Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 12V-os izzós villogó készítése
Témaindító: rammeradrian, idő: Júl 17, 2009
Témakörök:
Üdv mindenkinek!
Egy olyan kapcsolásara lenne szükségem Ami négy 12V 21W-os (úgyemlékszem) párhuzamosan kötött izzót villogtatna össze vissza!
Veszel egy irányjelző relét és meg van oldva
Az nem villog szabálytalanul.
Szia!
Mikróvezérlővel elég egyszerűen meg lehet oldani, viszont az az 1750mA izzónként elég szép kis áram.
Idézet: „Ami négy 12V 21W-os (úgyemlékszem) párhuzamosan kötött izzót villogtatna össze vissza!” Nem értem! Párhuzamosan kötött izzók csak egyszerre tudnak villogni.
Igen igazad van.
De a négy izzó egyszerre villog csak össze vissza.Tehát minden izzó össze vissza.
De azokhoz nem értek sajna.
Tehát, a négy izzó egyszerre világit, csak a világit/nem világít szakaszok nem állandóak.
Milyen gyors legyen a villogás, és milyen rendszertelen? Próbának megtenném, hogy a 230/12V-os trafó 230V-os körébe egy hagyományos neongyújtót rakok. Az izzók pedig a 12V-os ágra mennek párhuzamosan. A trafó legalább 100W-os legyen! Ja, és a topik címe: Vibráló izzó(k) készítése.
Igen én is így gondoltam. A sebesség mindegy de ne túl gyors! A rendszertelensége végül is lehet valamennyire rendszeres is mármint egy sorozatot ismételgethet...
De lehetne rendszertelen is. Egyébként 12V -os akkuról is működnie kéne.
Nem az én feladatom ugyan, de ha először leírnád mit értesz Pl.:össze-vissza és túl gyors alatt, vagy hol láttál ilyet esetleg mire szeretnéd használni, valószínűleg hamarabb születne megoldás a kérdésedre.
Üdv. Paul64
Szabálytalanul!
Kösz most sokat segítettél.
Szia!
Egy mikrokontroller (6-8 lábú már elég - pic16F630, AT tiny stb. - belső oszcillátorral), ami a kimenetet egy visszacstolt shiftregiszteres álvéletlen szám generátorral vezéreli. Az izzókat egy n-mos fet-tel (IRL530A - rds=0.12 ohm, hűtőbordára szerelve 10-14A-t tud és logikai szinttel vezérelhető) kapcsolgatja. Egyszerre 2 - 4 külön fetet is lehet alkalmazni, mert a legkisebb kontroller is képes egymástól függetlenül vezérelni őket. Vagy a megmaradó lábak segítségével algoritmust lehet változtatni. Kicsit nagyobb kontrollerrel (pic16F84, pic16F628) már mindkét lehetőséget egyszerre is meg lehet oldani. Szia.
Ha már ATtiny (mondjuk45) akkor azt is lehet hogy az AD lábat "lebegve" hagyjuk és az ADC eredményéből számoljuk az időt.
Az ötlet nem rossz, de szerintem úgy megszórja a hálózatot zavarral, hogy még nézni is rossz.
Idézet: Főleg a TV-t a földi antennáról. „hogy még nézni is rossz.” Viszont az ötletem dobandó, mert 12V-os aksiról menne neki.
Vannak véletlenszám generátor rutinjaim C-ben, ha érdekel.
Ha már A/D is van, akkor azt inkább a villogási sebesség állítására lehetne használni - egy potencióméterrel előállított feszültséget mérési eredményét használva fel az időzítés számításánál.
Pic assembly rutinok
Köszönöm a válaszokat! ÉS amit Hp41C Írt az nekem megfelelne ha valaki beprogizná a mikroprocesszort mert én nem tudom
Ha nem akarsz programozni, van analóg megoldás is:
Építesz egy zajgenerátort ( ezen a fórumon is van néhány kapcsolás) + aluláteresztő szűrő + egy frekvencia osztó hogy a kimenő frekvencia a 0,1Hz.. 10Hz sávba essen (vagy ahova akarod).
Szia!
Nem ördöngösség - egyszer neki kell állni, mert sok érdekes dolgot lehet velük megvalósítani. A Pic/AVR Miértek - Hogyanok topikokban már sokakat bevezettek a programozás rejtelmeibe. El kell dönteni melyik típussal szeretnél foglalkozni, majd építeni kell egy egyszerű (kontroller nélküli) programozót. Le kell tölteni a fejlesztő eszközöket. Egy egyszerű LED villogtató programon kezdve, meg lehet tanulni a kontorller programozását. Az itt leírt feladat nem sokkal bonyolultabb. Vágj neki - segítünk.
Személy szerint csak a 8 biteset használtam még
Hát nem tudom még átgondolom.
Szeva!
A mellékletben szereplő kapcsolás, karácsonyfa füzér villogtatónak készült. Pár dolgot át kell alakítani hozzá, de gondolom, ez nem probléma: - 24V ---> 12V - Az R1; R2;.... ellenállások helyére kell az izzókat kötni. - a tranzisztorok típusát szintén az izzók teljesítményéhez kell igazítani. - ez a kapcsolás sajnos csak páratlan számú izzóval működik: 3-5-7.... Neked pedig 4 izzós kell. Gondold át, nem lehetne-e páratlan ? Vagy az egyik láncszembe meghagyod az ellenállást: tehát 4 db izzó + 1db ellenállás - az izzók periodikusan villannak fel, de hosszabb lánc esetén (5-7db) már teljesen kaotikusnak tűnik a felvillanásuk. - a megadott értékekkel az izzók 0,5-2 Hz körül villognak. Az ellenállások és kondenzátorok értékének változtatásával a kitöltési tényező és a periódus idő is változtatható. Ettől lesz a hatás "véletlenszerű".
Segítség kérés! 12V= relét szeretnék mp.ként kapcsoltatni ki tud egy jó megoldást? index relé nem jó
ez rendben is volna, de nem tudom, hogy miből lehet összeállítani és hogyan! Jó lenne, ha részletesen leírnád, de azért köszönöm
Nézz szét itt. De te is használhatod a keresőt. Mindenkinek szabad!Bővebben: Link
agyon köszönöm, de sajnos csak az ünnep után tudom összerakni beszerzés miatt, de jelentkezem! Addig is nagyon köszönöm
még csak annyit, hogy a 3 led-nek milyen szerepe van? kösz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |