Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   49 / 382
(#) guliver83 hozzászólása Jún 18, 2009 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy 120V-os
300 W-os tülábu halogén izzóm.
Miről lehetne elinditani?
Milyen trafó kellene hozzá,vgy hogy lehet megoldani
Előre is köszönöm!
(#) _JANI_ válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia! Egy 450 VA-s (450W) 230/115V os transzformátort kell.
Vagy készen veszel vagy egyedileg kell elkészíttetni / elkészíteni.
(#) guliver83 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia!
Köszi!
És holl lehetne ilyet kapni?
Vagy valami leirás, hogy mégis milyen legyen a mérete a vasmagnak?
(#) Bassmester válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Ha még egy ugyanolyan izzóz beszereznél mellé, sorba köthetnéd őket, és mehetnének direktben a 230V-ra, így megspórolnál egy trafót.
(#) lapose válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia!

Van egy egyszerűbb megoldás: Ha van egy olyan 300W körüli trafód, aminek olyan a primere, hogy van rajta középleágazás(2*115V), akkor be tudod kötni autótrafónak. Csak vigyázz ilyenkor az izzón hálózati feszültség lessz!
(#) guliver83 válasza lapose hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Sziasztok!
Nincs ilyen trafóm,de arra gondoltam,hogy van egy mikrohulámu sütö trafóm és abbol csinálok egyett.
Ha lehetséges?
(#) lapose válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia!

Egyből nem tudsz, de kettőből igen!
Illetve ha áttekered akkor egyből is tudsz csinálni.
Mivel a mikró trafó túl van gerjesztve, ezért a rajta lévő primer tekercset tudod szekunderként felhasználni.
A régi szekundert le kell vágni, és a helyére lehet feltekercselni az új primert.

Egyszerűbb a helyzet, ha két trafód van: Egyszerűen sorba kötöd a két trafót, és az egyikkel párhuzamosan kötöd az izzót.
(#) mex válasza lapose hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

[quote]Ha van egy olyan 300W körüli trafód, aminek olyan a primere, hogy van rajta középleágazás(2*115V),
Elég a 300W ?
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Szia! A dc motor vezérléssel kapcsolatban szeretném még azt megkérdezni Tőled, hogy a szabályozó potméternél a motor fordulatszáma egyenesen vagy fordítottan aránylik a beállított ellenállással?
Igazából hőfokszabályozás lenne jó megoldani. Ha magasabb hőfokot érzékel akkor gyorsabban menjen a motor. Milyen típusú NTC kellene ehhez?
Megjött a trafóm és megrendeltem az alkatrészeket is.
(#) MolnarG válasza csatika hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

A műv erősítők nem egy nagy fogyasztású állatkák, viszont a sok LED fogyaszt rendesen. Több adatot kéne tudni, mégis mi mennyit eszik meg kéne mérni, aztán a trafót legalább 1.5x túlméretezni.
Üdv.
(#) Kicsa hozzászólása Jún 20, 2009 /

Sziasztok!
Volna nekem egy eredetlieg 30 V egyenáramot biztosító,830 mA szekunder terhelhetőségű 'tápegységem',nyomtatóhoz volt. Kivettem belőle az egyenirányítást és most 25.9 V AC-t mérek rajta.
Van 3 db eszköz,ami 12V AC-ről működik. Az egyik 1.5W-os,a másik 3 W-os a 3. pedig 10 W-os.
Ha jól számolom akkor ezek rendre 0.125 A, 0,25A illetve 0,83 A-t vesznek fel,12 Vról.
Azt kipróbáltam hogy kettőt sorbakötve mit csinálnak...az izzó nem világított,a motor pedig nem forgott csak remegett. Tehát ez az ötletem elvetve.Létezik-e valami kapcsolás vagy maradjak a trafó letekerésnél?
A másik kérdésem pedig hogy ha a teljes szekundert letekerem,és a drótot félbevágom,duplán összefogom és feltekerem akkor elvileg egy fele akkora feszültségű de kétszerakkora terhelhetőségű szekundert kapok? (Hallottam ilyen telítődésről de erről nem sokat tudok sajnos.
Azért szeretném így mert a 830 mA gonoldom feszültségfüggetlenül a vezeték keresztmetszetéből adódik és nekem ugye az összeteljesítmény 12 W körüli ami 1000 mA-t jelent. Vagy ennyi tartalék lehet az ilyen transzformátorokban? Ha jól nézem ez egy sima E-I magos kivitel,az a 'klasszikus' trafó.
Köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) frissadam hozzászólása Jún 21, 2009 /

Ha sima lemezes trafót tekerek akkor muszáj minden sort elszigetelnem egymástól papírral vagy más egyébbel? Ha zománcozott a huzal akkor elvileg nem kellene.Sőt a papírtól csak befűt szerintem jobban.

Vélemény?
(#) sturbi válasza frissadam hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

50 Hz-es trafót általában nem kell soronként szigetelni, mert az egymással érintkező menetek között megközelítőleg sem lesz akkora potenciálkülönbség amitől az átüthetne. A soronkénti szigetelésnek főként akkor van jelentősége, ha csökkenteni kell a szórt kapacitásokat (osztáson és rétegzésen kívül a sorszigetelés is csökkenti a kapacitást), valamint, ha olyan nagy amplitúdójú tranziensek kerülhetnek a trafóra, amik átütést okozhatnának. Lehetnek persze más szempontok is, amik indokolhatják a sorszigetelést.
A primer és a szekunder közé viszont jó szigetelés kell (ez életvédelmileg is nagyon fontos).
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Van itthon használt trafóolajam. Azzal lehet impregnálni a szigetelő anyagot? Vagy nem érdemes ilyennel bajlódni?
(#) maTaKee hozzászólása Jún 21, 2009 /

Helló!

Kérdeznék egyet én is: van egy toroid trafóm, amiről le kellett szednem a szigetelést (hogy miért abba most nem mennék bele). Valami műanyag 2-3cm széles szalaggal volt körbetekerve, de csak darabokban tudtam leszedni. Mivel kellene körbetekernem a trafót? Gondolom a szigetelőszalag nem jó erre...
(#) mex válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Ez a "szalag" a Hosthaphan nevet viseli,érdemes ugyanilyet alkalmazni. Ha nemtudod beszerezni akkor jó még helyette a varnisvászoncsik, (régebben ezt használták) vagy még a 3M gyártmányó sárga hőálló szigszalag is, amilyet pl.a kapcsolóüzemű trafóknál látni.
(#) kopaszs hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok tud valaki segíteni trafóval kapcsolatban hogy melyik kábel melyik?

Sziasztok tudna valaki trafó valaki kapcsolatban hogy melyik láb melyik ha valaki tudna akkor rakok fel képet a tekercsről
(#) Kovidivi válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Rakj fel képet, és írj helyesen, akkor talán kapsz valami választ!
Úristen! Hogy tudtál ennyi helyesírási hibát felhalmozni egy mondatban?

itt vannak a képek
(#) kopaszs válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Bocsi a hibákért de már nagyon pipa voltam
(#) Kovidivi válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Multiméterrel ki tudod keresni az összetartozó tekercskivezetéseket! Általában a legvékonyabb vezetékekre kell a 230V-ot kötni, kivéve, ha a trafó felfelé transzformál. Ellenállásmérővel is rámérhetsz a tekercsekre, amelyiknél a legnagyobb ellenállást méred, oda mehet a hálózati feszültség. Ha van, akkor inkább először leválasztótrafó mögött próbáld ki a toroidod. Ha esetleg rövidzárlatos lenne a primer, nem fog olyan nagyot csattanni Miután rajta van a trafón a 230V, utána multiméterrel mérd meg, melyik kivezetésen mekkora feszültség található.
(#) rhesus23 hozzászólása Jún 21, 2009 /

Valaki tudna segíteni hol lehetne EI115-ös vashoz csévét és takarólemezt venni?
(#) kopaszs hozzászólása Jún 22, 2009 /

Rátettem a a mérőt szakadás mérésre de összesen kettő kábelt találtam ami érimtkezik
(#) Ricsi89 válasza kopaszs hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Ne szakadás mérésre rakd, hanem 2K Ohm-os méréshatárra. A legnagyobb ellenállású tekercs lesz valószínűleg a primer tekercs. A többi meg a szekunder.
(#) jdani hozzászólása Jún 22, 2009 /

Megtaláltam a témámat... Természetesen egy trafóról van szó, aminek a kimeneteire nincs írva semmi. szeretném megtudni, hogy hány voltról alakít át hány voltot.

DSC00003.JPG

(#) Simon Balázs válasza rhesus23 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

ÉN nem impregnálnék vele, de mennyi olajad van? Ha adsz el belőle és val elég akkor lehet vevő leszek rá
(#) rhesus23 válasza Simon Balázs hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Talán másfél liter. De "bontott", sötét barnás színe van. Mire használnád?
(#) karl.krisztian hozzászólása Jún 24, 2009 /

szevasztok van nekem egy transzformátorom de semmi adat nincs feltüntetve rajta és mindkét oldalán tehát a primer és a secunder oldalán 3 szál vezeték van na most hova kötöm a fázis,nullát???
(#) Zoli_bácsi válasza karl.krisztian hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Szerinted mi tudjuk így? Ha nincs kép, nem tudunk segíteni.
Következő: »»   49 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem