Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 70
(#) proba válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Azért a hozzá tartozó mechanika meg a vasmagméret ehez erős korlátot szab.de a hitvány szigetelésű drót lecserélése jót tesz neki az biztos.
(#) Dodomonkos hozzászólása Aug 2, 2008 /
 
Hello!

Vásárolnák egy 100-200 W-os 12 v-os villanymotort.
Egy lábbal hajtós gokartot szeretnék átépiteni egy elektromos gokartá.
(#) krajnyak_dani hozzászólása Aug 2, 2008 /
 
Hello!
Nem tudná valaki megmondani, hogy füg a DC motor teljesítménye, nyomatéka a tekercselés induktivitásától. Lehet azonos a teljesítménye két motornak ha az eggyiknek az induktivitása tizede a másikénak.(azonos fesz, áram)Mitől jó egy motorban a mágneses tér?
(#) mex válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Idézet:
„Mitől jó egy motorban a mágneses tér?”

A minél kisebb légréstől.A légrés kis értéken való tartásának mechanikai akadája is van,ezért nem lehet minden határon túl csökkenteni. Például egy kommersz porszivóban a forgórészátmérő,és az állórész között lehet~1.5-2mm különbség is,de javitottam olyan fogtechnikai kézimarót ahol ez az érték 0.2mm volt!
(#) fufuka válasza Dodomonkos hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
használj hozzá valamilyen 250cm-es motor önindító motort. mondjuk használhatsz 1000motorét is, csak ott kicsit gonoszak a leadott és a felvett teljesítmények is!
(#) szszaby hozzászólása Feb 5, 2009 /
 
Olyanba kellene segítség, hogy van egy 12V-os villanymotorom és nem tudom a teljesítményét. Ezt hogyan tudom kiszámítani ha tudom mérni a feszkót és áramfelvételt. Ez 14 V-on 3A volt, üresjáratban. Ez egy autó elektromos kormány szervójának a villanymotorja csiga áttétellel. Egy elektromos bicikli hajtására szeretném használni ha van elég teljesítménye.
(#) Balu002 hozzászólása Feb 6, 2009 /
 
Helló!
Lenne egy kérdésem. Nincs valakinek ilyen a képen látható villanymotorja, ami eladó, annyi tudok róla hogy vagy 20 éves és 12V-os és 8W-os és még van rajta egy 3500-os szám, és egy kód:M214.
Ha valakinek van, vagy tudja honnan tudnék szerezni az légyszíves írjon nekem. A címem: balu_002@hotmail.com
Előre is köszönöm

HPIM4083.JPG
    
(#) gege001 hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy létezik e olyan 12 voltos villanymotor ami áttétellel egybe van építve,nagyon lassú fordulatra lenne szükségem kb 5 fordulat/perc. Vagy lehet e külön áttételt beszerezni valahonnan.(fogaskerekek, tartókonzolok)
(#) szovhoz hozzászólása Feb 27, 2009 /
 
Hasonló témán dolgozom de mégis kicsit más!

Én atmel procival vezérelnék 2db hip4082-esen keresztül 2db dc motort ami 36v-os a H- hidat megépítettem már.

de azt szeretném megtudni hogy ezzel az ic-vel pwm-nélkül is lehet hajtani a motort ?

nekem nincs szükségem fordulatszám szabályzásra az állandó nállam csak irányváltás van de az se gyorsan.

a hardveres megvalósítás érdekelne csak a szoft az nem gond de pwm-et ki akarom hagyni az a láb másra kell .
Ötletek vagy kapcsolási rajzok nagyon jól jönnénk .

Előre is köszönöm.
(#) Bikergeri válasza gege001 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
ilyen motorral tudok szolgálni: http://www.sgmada.com/zl/pdf/PM33126000.pdf, ha megfelel az elképzelésednek, a pontos cikszáma:pm 33126000-600ke
(#) orizon hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Üdvözletem!

Van egy 380 voltos villanymotorom amit 230 voltosként szeretnék használni. Az a baj, nem tudom hogyan kössem be hogy használható legyen. Mind a három vezeték zöld sárga, tehát még véletlenül sem tudom melyiket hová kell kötni . Kellene hozzá indító kondenzátor is, ebből mennyit, meg milyet kell vennem hozzá. Ha tudnátok segíteni nagyon megköszönném. Melléklek egy pár képet.

(#) Imi65 válasza orizon hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Ez a motor már újra lett tekercselve, és a tekercselő belül létrehozta a tekercsek kapcsolatait. Innen ered a Zöld-Sárga érszigetelés is (mint tudjuk, ez a védőföld színe). Más megoldást ez a tény nem hagy, mint a fázist nullát bármelyik kettőre, a kondit az üresre, és valamelyikre, amelyiknél a forgásirány megfelelő. A kondi értéke a táblázatból kiolvasható.
(#) gege001 válasza Bikergeri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
köszönöm a tippet,de az a kérdés,hogy mi az ára?
(#) Tomi111 válasza orizon hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Üdv!

Ezt a motort csak tábla nevű képen az adatok feletti bal oldali rajz(csillag) szerint tudod bekötni, ahogy Imi65 is írta. 230V-ra a jobb oldali bekötés(delta) lenne jobb, de a tekercselő nem vezette ki mind a hat tekercsvéget(sajnos-nem tudom miért spórolják le). Deltában is kisebb a teljesítménye, mint 3 fázissal, így meg még kisebb lesz. Attól függ mit akarsz vele hajtatni, nem biztos hogy érdemes vele foglalkozni, kondira költeni. Venni nem vegyél, előbb próbáld ki kölcsön kondival, hogy elég erős-e! Szerintem 20-30µF legalább 400V-os kondival próbálkozz, de az értékét ki kell próbálni.

Üdv! Tomi
(#) Vacok hozzászólása Máj 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy 1.1kW-os villanymotort, aminek az egyik tekercse zárlatos. Amikor szétbontottam érdekes látvány tárult elém. A tekercs kivezetések szigetelése teljesen össze van olvadva, és bele van folyva a tekercsekbe. Szerintem a zárlatot is ez okozza.Megpróbáltam kibontani belőle, hogy kicseréljem őket, de nem sok sikerrel. Valakinek van valami ötlete, hogy a vezetékeket hogyan tudnám kiszedegetni a tekercsekből anélkül, hogy a tekercsek megsérülnének?
(#) atekvp válasza Ko-bak hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
hello mindenkinek. új vagyok, van egy problémám, jólenne ha valaki segítene. van egy kőrfűrész gépem, de nincsen hozzá motorom. csak 220v voltom van idehaza 1x32A. A gyári 220v 2.2kw 2800ford./perc motor kb 45000ft, és elég nagy az indulási áramfelvétele, nemtudom hogy a 16A os kismegszakító kibirja-e? nem lenne érdemessebb egy 380v os kb 4kwos mocit 220v ról üzemeltetni? mennyit veszít a teljesítményéből egy 380vos moci 220 ról üzemelve? vagy valami áttétel kellene, vagy frekvenciaváltó? aki tud segítsen köszi előre is.
(#) szszaby válasza atekvp hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Ha van 32 A akkor minek vesződni, az átalakítással elbírja a 220-as moci és nincs vele gond. Meg ha 32A van akkor a 16A-os kismegszakító akkor mit keres a rendszerben?
(#) VIM válasza atekvp hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Helló!
Nehéz dió! Az 1500W is problémás, nem még a 2.2Kw-os. Csak az órától fog megindulni, ha megindul. Szigorú 2.5-ös rézkábellel kötni az óra után, lakáselosztó elé. Csak az óra automatája fogja védeni, ha kibírja az indulást leoldás nélkül. 20m-nél messzebbre ne vidd a betápot, ha lehet.
VIM.
(#) atekvp válasza szszaby hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
hello. a 32A az kint van az óránál. onnan megy a lakás elosztóba, és ott vannak 16A kismegszakítók. akkor mi lenne a jó megoldás? valami ékszíjtárcsás átalakító, vagy mi?
(#) Tomi111 válasza atekvp hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Üdv!

Szerintem inkább a 230-as motort vedd meg. Elvileg el kell hogy bírja a 16A-os, ha C-jelű akkor biztos elviszi. De jobb lenne egy külön dugalj egy külön kismegszakítóval, amiről más nem megy. A 32A-os után teszel egy C16A-ost( ha mégsem bírja, akkor egy 20-ast) és ez mehet a dugaljra. A fűrészre meg javasolt egy mágneskapcsoló+a motorhoz beállított hőkioldó, nyomógombokkal kapcsolva( ki-be). Ne egy kézi kapcsolót tegyél rá!
Sőt ha rám hallgatsz, gyárilag a motorban lévő indítórelét vedd ki, és helyettesítsd egy kézi nyomógombbal, amivel indításkor kézzel kapcsolod a segédfázist. (A gyári relé jó, de nem fűrészhez, le fogja égetni a motorod, ha menet közben többször megszorul a lap, túlterheled, stb. Sőt idővel beéghet a relé is.)
Ja és előbb írták a 2,5mm2-es kábelt! Így igaz, vékonyabbat ne tegyél rá! Közvetlenül a mérőtől vidd ilyennel, ne a lakás hálózatán keresztül, mert az biztos, hogy vékonyabb és lehet nem is réz.

Üdv! Tomi
(#) Zoli958 hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Segítsetek!
Van egy 220V-al üzemelő egyfázisú villanymotorom.
Egy darab160 uf-os kondenzátorral szerelve.
Általában 10-20 csengőnyomógombos indítás után tönkremegy a kondenzátor.Az elmúlt két hónapban már három. Több szakemberrel megnézettem a bekötés rendben van,sőt egy villanymotor szervízben is megvizsgáltattam, de ott sem találtak hibát, s értetlenül állnak a probléma előtt.
A feszültséget mértem a mellette lévő konnektorban 226 V-ot mutatott a multiméter.A motor minden erőlködés nélkül azonnal indul.
Elméletileg a kondi csak akkor működik, ha a motor indul.
Mi lehet a gond?
Segítségeteket előre köszönöm.
Üdv:Mindenkinek.
(#) zsoltee0001 válasza Zoli958 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
hali
Az indítókondenzátor megy tönkre csak? Nézd meg hány voltos a kondenzátor, gyanítom, hogy kicsi az értéke, minimum 400Volt kell de lehet, hogy több is
(#) Zoli958 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Hali!
Igen csak a kondenzátor megy tönkre.
300 V-os.
Ezt a villanymotort több mint húsz éve vásároltam, s 300V-os kondenzátorral nagyon sokáig kifogástalanul működött.
Nemrégen tekercselték meg szakszervízben újra, s működött is normálisan egy darabig, de mostanság egyre kevesebb indítást bir a kondi. A motor most sem melegszik, holott órákig működik.
Természetesen visszavittem a szakszervízbe, ahol állítólag bemérték, s minden rendben van.
Kaptam más helyről olyan infót is, hogy a segédfázis tekercselték rosszul.Mivel nem értek hozzá, nem tudom bizonyítani, de azt sem akarom, hogy tönkremenjen a motor, s újra keljen tekercselni.
Per pillanat most ott tartok, hogy a szakszervízben eddig kifizettem 2 db kondit, a harmadikat már garanciában kicserélték. Várom, hogy ez is tönkremenjen, s addig cseréltetem garanciába a kondit, még meg nem unják.
További szép napot.
Üdv
(#) Dudus válasza Zoli958 hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Azóta effektív értékben 10V-tal lett magasabb a hálózati feszültség, melynek csúcsértéke magasabb, mint 300V. Sokat nem vesztesz vele, ha nagyobb feszültségű kondenzátort raksz bele.
(#) zsoltee0001 válasza Zoli958 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Hali
amit Dudus ír szintén befolyásoló tényező, tehát erre is gondolni kell.
A 300 Volt kevés lesz! esetleg, ha van 2 ilyen kondenzátorod kipróbálhatod sorba kötve, ilyenkor a kapacitás értéke változatlan, de az átütési szilárdsága 600 Volt, annak már tuti jónak kell lennie, legalábbis elméletileg, de mivel az erősáram már nem annyira szakterületem kb ennyit tudtam segíteni
(#) Dudus válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Két sorba kötött egyforma kapacitású kondenzátor eredő kapacitása fele lesz az alkotó kapacitások értékének! Tehát ha azt szeretnéd, hogy a kapacitás ne változzon csak a feszültség legyen dupla akkora, kell két darab, dupla értékű kapacitás, ezeket sorba kötve, az eredő pont akkora lesz, mint amekkorát szeretnél.
(#) zasti78 hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Sziasztok, kérdésem lenne 220/380 1100/850W.
A probléma, ugyanis az hogy kondenzátor nélkül hibátlanul müködik,/és nem melekszik, de állandó kondenzátorral(tekercsek bekötésétől függetlenül) füstöl,mintha valami gőzölögne, a kapocsnál, egy picit.(25 per járatás után sem erősödik a füstölés, és nem melegszik, nagyon. kéz bírja.) 4 db kondival próbáltam külön-külön, paramétereket nem tudom, de működö gépekrőr, hasonló paraméterű motorokról kölcsönöztem.eredmény mindegyiknél u.a.Tekercs végek csere-bere eredmény u.a

V.mi olaj szivattyú motor lehetett, mert amikor csapágyaztam, tele volt trutyival, valamiféle olajos cuccal.Kipucoltam,/zsíroldó, meg sűritett levegő/aztán száradt pár napot, mire összeraktam, és ez az eredmény.
Elképzelhető, hogy maradt valami a tekercsek között, ami füstölhet,?
Esetleg nagyobb a gubanc?

a tekercseit kimértem multival, 31,2 ,31,2 és 30,8 ohm-osak
Ha vaki találkozott ilyesmivel, és tudja a megoldást, kérem segítsen.
Előre is köszönöm.

(#) muhiati hozzászólása Júl 11, 2009 /
 
Sziasztok!

Ha valaki tudna nekem segíteni megköszönném.
A kérdés a következő:

Keltetőhöz tojásforgatót építek. tudna nekem valaki olyan kapcsolási rajzot ahol a forgásirányt kettő db végálláskapcsolóval tudom vezérelni? Egyenáram vagy vátóáram kell hozzá? És valamiféle időkapcsoló is kellene, ami 2 óránként bekapcsol.
A villanymotor egy nyomtatóból kiszerelt 12 V os motor.
Előre is köszi a segítséget.
(#) foxi63 válasza muhiati hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia!
A nyomtatómotor az általában léptetőmotor, és nem egyszerű forgatni.Ha 2 nél több kivezetése van, akkor léptetőmotor.
A megoldás egyszerű eszközökkel: 2db kis trafó és egy obi vagy más nagyáruházban lévő programkapcsoló. a programkapcsoló pöckei negyedórás időket jelent, tehát kipöckölsz 8 db-ot és 8-at bennehagysz. ez a programkapcsoló tehát 2óránlént vált, ez egy relét 2 órán keresztül működtet, és 2 óra pihenő...
A másik trafó pedig előállítja a 12V-ot duplán tehát lesz +12 és -12V A motor egyik fele testen van, és vagy plusz feszültséget kap (amit megszakít a végállás) vagy mínuszt és visszaforgatja.
ettől mezeibbet, de jót nemigen lehet csinálni.
(#) foxi63 válasza zasti78 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia!
a motor 3 fázisú, és menetzárlatos mostmár. A tekercsek szimmetrikusak, és nem lehet ohmos eltérés a tekercsek között. Vidd el a motort olyan helyre, ahol van 3 fázis, és CSILLAG-ba kell kötni.Járatni, és fázisonként megmérni az áramfelvételt. De 99% ban egy füstölgő motor már menetzárlatos. A 230V ról járatva kondenzátor nélkül azért nem füstöl, mert a jó tekercs elbír 230V-ot.nincs annyi áramfelvétel..... A leírásod alapján ez jutott az eszembe.
üdv. Foxi
Következő: »»   3 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem