Fórum témák
» Több friss téma |
Már le is szedtem,köszi.
![]() ![]() Egy ilyen passziv szabályzozót hogy lehet aktivvá tenni hogy emeljen erősitsen is?
Ez nem általánosítás,anno jó 20évvel ezelőtt gyártottam pár db.Stk-078 Stk4131-es végfokot ,mivel ezek olcsón könnyen beszerezhetőek na meg egyszerű felépítésűek voltak.Akkoriban nem tudtam mi a különbség egyszerű Ic.s végfok és drágább bonyolultabb jó minőségű Lineár végfok között.Ma már tudom amióta hoztak néhányat javítani és én is építtettem darlingtonos változatot többet is.Állítom hogy egy 2X30V/Dc. 120VA trafóról működő Texas erősítő bármelyik STK-TDA nagy tételben gyártott tömeg IC-t túlszárnyalja,úgy mélyben mint magasban vagy hangminőségben egyaránt.Akár 2db.mini.Vidi 2utas dobozzal is,/akkoriban ezt használtam/.Sokan esküdnek rá hogy 1otthoni 2X50-60W teljesítményű erősítőbe min.2db.12000-16000mikros tápelko +300W-os toroid kell,merthogy nagyobbat szól +jobban kiadja a mélyeket.Ez nem így van,mert a tápot a kondikat a teljesítményfelvételhez kell méretezni,a tranzisztorokat úgyszintén min.a kimeneti P kétszeresére.Sokan berakják a méregdrága toroidot,a végfokba +az után gyártott hamisított,gyenge Bd249-250-est pár száz Ft.+takarítása miatt.Ezek rendszerint feleannyit tudnak mint az eredeti Texas/Motorola gyártmányúak.Viszont elég hamar tönkremennek túlmelegedés,zárlat okán.A hangminőséget teljesítmény sávszélességet igencsak +határozza a tranzisztorban levő kristály mérete,mekkora áramot tud átengedni minél rövidebb idő alatt.Ez mérhető fülel is hallható gyakorlati tény.
Működés/felépítés hangerő szempontjából lehet STK-hoz viszonyítani Texas-t.Hangátvitel+torzítás=minőség szempontjából már aligha.Sokan az Ic-t választják hiába spórolós lusta világban élünk.Az Adidas Gore-Tex túracipőt is említhetném,ami csak 2évvel bír többet mint a többi sport cipő,munkát esőt simán állja de ez nem ide tartozik.
Dehogynem általánosítasz, pár típust emlegetsz, melyek bevallottan olcsóbb kategóriásak voltak. Biztos vagy benne, hogy az összes többi is olyan, azért, emrt javarészt az olcsó, tömegtermék erősítőkben látottakat hallhattad?
A tápegység nem a bika elkóktól és a nagyra mért torodid magos trafótól lesz jó, ez megint félrement feltételezés, mert nem erről beszélek (más kérdés, hogy sok gyári megoldásban a táp eleve ilyen oldalról is gyenge). Az STK-kat mellesleg majdnem a kezdetek óta hamisítják, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy a teljes palettát ismered és azt meg pláne nem, hogy a BD249/250 jellegű végfokok hirtelen attól lesznek szarok, mert egy vastagréteg-hibridre rakják őket, a többi szükséges félvezetővel javarészt tokozatlanul, kiváló hőmérsékleti együttfutást megvalósítva. Való igaz, hogy a technológia öltséghatékonyságra alapoz, de nem az egyedüli vezérelv volt ez, számos igen jó képességű végfokot is szültek a Sanyo-nál anno.
Elé építesz egy két tranyós előerősítőt. Ezzel csillapítod a keletkező zajt is. Ha mögé építed akkor az előerősítő zaja simán megy a végfokra. Csinálhatod műverrel is (IC-s).
Én a végfok visszacsatolásába nyúltam bele (növeltem az erősítését), így elég volt a passzív lepke is! Ezzel kompenzáltam a lepke csillapítását.
Akkoriban jók voltak az STk-eredeti Sanyo Ic.i,ezeket csak pár évig lehetett kapni +beszerezni,amelyek utána jöttek máshonnét szarul szóltak gyengék voltak.Egyébként felesleges erősítőt építeni mert norm.dobozt úgyse tudsz készíteni,kapni +csak műanyag 1-2mm.vacakot lehet drágán.A trafó és egyéb árakról ne is beszéljünk 20ez.alatt jó minőségű cucc nem jön ki +nyugodhatsz.Egyébként most vettem a neten SONY TA-F470 Hi-End erősítőt 22ért,ami bárhol megállja a helyét.A 2X90W out.0,02% torzítás mellet sok mindent kárpótol.
Idézet: „Fesztűrést méréssel?” Apáááám! Hogy itt milyen hiányosságok vannak!!! Naná hogy méréssel nézik a feszültségtűrést! Talán ránézéssel? Ránéz a MEO-s és aszongya: jó lesz ez 130V-ig! Pecsét! Mérik a kollektor- emitter kapacitását és abból számolja az automata....... Aztán kúszik tovább a tranyó a következő mérőhelyre és ott a bétáját mérik..... Aztán meg csomagolják a feliratozás után..... Szerintem sokaknak gőze sincs miből tevődik össze egy sima ellenállás vagy kondi vagy egy tranyó! Akkor hogy várjam el hogy megértse egy sima műver működését, esetleg még a beállítását......
Hát igen vannak hiányosságok,de az sem rossz amikor azt írják a fórumon hogy a +épített Texas +Quad erősítő 30MHZ működik és az Fm.rádiót is bezavarta oirt sávon.Ez már csak azért sem lehetséges mert a nagy Bd-knek 3MHz a tranzitfrekije /lásd gyártói adatlap/ az MJE15004-15003 is max 3MHZ-ig megy.Igy aztán jokora felharmonikus termelés esetén sincs, ami ezt a frekit erősítse produkálja.Amúgy a felső kategóriás cuccok is 100-150KHZ-ig mennek mért adat,ez is sok ill.bőven elegendő.
Ha a kolléga úr tudja, akkor legyen pontos, mert a fesztűrést nem méréssel, hanem számolással sorozzák be, aminek egy (több) bemenőadata mérésből adódik..
És ne várj el semmit, tőlem legalábbis ne. Nekem is lehetne éppen előítéletem a végfokod erősítésében történő piszkálás kapcsán, hogy bizony ha ilyen egyszerű vóna, akkor előerősítő általában nem kéne. De ugye a lepkét egyrészt el kell látni alacsony forrásimpedanciával, másrészt a kimenetét magas impedanciával kell elzárni, másrészt egy végfokban a hurokerősítéshez hozzányúlni egy sor egyéb kérdést vet fel a minőség kapcsán. De ugye nem táplálok előítéletet, hova vezetne ez.
Én nem is gondolkozok rajta, hogy mibe került a saját végfokom, mert akkor sírnék egy nagyot, elnézve a vaterás árfolyamot. A tudat, hogy én építettem, nálam evolválódott, viszont nem fejezhető ki pénzben, és ez benne a szép, nem az, hogy jé, erősítő. Egyébként diszkrét, egy darab IC sincs benne a hangútban legalábbis
![]() Idézet: „Szeretem a diszkrét megoldásokat.” Én is szeretem a diszkrét megoldásokat, csak sajnos (vagy nem....) néha az IC-s megoldás az egyszerűbb! Gondolj bele ha a TL071-et sima tranyókból akarnád beleépíteni a TEXAS-ba! ![]() Bár régebben közöltem egy 80W-os verziót is, az csak tisztán tranyós megoldás volt. ITT
Sziasztok!
Én még új vagyok itt, de a téma engem is érdekel. 1985 óta építem a TEXAS végfokokat különböző kivitelben és különböző teljesítménnyel. Az eredeti kapcsolást megtalálhatjátok a honlapomon az alábbi linken keresztül (http://www.hangfaljavitas.hu/texas.jpg). Ennek a végfoknak az alkalmazhatóságáról és érdekességeiről nagyon sokat lehetne beszélni. A kimenő teljesítménye mindössze a tápfesz függvénye. 2x15v-on 20W, 2x33v-on 70W -ot tud leadni. Nekem sikerült már kihozni belőle 100W-ot is aminek a titka, hogy a meghajtó és a végtranyó pontosan azonos Bétájú legyen. Ehhez persze sok tranyót kell kimérni műszerrel. Ha valaki többre is kíváncsi, kérdezzen nyugodtan. ![]()
Én többször használtam már 2 trafós tápot a Texas-hoz, de csak a nagy teljesítményű HID kapcsolású verzióhoz. Soha nem volt vele semmi gond.
Nekem annyi kérdésem lenne, hogy van benne védelem vagy nincs?
![]() De engem érdekelne.
Én védelemként legtöbbször csak biztosítékot szoktam használni. Ami nagyon lényeges, hogy csak F jelűt, mert az a szuper gyors kioldású. Ez tökéletesen megvédi a végtranyókat feltéve, hogy BD249-250C-sek, mert azok 100V 25A-esek. Viszont egy bekapcsolási koppanásgátlót érdemes beépíteni.
Ne haragudj hogy kérdezetlenül én válaszolok neked.
A texas végfokban nincsenek olyan alakatrészek, amelyek egyetlen feladata a védelem lenne. Viszont a szerencsésen megválasztott tranzisztorok tulajdonságai lehetnek olyanok, hogy a kimenő áramot korlátozzák rövidzár esetén. Mindenesetre akkor fog ez a hatás is működni, ha a meghajtó IC típusa olyan, ami csak pár mA-t tud leadni.
Nekem egy kicsit más a véleményem. Az 1K-s nyugalmi áram beállító potival vezérelt BC182-es tranyót ha rászereled a hűtőbordára a végfoktranyók közé, akkor az hőfokkompenzálóként is üzemel oly módon, hogy amikor melegszik a hűtőborda, "nagyon" meleg lesz, bizonyos mértékig leszabályozza a kimenő teljesítményt.
![]()
Idézet: „aminek a titka, hogy a meghajtó és a végtranyó pontosan azonos Bétájú legyen.” Ezt hogy érted? Már hogy a BC és a hozzá tartozó BD tranyók? De, milyen munkaponti áram mellett? Mert ugye a béta erősen munkapont függő. Pl a BD250C bétája 25@Ic=1,6A mellett (MOSPEC katalógus). ennél kisebb áramra meg sem adják a görbét. A BC viszont egészen más munkapontban dolgozik...
A nyugalmi áramot valóban szabályozza és éppen ezért oda kell építeni hőcsatolásba a végtranyókkal, de a kimenő áramot nem korlátozza.
Gondold csak meg, tegyük fel, hogy a potival teljesen kinyitod a BC tranyót. Ekkor nem lesz nyugalmi áram ( de lesz egy kis keresztezési torzítás, ezt nevezzük tiszta B osztálynak). Nos ebben az esetbn a BC már nincsen mit szabályozzon és az erősítőből vigan dőlhetnek a wattok. Ebből is láthatod, ez csak a hőmegfutás okozta nyugalmi áram növekedés elleni védelem. Viszont a 150 ohm-os, az szépen korlátozhatja a kimenő áramot, ha a végtranyó bétája elég kicsi.
Természetesen a Béta pár külön vonatkozik a BD-kre és a BC-kre. Minél kisebb az eltérés a párok esetén, annál kisebb nyugalmi áramot lehet beállítani az erősítőnek. Ez azért is jó, mert alaphelyzetben (kivezérlés nélkül) egyáltalán nem melegszik, valamint a kis Béta eltérés miatt jobb a kivezérelhetőség és kisebb a teljes harmonikus torzítás értéke is. A nyugalmi áramot érdemes oszcilloszkóppal és szinuszgenerátorral beállítani. És még valami! A nyugalmi áramot állítsuk be oly módon, hogy amikor a szkóp képernyőjén eltűnik a keresztezési torzítás adjunk neki +10%-ot. Tehát ha mondjuk 22mA-nél szűnik meg a torzítás, akkor állítsuk az áramot 24-25mA-re. Ez azért kell mert ha melegszik a végtranyó, a nyugalmi áram is változik vele.
![]()
Jó, jó, ez eddig tiszta, de mi köze ennek a 100W-hoz ?
Idézet: „Nekem sikerült már kihozni belőle 100W-ot is aminek a titka, hogy......” A kivezérelhetőség nem nőhet a nyugalmi áram beállítása miatt 60W-ról 100W-ra... (gondolom).
Jól gondolod.
Valóban nem, de ha a tranyók bétája egyforma és minél magasabb, az erősítés is nő. Tehát nem csupán párba kell válogatni a tranyókat, hanem a lehető legnagyobb bétájúakat kell kiválogatni. Tudom, ez nem könnyű feladat. Ezt tapasztalatból mondom.
![]()
Próbáld ki! Nem fog bejönni....
A kimenő teljesítmény a feszültség és a terhelőellenállás függvénye....Nem függ a bétától. djjohnnyb! Talán mellékelhetnél egy mérési diagrammot! ![]() Gondolom nem gond! ![]() 100W-ot kivenni ebből a kapcsolásból csak párhuzamosan kapcsolt tranyókkal lehet 2 Ohmon! Ha tévedtem akkor bocs!
Én szívesen adnék mérési diagrammot, de a 90-es évek elején még nem volt számítógépem és így visszamenőleg kicsit nehézkes lenne, ha csak nem tudsz segíteni, hogy visszamenjek az időben.
![]() ![]()
Amúgy az én rajzomon egy-két érték kicsit más mint amit itt láttam. Eredeti kapcsolás
Idézet: „A nyugalmi áramot valóban szabályozza és éppen ezért oda kell építeni hőcsatolásba a végtranyókkal,...” A kompozit darlington (Sziklai) kimenetu erositoknel nem _kell_ a hutobordara szerelni a szinteltolo felvezetot (legyen az dioda v. tranzisztor) mert a 100%-os helyi negativ vcs. miatt nem a vegtranyok homerseklete befolyasolja a termikus stabilitast hanem a meghajto tranyoke! Magyarul a szinteltolo felvezetonek a meghajto tr.-al _kell_ jo hokapcsolatban lenni!
Értem, de másképpen gondolom.
Amikor órákon keresztül hajtod az erősítőt. akkor a végtranyók fognak melegedni sokkal jobban mint a meghajtók. Magyarul, a végtranyók nyugalmi árama anélkül is meg tud futni, hogy a meghajtók árama nőne. Sajnos nem tudom kire utalsz a Sziklai névvel. Biztosan valami egyetemi jegyzet írója.
Valóban a végtranyók melegszenek és éppen ezért a hűtőborda hőmérsékletét illik figyelni. Én amikor még aktívan DISCO-ztam, kisebb helyeken saját készítésű HID kapcsolású TEXAS-t használtam, de rendelésre is készítettem már párat. Mindíg a hűtőbordára szereltem a BC182-t. Nem véletlenül, mivel elég sok gyári végfokot javítottam már és ott is a hűtőbordát figyelte a tranyó vagy az ellenállás (JVC, SONY, REC....). Tehát a nagy cégek gyári erősítőiben is ezt a megoldást alkalmazzák. Vajon akkor kinek van igaza?
![]()
Ez egyszerű
Az olyan kompozit darlington fokozatnál, ahol a kimenő kollektor áram átfolyik a meghajtó emitter ellenállásán, ot valóban a nyugalmi áram is be van vonva a visszacsatolásba. Itt ez nem így van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |