Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő

Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 50
(#) Akashi válasza bgsf hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Már le is szedtem,köszi. Most sajna nem sok lehetőségem van "dolgozni" mert épp át akarom költöztetni a mühelysarkomat egy nagyobb helyre ahol nem zavarja a családot a jelgenerátor hangja
Egy ilyen passziv szabályzozót hogy lehet aktivvá tenni hogy emeljen erősitsen is?
(#) ferzoo válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Ez nem általánosítás,anno jó 20évvel ezelőtt gyártottam pár db.Stk-078 Stk4131-es végfokot ,mivel ezek olcsón könnyen beszerezhetőek na meg egyszerű felépítésűek voltak.Akkoriban nem tudtam mi a különbség egyszerű Ic.s végfok és drágább bonyolultabb jó minőségű Lineár végfok között.Ma már tudom amióta hoztak néhányat javítani és én is építtettem darlingtonos változatot többet is.Állítom hogy egy 2X30V/Dc. 120VA trafóról működő Texas erősítő bármelyik STK-TDA nagy tételben gyártott tömeg IC-t túlszárnyalja,úgy mélyben mint magasban vagy hangminőségben egyaránt.Akár 2db.mini.Vidi 2utas dobozzal is,/akkoriban ezt használtam/.Sokan esküdnek rá hogy 1otthoni 2X50-60W teljesítményű erősítőbe min.2db.12000-16000mikros tápelko +300W-os toroid kell,merthogy nagyobbat szól +jobban kiadja a mélyeket.Ez nem így van,mert a tápot a kondikat a teljesítményfelvételhez kell méretezni,a tranzisztorokat úgyszintén min.a kimeneti P kétszeresére.Sokan berakják a méregdrága toroidot,a végfokba +az után gyártott hamisított,gyenge Bd249-250-est pár száz Ft.+takarítása miatt.Ezek rendszerint feleannyit tudnak mint az eredeti Texas/Motorola gyártmányúak.Viszont elég hamar tönkremennek túlmelegedés,zárlat okán.A hangminőséget teljesítmény sávszélességet igencsak +határozza a tranzisztorban levő kristály mérete,mekkora áramot tud átengedni minél rövidebb idő alatt.Ez mérhető fülel is hallható gyakorlati tény.
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Működés/felépítés hangerő szempontjából lehet STK-hoz viszonyítani Texas-t.Hangátvitel+torzítás=minőség szempontjából már aligha.Sokan az Ic-t választják hiába spórolós lusta világban élünk.Az Adidas Gore-Tex túracipőt is említhetném,ami csak 2évvel bír többet mint a többi sport cipő,munkát esőt simán állja de ez nem ide tartozik.
(#) didyman válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Dehogynem általánosítasz, pár típust emlegetsz, melyek bevallottan olcsóbb kategóriásak voltak. Biztos vagy benne, hogy az összes többi is olyan, azért, emrt javarészt az olcsó, tömegtermék erősítőkben látottakat hallhattad?
A tápegység nem a bika elkóktól és a nagyra mért torodid magos trafótól lesz jó, ez megint félrement feltételezés, mert nem erről beszélek (más kérdés, hogy sok gyári megoldásban a táp eleve ilyen oldalról is gyenge). Az STK-kat mellesleg majdnem a kezdetek óta hamisítják, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy a teljes palettát ismered és azt meg pláne nem, hogy a BD249/250 jellegű végfokok hirtelen attól lesznek szarok, mert egy vastagréteg-hibridre rakják őket, a többi szükséges félvezetővel javarészt tokozatlanul, kiváló hőmérsékleti együttfutást megvalósítva. Való igaz, hogy a technológia öltséghatékonyságra alapoz, de nem az egyedüli vezérelv volt ez, számos igen jó képességű végfokot is szültek a Sanyo-nál anno.
(#) bgsf válasza Akashi hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Elé építesz egy két tranyós előerősítőt. Ezzel csillapítod a keletkező zajt is. Ha mögé építed akkor az előerősítő zaja simán megy a végfokra. Csinálhatod műverrel is (IC-s).
Én a végfok visszacsatolásába nyúltam bele (növeltem az erősítését), így elég volt a passzív lepke is! Ezzel kompenzáltam a lepke csillapítását.
(#) ferzoo válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Akkoriban jók voltak az STk-eredeti Sanyo Ic.i,ezeket csak pár évig lehetett kapni +beszerezni,amelyek utána jöttek máshonnét szarul szóltak gyengék voltak.Egyébként felesleges erősítőt építeni mert norm.dobozt úgyse tudsz készíteni,kapni +csak műanyag 1-2mm.vacakot lehet drágán.A trafó és egyéb árakról ne is beszéljünk 20ez.alatt jó minőségű cucc nem jön ki +nyugodhatsz.Egyébként most vettem a neten SONY TA-F470 Hi-End erősítőt 22ért,ami bárhol megállja a helyét.A 2X90W out.0,02% torzítás mellet sok mindent kárpótol.
(#) bgsf válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Idézet:
„Fesztűrést méréssel?”

Apáááám! Hogy itt milyen hiányosságok vannak!!! Naná hogy méréssel nézik a feszültségtűrést! Talán ránézéssel? Ránéz a MEO-s és aszongya: jó lesz ez 130V-ig! Pecsét!
Mérik a kollektor- emitter kapacitását és abból számolja az automata....... Aztán kúszik tovább a tranyó a következő mérőhelyre és ott a bétáját mérik..... Aztán meg csomagolják a feliratozás után.....
Szerintem sokaknak gőze sincs miből tevődik össze egy sima ellenállás vagy kondi vagy egy tranyó! Akkor hogy várjam el hogy megértse egy sima műver működését, esetleg még a beállítását......
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Hát igen vannak hiányosságok,de az sem rossz amikor azt írják a fórumon hogy a +épített Texas +Quad erősítő 30MHZ működik és az Fm.rádiót is bezavarta oirt sávon.Ez már csak azért sem lehetséges mert a nagy Bd-knek 3MHz a tranzitfrekije /lásd gyártói adatlap/ az MJE15004-15003 is max 3MHZ-ig megy.Igy aztán jokora felharmonikus termelés esetén sincs, ami ezt a frekit erősítse produkálja.Amúgy a felső kategóriás cuccok is 100-150KHZ-ig mennek mért adat,ez is sok ill.bőven elegendő.
(#) didyman válasza bgsf hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Ha a kolléga úr tudja, akkor legyen pontos, mert a fesztűrést nem méréssel, hanem számolással sorozzák be, aminek egy (több) bemenőadata mérésből adódik..
És ne várj el semmit, tőlem legalábbis ne. Nekem is lehetne éppen előítéletem a végfokod erősítésében történő piszkálás kapcsán, hogy bizony ha ilyen egyszerű vóna, akkor előerősítő általában nem kéne. De ugye a lepkét egyrészt el kell látni alacsony forrásimpedanciával, másrészt a kimenetét magas impedanciával kell elzárni, másrészt egy végfokban a hurokerősítéshez hozzányúlni egy sor egyéb kérdést vet fel a minőség kapcsán. De ugye nem táplálok előítéletet, hova vezetne ez.
(#) didyman válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Én nem is gondolkozok rajta, hogy mibe került a saját végfokom, mert akkor sírnék egy nagyot, elnézve a vaterás árfolyamot. A tudat, hogy én építettem, nálam evolválódott, viszont nem fejezhető ki pénzben, és ez benne a szép, nem az, hogy jé, erősítő. Egyébként diszkrét, egy darab IC sincs benne a hangútban legalábbis . Az előfokban sem tervezek semmi integrált áramkört, legfeljebb a tápegységében. Főleg azok miatt az okok miatt, amit te is feszegettél, de ez részemről nem több egyszerű meggyőződésnél, tudatnál: Szeretem a diszkrét megoldásokat.
(#) bgsf válasza didyman hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Idézet:
„Szeretem a diszkrét megoldásokat.”

Én is szeretem a diszkrét megoldásokat, csak sajnos (vagy nem....) néha az IC-s megoldás az egyszerűbb!
Gondolj bele ha a TL071-et sima tranyókból akarnád beleépíteni a TEXAS-ba! Mindjárt olyan 40 tranyós végfok lenne.....
Bár régebben közöltem egy 80W-os verziót is, az csak tisztán tranyós megoldás volt.
ITT
(#) djjohnnyb hozzászólása Aug 5, 2009 /

Sziasztok!
Én még új vagyok itt, de a téma engem is érdekel. 1985 óta építem a TEXAS végfokokat különböző kivitelben és különböző teljesítménnyel. Az eredeti kapcsolást megtalálhatjátok a honlapomon az alábbi linken keresztül (http://www.hangfaljavitas.hu/texas.jpg). Ennek a végfoknak az alkalmazhatóságáról és érdekességeiről nagyon sokat lehetne beszélni. A kimenő teljesítménye mindössze a tápfesz függvénye. 2x15v-on 20W, 2x33v-on 70W -ot tud leadni. Nekem sikerült már kihozni belőle 100W-ot is aminek a titka, hogy a meghajtó és a végtranyó pontosan azonos Bétájú legyen. Ehhez persze sok tranyót kell kimérni műszerrel.
Ha valaki többre is kíváncsi, kérdezzen nyugodtan.
(#) djjohnnyb válasza Akashi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Én többször használtam már 2 trafós tápot a Texas-hoz, de csak a nagy teljesítményű HID kapcsolású verzióhoz. Soha nem volt vele semmi gond.
(#) Akashi válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Nekem annyi kérdésem lenne, hogy van benne védelem vagy nincs? Ha visszaolvasol a topikban kissebb vita alakult ki erről.
De engem érdekelne.
(#) djjohnnyb válasza Akashi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Én védelemként legtöbbször csak biztosítékot szoktam használni. Ami nagyon lényeges, hogy csak F jelűt, mert az a szuper gyors kioldású. Ez tökéletesen megvédi a végtranyókat feltéve, hogy BD249-250C-sek, mert azok 100V 25A-esek. Viszont egy bekapcsolási koppanásgátlót érdemes beépíteni.
(#) highand válasza Akashi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Ne haragudj hogy kérdezetlenül én válaszolok neked.

A texas végfokban nincsenek olyan alakatrészek, amelyek egyetlen feladata a védelem lenne.

Viszont a szerencsésen megválasztott tranzisztorok tulajdonságai lehetnek olyanok, hogy a kimenő áramot korlátozzák rövidzár esetén.

Mindenesetre akkor fog ez a hatás is működni, ha a meghajtó IC típusa olyan, ami csak pár mA-t tud leadni.
(#) djjohnnyb válasza highand hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Nekem egy kicsit más a véleményem. Az 1K-s nyugalmi áram beállító potival vezérelt BC182-es tranyót ha rászereled a hűtőbordára a végfoktranyók közé, akkor az hőfokkompenzálóként is üzemel oly módon, hogy amikor melegszik a hűtőborda, "nagyon" meleg lesz, bizonyos mértékig leszabályozza a kimenő teljesítményt. :yes:
(#) elektrorudi válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Idézet:
„aminek a titka, hogy a meghajtó és a végtranyó pontosan azonos Bétájú legyen.”

Ezt hogy érted?
Már hogy a BC és a hozzá tartozó BD tranyók?
De, milyen munkaponti áram mellett? Mert ugye a béta erősen munkapont függő. Pl a BD250C bétája 25@Ic=1,6A mellett (MOSPEC katalógus). ennél kisebb áramra meg sem adják a görbét. A BC viszont egészen más munkapontban dolgozik...
(#) highand válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

A nyugalmi áramot valóban szabályozza és éppen ezért oda kell építeni hőcsatolásba a végtranyókkal, de a kimenő áramot nem korlátozza.

Gondold csak meg, tegyük fel, hogy a potival teljesen kinyitod a BC tranyót. Ekkor nem lesz nyugalmi áram ( de lesz egy kis keresztezési torzítás, ezt nevezzük tiszta B osztálynak). Nos ebben az esetbn a BC már nincsen mit szabályozzon és az erősítőből vigan dőlhetnek a wattok.

Ebből is láthatod, ez csak a hőmegfutás okozta nyugalmi áram növekedés elleni védelem.

Viszont a 150 ohm-os, az szépen korlátozhatja a kimenő áramot, ha a végtranyó bétája elég kicsi.
(#) djjohnnyb válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Természetesen a Béta pár külön vonatkozik a BD-kre és a BC-kre. Minél kisebb az eltérés a párok esetén, annál kisebb nyugalmi áramot lehet beállítani az erősítőnek. Ez azért is jó, mert alaphelyzetben (kivezérlés nélkül) egyáltalán nem melegszik, valamint a kis Béta eltérés miatt jobb a kivezérelhetőség és kisebb a teljes harmonikus torzítás értéke is. A nyugalmi áramot érdemes oszcilloszkóppal és szinuszgenerátorral beállítani. És még valami! A nyugalmi áramot állítsuk be oly módon, hogy amikor a szkóp képernyőjén eltűnik a keresztezési torzítás adjunk neki +10%-ot. Tehát ha mondjuk 22mA-nél szűnik meg a torzítás, akkor állítsuk az áramot 24-25mA-re. Ez azért kell mert ha melegszik a végtranyó, a nyugalmi áram is változik vele.
(#) elektrorudi válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Jó, jó, ez eddig tiszta, de mi köze ennek a 100W-hoz ?

Idézet:
„Nekem sikerült már kihozni belőle 100W-ot is aminek a titka, hogy......”

A kivezérelhetőség nem nőhet a nyugalmi áram beállítása miatt 60W-ról 100W-ra... (gondolom).
(#) highand válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Jól gondolod.
(#) djjohnnyb válasza highand hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Valóban nem, de ha a tranyók bétája egyforma és minél magasabb, az erősítés is nő. Tehát nem csupán párba kell válogatni a tranyókat, hanem a lehető legnagyobb bétájúakat kell kiválogatni. Tudom, ez nem könnyű feladat. Ezt tapasztalatból mondom.
(#) bgsf válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Próbáld ki! Nem fog bejönni....
A kimenő teljesítmény a feszültség és a terhelőellenállás függvénye....Nem függ a bétától.
djjohnnyb!
Talán mellékelhetnél egy mérési diagrammot!
Gondolom nem gond!
100W-ot kivenni ebből a kapcsolásból csak párhuzamosan kapcsolt tranyókkal lehet 2 Ohmon!
Ha tévedtem akkor bocs!
(#) djjohnnyb válasza bgsf hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Én szívesen adnék mérési diagrammot, de a 90-es évek elején még nem volt számítógépem és így visszamenőleg kicsit nehézkes lenne, ha csak nem tudsz segíteni, hogy visszamenjek az időben. amúgy, ha emlékezetem nem csal akkor a BÉTA érték az pont az erősítési tényező. Tehát a tranyó vezérléséhez annál kisebb áram kell amennyivel nagyobb a Béta értéke.
(#) djjohnnyb hozzászólása Aug 5, 2009 /

Amúgy az én rajzomon egy-két érték kicsit más mint amit itt láttam. Eredeti kapcsolás
(#) lamalas válasza highand hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Idézet:
„A nyugalmi áramot valóban szabályozza és éppen ezért oda kell építeni hőcsatolásba a végtranyókkal,...”

A kompozit darlington (Sziklai) kimenetu erositoknel nem _kell_ a hutobordara szerelni a szinteltolo felvezetot (legyen az dioda v. tranzisztor) mert a 100%-os helyi negativ vcs. miatt nem a vegtranyok homerseklete befolyasolja a termikus stabilitast hanem a meghajto tranyoke! Magyarul a szinteltolo felvezetonek a meghajto tr.-al _kell_ jo hokapcsolatban lenni!
(#) highand válasza lamalas hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Értem, de másképpen gondolom.

Amikor órákon keresztül hajtod az erősítőt. akkor a végtranyók fognak melegedni sokkal jobban mint a meghajtók.

Magyarul, a végtranyók nyugalmi árama anélkül is meg tud futni, hogy a meghajtók árama nőne.

Sajnos nem tudom kire utalsz a Sziklai névvel. Biztosan valami egyetemi jegyzet írója.
(#) djjohnnyb válasza highand hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Valóban a végtranyók melegszenek és éppen ezért a hűtőborda hőmérsékletét illik figyelni. Én amikor még aktívan DISCO-ztam, kisebb helyeken saját készítésű HID kapcsolású TEXAS-t használtam, de rendelésre is készítettem már párat. Mindíg a hűtőbordára szereltem a BC182-t. Nem véletlenül, mivel elég sok gyári végfokot javítottam már és ott is a hűtőbordát figyelte a tranyó vagy az ellenállás (JVC, SONY, REC....). Tehát a nagy cégek gyári erősítőiben is ezt a megoldást alkalmazzák. Vajon akkor kinek van igaza?
(#) highand válasza djjohnnyb hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Ez egyszerű

Az olyan kompozit darlington fokozatnál, ahol a kimenő kollektor áram átfolyik a meghajtó emitter ellenállásán, ot valóban a nyugalmi áram is be van vonva a visszacsatolásba.

Itt ez nem így van.
Következő: »»   17 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem