Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Semmi baj , nem haragszom ! Nem is volt célom az OFF-olás , de néha előjön belőlem a "Storyzás" !
A másik meg az , hogy nem figyeltem eléggé , hogy van olyan lehetőség , hogy "válasz" ! Őszintén örülök , hogy még nem halt ki ez a hobby ! További jó rádiószerelést Neked és mindenkinek , aki a fórumot olvasgatja ! Sziasztok !
Valószínű még reggel volt... Getter, gatter, hatter, - mindent nem ismerhetek.
sziasztok!
egy hangszórós detektorosnál hány mWra lehet számitani?
a detektorosok, nem hanszórósok, kivéve ha kitelepült az adó közelébe a szegény polgár
Egyébként 0.2- 3mW , de csak nagyimpedanciájú fejhallgatóval ( 2000-8000ohm), és jó antennával
Tiszteletem! Építettem még egy FM detektorost . Nem müködik, csak sistereg, tehát jel van. Mi lehet a gond? A tekercs 4 menet, 0.5 mm-es rézhuzal, 1.2mm-es belső átmérője van. A 2.5-ik menetnél leágazik, s kicsi forgókondira van kötve. A kerámiakondi 33 pf-s, az ellenállás pedig 150k-s. Itt a rajza.
Elnézést, javítok: a tekercs belseje 12mm, tehát 1.2cm.
Az igaz, hogy valaki azt mondta, hogy fm detektorossal lehetetlen adót fogni, de én kipróbálom... Lehet, hogy igaza volt...
Elvileg nem lehetetlen, csak:
- Elég nagy jóságú rezgőkör kell, -Ezt a rezgőkört nem szabadna beterhelni (márpedig a dióda be fogja terhelni...), - A rezgőkört az állomás mellé kell hangolni, ekkor az FM adást a félrehangolt rezgőkör még AM-ben is "modulálja", - Olyan dióda kell, ami működik 100 MHz környékén is, - Nagyon nagy jel kell Nagyon kicsi az esélye, hogy ez mind teljesül, ezért mondták rá, hogy lehetetlen.
Értem... Köszönöm, tovább nem érdemes kínozni...
már miért? Csak be kell az adó mellé dombocskára sátrazni.
Ezt a modellt egy amerikai oldalról vettem le. Ott lehet, hogy valamiért működik a dolog, de itt nem... Csak sistereg, ha pedig közelítem a hálózatba kapcsolt forrasztótűmet, akkor begerjed, vagyis zúgni kezd... Lehet, hogy ezüsthuzallal elérnék valamit...
SZia, rengeteg fm adó van a városban... Most pontosan nem tudnám mind megmondani, de itt van pár...88.0 fm, 102.6 fm stb De köszönöm a tippet...
Nyilván tudod, hogy az ultra rövid hullámok terjedési tulajdonságai mások, mint a hosszabb hullámoké, itt sokkal lényegesebb a rálátás. Lehetsz közel egy adóhoz, de egy fal is képes meggátolni (vagy elrontani) a vételt.
Persze, tudom. Rengeteget kisérletezek az fm adók vételével, tekercseket is készítettem, de nem jött össze. Annyit elértem hogy lengyel adót fogtam, meg orosz adót is, de azok is szerintem am adók voltak...
A dipól antennáról, pedig azt szeretném kérdezni, hogy , ahogy értettem, ezek tv -re vannak kitalálva. mehet a rádiókhoz is?
Bocsánat, utolsó mondatom köbzolinak szólt...
Üdv!
Nem. Tulajdonképpen minden antenna dipól antenna, a lényeg az, hogy rezonáns legyen. Rezonáns antennát épkézláb méretekben csak kb. 20 MHz felett lehet csinálni, de bármilyen frekvenciára. 20 MHz alatt általában a dipól antenna csak egy darabját építjük meg, és különböző "trükkökkel" illesztjük (hozzuk rezonanciába). Pl. középhullámú lambda/4 antenna kb. 350 m hosszú lenne, a szimmetrikus, ennek kétszerese. Éppenséggel meg lehet építeni, adóállomások antennájánál meg is teszik, de abból csak egy van. (műsorszórásnál) Az illesztési trükkök közül néhány: match áramkör (eltérő ki - be meneti impedanciájú rezonáns szűrő), tank kör, tekercs leágazás, stb. Az FM rádió műsorsugárzás általában a 88.5 - 108 MHz sávban történik, és erre a sávra kényelmes méretben készíthető dipól, hajlított dipól, parazita sugárzókkal kiegészített dipól (yagi) antenna. Ezt linkete be köbzoli.
Tiszteletem! Régóta nem volt mozgás ezen a topikon... De most lesz, ha nem offolok. Nos készítettem még egy detektoros vevőt... Az igaz, hogy nem épp az alap detektoros, hanem kissé tuningolt példány, mert felépítése a germánium diódán, a forgókondin, s a tekercsen kívül még egyebeket is tartalmaz... Pl két elektrolit kondit, három ellenállást, s egy npn tranzisztort. A szerkezet 4,5-6 volttal van táplálva. A fejhallgató egy 2200 ohmos, (ezzel rendelkezem), s a tekercse 0.5-ös rézhuzalból van elkészítve. Ez 4,5 cm vastagságú hengerre van tekerve, 60 menet, amely az antenna szerepét is betölti, tehát nem igényel huzalantennát. Bár a leírás szerint szükséges... Feltöltöttem a kapcsrajzát is.
Elnézést kérek a tisztelt moderátoroktól, ha témám nem illik ide, merthogy több mint detektoros, kérem helyezzék át a megfelelő topikba. Köszönöm!
Tiszteletem! Fura dolgok történnek a rádiómmal... A rádiót 6 volttal kell táplálni. A tegnap csak amúgy az alkatrészek lábait forrasztottam őssze, hogy kipróbáljam, működőképes-e. Rákötöttem egy 6 voltra állított redresszort, amelyik el volt romolva. Miután rájöttem, kicseréltem egy nokia töltőre, amelyik csak 5,3 voltot szolgáltat. Ezzel nagyon szépen, és hangosan szólt. Ma az alkatrészeket felforrasztottam a nyákra. A nokiatöltőről már nem működik! Ellenben, ha rákötöm egy 4.5 voltos elemre, megszólal, de pár másodperc múlva fokozatosan elhalkul, míg csend lesz a fejhallgatómban. Mi lehet a baja? Nem tudok rájönni egyedül!!
Tiszteletem, megpróbáltam, de semmi változás. Nem értem. a tegnap ment, ma már nem... Ugyanaz a tápfesz, alkatrészek, hiába
Tiszteletem, végre sikerült kideríteni a hibát, s meg is oldottam. A gond a forrasztásnál volt, ugyanis bontott alkatrészeket használtam, amelyek rövid lábakkal rendelkeztek. Ezekre kellett hosszabbítást forrasszak, amelyek -bár stabilaknak tüntek, mégsem vezették az áramot... Aztán vásároltam új alkatrészeket, s most tisztán hallgatom rádiómat... Mindenesetre nagyon köszönöm a segítségemben való fáradozását
Bocsánatot kérek, hogy potyára fárasztottam... :hide:
Sziasztok
Én épitenek egy telep nékuli rádiot csakhogy az a baj hogy nem tudom milyen tranzisztor kell ehez az áramkörhöz. Nagyon köszönöm a segitségeteket.
Germánium, mondjuk: AC125 !
De szerintem hamar bezárják topikod Meggondolatlan vagy! Szójj egy modinak, hogy véletlenül nem vetted észre és helyezze át IDE !
Szia, én a rádióimhoz C546BW6d tipusú műanyagtokos tranzisztorokat használok, amelyek megfelelnek a BC 107, BC108, vagy BC109-es tipusnak. Ezek régebbi gyártmányok, nem biztos, hogy találsz a kereskedelemben, esetleg, ha bontasz. Sok sikert!
kosz maskulonben van sok bc107 sem
Szia, azok jók lesznek. Szerintem nem gond az sem, ha fémtokosak. Csak mielőtt felhasználnád őket, ellenőrízd le, nehogy hibásak legyenek. Úgy értem, mérd le a működőképességüket, hogy megkíméld magad egy csomó felesleges mérgelődéstől...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |