Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   169 / 731
(#) laj91 hozzászólása Jún 28, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy reflex ládát egy bizonyos magnat power bull 300 köré! Építettem már ládát, elég jól sikerült, de most az a bajom, hogy nem nagyon találtam meg az adatait, csak hiányosan, ha valaki épített már ezzel a hangszóróval, Őt had kérjem meg, hogy ossza meg velem tapasztalatát és, hogy mekkorát építsek! Nekem házi mozihoz kellene, egy magnat monitor 990 set-em van csak láda nélkül és míg nem lesz pénzem az eredetihez, addig ezzel szeretném helyettesíteni, de a hozzá való az 200mm-es ez meg 300mm!
Előre is köszönöm!
(#) Tomi20 válasza V L hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Oké, amint elkészül, kitárgyaljuk. Ezt a három utas aktív sztereó hangváltót építem majd meg, itt van róla grafikon.
(#) laj91 hozzászólása Jún 30, 2009 /

Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a magnat hangszóróm Qts-e 0,57, ehhez zárt ládát építsek vagy reflexet? Már írtam, hogy házi mozihoz kellene,de olvastam ilyet is olyat is!
Előre is köszi!
(#) bigbrother hozzászólása Jún 30, 2009 /

Nos...
Érzem ám, hogy sehol nem tartok, még, és főleg itt nem, de megkérdezem a bennfentes hangdobozépítészeket, hátha kapok rá valamilyen választ.
Szóval a régi Vidi dobozokon, és úgy általában a hangdobozokon is műanyag hangszóró keretek találhatóak. Ezek gondolom esztétikai, illetve némi védelmi célokat is szolgálhatnak (arra az esetre, ha valaki nemnormális hangszórókkal lefelé fektetné a dobozt) Nos a kérdésem talán sejthető. Lehet e valahol találni olyan keretet, ami esetleg ezekre HA17 -ekre passzol? Létezik ilyen alkatrész?
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

A 17-hez létezik keret. De csak az új 90 utániak vannak meg.
(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nem Qts-től függ elsősorban, hanem a jósági tényezőktől, és többi T-S paramétertől együtt (azok egyensúlyától). És persze a Te igényeidtől, a felahsználástól.
A 0,57 mondjuk magasnak számít, inkább zárt feltételezhető hozzá.
(#) laj91 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nos, hát a hangszóró paraméterei:
Fs: 33Hz
Re: 3,6 Ohm
Qms: 6,0
Qes: 0,52
Qts: 0,57
Vas: 82 Ltr
Xmax: 11mm
Slp: 91 dB
Ezeket az adatokat találtam csak meg róla, a membrán felület nagyságát nem, a tekercs induktivitását se...
Ha tudnál mondani pár dolgot megköszönném! Én egy 70l-es ládára gondoltam! A méretek 522x312x422, ebben nincs benne a lap vastagság! Csak azt nem tudom zárt vagy reflex legyen! Csatoltam képet is ő róla lenne szó!

DSCF5090.JPG

(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Én valószínűleg egy 50 literes zárt dobozt faragnék hozzá, b-reflexben nagyon pontatlan. Ha mégis amellett maradsz, akkor kell a 70 liter, a hangolást meg 30Hz-től alacsonyabbra nem célszerű választani.
(#) laj91 válasza pl13 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Hát a zárt felé azért húz jobban a szívem, mert nekem az egész rendszerem az, és nagyon tettszik a zárt ládák mély hangja, tiszta igaz a reflexel meg mélyebb frekvenciákat tok elérni, de hát nem olyan nagy a szobám és lehet meg se hallanám... Úgyhogy maradok a zártnál, nekem azok a hangok jobban fekszenek, már csak helytakarékosság miatt is jó! Ja és még arról mi a véleményed, hogy hangelnyelő szivacsot tegyek bele? Én gondoltam rá, de a zártba is mehet?
(#) deguss válasza laj91 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

pl13 tanácsa:

A zárt dobozok átvitele kevésbé meredeken, laposabban esik
mélytartományban, áltlaában 12db/oktáv körül, de ez a hangnyomáscsökkenés
magasabb frekvenciáról indul. Ezzel szemben a b-refelx dobozok 18-
24dB/oktáv meredekséggel vágnak mélyben (hiszen minden doboz egy
akusztikus felüláteresztő szűrő) viszont a töréspont (-3dB) mélyebb
frekvenciára kerül, mint zártnál. A választást általában a hangszóró T-S
paramtéerei, lehallgató helyiség meg a saját idényeid szabják meg, itt
most a hangszóró is jobban érzi magát zártban, és a kis szobához is
jobbban ileszkedik majd a doboz.
Még valami. Attól hogy kicsi a szoba, még ugyanúgy hallanod kell a
mélyebb frekvenciájú hangokat, nincs olyan, hogy "nem fér bele". Ha így
volna, az autóban 80Hz alatt nem hallanánk semmit. Valójában a szoba belső
méreteiből adódik három rezonanciasorozat (pont mint a téglalap alapú
hasáb dobozoknál), és mivel itt a "dobozon belül vagy" Jelentkezik egy
Cabin Gain nevű jelenség, a kis zárt terek mélykiemelése. Kb. 12dB/oktávos
emelés mélytartományban a leghosszabb belső mérethez tartozó félhullámú
rezonancia frekvenciája alatt.

A szivacs amit legtöbb helyen látni nem sokat segít, ide most inkább a
fehér PE szálas csillapítóanyag kell, annak a mennyiségével tudod hangolni
a dobozt, a doboz+hangszóró jósági tényezőjét csökkenteni. Ha más eszközöd
nincs, majd meghallgatás során tudod kitalálni.
(#) laj91 válasza deguss hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Húú Ezt a kis helységes dolgot jó, hogy írtad, mert nekem azt mondták, hogy egy kis helységben nehezebben jönnek elő a mély hangok, hogy egy fél vagy egy egész hullám hossznak meg kell jelennie, és túl kis helységben lehet nem jelenik meg az igazán mély hang e miatt, és igazából nagyobb térben jönnek elő! A régi ládámban én is olyan csillapító anyagot használtam, és be vált, csak most olvastam minden félét! Köszönöm szépen a segítséget, még biztos lesz kérdésem!
(#) laj91 válasza deguss hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Sziasztok!
Számolgattam egy kicsit, és ezekre a méretekre jutottam:
Szélesség: 500
Magasság: 350
Mélység: 350
Ebben nincs bent a lap méret! Valahol olvastam az állóhullám elkerülésére a láda méretezéséről, hogy ne legyen kocka, és ha téglalap akkor a szélesség mennyivel legyen nagyobb, ezt nem találom a fórumban, pedig kerestem egy csomót, ezek a méretek megfelelnek így az állóhullámok kiküszöbölésére?
Köszönöm előre is!
(#) laj91 válasza laj91 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

elnézést, javítanék a mélység 300! Bocsi!
(#) ptesza válasza laj91 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Sajnos ez a méret nem jó.

3446 Hz ,és 6893 Hz nél vannak gondok ,de ha csak szubláda lesz akkor mindegy ,mert már 100 Hz nél el kell kezdeni vágni ,de 3446 Hz ig nem fog eljutni biztosan.

513x356x300 már egészen jó. 54.79 liter

606*373*231 . 52.21 liter olyan hagyományosabb dobozforma .

Szerintem próbáljad meg ,tartani a méreteket mert akár milliméterek is sokat változtatnak. (állóhullámok szempontjából)
(#) laj91 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Köszönöm! Ezekben a méretekben gondolom szint úgy nincs bent a lap vastagság? Mert én az elő lapot szeretném duplázni! Amúgy az első méretek tettszenek! Meg a Denon erősítőmön a keresztezési frekvenciát olyan 80-100Hz-re fogom állítani!
(#) Koppány hozzászólása Júl 2, 2009 /

Hello! Azt szeretném megkérdezni, hogy a mélynyomómat mekkora ládába építsem?
A mély egy MNC Noir2, 25cm.
Előre is köszi a segítséget.
Koppány
(#) laj91 válasza Koppány hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Helló!
Itt van pár link amit nézz át mi előtt neki állsz!
Bővebben: Link
Az első, itt nézd át az egész fórumot, és oda én is feltöltöttem már egy mély láda infó doc.-ot, az az oldal jön be!
Bővebben: Link

A link gombot használd!
szamóca
(#) Koppány válasza laj91 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Köszi szépen ezt tudtam.
De azért jó volt elolvasni.
Én arra lennék kiváncsi, hogy kb hány literesnek kéne lenni-e a doboznak.
Üdv Koppány

Helló!
Hát én zártba tenném, és egy körülbelül 35l-es ládába! Amit én ajánlok méretek, 491x342x213! De várj még szerintem, hogy mit mondanak az okosak, mert ők jobban tudjak, vagy meg erősítik ezt vagy pedig megcáfolják! De szerintem ez így körülbelül jó!
(#) Koppány válasza laj91 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Köszi szépen, de már "leadtam a rendelést".
Én egy 60x40x30-s ládába szeretném, mert lehet, hogy veszek még egy ilyen mélyet. Már csak azt kéne eldöntenem, hogy zártat vagy reflexet-e.
Üdv Koppány

Két hangszórót raksz egy ládába? Egy légtérben lesznek vagy pedig lesz benne egy elválasztó lap is?
(#) ptesza válasza laj91 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Igen a belső méreteket néztem . Lapvastagságról nem volt szó.

Akkor minden oké, mert úgy számoltam, az előlapban a hangszórót pedig pontosan középre helyeztem el, már csak le kell szabatnom. Köszönöm szépen a segítséget! Remélem szépen fog szólni!
(#) ptesza válasza Koppány hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

ÁÁÁÁ.

Nem jó. Ne kapkodd el.

Nagyon nagy hibák vannak!

1. a 72 liter szinte biztos ,hogy sok!
2. 1148 Hz, 1723 Hz, 2297 Hz, 3446 Hz, 4595 Hz, 5170 Hz, 6893 Hz . Ennyi rezonancia kezelhetetlen.

Kellenek T-S paraméterek. Vagy körül kell nézni mért -e valaki ilyent mostanában.

(#) Koppány válasza ptesza hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Sajnos nem találtam semmi ilyet. Egy Sony Xplod-re 30cm-sre 500W-sra azt mondták, hogy legalább 80 l kell neki. Ez a kettő mély 480W-t teljesít együtt.
Szerintem jó lesz neki, ha meg nem, akkor majd szerzek új faanyagot.

Én még akkor arra tippelnék, hogy ne legyenek egy légtérbe, legyen zárt, és akkor még közelebb állsz ahhoz, hogy jól szóljon! Akkor durván 35l lenne mindkettőnek! Én néztem a T-S paramétereit is, ez közelebb áll a jó megoldáshoz szerintem! És akkor új fa anyag se kell!

Akkor szerinted legyen 2 kamrás zárt doboz?

Itt vannak a paraméterek, remélem ezzel segítek! Bővebben: Link Remélem az én általam megadott láda méretek azért jók!

Nekem ezek sajnos nem mondanak vmi sokat.
De akkor te 2 kamrás zárt dobozt építenél?

Igen, de úgy kéne bele a válasz fal, hogy nem a közepébe simán, hanem kicsit átlósan. Mert ha beraksz egy lapot simán középre, majdnem egy kocka dobozt kapsz, ami pedig nem jó az állóhullámok szempontjából!
Következő: »»   169 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem