Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Sikerült beszélnem cimopata-val. Segít is! Hála neki és neked is!
Viszont a Te terveid alapján fog készülni de nem tiszta minden alkatrész benne! Le írnád nekem ezeket?
Oké, sejtem mi a gong. Nincs minden alkatrész megszámozva. Ugye? Még egyszer átnézem a panelt, hogy jó-e, aztán mellékelem. Egyébként a több szem többet lát elv miatt tettem fel ide ezt a még meg nem épített tervet, hogy az esetleges hibái mielőbb kiderüljenek.
Ha van benne hiba én nem tudok segíteni! Ha ehez a témához értenék akkor már nem keresgélnék!
A két kis tekercs sem tiszta! ill. hogy hol vannak a kivezetések? Már majdnem leszitáztam a panelt! Akkor várok még egy kicsit!
Még ne állj neki semmi esetre sem! Éppen most javítottam ki néhány szarvashibát rajta.
Felteszem ismét, hátha valaki talál még benne valami hibát. Ez a nyák még nem lett kipróbálva, a múlt héten terveztem.
Sziasztok!
Esetleg valaki rákukkantana a nyák tervemre? Ha jó akkor hétvégén csinálom. Köszönöm!
Szia!
Rákukkantottam...nos a véleményem az, hogy egy ilyen képlopós jpg képen, a raszterezés és az egybefolyó alkatrészek miatt nem nagyon lehet az áramutakat végigkövetni. Célszerű ilyenkor egy adott nyáktervező progival megnyitható fájlt felrakni, kapcsolási rajzzal együtt.
Upssss! Kicsit mássab lett! Még most sem tudom minek mi az értéke! Már izgatott vagyok a tekercsek hétfőn érkeznek amit ajánlottál! Most már nincs visszaút! cimopata tekeri meg nekem! Ugy-hogy hajrá! Én leszek a teszted a tervezésedben! Nem szeretnék sok FET-et el lőni!
Én is nekiállok, mert lassan muszáj lesz... na ki lesz az első?
Az enyémnek jövő szombaton már dolga lesz a szub-végfokomban. Egy 300-as toroidot váltok le vele. Azért terveztem ezt a keskeny(ebb) panelt, hogy beleférjen az adott dobozba. A négyzet alakúval sajna megjártam. Az alkatrész számozások leolvashatók a sprint layouttal, ha rájuk húzod a mutatót.
Oké erre már rá jöttem hogy olvasom le! Biztos hogy hamarabb meg leszel vele! Nekem a 600w +-50 miatt a feteket is le kell cserélni IRFP360 ra
Az elméleti razot fel tudod rakni hozzá? arrol a két kis tekercről nem látok adatot!
A kapcs. rajzot gondolom ismered Más elméleti rajzom nincs hozzá. Az egik kis tekercs a zavarszűrő, ezt készen lehet bontani pl: PC tápból, a másik pedig az áramváltó. Ezt szintén PC-tápos sárga ferritgyűrűből csináltam, a primer része másfél menet, a trafó primerjével megegyező Litze huzal, a szekundere pedig kb 40 menet 0,25-ös zománc huzal. A tekercseket el kell szigetelni egymástól. Az IRFP 360 az egy nagyon izmos fet, biztosan jó lesz, bár az IRFP 450 is nagyon tudja a dolgát. Kérdéses lehet, hogy az IR 2153 meg tudja-e majd hajtani rendesen a 360-as feteket... erről kérdezd meg Cimót. Nálam egy kicsit melegszik az ícé, pedig "csak" 450-eket hajt.
Nos kezd egy kicsit bonyolódni a dolog! A legtöbb cuc hétfőn érkezik. Rendelhetek másikat ha nem lesz jó!
A panel az remélem működni fog!
Átnéztem a PFC-s linkeket. Az L6561 es kapcsolás kivitelezhető lenne, de csak 80W-os (ha nem tévedek). 1 kW felett hogyan lehet megoldani a PFC-t? Van konkrét kapcsolásod? Csináltál már ilyet?
Ha ezt a panelt csinálod, akkor nézesd át valakivel, mielőtt nekiállsz. Azt tudnod kell hogy egy kipróbálatlan nyák mindig jelent némi rizikót, még akkor is ha áramkörileg hibátlan. Csak ennek tudatában, saját felelősségedre dönthetsz a megépítése mellett.
Üdv,
Már beszéltük, hogy a Lágyindítás részt a 4. lábon egyszerűen meglehet oldani egy szimpla R-C taggal, nem kell neki tranzisztor. Valamint az 1-2 es láb hibajel erősítőjét mire akarod használni, hogy kiépítettél vele egy visszacsatolást? A nyáktervből nem derítettem ki. Valamint, a lágyindítás nembiztos, hogy elegendő. Én betennék egy áramváltót a főtrafóval sorba rá egy 4148-as gratzt, és azt a jelet bevezetni az IR 2110 SD-lábára. Így a lehető leggyorsabb lesz a védelem életbelépése. Jó pár ezer mikró van a kimeneten, könnyedén megizzaszthatja a feteket, bár feteket is bőven raktál bele.
Természetesen tisztában vagyok a jogi dolgokkal! Ha elcseszek valamit az én bajom!
Ezért kérek segítséget cimopata és töled ill. bárkitől! Mert kicsit közös érdek hogy legyen egy jó kis stabíl táp! Én ennyit tudok rá áldozni! A kérdés hogy Ti is tudtok e.
Még nem építettem, csak jó lenne ha egyszer eljutnák odáig. Igazán hasznosnak tartom.
Thomas barátunk a fentebb közölt nyáktervében beleépített egy relés lányindítást, mert ugye a sok primer puffer, tudjuk mikre képes. PFC valamennyire megoldja ezt is. Egyenlőre én is csak puhatolózom, és hívőket gyüjtök :worship: Amúgy az a 80W véleményem szerint nem akadály. Az IC csak a vezérlést végzi el. Ami döntő a teljesítményben az a hozzá kapcsolt teljesítményfokozat. (Vettem már hozzá 1-2 alkatrészt vezérlő ic, fet, puffer, PFC tekercsnek való T106-2 es vasmag, bár ezt nem erre akarom elhasználni)
Az erőlködőm tápjában 2x 8000µF-50V puffer van, a primer oldalon pedig 2x 470µF-450V. A betápnál egy 4,7 Ohm 5A-es NTC van és még sehol sem csapta le a biztit. NTC nélkül sem csinált galibát, csak a kapcsoló szikrázott. Ebből én azt gondolom, hogy 600W körül minden bizonnyal elhagyható a relés lágyindító. Kiváncsi vagyok a PFC-s eredményedre. Ha jó lesz kipróbálom én is.
Nekem 2x 5,6-os NTC van és 2x lecsapta a primeren 2x390u és szekunderen 2x4000u-t. Nekem is 4-5A körüli bizti volt.
Az pech... hogy a francba? Pedig ugyan az a kapcsolás, nem? 4A-es lomha bizti van az erősítő 230-as betápján, még nem durrant el, de azt hiszem jobb lesz ha mindig tartok magamnál tartalék biztiket.
Nem néztél rá véletlenül a nyáktervemre, hogy nincs-e rajta valami szembeötlő hiba? Én már annyit néztem hogy beégett a képe a retinámba ...neki kéne hogy álljak lassan és Thecyrus kolegát is érdekli. Ha van kedved lecsekkolni, akkor előre is köszi
Nos ezaz! Bele kellene húzni! Épp most sikerült elküldenem a fetes erősítőm! Ennyit a 400W erősítő próbáról!
Kéne a táp fiúk! Most az erősítőmet kell helyre pofozni de rajtatok leszek és figyelek! Azután ünnepelünk!
Hi! Egy kapcsitápot javítok. Az a baj hogy nagyon melegszik a vezérlő IC TL431. Ez egy dvd lejátszó tápja. Kb 2 perc üzem után tűz forró a vezéslő IC és ki-be kapcsol a szerkezet. Ha hűtöm levegővel az ic-t akkor működik a cucc rendesen. Szerintetek mi lehet a baj? A freki van elmenve és ezért fűt? Vagy egyéb más anomália?Mit mérjek meg konkrétan?
Kösz a segítséget.
Melyiket csináltad? Csak nem a Baji-félét? Mitől döglött meg?
Nem azt! Én voltam a béna! Mérés közben le eset a csipesz a +50 ről és elszált! Még nem néztem meg hogy mi. Csak tipp hogy a FET!
Csatolom a képet!
Üdvözletem,
Thecyrus kollégánál felmerült a probléma hogy nagy gate töltésű fetet fog használni (IRFP360 azt hiszem 210nC). Mivel szimpla IR2153-at használnak többen is nagy teljesítményeknél, a belső fetmeghajtás gyengének bizonyul. Csináltam egy gyors tesztet: Az adatok fele már ismerős lesz, az adatlapban is hasonló szerepel. A normál mérésnél rákapcsoltam a kimenetre egy 3,3nF MKP kondenzátort 1Ohm soros ellenállással. Így szimbolizálva egy komolyabb fet G-S kapacítását. A felfutási idő:400ns töltőáram:210mA A lefutási idő 200ns kisütőáram: 340mA Ez után ami újdonság: fogtam 2 tranzisztort BC807-40 és BC817-40 (PNP-NPN) a kollektorokat a földre illetve a tápra kötöttem, az emitterek összekötöttem, ez volt a kimenet, a bázisokat szintén összekötöttem ez ment az IR2153 kimenetére. Mért eredmények: Terhelés ugyanúgy 3,3nF 1Ohm fel/lefutás 150ns Töltő/kisütőáram 800mA Szumma=Ha komoly feteket raknánk az IR2153 kimenetére, iktassunk közbe egy földelt kollektoros komplementerfokozatot. Garantáltan jobb lesz a fel/lefutás. A használt alkatrészek SMD-k Lábas testvérei a BC327 illetve BC337. üdvözletem
Szia! Mondom én hogy bonyolódik a dolog!
Megint nem lesz jó akkor a Bassmester nyák rajza.
Csinálhatod IRFP 450-nel, azzal elmegy tranyók nélkül is és 600W-ra simán jó. De egyébként 4 tranyót semeddig se tart rátervezni a nyákra.
Drága barátom! A nyák a Te dolgod! Sajnos én már ezeket a feteket rendeltem meg! Nincs most kedvem másik 2 fetért menni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |