /

Ez a sima 555 el mehetne mondjuk arról a pici 12V-os elemről amiket riasztó távokba szoktak tenni. (Nem tudom a típusát)
(#) kovacstomi válasza korgs2 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Fúú, nagyon köszönöm így ténleg működik, megadom a pontot. A grafittal még nem nagyon működik de majd csak rájövök. Érzékelőnek milyen drót kellene?
(#) korgs2 válasza kovacstomi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Köszönöm szépen a pontot! Az a trükje, hogy az érzékelővezetéknek kicsi legyen az ellenállása, a grafitcerkás módszernek az a trükkje, hogy nem mindegy,hogy milyen a grafitceruza( én jelenleg gazdaságos kiszerelésűet használok ). Jó erősen rá kell nyomni,hogy erős legyen a vonal. Én megfogtam az egészet és rászikszallagoztam a ceruzára. Az érzékelő egyik vezetéke a ceruza hegyére a másik a ceruza közepére tekert fóliára. Akkor zárul az áramkör, ha a grafitvonal egyk végén a ceruza hegye a másikvégén pedig a jó erősen rányomott ujjad.Üdv:korgs2
(#) hadnagyakos hozzászólása Jún 21, 2009 /

Én megépítettem, de nem működik, akárhogy rakom be a tranyókat. Még az erősítőfokozat nélkül is megpróbáltam, de úgy sem. Milyen ellenállással lehetne biztosra letesztelni, hogy működik-e, mivel olvastam, hogy nem mindegy milyen a ceruza?
(#) VRubenX válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1

Szia!
Nézd meg hogy 555 nem e szállt el valamiért, mert megesik nekem is megesett .Milyen elemről megy és milyen 555 van benn mert ha cmos akkor megy 1,5V-ról is de ha sima akkor nem.
Egyébként minél puhább ceruza kell hozzá annál jobb én most egy 6B-set találtam azzal szinte nem is kell rányomni és már vinnyog is.
Idézet:
„Milyen ellenállással lehetne biztosra letesztelni”

Erre az is elég ha az ujjaddal megtapogatod a ceruza végét és a másik érintkezőt és mennie kéne.

Én egy ónszippantót öltem meg érte mert már nem kellet de erre a célra nekem bejött. Mivel fémburkolatos az egyik érintkezőnek meg is teszi. Sima NE555 IC van benne meg 12V-os kis riasztó elem. Valami régi telefonnak a csengető hangszóróját pont bele tudtam tenni a végébe.
(#) hadnagyakos válasza VRubenX hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

A tied elég jól sikerült! Én egy próbanyákra raktam össze, nem túl helytakarékosan. Az IC-t nem tudom, hogy mivel tudtam volna megölni, mivel foglalatot használtam. Majd holnap megyek alkatrészért és veszek egy párat kísérletezni. Ez fontos, hogy minél többet, mert ez a kísérletezések végén elég csúnya tüzijátékot produkált.
Kicserélem a tranyókat is, tehát minden nem passzív alkatrészt és talán jó lesz.
Bízom benne, hogy egy ilyen egyszerű kapcsolást nem tudtam elrontani
(#) VRubenX válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Valami egyszerű hiba lesz szerintem amin késöbb majd nevetsz egyet vagy sírsz .
Én például egyik érintkezőt véletlenül felhúztam tápra egy cin darabbal amit már csak később vettem észre.
Szétszedtem és lám működött.
Egyébként nekem is próbanyák van benne, mert el van barikádozva most a műhelyben a marató felszerelésem meg kedvem sem lett volna szerintem kimaratni.
(#) wir12 hozzászólása Nov 27, 2009 /

Üdv én is megépítettem ezt a muris kapcsolást hát elég szórakoztató kb 2 órán át játszotam vele mire szédszedtem (mert próbapanelra csináltam meg). Na szóval hogy is kell úgy megcsinálni ahogy a videókon van hogy a "rajz" egyik végét megfogom a másik végén a ceruza mert ezt nekem nem sikerült kivitelezni?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem