Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Tessek !
__( Volt egy kis baja:
Hello mindenkinek!
Van itt most olyan valaki, aki használt már BASCOM-mal RTL8019AS-t? Ha igen akkor lenne 1-2 kérdésem csomagküldéseel kapcsolatban... Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönöm szépen. Még csak most kezdtem el foglalkozni AVR-ekkel.
üdv:
Üdv!
Van egy AVR-ISP programozóm és hozzá az AVRISP nevű program. Egy ATMega8 fuse bitjeit állítottam be, mert nem akart menni az LCD2USB áramkörben. Elképzelhető, hogy hibás beállítások tönkreteszik a mikrovezérlőt? Hol ronthattam el? Nem értem ezt a programot, minden újraindításnál az órajelforrásnak belső calibrált 1MHz-et ad meg! Ha a flasht letöltöm az ic-be, akkor ez fog beállítodni, vagy a fuse-okat nem bántja az AVRISP? A segítséget köszönöm szépen előre is!
Sziasztok nincs véletlenül közöttetek valaki aki foglalkozott már elektromos kapu avr vezérlésével?
(végállás kapcsolók, infra sorompó, Rádiós vevő.) aki foglakozott már ilyennel kérem írjon. Köszönettel PeTi
Ilyen dolog engem is érdekel, én is vevő lennék hasonló dolgokra.
Sziasztok!
Az Atmel ATiny-kkel mennyire kell óvatossan bánni beültetéskor? Úgy értem nem annyira érzékenyek mint a CMOS Ic-k pl.? Nem baj-e ha puszta kézzel (fűtötest érintése után) fogom meg? Továbbá szállításkor kibontás után az egyik lába kicsit elhajlott szélre a szomszédos láb felé, én óvatossan kiegyenesítettem, ugye ettől nem lehet baja?
Üdv
Belevágtam a fejszémet az AVRezésbe, mert elromlott az ICD2őm Egy problémába ütköztem, de sehol a neten nem láttam megoldást vagy hasonló esetet. Egy atmega32-t szeretnék felprogramozni. Több programmal, és 2fajta programozóval is próbáltam de ugyanaz a hiba. Az induláskor rossz azonosítót olvas be:
A fuse biteket beállítja rendesen lfuse=EE hfuse=00, aztán beégeti a programot. Az ellenőrzéskor viszont hibát talál, akárhányszor égetem be mindig ugyanazon a helyen:
ha átírom a hex fájlban az adott értéket és az azonosítót akkor egy következő ponton talál hibát, és így tovább. De érdekes módon az összes hibás bájtnál a negyedik bit nem íródik át 1esre. (Látható hogy az azonosítónál is valami hasonló lehet mert a vége egyezik) Így:
A programozáshoz használt lábakat biztos hogy jól bekötöttem, mindkét földet összekötöttem, avcc összekötve a táppal, hidegítő kondi is van. A válaszokat, ötleteket előre is nagyon szépen megköszönöm: Nagyon szépen köszönöm.
Sziasztok!
Topi féle programozó kitet beültettem, felélesztettem, ATTINY45-öt kb. 1 percig tudta olvasni, minden rendben volt. Utána hirtelen elkezdte dobálni az AVRStudio a hibaüzeneteket, mintha rá se lenne kötve a kontroller. Azóta sem válaszol. A vezetékek biztos jól voltak rákötve, többször is ellenőriztem. Ötlet?
Tápot is kapott? Többször fordult elő már velem is kisebb áramköröknél, hogy beprogramozta hibátlanul néha. Belső RESET ellenálláson keresztül kapott tápot az IC, elegendőt ahhoz, hogy a programozás nyögve nyelősen, de működjön.
Első sorban ha programozni programozta, akkor procinál kell keresni a gondot. Ha például már csatlakozik az AVRStudio a programozóhoz, akkor annak sérülése már majdnem kizárható, mert az elejére írtam egy rövid Self-Test rutint. Magánál a tiny45-nél kell nézelődni, lehet hogy az sérült meg. Esetleg külső periféria vagy annak túl magas tápfeszültsége miatt. Minden esetre érdemes egy teljesen új környezetben, új processzorral ellenőrizni. Programozó rossz bekötéstől / túlfesztől / stb nem tud meghalni, mert pufferelt a kimenet. Az vélhetően mindig előbb adja meg magát.
Kapott tápot, programozni viszont még nem programozta. Csak lógott a processszor a programozón, én meg a fuse biteket nézegettem. Talán egy kiolvasásnál (nem az elsőnél) kezdődött a "nem tud belépni programming modeba" dolog. A studio viszont kommunikál a programozóval, ott nem lehet a gond. Gondolom akkor a processzor lesz a ludas, csak nem értem ezt az egyik pillantról a másikra dolgot...
Életem első AVR-jét hibásan kaptam kézhez. Rendeltem kb 10 db Attiny13/45-öst, és az első proci azóta sem működik. Többi még mindig brummog.
Esetleg másikkal próbáltad már?
Még nem próbáltam, de muszáj lesz.
Hőmérséklet különbséget kéne mérnem AVR-en.
Csak a külső és belső hőmérséklet különbségére vagyok kíváncsi, ha kint hidegebb van, de 15 foknál melegebb akkor kinyitja az ablakot ellenkező esetben becsukja. Láttam NTC ellenállásokat, de nem találtam infót róla, hogy mennyire lehetne pontosan mérni mondjuk az analóg bemeneten egy fesz osztóval két azonos típusnál. (1 fokos skálával tökéletes lenne)
A szavaidból úgy veszem ki, főleg hogy 15°C különbség (tehát nem is valós, pontos hőmérséklet) hogy igazából annyira nem kell pontosnak lennie.
Az NTC erre tökéletes lenne, nagyjából 15°C-os különbséget könnyen lehet vele tartani. Ha fontos a pontosság, de nem akarsz analóggal vesződni (esetleg túl messze van a mérő szonda) akkor használhatsz DS1821-et. De ha nem vészes a távolság, és így az analóg zaj kevésbé aggasztó akkor pedig használhatsz hőmérséklet kompenzált mérő szondákat. LM35. De lehet hogy PT100 vagy PT1000 kell neked, hogyha 500°C-os tartományt akarsz Kicsit pontosítsd az igényt.
Egy 60x60-as ablak nyitogatásához kell.
A mechanika már készen van meg az AVR is csak valami program kell neki és ehhez kell. Az elv egyszerű: Ha kint (az ablak előtt) 15 foknál magasabb a hőmérséklet és sötét van akkor ebből következik, hogy nyár van. Ha bent pedig 22 foknál magasabb a hőmérséklet akkor ki kell nyitni az ablakot. Ha kint felmegy 22 foknál magasabbra akkor be kell csukni az ablakot. Ezzel oldom meg a légkondit mivel így a vályog házunkban tökéletesen tartható nappal is a kint 37 fok bent 21-22 fokos hőmérséklet. Vagyis -15 +45 fok közötti taromány, de az is jó, ha kibírja a 45 fokot, de 30 felett már nem tud mérni mivel lényegtelen mennyivel melegebb a levegő. Szintén, ha kibírja a -15 fokot, de csak +15 fokig tud mérni az is jó. A távolság 1 méter. (Kicsit vastagak a falaink ). 4 db ceruza akksiról megy és ATTiny45 vagy Mega16-ot tudok most rákötni. (Majd felrakom a ki mit építettre a videót
DS1820 homero (1wire, 30 tavra jo.
kb. 600 Ft/db. Direktben a hofok jon vissza, 0,5...0,1 fok pontos.... Bascom mintam van hozza....
600 Ft? Az az ellenállás 70 Ft volt.
Illetve 600 Ft-ért vettem egy digitális lázmérőt vagy külső belső hőmérőt is. Már korábban gondolkodtam rajta, hogy a kijelzőkről hogyan lehet leolvasni az értéket? Mivel akkor egy csomó kütyü fele annyiba kerülne. Ezek momentán olyanok, mint az órák, de még nem néztem meg rajta, hogy hány vezetőke ven.
Üdv!
Van egy AVR-ISP programozóm és hozzá az AVRISP nevű program. Egy ATMega8 fuse bitjeit állítottam be, mert nem akart menni az LCD2USB áramkörben. Elképzelhető, hogy hibás beállítások tönkreteszik a mikrovezérlőt? Hol ronthattam el? Nem értem ezt a programot, minden újraindításnál az órajelforrásnak belső calibrált 1MHz-et ad meg! Ha a flasht letöltöm az ic-be, akkor ez fog beállítodni, vagy a fuse-okat nem bántja az AVRISP? A segítséget köszönöm szépen előre is!
A Fuse beallitasor - ha az orajelet allitod - akkor az nem ugral vissza alapertekekre...
A vezerlo a rakotott LCD-n kiirja az init szo9veget. ha ez lassu, akkor 1 MHzn jar a chip (ekkor a PC sem ismeri fel). Tonkretenni az ICt nem tudod, max kizarod magadat belole...
Köszi! Akkor az egyikkel nyílván ez történt.
Na majd később nekiugrok újból.
Sziasztok!
Mivel sorosport híjján vagyok és amúgyis szeretném széleskörben felhasználhatóvá tenni az ezközeimet eldöntöttem, hogy USB kapcsolatot szeretnék készíteni annak ellenére is, hogy tudom, hogy az USB roppant komplikált és én még kezdő vagyok. Na most ráakadtam erre a V-USB nevezetű driverre és kérdésem az lenne, hogy ezzel meg tudnék-e csinálni egy CDC üzemmódú ezközt, anélkül, hogy 1000 oldalakat kéne megtanulnom az USB szabványról. A kisérletezéshez itthon ATiny45 és ATMega88 -as procik vannak 20Mhz-es kvarcokkal. A számítógépen pedig C#-ban gondoltam a progit megírni, abban tudok szépen sorosportot kezelni amit a Windows nekem virtuálisan létrehoz, azzal szerintem nem lesz gond. Lehet, hogy túl laikus vagyok a témában, de hát ilyen vagyok, igyekszem mindenbe belekóstolni legalább.
Sziasztok!
Most kezdtem el foglalkozni az avrekkel, de máris problémám van. Egy atmega16-ba égetett mintaprogram nem indul el. Ezen az oldalon található kapcsolást raktam össze, és mintaprogramot égettem be: Link Próbáltam a programot átírni, más portra rakni a ledet, de továbbra sem indult. Az égetőmmel nincs gond, egy attiny45-be égetett programok normálisan futnak, és az atmega16-ból is vissza tudom olvasni a programot, jól. A fuse biteknél 1Mhz belső oszcillátor van beállítva. Ha azt akarom, hogy a külső 4Mhz kvarcról járjon, akkor avrstudioban mit kell kiválasztanom? A jelenlegi beállításokról csatoltam egy képet.
ATTiny45-el szeretnék USB-s billentyűzetet emulálni. (lesz 8 gombom és azok lenyomását szeretném megvalósítani).
Találtam egy ideillő cikket: the 1-Key-Keyboard project Leszámítva, hogy nem bírom a C programnyelvet úgy tűnik a célt meg lehet vele valósítani. A kódban megtaláltam a megfelelő részt így az utánprogramozás nem okoz gondot . Mivel én a fiatalabb generáció tagja vagyok mindent azonnal akarok így a következő a kérdésem: Az 1K5 és a 68 ohm-os ellenállást nem lehetne-e helyettesíteni 1K és 100 ohm-os ellenállással? (mivel ilyen van otthon és vidéken 1 hét mire beszerez az ember valamit). A 0,1µF kondi helyett pedig 1µF-est használnék szintén készlethiányból kifolyólag. Diódám szerencsére van és a leírás szerint az ATTiny45 is jó hozzá.
sziasztok
csináltam attiny 2313-hoz ic foglalaltból és szallagkábelből egy programizót stk500 hoz hogy ne keljen a panelra isp-t tenni. Szükség van ilyenkor külső stabil tápra az uc-nek, vagy mgkapja a programozótol?
Szüksége van programozáskor tápra. Ezt kaphatja a programozótól is. Az oldalon megjelent stk500 tud neki tápot adni, én is így használom.
Hi
Végül megoldódott. Külső táp nélkül Istenért se akarta megírni.7805 és simán ment. Amúgy a programozó egy Tavir féle STK500.
A TavIR STK500-on fenn van a 1-es lab mellett egy forraszjumper. Azzal az USB 5Vja kiküldhető a 2-es lábra...
Bocs, hogy csak most válaszolok...
Igen működik Bár végeztem a kapcsoláson némi átalakítást... A két tranyó DB243C típusú lett 1-1 kis ledet kényelmesen el is vitt, csak a nagyokkal nem csinált semmit, de aztán rájöttem h mi a baja: az AVR és és tranyók bázisa közötti ellenállást kellett elhagyni. Illetve a Reset láb és a VCC közötti 10K Ohmot is kivettem... Viszont ha már ezzel kapcsolatban írok lenne még 1 apróbb kérdésem: Ok, hogy a feszültségosztós megoldás miatt a bemeneti lábakon 0 és 5V között tudom állítani a feszt... Az is ok, hogy ezt (nagyon leegyszerüsítve írom) az AVR egész számmá alakítja, DE... A KÉRDÉSEM: 0 és mennyi közötti egész számot kapok így a progamban? Illetve at így kapott szám arányos a feszültséggel? Tehát ha 5V van a bemeneten akkor az x ha 0 akkor 0 és ha a poti 50%-ra van állítva akkor (1/2)*x az a szám amit a programban használni tudok? Köszi a segítséget! Üdv! Barbár
A tranzisztorok pontos típusa szerintem BD243C.
A teljes digitális érték elvileg 255 (256), fele 127 (128), semmi az 0 (0) decimálisan, bár nem ismeretes számomra az ADC beállítás és program... |
Bejelentkezés
Hirdetés |