Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Drawdio
Témaindító: kovacstomi, idő: Jún 1, 2009
Beszereztél CMOS 555-öt? (TLC551 vagy ennek megfelelő) Mi a jelenség, mert ebből amit eddig írtál lehetetlen segíteni, annak ellenére, hogy ez az áramkör nagyon egyszerű.
Egy igen érdekes theremin variáció
A működéshez szükséges, hogy a két érintkező között (Top Bot 1-2) vezetősáv alakuljon ki, ami lehet vizes terület, grafit a ceruzában vagy a bicikli küllője. Ennek a "vezetősávnak" a hossza vagyis az ellenállása határozza meg, hogy mekkora frekvenciával rezeg az astabil. Biztos, hogy nálad megvolt ez a kapcsolat ? Letesztelheted egy darab dróttal is. Ha ez oké, akkor keress érintkezési, forrasztási hibákat a panelodon. Szerintem... :gumicsirke:
Én ne555-öst tettem, az nem ugyanaz? Semmit sem csinál, meg se mukkan.
Engem is erdekelne a dolog.Valami konkret kapcsolasi rajz van esetleg???
Az NE555-ös nem jó hozzá, ugyanis annak minimum 4.5V tápfesz kell. A kapcsolásban pedig TLC551-es van ami működésében ugyanaz, viszont már 1V (!) tápfesz is elég neki. A kapcsolás pedig 1.5V-os elemmel megy. Persze, hogy meg se mukkan, kevés a tápfesz neki.
BA: itt a kapcsolás, nyáktervvel. A kezdő hozzászólás linkjén továbbhaladva: Bővebben: Link
Ja, bocs elnézetem, én ezt a fajtát csináltam: Bővebben: Link
Ezzel kapcsolatban senki sem tud segíteni???
Egyszerű astabil kapcsolás, amelynek kimenő jelét egy két tranzisztoros végkok erősíti. NE555-nek legalább 5V kell a stabil működéshez.
Ezt tudom, ez mind megvolt, de valamiért nem megy mégsem. 9 V-tal is próbáltam
Nekem se ment én sem jöttem rá úgyhogy szerintem valami a rajzzal lesz
Azt viszont nem értem, hogy miért kell 3 dolgot egyszerre fogni legalábbis a rajz szerint
1.Grafit csík 2.Ceruzára erősített vezető sáv 3.Ceruzabélre is van kötve valami Rajz szerint csak 2 bemenet van akkor a három felsorolt dolog közül valamelyik azonos? Vagy én vagyok :yes: :no:
A ceruzára erősitett vezetősáv össze van kötve a béllel is. máskülönben nem záródna a bőrellenálláson az áramkör. Te tulajdonképp az idózitőkondenzátor töltőellenállásának a szerepét játszod,soros kapcsolásban a grafitbéllel....
Megvan a hiba arajzban! A bc 337-et és a bc227- et föl kell cserélni, úgy hogy a bc327 legyen a föld felé, és az emittereket kell kötni a kicsatolókondira.
Értem köszönöm egyébként ez a tranzisztor felcserélés nekem is szeget ütött a fejembe csak aztán mégsem próbáltam meg
Szia!
Légyszíves, rajzold át nekem, hogy hogyan kell , mert nem teljesen értem. Köszi!!
Ez így tuti,hogy megy. Hosszas( 5 perces ) kísérletezés után meguntam mivel más nemjutott eszembe így fölcseréltem és slőn bíííííp
Szia!
TINA-ban kipróbáltam és ha fel van cserélve tényleg működik Most már csak a műhelyben kéne kipróbálnom. Akkor már felrakom hátha valaki nem érti hogy kell.
Köszi mindkettőtöknek!
Ezt a cuccot nemsokára meg is építem. Csak majd még egy apró nyákot kell hozzá tervezni.
Ez a sima 555 el mehetne mondjuk arról a pici 12V-os elemről amiket riasztó távokba szoktak tenni. (Nem tudom a típusát)
Fúú, nagyon köszönöm így ténleg működik, megadom a pontot. A grafittal még nem nagyon működik de majd csak rájövök. Érzékelőnek milyen drót kellene?
Köszönöm szépen a pontot! Az a trükje, hogy az érzékelővezetéknek kicsi legyen az ellenállása, a grafitcerkás módszernek az a trükkje, hogy nem mindegy,hogy milyen a grafitceruza( én jelenleg gazdaságos kiszerelésűet használok ). Jó erősen rá kell nyomni,hogy erős legyen a vonal. Én megfogtam az egészet és rászikszallagoztam a ceruzára. Az érzékelő egyik vezetéke a ceruza hegyére a másik a ceruza közepére tekert fóliára. Akkor zárul az áramkör, ha a grafitvonal egyk végén a ceruza hegye a másikvégén pedig a jó erősen rányomott ujjad.Üdv:korgs2
Én megépítettem, de nem működik, akárhogy rakom be a tranyókat. Még az erősítőfokozat nélkül is megpróbáltam, de úgy sem. Milyen ellenállással lehetne biztosra letesztelni, hogy működik-e, mivel olvastam, hogy nem mindegy milyen a ceruza?
Szia!
Nézd meg hogy 555 nem e szállt el valamiért, mert megesik nekem is megesett .Milyen elemről megy és milyen 555 van benn mert ha cmos akkor megy 1,5V-ról is de ha sima akkor nem. Egyébként minél puhább ceruza kell hozzá annál jobb én most egy 6B-set találtam azzal szinte nem is kell rányomni és már vinnyog is. Idézet: „Milyen ellenállással lehetne biztosra letesztelni” Erre az is elég ha az ujjaddal megtapogatod a ceruza végét és a másik érintkezőt és mennie kéne. Én egy ónszippantót öltem meg érte mert már nem kellet de erre a célra nekem bejött. Mivel fémburkolatos az egyik érintkezőnek meg is teszi. Sima NE555 IC van benne meg 12V-os kis riasztó elem. Valami régi telefonnak a csengető hangszóróját pont bele tudtam tenni a végébe.
A tied elég jól sikerült! Én egy próbanyákra raktam össze, nem túl helytakarékosan. Az IC-t nem tudom, hogy mivel tudtam volna megölni, mivel foglalatot használtam. Majd holnap megyek alkatrészért és veszek egy párat kísérletezni. Ez fontos, hogy minél többet, mert ez a kísérletezések végén elég csúnya tüzijátékot produkált.
Kicserélem a tranyókat is, tehát minden nem passzív alkatrészt és talán jó lesz. Bízom benne, hogy egy ilyen egyszerű kapcsolást nem tudtam elrontani
Valami egyszerű hiba lesz szerintem amin késöbb majd nevetsz egyet vagy sírsz .
Én például egyik érintkezőt véletlenül felhúztam tápra egy cin darabbal amit már csak később vettem észre. Szétszedtem és lám működött. Egyébként nekem is próbanyák van benne, mert el van barikádozva most a műhelyben a marató felszerelésem meg kedvem sem lett volna szerintem kimaratni.
Üdv én is megépítettem ezt a muris kapcsolást hát elég szórakoztató kb 2 órán át játszotam vele mire szédszedtem (mert próbapanelra csináltam meg). Na szóval hogy is kell úgy megcsinálni ahogy a videókon van hogy a "rajz" egyik végét megfogom a másik végén a ceruza mert ezt nekem nem sikerült kivitelezni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |