Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.van egy TDA2030-cas végfokpanelom.
És van egy 17V secunder 40VA-s biztonsági trafóm.Meg 2db 10000µF ELKO.Ebből össze lehet kovácsolni egy erősítőt??Nekem elég lenne 30-40w-is.
A TDA2030 18W-os erősítő. Hidalva, vagy tranzisztorral kiegészítve talán lesz 30-40W-od. Én inkább keresnék egy másik IC-s erősítőt 30W-ra, pl. TDA7394-et. Vagy VF3-at. A trafó feszültségéhez válassz megfelelő erősítőt.
Aki TDA2030-al csinál erősítőt,nagyon vigyázzon az IC-re,mert NAGYON érzékeny!
Amúgy ici-pici IC és mekkorát szól Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást találtam az oldalon TDA 2030-ra. Szeretném megcsinálni, de nem találtam hozzá panelrajzot. Hasonlót igen de az a helyzet, hogy már bevásároltam és jó lenne ha nem kéne új cuccokat venni, már így is többe lesz mintha kit-ben vettem volna (fene gondolta ) Szóval ha valaki ki tudna segíteni engem egy kész panelrajzzal azt megköszönném. Előre is elnézést kérek ha már volt de nem láttam a sok post között. Előre is köszi!
Szia!
Ebbe belerakhatod az alkatrészeidet.
OK! Köszi. Van egy Pentium P4-es proci hűtőbordám, azt tervezem rátenni
Sziasztok. Szerintetek ez a rajz működőképes?
Egyébként egy 60W-os mélynyomót akarok hajtani vele.
Nem akarok venni, régebben vettem még ilyen tranyót és ne kelljen másikat venni, ha jók ezek is...
Szia!
Igen működik. Vegyél bele TDA 2030A-t, akkor járathatod +-20V-ról. 4 ohm-ra elég szép teljesítményt fog leadni.
Sziasztok!
Az alábbi, a fórumon már sokat emlegetett panelrajz alapján szeretném elkészíten első erősítőmet Nyomtatásos technikát alkalmaznék szóval azt szeretném kérdezni, hogy ha ezt így kinyomtatom akkor vasalhatom is a leendő nyákra? Vagy kell valamit módosítani rajta?
Szia!
Én mindig úgy ellenörzöm a rajzot,hogy először kinyomtatom a fóliarajzot papírra és rámérem az alkatrészeket. Nem muszáj az öszeset,de legalább az IC-det mérd rá. Esetleg a háttér lehetne fehér,az fontos! Ha lefénymásoltatod fura pici pontos lesz,vagy szürkés.
Sziasztok!
Összeraktam egy nyákot tda2030a-val, és a gond az, hogy meg sem mukkan. Ha ráadom az áramot, ami kb 40V, akkor nem csinál semmit, nem melegszik egyik alkatrész sem. Fájlmellékletként küldöm a kapcsolást és a beültetéses nyáktervet, valaki szaki lesse meg nekem legyen szíves.
Az R5-C7 fordítva van!! Ennek azonban nem hiszem, hogy működésképtelenné kéne tenni az egészet, de azért érdemes felcserélni.
Szerintem kicsit sok az a 40V. Lehet, hogy elszállt az IC és az ennél kisebb feszültségű kondik is.
Nekem is van két sztereó TDA2030-as végfokom, meg egy TDA2003-as is és mind gyönyörűen szól elég szép hangerővel 12V-ról.
A TDA2030A jelölésű 44VDC-t bír adatlap szerint. A 40VDC feszültség (ugye ez gondolom terheletlenül annyi) leesik úgy is pár voltot. Barátnőm TDA-ja ennyiről szaladgál körülbelül és minden oké vele fél éve. A kondik lehet hogy kicsik voltak feszültségben, ellenőrizd! Multit pedig köss a pozitív tápágba (ugye sorosan!!!) és mérj áramerősséget! Ha az IC halott lenne, akkor zabálná az áramot és melegedne.... De tudjuk: ezt nem teszi....
Sorosan van kötve, elvileg mindegy, hogy áll. Az áramfelvétel 0.4 mikroamper, még egy kullancsot sem vágna agyon.
Az IC-k és minden egyéb újak, 50V-os 105Cfokos kondik vannak legalább. Hova mérjek rá, hogy jussak 1-ről a 2-re?
Jó, hát legyen, de majd azért ha lesz kedved próbáld felcserélni hátha az.... Sose lehet tudni. Node, én rámérnék a kimenetre, hogy van-e ott egyáltalán féltápfesz! Ja, és ha nincs, akkor lehet hogy úgy ment tönkre az IC-d, hogy nem melegít.... Volt már nekem ilyenem és kiakasztott. Szóval ha kiforrasztod az IC-t és szakadás jelzővel rámérsz a kimenet-GND, kimenet-tápfesz lábakra, nagy ellenállást kell kapnod!! Eléőször is mérj a kimeneten féltápfeszt!
Az eredeti ajánlott kapcsolás alapján lett készítve a nyák, ott az ic 2-es lábról jön először a 4.7k-s ellenállás majd a 2.2-es kondi. A kimenet-GND az frankón 0.4V mindkét ic-n. Elszállt volna 2 ic is fél pillanat alatt szaros 36-40 volt-tól? Ha igen akkor miért?
A kimenet-gnd és a kimenet-tápfesz ellenállása "jó nagy", elég ócska a multiméter, de nagyságrendileg kb 30-40 K ohm
Hát akkor annak kicsi az esélye, hogy meghalt volna az IC. Ha eddig nem nézted volna át a forrasztásaidat szakadásjelzővel, akkor tedd meg! Általában ott van a kutya elásva!! Ja és a boltban biztosan A típusjelű TDA-t adtak neked??
Igen, A típusú, legalábbis az van ráírva, forrasztásokat vizsgálgatom, de eddig nem volt hideg egy sem. Amúgy elvben működnie kellene a nyákrajz alapján nem?
Hát azt nem volt időm átnézni, de szerintem éjjel átmegyek rajta. Lefuttattad a DRC-t és az ERC-t? Ezek fontos diagnosztikai dolgok!
És mivan a jóöreg izzós élesztéssel?
Nekem nagyon bevált,és hogy megettem hogy zárlatos a nyák,közben csak az IC szált el és nem zabált se feszültséget se áramot. Igaz,minden ágon 0,4-5V-ot mértem Viszont a végfokok gerjednek,nemtudom miért,lehet mert a külső sugarakat nem szereti.
Nekem csak akkor gerjedt, ha nem volt benne az IC lábaihoz közel a 100nF-os hidegítő kondi. Nomeg ha a PC mellé van bedugva kondi nélkül akkor főleg!
hidegítő kondi biztos hogy van benne.
PC mellé? Ezt hogy érted? Én mindent megpróbáltam,már tettem szigetelést a borda és az IC közé,műanyag gyűrüt a csavar alá,úgy is búg. Csak arra tudok gondolni hogy a külső sugarak vagy a trafó zavarja. Elvégre mégcsak ház nélkül volt használom. Most elküldtem a haverhoz,majd Ő megnézi
Üdv!Megépítettem a TDA2030-as végfokot a csatolt rajz alapján és elsőre tökéletesen működik és az IC árához képest nincs is rossz hangja. Ha kész lesz a kis erőlködőm teszek fel róla képet is.
Azt megköszönném, ha átnéznéd majd a nyáktervet, amikor időd engedi, nekem sajnos most nincs, jövő héten biztosan lesz majd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |