Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   32 / 155
(#) zoltan_30 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Háttérzene.
(#) tvservice válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Semmi baj , nem haragszom ! Nem is volt célom az OFF-olás , de néha előjön belőlem a "Storyzás" !
A másik meg az , hogy nem figyeltem eléggé , hogy van olyan lehetőség , hogy "válasz" !

Őszintén örülök , hogy még nem halt ki ez a hobby !

További jó rádiószerelést Neked és mindenkinek , aki a fórumot olvasgatja !

Sziasztok !
(#) llaci56 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Valószínű még reggel volt... Getter, gatter, hatter, - mindent nem ismerhetek.
(#) Atis57 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

sziasztok!
egy hangszórós detektorosnál hány mWra lehet számitani?
(#) besi99 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

a detektorosok, nem hanszórósok, kivéve ha kitelepült az adó közelébe a szegény polgár
(#) besi99 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

Egyébként 0.2- 3mW , de csak nagyimpedanciájú fejhallgatóval ( 2000-8000ohm), és jó antennával
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Máj 28, 2009 /

Tiszteletem! Építettem még egy FM detektorost . Nem müködik, csak sistereg, tehát jel van. Mi lehet a gond? A tekercs 4 menet, 0.5 mm-es rézhuzal, 1.2mm-es belső átmérője van. A 2.5-ik menetnél leágazik, s kicsi forgókondira van kötve. A kerámiakondi 33 pf-s, az ellenállás pedig 150k-s. Itt a rajza.
(#) Stephani Mihaly válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

Elnézést, javítok: a tekercs belseje 12mm, tehát 1.2cm.
(#) Stephani Mihaly válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

Az igaz, hogy valaki azt mondta, hogy fm detektorossal lehetetlen adót fogni, de én kipróbálom... Lehet, hogy igaza volt...
(#) kendre256 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

Elvileg nem lehetetlen, csak:
- Elég nagy jóságú rezgőkör kell,
-Ezt a rezgőkört nem szabadna beterhelni (márpedig a dióda be fogja terhelni...),
- A rezgőkört az állomás mellé kell hangolni, ekkor az FM adást a félrehangolt rezgőkör még AM-ben is "modulálja",
- Olyan dióda kell, ami működik 100 MHz környékén is,
- Nagyon nagy jel kell
Nagyon kicsi az esélye, hogy ez mind teljesül, ezért mondták rá, hogy lehetetlen.
(#) Stephani Mihaly válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

Értem... Köszönöm, tovább nem érdemes kínozni...
(#) besi99 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

már miért? Csak be kell az adó mellé dombocskára sátrazni.
(#) Stephani Mihaly válasza besi99 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

Ezt a modellt egy amerikai oldalról vettem le. Ott lehet, hogy valamiért működik a dolog, de itt nem... Csak sistereg, ha pedig közelítem a hálózatba kapcsolt forrasztótűmet, akkor begerjed, vagyis zúgni kezd... Lehet, hogy ezüsthuzallal elérnék valamit...
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

SZia, rengeteg fm adó van a városban... Most pontosan nem tudnám mind megmondani, de itt van pár...88.0 fm, 102.6 fm stb De köszönöm a tippet...
(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 30, 2009 /

Nyilván tudod, hogy az ultra rövid hullámok terjedési tulajdonságai mások, mint a hosszabb hullámoké, itt sokkal lényegesebb a rálátás. Lehetsz közel egy adóhoz, de egy fal is képes meggátolni (vagy elrontani) a vételt.
(#) Stephani Mihaly válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /

Persze, tudom. Rengeteget kisérletezek az fm adók vételével, tekercseket is készítettem, de nem jött össze. Annyit elértem hogy lengyel adót fogtam, meg orosz adót is, de azok is szerintem am adók voltak...
A dipól antennáról, pedig azt szeretném kérdezni, hogy , ahogy értettem, ezek tv -re vannak kitalálva. mehet a rádiókhoz is?
(#) Stephani Mihaly válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 30, 2009 /

Bocsánat, utolsó mondatom köbzolinak szólt...
(#) pucuka válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 30, 2009 /

Üdv!
Nem. Tulajdonképpen minden antenna dipól antenna, a lényeg az, hogy rezonáns legyen. Rezonáns antennát épkézláb méretekben csak kb. 20 MHz felett lehet csinálni, de bármilyen frekvenciára. 20 MHz alatt általában a dipól antenna csak egy darabját építjük meg, és különböző "trükkökkel" illesztjük (hozzuk rezonanciába). Pl. középhullámú lambda/4 antenna kb. 350 m hosszú lenne, a szimmetrikus, ennek kétszerese. Éppenséggel meg lehet építeni, adóállomások antennájánál meg is teszik, de abból csak egy van. (műsorszórásnál)
Az illesztési trükkök közül néhány: match áramkör (eltérő ki - be meneti impedanciájú rezonáns szűrő), tank kör, tekercs leágazás, stb.
Az FM rádió műsorsugárzás általában a 88.5 - 108 MHz sávban történik, és erre a sávra kényelmes méretben készíthető dipól, hajlított dipól, parazita sugárzókkal kiegészített dipól (yagi) antenna.
Ezt linkete be köbzoli.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Jún 9, 2009 /

Tiszteletem! Régóta nem volt mozgás ezen a topikon... De most lesz, ha nem offolok. Nos készítettem még egy detektoros vevőt... Az igaz, hogy nem épp az alap detektoros, hanem kissé tuningolt példány, mert felépítése a germánium diódán, a forgókondin, s a tekercsen kívül még egyebeket is tartalmaz... Pl két elektrolit kondit, három ellenállást, s egy npn tranzisztort. A szerkezet 4,5-6 volttal van táplálva. A fejhallgató egy 2200 ohmos, (ezzel rendelkezem), s a tekercse 0.5-ös rézhuzalból van elkészítve. Ez 4,5 cm vastagságú hengerre van tekerve, 60 menet, amely az antenna szerepét is betölti, tehát nem igényel huzalantennát. Bár a leírás szerint szükséges... Feltöltöttem a kapcsrajzát is.
Elnézést kérek a tisztelt moderátoroktól, ha témám nem illik ide, merthogy több mint detektoros, kérem helyezzék át a megfelelő topikba. Köszönöm!

b073.jpg

(#) Stephani Mihaly válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Tiszteletem! Fura dolgok történnek a rádiómmal... A rádiót 6 volttal kell táplálni. A tegnap csak amúgy az alkatrészek lábait forrasztottam őssze, hogy kipróbáljam, működőképes-e. Rákötöttem egy 6 voltra állított redresszort, amelyik el volt romolva. Miután rájöttem, kicseréltem egy nokia töltőre, amelyik csak 5,3 voltot szolgáltat. Ezzel nagyon szépen, és hangosan szólt. Ma az alkatrészeket felforrasztottam a nyákra. A nokiatöltőről már nem működik! Ellenben, ha rákötöm egy 4.5 voltos elemre, megszólal, de pár másodperc múlva fokozatosan elhalkul, míg csend lesz a fejhallgatómban. Mi lehet a baja? Nem tudok rájönni egyedül!!
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Tiszteletem, megpróbáltam, de semmi változás. Nem értem. a tegnap ment, ma már nem... Ugyanaz a tápfesz, alkatrészek, hiába
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Tiszteletem, végre sikerült kideríteni a hibát, s meg is oldottam. A gond a forrasztásnál volt, ugyanis bontott alkatrészeket használtam, amelyek rövid lábakkal rendelkeztek. Ezekre kellett hosszabbítást forrasszak, amelyek -bár stabilaknak tüntek, mégsem vezették az áramot... Aztán vásároltam új alkatrészeket, s most tisztán hallgatom rádiómat... Mindenesetre nagyon köszönöm a segítségemben való fáradozását
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Bocsánatot kérek, hogy potyára fárasztottam... :hide:
(#) major18 hozzászólása Júl 22, 2009 /

Sziasztok

Én épitenek egy telep nékuli rádiot csakhogy az a baj hogy nem tudom milyen tranzisztor kell ehez az áramkörhöz.

Nagyon köszönöm a segitségeteket.
(#) Mzolee válasza major18 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Germánium, mondjuk: AC125 !

De szerintem hamar bezárják topikod
Meggondolatlan vagy!
Szójj egy modinak, hogy véletlenül nem vetted észre és helyezze át IDE !
(#) 18david18 hozzászólása Júl 22, 2009 /

Szia!
Ezeket a rádiókat detektoros rádiónak (crystal radio) szokták hívni. A Google-ban rengeteg információt találsz róla.
Link1
Link2
Szia!
(#) major18 válasza 18david18 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

nagyon koszi
(#) Stephani Mihaly válasza major18 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia, én a rádióimhoz C546BW6d tipusú műanyagtokos tranzisztorokat használok, amelyek megfelelnek a BC 107, BC108, vagy BC109-es tipusnak. Ezek régebbi gyártmányok, nem biztos, hogy találsz a kereskedelemben, esetleg, ha bontasz. Sok sikert!
(#) major18 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

kosz maskulonben van sok bc107 sem
(#) Stephani Mihaly válasza major18 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Szia, azok jók lesznek. Szerintem nem gond az sem, ha fémtokosak. Csak mielőtt felhasználnád őket, ellenőrízd le, nehogy hibásak legyenek. Úgy értem, mérd le a működőképességüket, hogy megkíméld magad egy csomó felesleges mérgelődéstől...
Következő: »»   32 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem