Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   35 / 107
(#) Novak válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Szia!
Most gyorsan fogtam pár alkatrészt és egy darab előre kifúrt nyákot, és megépítettem a kapcsolást, amit még annak idején feltöltöttél.
A kapcsolási rajzon csak a következőket módosítottam (ilyen alkatrészeim voltak itthon):
tranzisztor: BC857-es PNP, SMD tranzisztor (kedves ferzoo, igaz, hogy hangfrekis tranyónak van deklarálva, viszont 100-150 MHz-ig vígan elmennek ezek a tranzisztorok is, teljesen felesleges ide BF, BFR... tranzisztor).
Mikrofon előtét ellenállása 5,6 kohm, bázis-föld ellenállás 8,2 kohm, emitter köri ellenállás 120 ohm.
Valamint a rezgőkör adatai: C=10 pF, L= 4,5 menet 5 mm-es átmérőre tekercselve 0,6 rézhuzalból.
Ezen kívül még a táp és a föld közé bekötöttem egy 22 nF-os és egy 10 µF-os kondenzátort, hidegíteni.
A tápfeszültség egy 6 V-os akku volt.
Ezekkel az alkatrészekkel első bekapcsolásra működött az áramkör. Hangolni is teljesen könnyedén lehet a menetek széthúzásával-összenyomásával. Az áramfelvétel nálam 33 mA volt. Antennaként egy 40 cm-es vezetéket kötöttem rá.
Csatoltam a tákolmányról 2 képet, és egy mp3 fájlt, amit egy mp3 lejátszó FM rádiójával vettem fel. Az adó hangját hallhatod rajta. Igaz, nagyon halk, de ez nem csoda, ha ránézel az áramkörre. A mikrofont megfújkodtam, kopogtattam az asztalt, és belemondtam egy "hahó"-t is Ha adsz rá hangot, azért hallani.
A hatótávon lepődtem meg a legjobban... az íróasztalomról lógott lefelé az antenna, így az egész házban teljesen tisztán tudtam venni, sehol sem halkult, vagy tűnt el az adás (10-13 méter, 3-4 téglafal után sem). Messzebb nem próbáltam.
Úgyhogy próbáld meg ezeket az értékeket, működnie kell!
(#) Dempsey válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Szia!
Tök rendes vagy, hogy összedobtad segítés céljából! Lenne egy kérdésem: Szerinted az baj hogy adapterről tápláltam nem akkuról? Nem-e azért rossz nekem! De ha nem akkor kipróbálom a te alkatrészeiddel! Kösz a fáradozásaidat!
(#) Novak válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Húha, hát adapterről táplálva is működnie kell, viszont a 100 Hz-es búgáson kívül biztos, hogy mást nem fogsz benne hallani. Az áramkörben gyakorlatilag semmiféle szűrés nincs, ami elnyomná a brummot.
A föld és a táp közé egyébként mindenképp építs be egy 10-100 nF közötti kerámia kondit, és egy 1-22 µF-os elektrolitkondenzátort. Ezek nélkül nagyon könnyen gerjednek ezek az áramkörök.
Én mindenképp elemről próbálnám megtáplálni, a trafós dolgok elég rossz eredményt adnak a hang szempontjából. Ráadásul trafókon a vezeték is vagy egy méter szokott lenni...
Igazából most próbálgattam, de a 2 db ceruzaelemtől kezdve a 12 V-os akkuig mindegyikről működött. Gondolom főleg hatótávban van különbség, de nem próbáltam messzebb menni tőle.
Szóval fel a fejjel, láthatod, hogy működőképes az eredeti áramkör is! Próbáld meg úgy megépíteni, ahogy leírtam. Úgy biztosan működik...
Viszont ha előről kezdenéd az építést, én inkább olyan kapcsolást ajánlanék, amiben legalább egy egytranzisztoros kis erősítő van a mikrofonnak. Az is csak 2 tranzisztor, alig több munka megépíteni, mint egy ilyet, viszont használható eredményt ad... ha rákeresel, biztosan találsz pár rajzot. BC547 vagy 548 köré szoktak ezek felépülni.
(#) Dempsey válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Nekem van vagy 2méter kábel az adapteremen ! gondoltam ez lesz a baj mert már ad az adó de nagyon nagy zajt! Megpróbálom kiszűrni ,de már csak holnap ha nem megy akkor megépítem ahogyan te írtad! Köszi mindent!
(#) Novak válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Az adó kedvéért ne vágd le rövidebbre, a búgáson az sem fog segíteni. Ezt nem lehet olyan egyszerűen kiszűrni, hogy ráakasztasz egy nagyobb elkót, sajnos annál érzékenyebbek az ilyen áramkörök.
Inkább egy elemtartót és elemeket vegyél, azzal jobban jársz.
(#) SALáta válasza (») Jún 25, 2009 /
 
Fm adók között nézz szét, van már ilyen téma, a jelforrás mindegy, ha a házban, konyhában stb akarod hallgatni nem kell mindjárt wattokban gondolkozni, fogyasztásban sem, van olyan feltört linuxos ruter ami képes akár internetes rádiót is lejátszani megfelelő módosítások után, utánna meg már csak egy egyszerű sztereó adó kell, minimális teljesítménnyel, hogy ne zavarj senkit, és talán akkor nem büntetnek meg. Bármilyen kis teljesítményű adót üzemeltetni illegális! Komoly bírsággal sújtható! Azonban létezik egy előírás, egy készülék maximálisan mekkora teljesítménnyel sugározhat, ez egy megfelellőségi tanúsítvány, ha jól emlékszem maximum 1 mikro W.
(#) ferzoo válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
2Db.ceruzaelemmel jobban jársz,adapterről vevőt szoktak használni odahaza,pl.6Volt-ról 1000mikro sorba vele + ágba 3,3ohm/3W majd 470mikro/16V R-C szűrő.Adóról 3fokozatú sem fogyaszt 30mA nál többet.Komoly ember ilyen Bc-s ****okkal nem foglalkozik.

Finomabban is lehetne fogalmazni...
-- kobold
(#) Dempsey válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Annyira nem is foglalkozok vele csak mivel voltak alkatrészek gondoltam összerakom hogy mit mutat!
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Ilyen kategóriájú kis adókat nagyon szépeket és stabilakat lehet építeni 2-3 db BC547-essel vagy valami hasonlóval is. Ha nincsenek komolyabb igények a hatótáv iránt, akkor ezek is tökéletesek. Egy 3 fokozatú BC-s adó nagyon szépen viszi akár a 80-100 méter is, és megfelelő leválasztással nyugodtan kézbe lehet venni, lehet tapogatni, nem fog elmászni a frekvencia. A kimenetre pedig olyan szűrőt rak az ember, amilyet szeretne. 87,5-108 MHz-re tökéletes a BC széria is.
Feljebb nyilván előnyösebb a BF, BFR vagy még inkább a BFG sorozat, de aki csak használható áramkört szeretne, az nyugodtan foglalkozhat a BC-s adókkal is. Csalódás nem fogja érni.
De tény, hogy egy PLL vezérelt VCO-t vicces lenne BC-re alapozni...
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Üdv!
Van még egy nagy előnye a BC -k használatának, a második harmonikuson sem erősítenek egy dekát sem, nemhogy a harmadikon. Így meg lehet spórolni a jóminőségű harmonikus szűrőt.
csak tudni kéne, hogy mi miért van
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Üdv
Ehhez az adóhoz milyen gyári tekercs kell? Más: Tudom, hogy nem tartozik szorosan a témához de kellene a segítséged.
Régebben a weblapodon (elektronika.iweb.hu), volt kint egy kapcsolás AM/FM rádióvevő 88-120 MHz-re címmel ennek a kapcsolási rajza most nekem kellene, ha még megvan akkor fel tudnád tölteni mellékletként a hozzászólásodba?
Sokat segítenél vele. Köszönöm.
(#) Novak válasza tbalint3 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Szia, a hivatkozott rádióvevő kapcsolási rajzát, és eredeti leírását megtalálod ezen az oldalon.
A kimenetére én anno egy egyszerű, LM386-os ICvel épített kis erősítőt kötöttem.
A linkelt rádióadóhoz pedig egy 3-6 menetes, hangolható induktivitás szükséges. Nekem még a Coilcraft-tól volt jópár ilyenem (ha jól emlékszem akkor azok 5 menetesek voltak). De te magad is készíthetsz egy hasonló tekercset, simán, légmagos kivitelben. Nem baj, ha nincsen hangolható magja. Csak akkor vele párhuzamosan egy 10-15 pF körüli trimmerkondit használj, és azzal tudod majd hangolni.
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Szia
Köszönöm a segítséget, és még A legegyszerűbb FM vevő kapcsolási rajza kéne.
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Most nézem ez a légiforgalmi vevő rajza, nekem az kéne amin 4 tekercs van és eredetileg NTE108 tranzisztor van de az nem kapahtó és BF199-el helyettesítetted, itt van egy link az akkori oldaladról: Bővebben: Link
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Már nincs meg a kapcsolási rajz?
(Egyébként az oldaladat valaki megfertőzte Trojan.Malscript.html vírussal!)
Amit linkeltem az oldaladról ott sajnos csak a leírások vannak de a kapcsolási rajzok nincsenek feltöltve.
(#) kasztl hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
Hello mesterek!
Én sátoraljaújhelyben lakom akarok veni egy kisebb adót (kb olyat ami 1-2 Km re sugároz,de engedély nélkül) bemérhetnek? néznék olyan frekit amin nem zavarna be semmit és nem csúszna át másik frekire kösz a választ előre
(#) pucuka válasza kasztl hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Üdv!
Bemérhetnek! Ráadásul a szlovákok is.
(#) kasztl válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 

és esetleg melyik adó lenne amivel nem tudnának bemérni?
(#) gg630504 válasza kasztl hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Műterhelésre kapcsolt.
(#) kasztl válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
műterhelésre kapcsolt? ezt hogy érted?
(#) kendre256 válasza kasztl hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
A műterhelés egy olyan "antenna", ami elvileg nem sugároz rádióhullámokat, hanem a rákötött teljesítmény csupán hővé alakul.
(#) kasztl válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
vágom,de ezáltal nem fog csökkenni a távolság?
(#) kendre256 válasza kasztl hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
De, elég alaposan csökkenni fog.
Néhány méterre azért elmegy
(#) kezdofiu hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
énötletem: rádiónak az output-ba 3,5mm-es jack. A kábel másikvégére antenna. (Haveroktól hallottam)
Üdv: kezdőfiú
(#) kezdofiu hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
ami megy cd/kazetta azt sugározza ELVILEG
(#) idlob válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
Nem, elvileg sem. Minden bizonnyal valami félreértésen alapul az ismerőseid elmélete. Használd a válasz gombot, az áttekinthetőség érdekében!
(#) kezdofiu válasza idlob hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
bocs. Elvileg ők rádióztak tömény 20méteres körzetben.
(nagytávolság mi?) Én nem értek annyira hozzá. Inkább led a területem. Elnézést a hülye ötlet miatt.
Üdv: kezdőfiú
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
Szia!
Amit belinkeltél az a légifrgalmi vevő kapcsolási rajza, amit megköszönök, hogy belinkeltél, de nekem az AM/FM vevőé kellene, amiben négy tekercs van és az NTE108 tranzisztort helyettesítetted BF199-el. Itt az idézet:
"Az eredeti kapcsolásban a tranzisztor típusa NTE108 volt, de mivel ezt én nem tudtam beszerezni, vettem helyette BF 224-et és BF199-et. Mindegyikkel működött az áramkör, de a BF199-el sokkal érzékenyebb volt!"
Ez a kapcsolás kéne.
A választ előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 2, 2009 / 1
 
Üdv!
Amiről hallhattál azt úgy hívják, hogy fm transmitter. (max ERP 50 nW)
Nézz át ebbe a topikba.
Egyébként csak a tisztánlátás kedvéért: Bármilyen frekvenciahasználat (sugárzás) csak engedély alapján történhet, 9kHz és 400 GHz között
Az ún kisteljesítményű, és kishatótávolságú eszközök használatához, és csak a használatához nem kell engedély, de a gyártásához, és forgalmazásához igen.
(kell rendelkeznie CE minősítéssel, amit csak akkreditált mérőlaboratóriumok adhatnak ki)
(#) Medve válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 2, 2009 /
 
Működhet a dolog, kis kiegészítéssel, ha egy HF teljesítményerősítő kimenetére egy impedanciában hozzá illeszkedő hurkot teszünk, akkor a hurkon belül (inkább) fogható az "adás" szintén egy HF erősítővel...ez off topik, de ez is egyfajta rádió.
Következő: »»   35 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem