Fórum témák
» Több friss téma |
Ez lenne a nyák.. Most müködik szépen hogy kicseréltem a végtranyókat.
ngyzoli. A nyugalmit beállitottam 50mA körül. Az 1-1,5 ampert az egyik tápágban akkor mérem ha meg van döngetve egy kicsit. Azért gondoltam olyan védelemre, ha túllép egy beálliott értéket leold, mint egy bizti, csak gyorsabban, vagy leveszi a bejövő jelet.
Ja,az más...
![]() ![]() ![]()
Értem... Éptettem egy tápot abban van egy koppanásgátó, és hangfalvédő (egyenáram esetén kapcsol le), aztán majd figyelek mire kötöm rá a bemenetet
![]() Egyébként ha az alábbi módon van kötve a két végfok akkor hidalható?
most látom elfelejtettem mellékelni a képet a nyákról.. hmmm korán volt még
![]()
Az emitterellenállás mint túlterhelés védelem című vitához kapcsolódóan, most olvastam valami érdekeset. A végtranyók bázisa és emmitere közé megfelelő számú diódát kell beépíteni.
Ebben az esetben nem kell, és nem is szabad!
Pontosabban nem kell, hanem ez is egy lehetséges variáció. Igy szerettem volna írni.
Elkészült a cucc.. készitettem elé egy hangszinszabályozót, de sajnos tönkrement egy rossz fesz stab ic-től vagy valamitől
![]() Azzal nem vagyok képben, hogy ez a texas végfok TL071-el mekkora bemenőjelnél van teljesen kivezérelve.? 1Vrms?
A texas ugyanúgy hidalható,mint bármely más végfok.Rajz szerinti bekötésnél is.Ha van koppanásgátló hozzá,az már jó,és elegendő védelmet ad.Nullaszintnél (775mV) valamivel kisebb jellel már kivezérelhető,de az ic invertáló bemenetére kapcsolódó RC-tag,vagyis az ellenállás értékével a bemeneti érzékenység széles határok között állítható.
Köszönöm a segitséget. Akkor ezekszerint az LM1036 áramkörrel pont ki tudom vezérelni mert annak a kimenete ha jól olvastam az adatlapon max 1Vrms. Legfeljebb finomhangolom az ellenállással.
Felejtsd már el az rms meg ilyen dolgokat! Egy erősítő teljes kivezérlését 775mV (0dB) szokták megadni.
Manapság divatos english rövidítsekkel helyettesíteni a csúcstól-csúcsig, vagy az átlag kifejezéseket. Tehát! Ha jó a végfokod, akkor 775mV szinuszos meghajtójellel tökig ki van vezérelve, és akkor adja le az effektív teljesítményt! A visszacsatolást úgy kell megválasztani, hogy ettől jobban ne lehessen túlvezérelni a végfokot. Az előerősítőt pedig úgy kell méretezni, hogy ne vezérelje túl a végfokot. Mint írtam, ehhez szkóp kell és HF mV mérő. Ezek nélkül is lehet nagyon jó erősítőt építeni, de az csak szerencse kérdése......
Üdv. Elkészült a mű.. Nem lefikázni, életem első erősítője ami dobozolt. Egy kiszuperált fadobozba épitettem, fiókos megoldással van benne a táp és a hangszín áramkör. A végfokok egy hűtőbordán vannak ami ventillátoros hűtésű.
Az előlapon a potik, a loudness kapcsoló, bemenet, hangfalvédelem ledje, és a bekapcsológomb van. A hátlapon a hűtés, és a két hangfalkiveztés. A biztonság kedvéért azért 2 biztositékot is tettem a hangfalkimenetekre. (megjegyzem, szerencsére mert sikerült újra valami brummot csinálni... ki is ment a bizti, de a végfok megmaradt )
Gyorsan haladsz!
![]() Az enyém már 20 éve készül, de a doboz még nincs befejezve...... Most meg éppen szét akarom szedni és új dobozba szeretném rakni. Kicsit olyan retrósba (amit annak idején lefikáztunk..).
Éjjeleim erre mennek rá.. Türelmes párom van
![]() A tiéd milyen? Teszel fel fotót?
Szia!
Az én párom is türelmes volt, de mégis elvált tőlem! ![]() Fotóm nincs most róla, de ha találok teszek fel! ![]() Az erősítőmről tudok feltenni képeket. Ma lefotóztam. Bocsi hogy poros, de már 20 éves meg egy kicsi... Nem volt kedvem leporolgatni (patina...). Sajna a hangerőgomb eleje a költözködéskor megszökött... A trafó saját tekercselés, akkor még volt türelmem ilyesmihez is.......
Hmmmm...... A volt páromról még mindig nem találok fotót! Vajon miért?
![]() De itt a többi az erősítőről.....
Jó a humorod
![]() Mi az a rengeteg gomb az előlapon? Nem látom a feliratot. Egyébként tök jó kis doboz, tetszik. Főleg a felirat. Ha találok szép dobozt én is átrakom. Már a feliratot is legondoltam hogyan.. Mint a nyákot felvasalom és lelakkozom ![]()
Az a sok gomb (balról jobbra.) Power, Bass, Treble, Balance. A kisebb gombok: Tape II, Tape I, Tuner, Aux, Phono, On (loudnes). Ezeket hallgathatom az erősítőn. A többi gomb magyarázatra szorul.... Akkoriban nem volt CD/DVD. Csak kazetta, rádió és bakelit, kazettás magnó..... Szóval ha ezekről akartam kazettára felvenni (egy bakelit 45-47 perc...) nem biztos hogy hallgatni is akartam, mert éppen más volt a rádióban. Tehát úgy oldottam meg hogy a Tape I azt vette föl amire a felvételi kapcsolókat kapcsoltam (TapeII, Tuner, AUX, Phono), én meg azt hallgattam amit akartam.
A humoromról csak annyit, hogy válás után most kezd visszajönni, hála az új páromnak! ![]()
Sorstárs. Nekem már visszajött
![]() Mintha úgy rémlene sima lepke szabályozó lenne az erősítődben. A loudnesst hogy oldottad meg? Én LM1036- ot épitettem be csak kell egy új ic. A fotót ha megfigyeled amit felraktam, most 2 drót helyettesíti ![]()
Sima lepke! No noise! És kicsit levesz a hangerőből, mert passzív! A loudnes középkivezetéses log potival van megoldva sima RC körrel, de olyan brutálisra sikerült hogy nem használtam. Még egy kis intermezzo! A RIAA korrektor nincs az erősítőbe építve, tök külön áramkör és elemről megy. Ezzel ki van szűrve a tápegység zaja. Egy 9V-os elemről félévig is elketyeg!
![]()
Ez a középkivezetéses poti RC-körrel loudness kapcsolás hogy is van?
Annyira felbuzdultam, hogy épitek gyorsan egy új erősitőt, és abba nem IC-s előfokot akarok. A1036-ot is csak azért tettem be, mert ezt még értem ![]()
Ha tudnám! Azt hiszem a nagy Orion toronyét alakítottam át hozzá..
![]() De ha lesz időm akkor utána nézek. Sajna már kiszereltem belőle, mert halkan hallgatva zavaró volt a sok mély. A dobozaim a földön voltak és ez kiemeli a mélyeket. A loudnes meg még rá is tett egy lapáttal. Ha filmet néztem és becsaptak egy kocsiajtót olyan volt mintha hátba vágtak volna! ![]()
Hali!
LM1036-ot nem ajánlom! Nekem nem jött be LM3875 mellet! A cintányérnak túlzottan fémes a hangja. ![]()
Na arra a fél évre kiváncsi lennék azért,ismerve tesztelve a mai 9Voltos elemeket nem sokat érnek.A tartós alkáli sem tud 120mA/h. többet,de +a tölthető Gp.Energizer,is csak 140-160mA.Annak ellenére hogy ráírják 200-240mA.csak a fele igaz.
Azt hiszem olyan 10mA az áramfelvétele. Ettől még egy LED is többet zabál, ezért nem is tettem bele. Ha bekapcsolva hagyom is kevesebb a fogyasztás, mint bekapcsolva LED-el!
![]() Amúgy azért nem veszélyes, mert még 5-6V körül is szépen szól. Attól lejjebb meg betorzít a mély és akkor már tudom hogy elem kell. Bár most építem a tápegységes változatot. Csak az a gondom hogy nem akarok felesleges brummot belevinni, de a tápot egy dobozba akarom építeni a végfokkal. Na! Ez jó kanyargósra sikeredett......... A lényeg az: nem szeretek mást is hallgatni a zenén kívül. ![]()
Elem helyett akksit vagy egy bazi nagy kondenzátort kell használni. Ha ki van kapcsolva az erősítő akkor tölt,ha bekapcsolod akkor leold a tápról
![]() ![]()
Már bő egy hete nyúzom és még mindig müködik
![]() Honnan tudnám én kiszámolni, mekkora telesitményű lett az erősitőm? A 40W-os vidi hangfalaim már fél hangerőnél (mármint a hangrő poti félállásánál) szét akarnak esni.
Mérd inkabb meg es a meresi eredmenyekbol Ohm torvenyevel szamold ki a keresett teljesitmenyt. Celszeruen szinuszos teljesitmenyt tudsz konnyeden otthon is merni muterhelesen. Olyan erteku muterhelest valassz amilyen a hangsugarzoid nevleges impedanciaja. Ezt az erosito kimenetere kotod es szkopon figyeled a kimenojelet. Mielott elkezd torzulni a szinuszjel (hatarol az erosito) merd meg a kimeneti feszultseg csucserteket. Ebbol ki tudod szamolni az effektiv erteket ami az adott ellenallason hove alakul es ebbol a teljesitmenyt is. Persze lehetne mas kriteriumot is allitani a hatarolas helyett, pl. egy adott torzitasertekhez rendelt max. teljesitmeny, stb.
p.s. ha nincs szkopod akkor egy multimeter is megteszi. Kb. 2-400Hz-ig megfelelo erteket tudnak azok is mutatni szoval ilyesmi szinusszal probalkozz. Ha van szkopod akkor a szokasos merofreki 1kHz. De tobb frekin is megmerheted ha akarod ![]()
Nincs szkópom, csak szkóp progim.. azon mesterkedem hogy illesszem a hangkártya bemenetére.. mert ugye az erősitő akár 20 voltot is képes kiadni magából.
Egyébként ebben a végfokban nincs védelem (ajjaj kapok a fejemre bgsf-től) vagyis nincs olyan áramkör ami határol... vagy mégis? |
Bejelentkezés
Hirdetés |