Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   331 / 2523
(#) varttina válasza wtc hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Ha soros ellenállást raksz elé, azzal csak azt éred el, hogy nagy kivezérlésnél leesik a feszültség, ezért torzítani fog. Inkább stabilizátort kellene elé beraknod.
(#) Bassmester válasza wtc hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Az erősítőt kéne a meglévő táphoz méretezni. Ha pl a TIP tranyók helyett MJ 11015 - MJ 11016 darl. párt használnál, akkor simán bírná a +/-50V-ot és a teljesítménye is nagyobb lehetne.
(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Szia!

4 ohm-ra minimum BDV66C-BDV67C tranzisztor kell, vagy a Bassmester által is említett MJ11015-MJ11016.
Ha a TIP142-147 párost akarod használni akkor duplán kell rakni őket.
(#) wtc válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Sziasztok!
Nekem most jelenleg, a MJ 11015, és MJ11016, az drága lenne, , de hogyha ezeket tenném bele, akkor nem kellene növelni az alkatrészek értékein?
És hogyha 2db TIP142-őt, és 2db TIP147 tranyót raknék bele, akkor sem kellene más alkatrészeket tenni bele?
Köszi!
(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia!

Nem kell semmit változtatni az értékeken. Ha 2 TIP-et raksz bele, csak annyit változik a dolog, hogy mivel tranzisztornak külön emitter ellenállás kell, 4 db. 1 ohm-os ellenállás lesz benne.
(#) wtc válasza lapose hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia!
Mármint 4 db 1 Ohm 9W? És ezeket az ellenállásokat sorosan kössem?
És a 2-2 tranzisztort, csak simán összekössem, az emitert-emiterrel, kolloktert-kollektorral, bázist-bázissal?
És így mennyi lesz kb a teljesítménye 4 Ohm-on?
Köszi hogy segítetek a megépítésben, még nagyon kezdő vagyok.

Szia!

Így kell kötni.
(#) Zsotty hozzászólása Júl 24, 2009 /

Sziasztok!

Szert tettem egy UHER VG 825-ös erősítőre.
Ehez szeretnék minden fajta segítséget kérni.
Állítólag az egyik fele nem működik.
Ma kaptam meg és még nem sikerült kipróbálni.
Ha valaki tudna ehez a típushoz vagy hozzá közelállóhoz valami rajzot akkor azt megköszönném.

Üdvözlettel Zsotty.
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Ilyenkor a bázisokba nem érdemes 1-1 kb 1ohm-os ellenállás kötni?
Az alkatrész szórásból adódó hibák kiküszöbölése végett.
Csak azért, hogy biztos együtt dolgozzanak a tranyók.

Vagy ennél ezt már az emitter ellenállás megoldja?
(#) ZPKing hozzászólása Júl 24, 2009 /

Sziasztok.
Megépítettem a mellékelt erősítőt az adatlapban szereplő kapcsolás alapján.
Viszont a hidalt változatán nem igazán igazodok ki,
a bemeneti jelet hogy kell bekötni?
Másik van a GAIN rész ami ugye erősítést jelent.
hogy kell bekötni őket hogy maximális erősítést érjem el?
még egy kérdés hidalva akarom egy 100Wos házomozinak volt mélynyomóját meghajtani
ami 3ohmos hangszóró. mit kell módosítani hozzá?
köszi előre is.

tpa3122d2.pdf

(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Hello!
Az emitter ellenállás feladata. (Sőt negatív visszacsatolást is okoz, így javítja a munkaponti stabilitást) A bázisban rakott ellenálláson a bázisáram feszültséget ejtene, és az csökkentené a kivezérelhetőséget.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza ZPKing hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Hello!
- Tekintve, hogy az erősítőben nincs kapcsolható fázisfordító fokozat, Azt külsőleg kell megoldani. Azaz ellenfázású jellel kell táplálni a két bemenetet hidalásnál. Az adatlap 29. ábráján erre utal a "Plus Input" és "Minus Input" elnevezés.
- Az erősítésre is egyértelmű választ ad az adatlap. A Gain0 és Gain1 bemenetek GND-re, vagy tápra kötésével programozható az IC. Mint a képen látható, a maximális erősítés akkor van, ha mind két bemenetet a tápra kötöd. Az erősítés ilyenkor 36dB miközben a bemenő impedancia 9kohm lesz.
- Alapvetően nincs mit módosítani, csak imádkozni, mert a minimális impedanciáról az adatlap nem beszél. Mindenhol a 4ohm szerepel.
üdv! proli007

Gain-1-2.png

(#) ZPKing hozzászólása Júl 24, 2009 /

Szia!
Köszi a választ.
tehát ha mindkettő Gaint tápra húzom akkor kaom maximális erősítést ha jól értelmezem.
A hidalásnál úgy építettem meg ahogy a 29es ábrán van de nem értem mit kössek Minus Inputra.
Mert gondolom a plusra a hangkártyából kijövő jel kábelt.
Minuszre pedig a gnd-t kössem ami jön a hangkártyából. (mert ebben a bekötésbe nem szól.
PeTi
(#) proli007 válasza ZPKing hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Hello!
Az erősítést jól érted, de a másikat nem.
A PC kártyáról nem tudod közvetlen hídba meghajtani. Az egyik bemenetet közvetlen rákötheted, de ha a másikat a GND-re kötöd, akkor annak kimenetén nem lesz jel. Így ugrott a híd. A híd lényege, hogy amikor az egyik kimenet plusz irányba megy, akkor a másik mínuszba (azaz ellen fázisba) így lesz a hangszórón kétszer akkora feszültség, és a teljesítmény nagyobb. Tehát a bemenetre kell egy olyan fokozat, ami a mínusz bemenetre az ellenfázású jelet viszi. Nézz körül itt, biztos van hídmeghajtó áramkör. (egyszerű invertálós műveleti erősítő kapcsolás, aminek erősítése egyszeres azaz -1 szeres.)
üdv! proli007
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia!

Az első mondatoddal van értelmezési problémám, mert pont van a végén.
Tehát onnan vagy hiányzik nekem valami a végéről vagy egyszerűen nem értem mire akartál utalni ezzel a mondattal. Vagy a mondat elejéről egy "Ez" szót hiányolok. Melyik az igaz?

Idézet:
„Az emitter ellenállás feladata.”
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Ilyenkor a bázisokba nem érdemes 1-1 kb 1ohm-os ellenállás kötni?
Az alkatrész szórásból adódó hibák kiküszöbölése végett.”

Ez az emitter ellenállás feladata.

Ha erre gondoltál.

Ui.: Ugyanis nem az a lényeg, hogy a bázisáram legyen egyforma, hanem a kollektoráram, mert a tranzisztorok egyenlő terhelését azzal tudod elérni, ha a kollektor áramuk megegyezik. Ezt pedig az emitterkörben elhelyezett ellenállással a legegyszerűbb elérni.
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Na akkor így már teljesen világos.
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Bocs, tényleg lemaradt az "ez"!
Néha gyorsabban írok, mint gondolkodom, de nem az írásom gyors..
(#) wtc válasza lapose hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Nagyon köszönöm, hogy megmutattad Nekem nincs nyákszerkesztő meg ilyesmi programom, és ezért tudnál abban segíteni, hogy ezt a nyákrajzba is behelyezed, mert nekem nagyon bonyolult ez a nyákrajz, és nem jövök rá, hogy hogy helyezzem be a 2 ellenálláse, meg még a 2 tranyót. vezetékelve megtudnám csinálni, de úgy szeretném hogy az egész a panelon legyen Bocsi de attól félek, hogy elrontanám, mert még tényleg nagyon kezdő vagyok!
Nagyon köszi előre is!

Szia!

Ennek az erősítőnek van topikja itt:Bővebben: Link
Érdemes átnézni, van fent több panelrajz is.
Ide is felrakok két megvalósítást, lehet aztán válogatni melyiket szeretnéd megépíteni.
Bár ezek csak egy pár tranzisztorra vannak tervezve.
(#) highand hozzászólása Júl 25, 2009 /

Sziasztok!

Engem a hibajavítós erősítő kapcsolások érdekelnek.

Esetleg van valaki, akit szintén érdeklődik az ilyesmi iránt?
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Ezalatt a hibajavítós alatt mit értel?
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Szia!

Olyan kapcsolásokat, ahol a linearitás hiba előre van csatolva, de amúgy a visszacsatolások a szokásosak.
(#) mhatalyak hozzászólása Júl 25, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy FET es erősítőt, van itthon 2db BOSE erősítőm ami nagyon szépen szól, viszont elég gyenge, és elhalkul. a FET ek száma:137110. Azlenne a kérdésem, hogy valaki tudna-e valami rajzot adni nekem amibe ezeket a FET eket bele tudom rakni.

Köszönöm előlre is!
Üdvw Máté!
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Senki?
(#) Bassmester válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Biztosan ez a fet tipusa? A 137110 inkább valami gyári azonosítonak tűnik, amit a Bose rányomott a fetre, miután eltüntette a tipusmegjelölést. Tegyél fel képeket, hátha akkor könnyebb lesz beazonosítani.
(#) mhatalyak válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

az egyikben ST márkájú van a másikban pedig valami nagyon sötét lakkfekete színű FET de a száma ugyan az. Megppróbálok keríteni valami fényépezőgépet és teszek fel képeket!

Nemtudtam jó minőségű képeket csinálni, csak telefonosat, de itt vannak!

Még az van írva a FET re, hogy A405 MALAYSIA
És találtam egy helyet ahol lehet venni Bővebben: Link
(#) lapose válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Szia!

Ezek kapcsolóütemű végfokok első látásra, biztos, hogy szét akarod szedni őket?
A fetekről pedig leszedték az eredeti típusjelzést, és csak egy kódszámot nyomtatnak rá, hogy csak tőlük tudj tartalék alkatrészt venni. Nem sok esélyt látok a beazonosításra.
Következő: »»   331 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem