Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
ZTX-em se UF-em nincs itthon, holnap megyek be úgyis akkor veszek pár adagot, köszi a segítséget!
Jó bele ám más is, akár BD-vel is működik, diódának meg bármilyen gyors 1A-s típus jó.
Az időjárásnak hála,volt időm további kísérleteket végezni,sajnos,kudarc lett a vége! Tubinak És Dara barátomnak üzenem a 3 funkciós panel,arcforce,antistick és hotstart megoldás ebben a gép kialakításban a fent említett panel megoldással nem üzemel.A régebben felrakott antistick fejlesztésem viszont továbbra is kiválóan működik.A gépet tovább méregetve,ami egyébként működött,sok rendellenes működést tapasztaltam,melegedett, borzasztó sok volt az üresjárati áramfelvétele és a vezérlés is gerjedt alacsony poti állásnál.Rosszak voltak a beállítási értékek,mindezt egy lemerült elemmel használt DVM-nek köszönhetem,majdnem ráment a gépem!! Ellenőrizzétek gyakrabban az elemet a műszereitekben az én példámból okulva! Kezdhettem mindent elölről a pontatlan műszer miatt.A vezérlésben UI25 magot használva rosszul állítottam be a légrést,ettől túl sok lett a meghajtóban lévő zéneren a feszültség,ez szinte állandóan korlátozott,bár nem melegedett pedig csak 1W-os.Az IGBT-k és a snubber ellenállások viszont disszipáltak rendesen,üresjárati áramfelvétel 230V AC-ról 1,18A volt,izzott minden.A kis légrés miatt telített a trafó és gerjedt az UC is,a zéneren 5,7V mértem.A légrést növelve beállítottam úgy,hogy a zénereken most 5,4V mérhető és láss csodát,megszűnt a melegedés az IGBT áramkörben,10 perc után a borda még langyosnak sem mondható,nem gerjed semmi a potit csavargatva sem és az üresjárati áramfelvétel 230V AC-ról drasztikusan visszaesett,mindössze 260mA,ebben bent van a segédtáp és a főtáp is mindennel együtt.A főtrafó 6 pár U57 mag (a trafó kísérleteimnél bemutattam),menetszámai megegyeznek az E65 mag menetszámaival,a keresztmetszetük nagyobb,primer 3,1mm2 a szekunder 20mm2,teljesen hidegnek mondható,légrés mind a 4 oszlopnál nyomtató papír csík.A vezérlő áramkörben IRF630 fetet alkalmaztam a trafó meghajtásra.Az IGBT meghajtó áramkörben is IRF630 feteket használtam (nem sajnáltam,volt egy marékkal),de itt a gét lehúzó ellenállást cseréltem 2,2k értékre az 1k helyett.Az UC3845 frekvencia beállító elemei a rajznak megfelelően 3,3nF és 8,2k,ezen nem változtattam.A gép könnyen gyújt ívet,szépen hegeszt,csendes,jónak mondható,megérett a dobozolásra.
A kísérletekkel és más alkatrészek használatával azoknak akartam segíteni,kik nem tudnak minden "spéci" alkatrészt megvenni,de szeretnének gépet építeni. Talán ......... tudtam egy picit.
Köszi Gabi!
mostmár hozzá sem építem, de milyen jelenségeket tapasztaltál? Nem működött semmi sem ezek közül?
Végül is talán nem is annyira az áramkörrel van a gond,bár,hangolni kellene keményen,szkóp nélkül szerintem kemény meló lenne.A baj az szerintem,hogy hiányzik neki a kimeneti 80V üresjárati fesz,hogy alapba tudjon állni,aztán a fojtón eső fesz sem mindegy.Így alapban letiltja a gépet,nem indul el még akkor sem,ha az UC 1. lábra menő ellenállást 1,2k-ra növelem.A kitöltést is leveszi szigorúan,nem reagál a potira.Lehet,hogy lehetne használni,de az optós részét át kellene alakítani a "mi" gépeinkhez.Talán majd egyszer..............
Aha kapizsgálom! az alkatrészeim, ha meglesznek hozzá egy kisérletet meg ér majd! Rajta leszek! A leragadás védelem tilthatja le?
Talán hozzá kéne építeni még az eredeti lágy indító áramkört ami még egy 4093-as kaput igényel, lehet, hogy ezért nem indul el a vezérlése! Az NE555 lágy indítás lehet, hogy ide nem jó! Mit gondolsz?
Szerencsére itthon semmilyen komplementer tranyókat nem találtam párba... városba se jutottam, úgyhogy marad a jövőhét, Pimi a 22µF lehet jó minőségű elko az 1µF pedig fólia?
Komplementernek sem kell lennie, kap elég bázisáramot, 22+1u-t jól gondolod.
Köszi na alig várom már hétfőt... boltba tudjak jutni
Aztán próbálnám is ki dugi panelon!
Tisztelt Uraim!
A harmadik gépem tesztelve,végleges formában összerakva vár a dobozolásra,ami folyamatban van. Tisztelettel megköszönöm Tubi és Dara barátaim rengeteg elméleti segítségét és támogatását,Freddinek köszönöm a rézlemezes hőterítés ötletét, Freedomocska kollégának köszönöm a csillámlemezt,Attila 86 -nak köszönöm a hővédelem alapötletét adó rajzot és mindenkinek köszönöm a segítséget,amit nyújtottatok akarva-akaratlan! Tisztelettel ! Gábor
Mi van hova mész?
Egyébként mi is az a rézlemezes hő terítés? Aki kimarad az lemarad ez nekem szól!
Sanyi,anno a gépeidben Te is használtad,amikor még vörösréz bordákra építkeztél.A különbség annyi,hogy én a 3-3 IGBT alá tettem 1-1 10x4 cm nagyságú 2mm vastag egyenesre csiszolt vörösréz lemezt.Tehát a 3 IGBT alá hővezető paszta,így rá a rézlemezre,ez alá csillám szigetelő és hővezető paszta a csillám mindkét oldalára,majd ezt az egészet egy alu bordára fogattam.Észre vehető,hogy jobban szétoszlik a hő a bordán.
Nem megyek sehova,de nem is építek. Azért pusztán baráti kíváncsiságból megkérdezném a T. fórumtársakat! Sikerült valakinek az itt elhangzott infók alapján (bárkitől származik is) sikeresen gépet építeni? Most nem Tubira,Darára és magamra gondolok.
Ja azt hittem, hogy a trafó hő elvezetéséről van szó!
Mostmár értem! Remélem, hogy fogsz még építkezni! Pihentetni fogok én is, de egyenlőre elhortak minden gépet, ha majd nem így lesz akkor pihenek! Egyébként engem is roppant érdekelne mi van a nagy fejlesztésekkel és kinek sikerült az infók alapján egy frappáns gépet építeni, majd tovább fejleszteni?
Egyenlőre én leálltam mivel a sima trafós plazmavágót erőltettem idáig de idővel (egy hónap ) folytatom és persze állandóan "figyelek".
Üdv!
Gratulálni szeretnék nektek kedves Gábor és Tubi a sok munkáért és persze a sikerekhez! Csütörtökön jutok szkóphoz, akkor meglátjuk mi is van belül. A Gábor féle védelmeket, inditást, leragadásvédelmet össze raktam, külön-külön tökéletesen működnek, a vezérlés is jól funkcionál, most igyekszem a FET-eket és a leválasztó trafót összehangolni, ahhoz kéne főképp a szkóp. Ha az a része is jó lesz és üzemképes akkor kezdem az élesztést, az első durranás óta sokat tanultam belőle, már nagyon kíváncsi vagyok a működésre, remélem nem fog ki rajtam a a végső panel megtervezése. Szerintetek az jó ötlet lenne e ha a gate trafó szekunder részéhez külön egy kis panelt csinálok amire a töltés/kisütés végző áramkört helyezném el majd a FET-ek gate lábát közvetlenül forrasztom rá, minnél rövidebb úton? Vagy fölösleges ilyennel bajlódni? Köszönök minden eddigi segítséget!
Csak gratulálni tudok én is nektek. Igyekszem pótolni amit ígértem, de nagyon el vagyok havazva, pedig nyár van és kánikula !
Öröm látni ,hogy ha valakinek vagy valakiknek sikere van és ez másnak is önbizalmat ad az építéshez -gratula a részemről is . De felvetődik a kérdés (mert általában egy ilyen ember soha nem áll le ) : nyári szabadság vagy valamilyen más alkotási terv ?
Itt válaszolnék mindenkinek.Tisztelettel köszönjük,köszönöm az elismerést! Természetesen,továbbra is szívesen segítek bárkinek,ha tudok! Nem akarok távozni a fórumról,de most építeni sem akarok,inkább nézelődöm és "gondolkodom",hátha jön újabb ötlet.
Csak még egy gondolat az építőknek,ha olyan gyors diódát építetek be egy készülékbe,gondolok itt a nagy áramú típusokra (HFA15TB60 vagy hasonlók),de a kisebbekre is,amik már részt vettek valamiféle zárlatban,pl: elpukkantak az IGBT-k,Nagyon figyelmesen tessék újra megvizsgálni,látszatra semmi hibája,de dióda teszterrel mérve a műszeren 600 fölötti érték látható,a diódát ne tessék beépíteni,el kell dobni.Akár a lemágnesezésben,akár a snubberben működtetve,hamarosan lavina szerűen magával ránt mindent.Én a bontottak közt találtam olyat is ahol a műszer 1200 értéket mutatott,ellenkezőleg kötve szakadást ,ez egyértelműen rossz,de volt 700 -as értékű is.Ez utóbbi be is mutatkozott,indokolatlannak látszó magas értékű üresjárati áramfelvételt okozva.Egy másik erős melegedést okozott a snubber 47 ohm ellenállásban,miközben a másik snubber rész csak langyos volt.A tapasztalatom az,hogy a diódák látszatra túlélhetnek egy túlterhelést,de erősen károsodhatnak is,amint a fenti példák mutatják,tessék a műszer által mutatott értéket komolyan venni,nem csak ránézünk és kész.
Örülök, hogy itt maradsz azért kedves barátom! Egészségedre! Az intelem jogos, de remélem az e féle dolgokkal mindenki tisztában van....kapkodásnak nincs helye sem ebben az esetben sem más esetekben! A mi kis keftelésünk másoknak szakmájuk türelmet igényel!
Szia Gábor!
Milyen állásban van a műszered az ilyen számadatok mérésénél? Jómagam diódavizsgálat üzemmódban szoktam vizsgálni a diódát multiméterrel, ebben az üzemmódban a nyítóirányú feszültségesést méri a műszer néhány mA terhelőáram mellett.Ilyenkor a műszer 0,3-0,6V közötti értéket mutat diódafajtától függően. Az alacsonyabb érték schottky diódánál, a magasabb érték normál szilícium diódánál mérhető. A gyors diódák vizsgálatakor 0,4V körüli értéket szoktam mérni.
Mindenkinek!
Megerősítem erdgab-ot, ez így van ! A félvezetók, így a diódák is nagy túlterhekések esetén károsodhatnak úgy, hogy ennek nincsenek kirívó ismertető jelei. Ezekben az esetek a lapka a túlterhelés hatására olyan maradandó károsodásokat szenved, ami a működését jelentősen befolyásolja. Ezt mi úgy hívjuk, hogy megfolyt. Tehát a szilícium olyan hőmérsékletnek és áramnak volt kitéve ahol alapvetően kezd megváltozni, valószínűleg a szennyezés a nagy hő és áram hatására megváltozik a lapkán. Ilyenkor a záróirányú tartománya jelentősen eshet, a könyök eltűnik, vagy nagyon lecsökken a karakterisztikában. Olyan esettel is találkoztam már, ahol tirisztorként kezdett működni, bár ez csak egy alkalommal fordult elő. Hihetetlen, de igaz, megeshet. Itt a begyújtás viszon egy feszültségszint felett következett be. Ez alatti tartományban teljesen rendesen működött. Szóval ahogy erdgab is írja, nagy csim-bumm után, és néha még csak úgy simán is, problémák esetén, netán bontott anyagnál alaposan ki kell vizsgálni a félvezetőket, mert érhetnek nem kis meglepetések. Ezek a záróirányú feszültségtűrések is vizsgálhatók, ha nagy feszültséggel és nagyon kis árammal (mikroamperes tartomány), valamint nagyon nagy belsőellenállású műszerrel mérjük. De ehhez külön mérőpadot érdemes készíteni, ha ilyet akar mérni az ember. Nekem sincs, bár volt már, hogy kénytelen voltam egy alkalmit összedobni, mert biztos akartam lenni, nincs átütés a félvezetőn (a névleges feszültség értéke alatt).
Sziasztok!
Én átolvastam a terminál fórum összes ide kapcsolódó hozzászólását,és itt is követem az eseményeket.Egyet én is építettem,sajnos nekem nem igazán sikerült hegesztenem vele.Tubi rajza alapján készült,jelalakok szépek de a szabályzás nem működik,az áramváltóval lehet gond mert szkóppal nézve csak zavar jön le róla.Már eldurrantottam pár igbt-t ezért inkább most leálltam vele.De a fórumot azóta is folyamatosan olvasom.Üdv Keki
Mérj feszt. az UC 1-es lábán a poti le és fel tekerésekor! majd folytatjuk!
Jogos a kérdésed,rosszul fogalmaztam,az a 600-700-1200 érték természetesen 0,6V stb.formában értendő.Dióda vizsgáló állásba van a műszer kapcsolva.Amit leírtál az teljesen korrekt,köszönöm,hogy javítottál és kiegészítettél !
Milyen magra és mennyi menettel készült az áramváltó?Ahova az áramváltó kapcsolódik,a rajznak megfelelően alakítottad ki,vagy módosítottál valamit?Tettél e valahova pluszban szűrőkondenzátort olyan helyre ami a rajzon nem szerepel (?),főleg az UC3845 IC-hez kapcsolódó vezérlő,meghajtó és áramérzékelő részre gondolok az IC tápját leszámítva.
Pc tápból mentett sárga/fehér ferrit gyűrűvel készült,nem módosítottam semmit.Az ív sípol ,áram váltó tekercset megfordítva is sípol de halkabban.A 3-as lábon csak kusza torz jelet lehet mérni.Próbaképpen az 1,6 ohmos ellenállást 50 ohmra növelve megjelent a háromszög jel.Köszi a segítséget Neked is és Tubinak is.
Akkor az áram váltó gyűrű nem megfelelő, mert oda 1.6 Ohm kell csak az 50 OHm sok. Csinálj másik áramváltó tekercset! esetleg a diódákat és a 150 OHm-os ellenállást ellenőrizd!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |