Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A detektoros vevőhöz érdemes egy olcsó (100 Ft-s) IC-s végfokot készíteni TBA 820 IC-vel, mert van benne előerősítő, nagy a bemeneti impedanciája: 100K - 500Kohm-s hangerő szabályozó potit használhatsz, amely nem terheli le a detektort. A gyári kapcsolás letölthető az internetről. Azt válaszd amelyiknél a hangszóró a földre csatlakozik. Én ezt évtizedekkel ezelőtt megépítettem. Az IC 1,5W-s 6 - 12 V-ig működőképes, kicsi a nyugalmiáram felvétele. (telepes üzemnél lényeges) (4db ceruzaelem (teleptartóban) vagy 2 db zsebtelep sorbakötve - 9 V-s távirányítóelem nem jó - gyorsan lemerül. Adapternél max 6V, mert terheletlenül akár a 12V fölé is ugorhat a feszültség, biztosítékként zsebizzót érdemes rákötni - zárlatvédelem. A próbát mindig letekert potiállással kezdjük, mert nagy az erősítés és elszáll az IC. LM 386 IC-nek kicsi az erősítése. Nem tévesztendő össze a TBA 810 IC-vel!
Hello!
Nem tudja valaki, hogy a B1559 - D2389 tranzisztor pár hány W RMS-t tud és hány V kell neki, mert kaptam egy erősítőt táp nélkül. A gyári pufferkondija 4000µF 50WV. Tettem bele 2*32 V os tápot ami pufferelve 2*36 szól és rendesen működik, de kevés a magas és sok közepet ad, ez azért lehet, mert már rosszak a tranzisztorok, vagy mert kevés az áram? Köszi előlre is!
És most akkor erre tehetek 2*150V ot is vagy hogyvan ez? És ez most darlington végfok? :eek2:
Szerintem mivel a puffer kondit 50Voltosak igy annál többet nemkéne rátenni. Tehát olyan trafot tégy bele ami 2*35 Voltos. Szerintem ez a maximum amit kibirnak a kondik.
Értem, de most ezek akkor Darlington tranzisztorok, mert rákerestem google ba és azt írta ki, de annak szerintem szebben kellene szólni.
CIROKL linkelte őket. HQ Video szerint azok. Ha ott azt irják akkor biztos. Annyira énsem értek ám hozzá.
Amit CIROKL kolléga belinkelt azok darlingtonok. Ha megnyitod a linket ezt fogod látni pl.: SI-P DARL 160/150V 8A 80W 65MH...ebből a DARL azt jelenti darlington
szerk.: SI - silicium P - PNP A többi értelemszerűen.
És nemtudod, hogy miért szól olyan furcsán? Túl kevés magasat ad, sok a közép, hangosan összefolyik, más erősítőről nem így szól a hangfal, szóval nemhiszem, hogy annak lenne baja
A "szebben szólást" nem az határozza meg hogy darlington-e egy tranyó.
Jó, akkor mindegy Ígymarad elég neki ez az áram akkor. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Csak akkor tudnánk segíteni valamennyit ha tudnánk esetleg arról az erősítőről egy picikével többet ? Az csekély hogy csak a tranzisztorok tipusát tudjuk ! Az hogy hogy szól az erősítő az más kérdés .
Az általad írt tranzisztorok 80W-ot disszipálnak,ez azt jelenti hogy max.50W/out.teljesítményt lehet belőle kihozni.A tápban 4700mikro/50V kondik vannak,trafónak 2X30V 160VA elegendő lesz.A tápfeszt.nem érdemes feljebb vinned, mert az elkok ill.a tranyók teljesítménye ezt alapvetően +határozza.Behatárolja.A minőséggel nem vagy +elégedve ez valószínűleg középkategóriás olcsóbb fajta lehet.A hangdobozokkal nincs gond,20cm.méllyel 3utas gyári cuccok +VT.is jól szolnak.Na persze nem mindegy hogy Denon Pma320-at,vagy Sony F530-at,F505-ös High-End erősítőt,vagy egyszerű IC-s végfokot,esetleg rádióerősítőt használ az ember.A 2 kategória első hallásra/hangzásra sem áll köszönőviszonyba egymással.
Szaisztok!
Lenne egy kérdésem. Van eg 200W-os 4Ohm-os hangfalam, és ha vennék hozzá egy 200W/4Ohm-os erősítőt, akkor ha nem venném maxra a hengerőt, akkor kibírná a hangfal a terhelést? Vagy semmiképp nemjó hozzá az erőítő? Köszi előre is!
Szia
Ha nem hangosítod fel akkor semmi gond. Körülbelül fél hangerőn hallgathatod nyugodtan. De attól sem lesz baja a hangfaladnak, ha néha kicsit odatekered neki a "kakaót", csak huzamosabb ideig nem bírja.
Szia!
Köszi! A hangfalam, 200 RMS/500 Zenei Tehát mekkora lenne a legideálisabb teljesímény ehhez a hangfalhoz?100-130W körül lehet? Mert épp egy erősítővásárlás előtt állok, és mindent megkell gondolnom
Hát én is csatlakozom bár kicsit őrült topic.
STK végkokokat építettem már 10évvel ezelőtt is STK4048 stb. brutálisan jók és nagy teljesítményűek nem véletlen amit csak később tudtam meg hogy a Teknics, Sony, AIWA, Yamaha, és még sok más profi felsőkategóriás csúcs erölködőiben is, jó ideig STK- ic volt a végfok. Zenekari hangfalakkal szabad térben 2db. STEREO STK IC-s végfokkal 100.-nál több ember egész nap bulizott sokszor a hangfalak nem bírták! De szép idők voltak
Bocs hogy közbe szólók.
Ez nagyban függ az alkalmazott erősítőtől. TDA végfok IC-nél ne várj nagy mínőséget STK végfoknál nyugodtan már a 2x 25W os is nagyon jó, persze próbálhatsz nagyobbat is. FET-es ből is a nagy erőtartalékok miatt elég a 100w-os végfok, de persze bármilyet is raksz 250W-os hangfalakat is simán túlterheled egy mínőségi erősítővel és egy előerősítővel ami nincs jól beállítva. Persze vannak gyári mondvacsinált 200w-os erősítők és a táp amiről az egész működik 110w-os és 2x4700uF tápszűrés van benne, láttam már jónevű gyártó termékénél is, na hát a 4ohm/80w-os 15éves ORION-t sem hajtotta meg rendesen.
Ha teljes kivezérlésen hallgatod tartósan akkor se lesz semmi baja a hangdoboznak, viszont amint torzításba vezéreled az erősítőt leég a hangfal.
No igen, csak az egyik vonzata a másik.
Van 200W-os hangdobozod,ugyan miért kéne hozzá 200W-os erősítő?Nem írtad ugyan mire kell +hogy milyen dobozokról van szó,otthoni vagy zenekari hangosításhoz gyártott?Merthogy ez sem mindegy,a házi HI-Fi re szánt dobozokra csak ráírják sokszor hogy 200/250W a vakóságban +jó ha bírnak 100-120W szinuszos terhelhetőséget,ami zenei P-ben is csak 180W-nak felel meg.Ez persze nem jelenti hogy odahaza a nagyszobában nem lenne elegendő,vagy hogy gyengén szólna.Tehát ha jó átvitelű/minőségű dobozokról van szó,akkor 2X80W/4ohm teljesítményű jó minőségű végfokkal belehet hangosítani a lakást,de akár osztálytermet is.Főleg ha gyári Cd-ket,+digi beltéri jelforrást használsz.Tehát 200W-os végfok felesleges home-ra csak a P növekszik,és a fogyasztás a hangerőérzet nem.
Bizony bizony, azért írtam én is hogy pl. STK. végfokos erősítőnél akár 2x25W is 50m2 helyiség tele emberrel és a saját hangod nem hallod, a hangdoboz győzze. Az STK mozgás visszacsatolással 4-16ohm impedance tehát jól bírja a különböző típusú ohm számú hangdobozokat. Persze ha zenekari nem túl érzékeny a hangdoboz akkor lehet nagyobb 50w-60w os erősítő vagy 100w-os csatornánként, de én 100w-os STK val ellőttem már 50 és 60cm átmérőjű mélyekkel kihangosításra használt hangdobozokat is. A torzítás a mozgás visszacsatolásnak köszönhetően egy bizonyos mértékben csökken és kissebb a túlhajtás esélye.
Szobai JAMO 8ohm 180/250w hangdobozt 2x50w-os STK végfokkal töbször kellett tekercseltetni, hagszorót cseréni egy egy intenzív pár órás használat után. Persze ezek épített 2x33000µF szűréssel és 300-400w os torodról mentek tehát bivajerős tápról. A lényeg nagyon hegyezned kell a füled hogy meghald az esetleges problémát ha valami nincs jól illeszve.
Egy 80V-os szimetrikus trafóból milyen erősítőt lehet megtáplálni? Sajnos nem tudom hány wattos de nem kis darab.
Szia!
80V mi? Pl.: 2*80VDC, 2*80VAC, 2*40VAC stb.
Sziasztok!
Én belefognék még egy erősítőbe TDA7560-nal! A nyákja kész is van,de a vezetők nem túl vékonyak? Az a 0,4mm.... A másik az a CHZ féle riaa korrektor,azzal nemkell foglalkozni Interneten meglehet találni az eredeti rajzot,bár ez átlett alakítva,mert a GND fal nagyon trutyi lett rajta Így szerintem jobb
Rámértem és kiad 2x80AC-t de nem tudom most ez így szimetrikus vagy nem.De még van rajta sok más kivezetés i ahol különböző feszt tud.
Hogy kéne ezt megmérni?
Szia!
Szívesen megnéztem volna a nyáktervedet, de a gépen lévő 5 nyáktervező közül egyik sem nyitja meg! Célszerű lenne vagy képet, vagy az adott program nevét, amiben tervezted megadni.
[off]Szia! Látom, hogy be van állítva paneltervben, hogy akárhova lehet húzni vezetősávot, nem ugrál 1,5mm-enként. Ezt hol állítottad be?
gb197:Ez Sprint Layout-os nyákterv. Nekem az 5.0-s megnyitja! |
Bejelentkezés
Hirdetés |