Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Köszi, már kivéstem, mert már csak most volt rá lehetőség. Meg még a másik lyukat be lehet zsaluzni, és beönteni betonnal.
Ha már ki lett vésve, akkor szerintem nem ártana a betonba tenni egy-két csövet beöntés előtt, hátha jó lesz még valamikor valamire. Általában a födémen átjutás a legnagyobb cirkusz az utólagos szereléseknél.
Hello
Most csak lyuk lesz hagyva a betonba, kb. egy 15 x 15 -ös. Majd ott át lehet dugni azt a csövet, csöveket. Mondjuk ha betettünk volna csöveket, akkor betonozás után nem kellett volna betömögetni a felesleges réseket, de hát ez eszembe se lyutott, egyszerűbb lett volna az egész.
Sziasztok!
Most költözünk egy újépitésű házba. Hétvégén gondoltam bekötöm a beéptett gépeket: mikrót, főzőlapot, sütőt. Kihúztam a sütőt, látom hogy össze van dugva a 2 kábel lengő csatlakozókkal. Na akkor miért nem működik? Kismegszakitó fel van kapcsolva, mérem multiméterrel, 0V. Előveszem a fázisceruzát, és van fázis, aztán a 0 is világit, meg a föld is világit. Ajjjajjjajjj. A műszer egyik kábelét bedugtam egy jó konnektor földjébe, másikat a lengőaljzat fázisába, ott a 230 volt, bedugom a 0-ba: 0V. Na itt megakatd a tudományom, meg lenne szakadva a 0 is meg a föld is? Leszedem a kismegszakitó fedelét és egyből előjött a hang a számból, kb úgy mint itt: Bővebben: Link Össze vissza minden, néhol fekete kábel a fázis, máshol a zöld sárga be van tekerve barna szigszalaggal. Sinekbe érvéghüvely nélkül bekötve a sordott kábel! Lehet egyátalán sodrott kábelt használni falban, kötődobozban? Megszokott dolog a föld és a 0 összekötése? Ha igen milyen vastagságú kábellel szokás? (260 nm, 2 szintes ház)
Lehet használni sodrott kábelt, de a végére préselni kell érvéghüvelyt, sarut, ilyesmit. Az más kérdés, hogy a sodrott kábel általában drágább, ezért nem éri meg falba rakni.
A nulla és a föld egy ponton érintkezik, mégpedig ott, ahol a bevövő PEN vezeték szét van választva nullára és földelővezetékre, és itt a földelővezeték le is van földelve. Ez vagy a fogyasztásmérőnél van, vagy az elosztószekrényben, de bárhol ez után a kettőt összekötni szabálytalan és veszélyes. Ha ez egy új építésű ház, akkor utána kellene járni, ki csinálta ezt a trehány munkát, és a nyakába akasztani valami jó kis ellenőrzést...
Ez egy újépitésű mediterrán ház, nem is mondom hány 10 millióért.
Sehová nem raktak érvéghüvelyt vagy érvégtüskét. A 0 és a föld a kismegszakitók dobozában van összekötve, azt nem tudom hogy az óránál össze van-e. Tudok kik csinálták, mára ki is hivtam őket, abban tudnátok még segiteni hogy miket nézessek még át velük, mire kell figyelni, mert rohadtul kókány munkát végeztek.
Hát így távolról nehéz tanácsot adni, hogy miket kellene ellenőrizni. Mert fel lehetne sorolni a vezetékek keresztmetszetét, szinét, elosztódobozokban a kötéseket, szerelvényeknél a kötéseket, vezetékek nem futnak-e átlósan, nincsenek-e kémény külső oldalán vezetve, túl közel fűtés vagy melegvízcsőhöz, fürdőszobában rendesen ki van-e építve az EPH - egyenpotenciálja hozás, földelési ellenállást, szóval szinte mindent. Sokat ezek közül vakolás, csempézés után nem vagy csak nehezen lehet ellenőrizni, mivel nem láthatóak.
Idézet: „Sokat ezek közül vakolás, csempézés után nem vagy csak nehezen lehet ellenőrizni, mivel nem láthatóak.” Ami részemre, már magában is szarvas hiba!
Hát én nem csak velük nézetném át, ha eddig trehányan dolgoztak, most se lesz jobb.
Na, van eredmény a dologban. Tegnap kihívtam a villanyszerelők góréját, meglátta a kötődobozt és azzal kezdte, mint én pár nappal ezelőtt. Mondta hogy azonnal átkötteti az egészet, meg hogy azokat az embereit, akik a házat csinálták már rég kirúgta (mondjuk nekem ez nem vigasz).
Találkoztam még érdekes dolgokkal, pl az egyik kismegszakítót lekapcsolva még mindig van a kimenetén feszültség, méghozzá nem kevesebb mint 230V! Most megvárom amíg rendesen megcsinálják, aztán megint lecsekkolom.
Hát csak drukkolok, hogy nagyobb vésés nélkül meg lehet csinálni.
Idézet: „egyik kismegszakítót lekapcsolva még mindig van a kimenetén feszültség, méghozzá nem kevesebb mint 230V!” Ha ez nem valami két fázis közé kötött fogyasztón keresztül jut oda, akkor ilyen esetben már majdnem az lenne a legbiztosabb, ha az ember az összes elosztódobozban szétszedné a kötéseket, kivizsgálná, hogy honnan hová megy vezeték, és újrakötné az egészet. Ki tudja, hogy hol vannak olyan dolgok összekötve, amiknek nem szabadna, és adott esetben az FI relé működését fogják meggátolni...
Sziasztok!
Új vagyok itt, de nagyon örülök, hogy idetaláltam - látom itt sok szaki van. Borzasztó nagy gondom van - azt hiszem. Igyexem röviden... Örököltünk 1 házat, 30 éves, ahány vezeték, annyi féle. Elkezdtem felújítani, most már minden helyiségben újak a villanyszerelési anyagok. DE! Tegnap este megrázott a víz. Fogtam a műszert és a víz + a föld között megmértem. 160-190V-ot mutatott. Csináltam egy földelést a házon kívül, de nem javult a helyzet. Amikor berakták a gázt, a vezeték le lett földelve. Azt hiszem, jól csináltam mindent, bár a fórumot olvasva erősen elbizonytalanodtam. A villanyórából csak két szál vezeték jött be a házba, onnan osztottam szét mindent új vezetékekkel. A három szál vezetéket én húztam be mindenhová. Most már földelés is van, akkor miért ráz? Tudom, h mindenkinek sok a dolga, de hálás lennék, ha gyors segítséget kapnék. Szinte fürdeni sem merem engedni a gyereket. Előre is köszi a segítséget!
Hát, ha nem akarsz hosszú ideig hűvösön ülni, akkor ne is engedj senkit a fürdő közelébe.
Szerintem üdvös lenne egy szakembert hívni, ha nem értesz hozzá.
Bakker!
Köszi! Ezek szerin t én nem is tudnék segíteni a dolgon? Most nem igazán állok úgy, hogy néhány kiló forintot kifizessek 1 szakembernek
Nehéz látatlanban tanácsot adni, de próbáld megválaszolni a következőket. A bojlered földelve van-e. Minden föld vezeték össze van-e kötve egymással. Milyen eljárással csináltad a földelést? A vízvezeték és a fürdőkád földelve van-e?
Azt én nem tudhatom.
Minden vezeték más színű: Vezetékfajta - Új szín - Régi szín Fázis - barna - fekete Null - kék - szürke Földelés - zöld - sárga piros Nézd át a fürdőszoba környékét, hogy hol kötöttél el valamit. Vagy Hol zárlatos.
Pl. lehet hibás a fűtőszál a bojlerben. A földelés nélkül sem szabad semminek ráznia, az nem megoldás, hogy leföldelünk valamit. A földelés az biztonsági intézkedés!
Leegyszerűsítve a dolgot.
Bejött 2 vezeték, színre nem emléxem, megmértem, amelyik jelzett, fázis, amelyik nem 0 Minden helyiségbe 1-1 kört csináltam. Kék a fázis, konnektor bal lyuk, fekete 0, konnektor jobb lyuk, test zöldsárga, konnektor megfelelő csati. Minden helyiségből kijött 3 szál drót. "közösítettem" - még biztosíték nincs - rákötöttem az órától bejövőre. A földet rákötöttem a "földszondára" Este próbáltam mindent kihúzni, de semmi nem változott...
Bojler nincs. Mindent kihúztam, de így is maradt a dolog :O(
Már onnan el van rontva, hogy kék a fázis. Mert szabvány szerint a Fekete a fázis, kék a 0 és a zöld-sárga a föd. Biztosíték nélkül ne használd, mert az oszlopon 100 A fölötti biztosíték is lehet és abból nagy csim-bum lesz. Az óránál a 0-t és a védőföldet közösítsd. A föld szonda milyen? A vízvezetéket is kösd a földre.
Nekem már az is borzasztó nagy segítség lenne, ha megmondanátok a hibabehatárolás módját.
A hétvégét erre szánom, ha addig élek is....
Az óránál a 0-t és a védőföldet közösítsd. = Ahol bejön a vezeték az őrától, kössem rá a földvezetéket a 0-ra?
A föld szonda milyen? = betonvas, lekalapálva a földbe A vízvezetéket is kösd a földre. = Kvázi hozzam ki a zöldsárgát a falból és kössem a vízcsőre vagy elég, ha a csőre rakok oxidmentes csatlakozást és rákötöm a földre?
Azt próbáltam leírni. Ha kérdésed van tedd fel. Ha tudok segítek. De látom elég kezdő vagy a dologban így óvatosan, mert ez nem játék!
Nem értem...
Ha a 0-t rákötöm a földre, a készüléken keresztül nem jut ki a fázis a földre? Az áramkör nem fázisból, fogyasztón keresztül 0? A lámpa, ha felvan kapcsolva, a 0 oldalon is "fázis" lesz, ere kötöm a 0-t, akkor az is "fázis" (?) Nem értem...
Ha legalább kezdő lennék...
Nem is játszom...a gyerekem is benne van a pakliban...
Igen az óránál a 0-t és a föld vezetéket kösd össze. Az oké, hogy a föld szonda betonvas, de milyen hosszú. Milyen módon kötötted rá a vezetéket? A vízvezetékre egy földelő bilincset tegyél és arra kösd a zöld-sárga vezetéket ami az egész házon belül legyen mindenütt összekötve egymással. Tehát bármelyik konnektor között mérve közel 0 ohm-ot kell mérni.
A 0-át úgy képzed el mint a generátor egyik pólusát ami az erőműben le van földelve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |