Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   103 / 489
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Kösz! Ez a második PIC projektem (az első egy PIC2 klón) és ha sikerül ezt rendesen működésre bírni akkor lehet,hogy lesz egy második is! Közben visszaolvasgattam és én is erre a labortápról való pozitívra húzós ledellenőrzéses megoldást találtam jónak így élesztés elött kizért lesz a forgórész hiba! A fototranyónak meg gondolom a rövidebik lába megy a gnd-re még azt lehetne fordítva bekötni illetve nincs infravevőm de szerintem tv,dvd-ben lehet megfelelő más minden megvan most hozzá! A 16F648A-hoz kell a forgórészen módosítást végezni?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szia!
A fototranzisztort is be lehet mérni labortápos táplálásnál. Egy infra led-et 1k ellenállással köss a +5V -ra vezetékkel, mozgathatóan. Esetleg az infrával tegyél sorba egy láthatót is - ekkor a szemeddel is látod, hogy folyik áram az infrán. A fototranzisztor sötétben magas szintet ad, ha az infra leddel rá világítasz akkor alacsonyra kell váltania a kimenetének.

Infra vevőnek jó a TSOP1736, TSOP1136 sőt a TSOP1836 (eltérő tokozású). A típuszám végén a 36 a moduláló jel frekvenciája kHz-ben.

A 16F684A lábkompatibilis, a programtára, ram-ja nagyobb.

A propeller órából, a bázisból a távirányítóból raktam már fel továbbfejlesztett verziókat - az RTC-s verziók sajnos egy kicsit más kapcsolást igényelnek, viszon lényegesen többet tudnak.

(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Köszi! Majd beszámolok az eredményről!
(#) cafatka hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
hello valaki eltudná mondani mijen sorban kell elhelyezni a nyákon ezeket a ledeket? Hogy igy legyen mint : http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/propeller_clock.html
Ugy kell ahogy be van számozva?
ha igen mijen szinúnek kell lenniük?
a rajzon felüröl lefelé a ledek ugy vannak hogy a beültetésben bentröl kifelé?
Előre is köszi
(#) vicsys válasza cafatka hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szia
Bővebben: Link
Ha végignézed a fórumban, többféle variációt is találsz a ledek színére.
(#) cafatka válasza vicsys hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
köszi igy már értem!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Sziasztok! Egy videófejet akarok az órához forgásra bírni de sehogy sem megy! Már volt ez a fajta a topicban de úgy sehogy nem működik,hogy le lett írva így az ic bekötési útmutatója szerint akarok neki egy kis vezérlőpanelt gyártani! Az a baj,hogy a fejben 3db hall szenzor van a rajzon csak kettő és nem tudom melyik melyik kivezetése a szenzoroknál,hogy tudnám összekötözi a kétszenzoros variációt BA6411 videófej
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Sziasztok! Egy videófejet akarok az órához forgásra bírni de sehogy sem megy! Már volt ez a fajta a topicban de úgy sehogy nem működik,hogy le lett írva így az ic bekötési útmutatója szerint akarok neki egy kis vezérlőpanelt gyártani! Az a baj,hogy a fejben 3db hall szenzor van a rajzon csak kettő és nem tudom melyik melyik kivezetése a szenzoroknál,hogy tudnám összekötözi a kétszenzoros variációt BA6411videófej
(#) pako válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 / 1
 
Üdv!
A zölddel jelölt hall-al nem kell foglalkoznod, az a fordulatszám méréshez van. A 2 piros kell neked.
(#) patexati válasza pako hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Üdv! Na de az is be van kötve a panelen össze vissza a többivel és így nem jó a bekötés az érdekelne melyik melyik kivezetés a szenzoron akkor már meg tudnám oldani! Meg egy másik bibi is van a kvarcokkal mert a rajzon két lábú van a panel mi a cikkben van azon meg három kivezetés Nekem meg csak kétlábú van!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Ja lenne még egy kérdés de már nem tudom szerkeszteni ILYEN infraszenzor is jó lenne bele mert ilyesmi van a dvd tv-ben csak más a lákiosztás azt tudom de más minden megvan (a kvarcmizériát leszámolva) ezt meg nem rendeltem megfelelőt
(#) pako válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 / 1
 
A két zöldel jelölt hall-nak 2 lába a tápfesz, másik 2 pedig a kimenet (analóg). A két hallon a táp lábak össze vannak kötve, így könnyen kimérheted, melyikek azok. Bár én eddig csak ilyen lábkiosztással találkoztam:
1 : Vcc
2 : Out1
3 : Gnd
4 : Out2
A Pirossal jelölt hall gondolom 3 lábú, ebből 2 szintén tápfesz, a 3. pedig a kimenet (2-állapotú).

Ha nem jössz rá, mi hova van kivezetve, akkor én azt csinálnám, hogy a hallok alá folyatnák be pillanatragasztót, száradás után a lábakat a nyáknál elvágnám, majd vékony kábelekkel kivezetném.

A 3 lábú kvarcok annyiban különböznek a 2lábúaktól, hogy azokba bele van "integrálva" a 2 kondi is. A 2lábú verzióknál neked kell azokat mellé tenni.

szerk:

Elvileg jó a TSOP4836 is. Ezt úgy tudod kipróbálni, hogy adsz neki tápfeszt, a kimenetre pedig kötsz egy LED-et 1K ellenállással. A távirányítón ha lenyomsz egy gombot, a lednek villognia kell.
(#) patexati válasza pako hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Kösz próbálkozom vele! Az infráról mi a véleményed? A kcarc akkor a két mellette lévő kis 20-30 pF-os kondival jó lesz ezek szerint! Mind a három HALL egyforma bent!
(#) pako hozzászólása Jún 14, 2009 / 1
 
Ha az is 4 kivezetéses, akkor is valószinűleg 2 állapotú kimetei vannak. Az egyik Északi pólusra vált szintet, a másik pedig Déli pólusra. De ezzel nem kell kínlódnod, akár ki is forraszthatod ha zavar
Az IR vevőre az előbbi hsz.-emben írtam utólag szerkesztve.
(#) patexati hozzászólása Jún 14, 2009 /
 
Ok! Köszönöm holnap foglalkozom vele ma sajna nem érek rá többet Pár napon belül be akarom indítani az órát ,de egyben a szobámban is akarom alkalmazni ezért nem sietem el a dolgot és strapabíró megoldásra törekszem inkább!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Szia!

Attól függ, hogy milyen távirányítót használsz. A távirányító moduláló frekvenciájának meg kell egyeznie a vevőével (a típusszám utolsó két jegye kHz-ben).
A közölt távirányítók 36 kHz-vel modulálnak, vételükre a TSOPxx36 való.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Összedobom a távirányítót,beleírom a pic-et és azzal megnézem a javasolt módszerrel úgy ha villog akkor jó?? Sajna nincs ráírva semmi ezekre az ir-ekre az a baj! A lábkiosztást ki lehet követni az eredeti panelon!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Ok Kösz! Csak nemigen van ráírva a száma sajna igy nemtudom melyik de a lábkiosztással nem lesz probléma megpróbálom a javasolt módszerrel!
(#) dara válasza patexati hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Sziasztok.Szeretnék segítséget kérni.Nem birok az asm fájlokkal,nem tudom leforditani hex-re.Ha megkérhetnélek Hp41C hogy a 628.23-as hexét felraknád ide,nagyon megköszönném.Az óra kész van,videó fej motorral szépen pörög,a régi bázis progival,a távi hexe 628-ra is fenn volt,csak az órám még nem működik.Előre is köszönöm.
(#) patexati hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Na most élesztgetem de nem akar menni a kijelzés Forog,lehet szabályozni a fordulatot,a 16. gombra ki/bekapcsol a bázis,a forgórészen is megvan a fesz mert ha bekötök pic nélköl egy 1k-ellenállatot a +5V és az egyik tranya bázisa közé akkor világít forogva! A fototranya is jól van már próbáltam megfordítani de úgysem megy A pic-et ellenőriztem újraírtam de semmi! Esetleg kicsi a fordulat? Ha adok tápot fel kéne villani neki egy kicsit ugye? Nem tudom mi a baj de szomorú vagyok Hogy lehetne tesztelni,hogy a fordulat e a kevés? Maxon van már! Az infradióda is megy mert műszerrel mérem a fototranyát drasztikus a változás ha ráfordítom!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Most néha bevillan valami de értelmesnek néz ki ha játszok a labortápon a tápfeszel 1-2-v-ot és ha megnyomok egy gombot a távirányítón de csak bevillan és eltűnik
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia Patexati!

Ha mindent jól csináltál, akkor már csak a tápfesz esik le a szekunderen terhelésre. Ezért villan fel a kijelzés pillanatokra. (Egy LED-nél még elég a fesz, de többnél már igen kevés lesz). Ellenőrizd le, lekötött motorral, mennyi lesz a puffer a rotoron.
- Egyébként., már 300F/min-nél is van kijelzés. Szia.
(#) Hp41C válasza dara hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia!

Messziről nem tudom megmondani, hogy miért nem fotdul le...

Néhány ötlet:
- Egy mappában kell lennie a Keys628.asm, a CharGen628.asm és a Prop628.asm -nek (ilyen neveken).
- Kell csinálni egy projectet az mplab-bal, csak a Prop628.asm-et megadni forrás állománynak.
- Be kell állítani a kontroller típusát.
- Release módban kell fordítani.

Nem tudok mindenkinek jó hex-et feltenni. A programot a megépített propellerhez, bázishoz és távirányítóhoz kell "alakítani".

Másold ki a Output ablakból a fordítás üzeneteit, és küld el/töltsd fel....

Szia
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia!

Állítsd meg a motort, álló propelleren mérd meg a tápot. Eléri-e a 15V-ot. A távirányítóval lehet kitöltést állítani, ami a feszültség nagyságát állítja.
A pic helyén kösd össze az összes led vezérlő tranzisztor kimenetet a táppal 1Kohm-mal. Nézd meg mekkora a táp. Nem eshet a fesültség 5V+3*(Led nyitófeszültség) alá. A nyitófeszültség a színtől függ, fehér és kék led-nél a legnagyobb.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Köszi! Közben elindult! Annyi volt csak,hogy ki kellet kapcsolnom a 16-os gombal és vissza így megy A távirányító kiosztását nem láttam sehol én az eredeti 84-es pic-be raktam mi a cikkben van minden hex az! Szerinted módosítsam? Van jobb? A demo szöveget már felülírtam így programot is írtam át ha ez annak nevezhető Persze ez vicc volt! A ventimotoros verzió lett a prototípús a videófejesen még dolgozom de az nagyobb is lesz mert ez elég picúr de megéri vinni szegény kis pc tápmotor! Egy problémát felfedeztem az pedíg a rengeteg hiszterézis a motor mágnesén és főleg a tengely nagyon meleg rengeteg örvényáram indukálódik bent de megy már 3 órája és bírja is! A videófejes verzióhoz kell módosítás a bázison?? Üdv!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!

Távirányító: A gomb mellé írt szám a parancskód. Persze a megépítés során össze lehet keverni a sorokat - oszlopokat.

Program verziók:
A programon Janocsival sokat fejlesztettünk - sok eredmény megy az eredeti nyákkal is. Ha építesz még egyet, ajánlom a 16F648A kontrollert használj RTC-vel. Calibra tervezett hozzá nyákot - fel is töltötte. Esetleg a 16F886-os verziót (16F886-os kapcsolás és a program véglegesítés alatt) RTC-vel.
A bázist is érdemes egy kicsit átalakítani - 20 / 40 időpontos ébresztő - kapcsoló óra lett belőle 16F628(A) / 16F87 vagy 16F88 kontrollerrel.
Bázis és 628-648 programok már fent vannak.
A távirányítónak nagyon kevés a gombja - egy "lapozós" verziót már feltettem. Ezzel a programmal egy távirányítóval több órát is tudsz egymástól függetlenül vezérelni.

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Köszi! Még egy gond van Ha elindítom a szövegkivetítést bármit is nyomkodok utánna nem áll vissza az órára csak az megy feszt! Csak ha leveszem a tápról és újraindítom akkor megy persze nullázódik is! Amúgy ment egész éjjel bírja a strapát kicsit meleg a bázis de azt el kell viselni a félvezetőknek tapasztalataim szerint!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Még lenne egy dolog! A PIC16F628A-hoz van e a forgórészbe írható fordulatszámmérő hex-file? A centírozásban sokat segítene ha van ilyen erre a PIC-re
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!

A válasz itt.
Következő: »»   103 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem