Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   27 / 227
(#) bersgabor válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Collector,nem próbálod ki a kedvemért,hogy "muzsikál" a 4kW-os szekundered a 24V-os Skori meghajtóval?
(#) Collector válasza bersgabor hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Nekem nincs kész 24V-os meghajtóm.
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Végtelenített 'zsák', azaz olyan fólia kell, aminek az oldalai össze vannak hegesztve, de nincs alja. Abból több réteg, alufóliából szintén több réteg, hegesztőkábeles kivezetés. A régebbi weblapomon van róla leírás, itt is van: Bővebben: Link
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

köszi a segítséget
ha 4 MOT-os teslát készítek úgy hogy a primerek is sorba vannak kötve ahhoz mekkora kapacitású kondit készítsek? (már kétféle programmal is kiszámoltam és mindig más eredmény jött ki)
A képletben ahol ki lehet számolni a fegyverzetek felületét
ott a végeredmény a fegyverzetek felületének összegére vonatkozik?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

90nF körüli kondi kell. A képletben a felület a teljes hasznos felület.
(#) mhatalyak hozzászólása Jún 8, 2009 /

Sziasztok!
Lehet, hogy a kérdésem nem ide tartozik, de nemtaláltam megfelelőbb fórumot! Az lenne a kérdésem, hogy egy sokkolót hogy lehetne átalakítani olyanra, hogy egyfolytában áthúzzon tehát mindig meglegyen az ív ne csak másodpercenként köszi!
(#) Collector válasza mhatalyak hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Sokkolót nem tudsz úgy átalakítani. Ehhez legegyszerűbb, ha építesz valami nagyobb teljesítményű nagyfeszforrást, pl. sorkimenőből. 10 centis ívet lehet húzni vele, ha jól összerakod, és hangtalan. Ami szikrákat produkál, az sosem lesz folyamatos. A tesla sem az.
(#) mhatalyak válasza Collector hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Jó ehhe még kicsit tanulok előbb, csak gondoltam hátha megbirom csinálni dehát mind1 azért köszi!
(#) magam hozzászólása Jún 21, 2009 /

szasztok barkácsolók
azt szeretném megkérdezni hogy valaki épített már plazma ballt izzóból és autó gyújtástekercséból (ignition coil remélem jól fordítattam le) csak egyszerű kapcsolásokal hobbi és dekor céljából nem akarom hogy így járjon valakiBővebben: Link
köszönöm
(#) magam hozzászólása Jún 21, 2009 /

üdv újra
szerintetek ehez milyen alkatrészek kellenének (kondenzátor...) help me!!Bővebben: Link
(#) Collector válasza magam hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Ma elfogyott a türelmem a lakkok iránt, így fogtam a kéznél lévő víztiszta kiöntőgyantát, és lekentem vele néhány szekundert, a 300-ast is. Kis turpisságként kevertem hozzá antisztatikus löttyöt, amim volt itthon, nem oldódott benne, de jól szétkeverve, mint kolloid rendszer megfelelt az állaga lakkozáshoz. Tesztek után tapintásra sincs semmi sztatikusság, pedig a csatolást is megnöveltem. A nitrolakk ilyenkor már átüt. A gyanta, amit használok sztirol alapú, és a legolcsóbbak egyike. Azt hiszem 1 kiló 1200 forint, de van lamináló is, ami 800 forint. Az edző meg 300 körül van. A nagy szekunderre elég volt 100ml így 1kg nagyon sokáig elég, még ha kiöntésre is van használva. Úgyhogy a nitrolakk + higító még talán drágább is, mint ez a változat, úgyhogy én ezentúl csakis gyantát fogok használni.
A szekunder aljáról eltűntek a kellemetlen sztatikus szikrák, így lehet növelni a csatolást, aminek nagyon jól látható eredménye van. (3/4 power, csatolás 0,15 körül saccra)
Bővebben: Link
Sajnos most már a villanyégő sincs biztonságban.

Szóval ha lakkoztok, vegyetek bátran műgyantát
(#) HV72 hozzászólása Júl 10, 2009 /

készülőben a nagy teslám néhány kép:
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Ezt is mindenképp gyantával kend le szerintem. 2 trafóval megy majd? A vasmagok kontaktját forrasztással is biztosítottad?
(#) belganarancs válasza HV72 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Csak így tovább,kíváncsian várom a fejleményeket, látom a tekercseléssel nincs gondod.
Szerencsére megakadtam a vttc-vel,így Collector hozzászólása is jól jött.Egy ideig még nem lesz vttc-m,(mert elkalandoztam a PIC-ek világába) de már csak kevés dolog hiányzik.Mikrosütő kondikat,meg MOT-okat még mindig nem vettem,plusz egy toroid trafó is hiányzik..Jövő héten megtekerem a szekunderemet,aztán nekilátok összerakni a cuccost.
Collector, gratula az átvilágítódhoz!!

Szép napot!
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

4 trafóval fog menni pár nap múlva elkészül a másik két trafó is.
Két fázisú meghajtásra gondoltam (ha egyáltalán lehetséges) tehát egy 380V-os csatlakozó 2 fázisát és egy 0 vezetőjét használnám egyik fázis egyik MOT pakk másik fázis másik MOT pakk. Ez így működhet?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

2 fázisról működhet a normál üzemben is, de itt alapból 3 féle frekvencia lesz jelen a szaggatásnál : hálózat 50Hz, a két távolabbi fázis közti frekvencia, és a két közelebb lévő fázis közti frekvencia. Az egyik 150Hz azt hiszem, a másik nem tudom mekkora, talán 75Hz. Ez mind benne lesz a szikraközben is, kérdés, hogy mennyire lesz kihatással a rendszerre. Bár szerintem működhet. A legjobb lenne persze egyenirányítás hozzá, akkor tuti jó lenne.
Én tesztnek hasonlót akarok, csak 2x3 trafó lenne, és 3 fázisra. Viszont 3 fázis már csak egyenirányítva működne.
(#) Ricsi1992 válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Helló!
"kicsit" én is elakadtam az építéssel...
Van olyan, hogy nem tudom,mit építsek, és most meg...hú egy csomó ötletem van: vízhűtés a gépre, quad405, ledes fordulatszámmérő, akkor a miniteslát is be kéne fejezni, és már a csövesek is ?hiányolnak?
.

De most ezzerrel építem a miniteslát, tekerem a szekundert, fúrom ki a nyákot...
(#) Ricsi1992 hozzászólása Júl 10, 2009 /

kész a szekunder...egész nap azt tekertem. 110-es sárga pvc-re, 0,25-ös huzallal jó sok menet. Holnap kap egy vékony lakkréteget, és kész is. A nyákot is kifúrtam, kerestem puffer kondit, diódahidat, táptrafót, szóval már majdnem minden megvan.
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Üdv
amit a lakkozáshoz használtál sztirol alapú gyanta=poliésztergyantával?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Polisztirol kiöntőgyanta a neve.
(#) Ricsi1992 hozzászólása Júl 21, 2009 /

Üdv!
Megint haladtam egy kicsit a miniteslámmal....na jó, nem is kicsit. végre kész van. Szerencsére elsőre működött az elektronika...emlékszem amikor 13-14évesen a 12V-os miniteslát építettem, nem nagyon akart menni elsőre...még mindig ott van a fiókomban vagy 4-5db rossz IRF540 .
Egyenlőre csak gyorsan összedobtam, a fetek, tranyók még vezetékezve vannak, nincs még kész az L idom. Akkor a primerhez vezető drótok is elég hosszúak és nincs beépítve az L4 C4 rezgőkör sem.A tetőkapacitással se volt időm szórakozni, most lettem kész egy órája. Elég késő van már...hangos is, meg zavarja a tv-t...
A fentiek ellenére egész szép kis szikrákat produkál...megcsinálom majd azt a szalagkábeles primert is, állítólag az is sokat számít.
Holnap rakok fel pár képet.
(#) c27 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Helló. Csak kíváncsiságból mekkora szikrát ad le a teslatekercsed?
El lehet érni egy nagyobbal 1-1,5m-es szikrát?
(#) Collector hozzászólása Júl 24, 2009 /

Kis érdekesség. Készítettem egy 'old school' nagyfeszkapcsolót a vttc-hez, hogy folyamatos és szaggatott üzem közt lehessen váltani egyszerűen.

Dual GU81 vttc-hez.
(#) labu01wx hozzászólása Júl 28, 2009 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy mennyire költséges egy olyan teslát építeni ami "stabilan" csinál 0,5m-es szikrákat, 12V akksiról menne és bőven elég magas legyen a frekvenciája a skinhatás kísérlethez. Szívesen csinálok mindent én magam (tekercs, kondik).
A választ előre is köszönöm.
(#) belganarancs válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Szia!

A 12V-0,5m kombinációval gondok lesznek.
12V még lehet a vezérlést elviszi,de ahhoz,hogy ekkora szikrát produkálj a primerre nagyobb feszültséget kell küldened..
Mit értesz költséges szó alatt?
Eléggé fet temetős a játék,aminek azért elkérik az árát.Átüthet a szekunder,a kondi is meghalhat,tehát költséges a dolog.(legalábbis az én értelmezésem szerint)

Üdv!
(#) labu01wx válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Mennyire költséges=mennyiből lehet megépíteni.
Akkor 12V-ossal mekkora szikrát lehet max csinálni?
A magas freki fontos.
(#) belganarancs válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Skori minitesláját érdemes megépíteni 12V-ra.Lehet nyúzni,kísérletezni vele,nagyon pöpec szerkezet!!Googléba írd be,hogy skori.Nem kerül sokba,de pontos árat nem tudok mondani.
(#) Collector válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Az a nagy helyzet, hogy fél méteres szikrát szaggatott üzemmel lehet elérni csak. Ha megszaggatod a frekit, akkor a skinhatás ide, vagy oda, érezni fogod a lüktetést.
Folyamatosüzemben pedig max néhány centi a plazma, viszont ha megszakad a kapcsolat a test és a tető közt, átégeti a bőrt, meg az izomszöveteket is.
Mehet 12V-os akksiról, de akkor be kéne rá kötni egy 12/230V-os invertert, vagy olyat, amilyet a meghajtás igényel, mert közvetlen 12V-ról ezt nem lehet kivitelezni ésszerű keretek közt.
Itt találsz elég jó kapcsolásokat ehhez : Bővebben: Link
De elég drága mulatság lesz, ha azt is beleszámítjuk, hogy elsőre nem szokott menni, csak miután egy halom fet/igbt megpusztult.
(#) highand hozzászólása Júl 28, 2009 /

hello

Emberek most komolyan, Tesla mi a fenével csinálta anno a 8m-es szikráit? mert se fet, triac nem volt, csak kezdetleges vákumcsövek...
(#) Collector válasza highand hozzászólására (») Júl 28, 2009 /

Nem is kell. Nagyobb méretben szikraközös tekerccsel lehet legegyszerűbben dolgozni még ma is. Meg nem 8 méter volt az, hanem felért az ionoszféráig.
Következő: »»   27 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem