Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   333 / 2523
(#) bereczk.jans válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

A detektoros vevőhöz érdemes egy olcsó (100 Ft-s) IC-s végfokot készíteni TBA 820 IC-vel, mert van benne előerősítő, nagy a bemeneti impedanciája: 100K - 500Kohm-s hangerő szabályozó potit használhatsz, amely nem terheli le a detektort. A gyári kapcsolás letölthető az internetről. Azt válaszd amelyiknél a hangszóró a földre csatlakozik. Én ezt évtizedekkel ezelőtt megépítettem. Az IC 1,5W-s 6 - 12 V-ig működőképes, kicsi a nyugalmiáram felvétele. (telepes üzemnél lényeges) (4db ceruzaelem (teleptartóban) vagy 2 db zsebtelep sorbakötve - 9 V-s távirányítóelem nem jó - gyorsan lemerül. Adapternél max 6V, mert terheletlenül akár a 12V fölé is ugorhat a feszültség, biztosítékként zsebizzót érdemes rákötni - zárlatvédelem. A próbát mindig letekert potiállással kezdjük, mert nagy az erősítés és elszáll az IC. LM 386 IC-nek kicsi az erősítése. Nem tévesztendő össze a TBA 810 IC-vel!
(#) mhatalyak hozzászólása Júl 29, 2009 /

Hello!
Nem tudja valaki, hogy a B1559 - D2389 tranzisztor pár hány W RMS-t tud és hány V kell neki, mert kaptam egy erősítőt táp nélkül. A gyári pufferkondija 4000µF 50WV. Tettem bele 2*32 V os tápot ami pufferelve 2*36 szól és rendesen működik, de kevés a magas és sok közepet ad, ez azért lehet, mert már rosszak a tranzisztorok, vagy mert kevés az áram?

Köszi előlre is!
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Bocsi 4700µF a kondi, elírtam.
(#) CIROKL válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

2SD2389 ! 2SB1559 ! Szia : ITT vannak a tranzisztorokról az infók ! Viszont azt az erősítőt azért kellene tudni talán mibe volt ? Valami úton módon lekellene térképezni a kapcsolást ! Ha tudnál egy fotot feltenni róla esetleg talán több szem többet lát .
(#) mhatalyak válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

És most akkor erre tehetek 2*150V ot is vagy hogyvan ez? És ez most darlington végfok? :eek2:
(#) Robi85 válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Szerintem mivel a puffer kondit 50Voltosak igy annál többet nemkéne rátenni. Tehát olyan trafot tégy bele ami 2*35 Voltos. Szerintem ez a maximum amit kibirnak a kondik.
(#) mhatalyak válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Értem, de most ezek akkor Darlington tranzisztorok, mert rákerestem google ba és azt írta ki, de annak szerintem szebben kellene szólni.
(#) Robi85 válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

CIROKL linkelte őket. HQ Video szerint azok. Ha ott azt irják akkor biztos. Annyira énsem értek ám hozzá.
(#) hapro válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Amit CIROKL kolléga belinkelt azok darlingtonok. Ha megnyitod a linket ezt fogod látni pl.: SI-P DARL 160/150V 8A 80W 65MH...ebből a DARL azt jelenti darlington

szerk.:
SI - silicium
P - PNP
A többi értelemszerűen.
(#) mhatalyak válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Jah értem
(#) mhatalyak válasza hapro hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

És nemtudod, hogy miért szól olyan furcsán? Túl kevés magasat ad, sok a közép, hangosan összefolyik, más erősítőről nem így szól a hangfal, szóval nemhiszem, hogy annak lenne baja
(#) szamóca válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

A "szebben szólást" nem az határozza meg hogy darlington-e egy tranyó.
(#) mhatalyak válasza szamóca hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Jó, akkor mindegy Ígymarad elég neki ez az áram akkor. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) CIROKL válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Csak akkor tudnánk segíteni valamennyit ha tudnánk esetleg arról az erősítőről egy picikével többet ? Az csekély hogy csak a tranzisztorok tipusát tudjuk ! Az hogy hogy szól az erősítő az más kérdés .
(#) ferzoo válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Az általad írt tranzisztorok 80W-ot disszipálnak,ez azt jelenti hogy max.50W/out.teljesítményt lehet belőle kihozni.A tápban 4700mikro/50V kondik vannak,trafónak 2X30V 160VA elegendő lesz.A tápfeszt.nem érdemes feljebb vinned, mert az elkok ill.a tranyók teljesítménye ezt alapvetően +határozza.Behatárolja.A minőséggel nem vagy +elégedve ez valószínűleg középkategóriás olcsóbb fajta lehet.A hangdobozokkal nincs gond,20cm.méllyel 3utas gyári cuccok +VT.is jól szolnak.Na persze nem mindegy hogy Denon Pma320-at,vagy Sony F530-at,F505-ös High-End erősítőt,vagy egyszerű IC-s végfokot,esetleg rádióerősítőt használ az ember.A 2 kategória első hallásra/hangzásra sem áll köszönőviszonyba egymással.
(#) elektro777 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Szaisztok!
Lenne egy kérdésem. Van eg 200W-os 4Ohm-os hangfalam, és ha vennék hozzá egy 200W/4Ohm-os erősítőt, akkor ha nem venném maxra a hengerőt, akkor kibírná a hangfal a terhelést? Vagy semmiképp nemjó hozzá az erőítő?
Köszi előre is!
(#) Tomi20 válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia
Ha nem hangosítod fel akkor semmi gond. Körülbelül fél hangerőn hallgathatod nyugodtan. De attól sem lesz baja a hangfaladnak, ha néha kicsit odatekered neki a "kakaót", csak huzamosabb ideig nem bírja.
(#) elektro777 válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia!
Köszi!
A hangfalam, 200 RMS/500 Zenei Tehát mekkora lenne a legideálisabb teljesímény ehhez a hangfalhoz?100-130W körül lehet? Mert épp egy erősítővásárlás előtt állok, és mindent megkell gondolnom
(#) J-O-E hozzászólása Júl 31, 2009 /

Hát én is csatlakozom bár kicsit őrült topic.
STK végkokokat építettem már 10évvel ezelőtt is
STK4048 stb. brutálisan jók és nagy teljesítményűek
nem véletlen amit csak később tudtam meg hogy a Teknics, Sony, AIWA, Yamaha, és még sok más profi felsőkategóriás csúcs erölködőiben is, jó ideig STK- ic volt a végfok.
Zenekari hangfalakkal szabad térben 2db. STEREO STK IC-s végfokkal 100.-nál több ember egész nap bulizott sokszor a hangfalak nem bírták! De szép idők voltak
(#) J-O-E válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Bocs hogy közbe szólók.
Ez nagyban függ az alkalmazott erősítőtől.
TDA végfok IC-nél ne várj nagy mínőséget
STK végfoknál nyugodtan már a 2x 25W os is
nagyon jó, persze próbálhatsz nagyobbat is.
FET-es ből is a nagy erőtartalékok miatt elég a 100w-os
végfok, de persze bármilyet is raksz 250W-os hangfalakat is simán túlterheled egy mínőségi erősítővel és egy előerősítővel ami nincs jól beállítva.
Persze vannak gyári mondvacsinált 200w-os erősítők
és a táp amiről az egész működik 110w-os és 2x4700uF
tápszűrés van benne, láttam már jónevű gyártó termékénél is, na hát a 4ohm/80w-os 15éves ORION-t sem hajtotta meg rendesen.
(#) sound.man válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Ha teljes kivezérlésen hallgatod tartósan akkor se lesz semmi baja a hangdoboznak, viszont amint torzításba vezéreled az erősítőt leég a hangfal.
(#) szamóca válasza sound.man hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

No igen, csak az egyik vonzata a másik.
(#) ferzoo válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Van 200W-os hangdobozod,ugyan miért kéne hozzá 200W-os erősítő?Nem írtad ugyan mire kell +hogy milyen dobozokról van szó,otthoni vagy zenekari hangosításhoz gyártott?Merthogy ez sem mindegy,a házi HI-Fi re szánt dobozokra csak ráírják sokszor hogy 200/250W a vakóságban +jó ha bírnak 100-120W szinuszos terhelhetőséget,ami zenei P-ben is csak 180W-nak felel meg.Ez persze nem jelenti hogy odahaza a nagyszobában nem lenne elegendő,vagy hogy gyengén szólna.Tehát ha jó átvitelű/minőségű dobozokról van szó,akkor 2X80W/4ohm teljesítményű jó minőségű végfokkal belehet hangosítani a lakást,de akár osztálytermet is.Főleg ha gyári Cd-ket,+digi beltéri jelforrást használsz.Tehát 200W-os végfok felesleges home-ra csak a P növekszik,és a fogyasztás a hangerőérzet nem.
(#) J-O-E válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Bizony bizony, azért írtam én is hogy pl. STK. végfokos erősítőnél akár 2x25W is 50m2 helyiség tele emberrel és a saját hangod nem hallod, a hangdoboz győzze. Az STK mozgás visszacsatolással 4-16ohm impedance tehát jól bírja a különböző típusú ohm számú hangdobozokat. Persze ha zenekari nem túl érzékeny a hangdoboz akkor lehet nagyobb 50w-60w os erősítő vagy 100w-os csatornánként, de én 100w-os STK val ellőttem már 50 és 60cm átmérőjű mélyekkel kihangosításra használt hangdobozokat is. A torzítás a mozgás visszacsatolásnak köszönhetően egy bizonyos mértékben csökken és kissebb a túlhajtás esélye.
Szobai JAMO 8ohm 180/250w hangdobozt 2x50w-os STK végfokkal töbször kellett tekercseltetni, hagszorót cseréni egy egy intenzív pár órás használat után. Persze ezek épített 2x33000µF szűréssel és 300-400w os torodról mentek tehát bivajerős tápról.
A lényeg nagyon hegyezned kell a füled hogy meghald az esetleges problémát ha valami nincs jól illeszve.
(#) már valaki használja a nevem hozzászólása Aug 1, 2009 /

Egy 80V-os szimetrikus trafóból milyen erősítőt lehet megtáplálni? Sajnos nem tudom hány wattos de nem kis darab.
(#) lapose válasza már valaki használja a nevem hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Szia!

80V mi? Pl.: 2*80VDC, 2*80VAC, 2*40VAC stb.
(#) scooby_ hozzászólása Aug 2, 2009 /

Sziasztok!
Én belefognék még egy erősítőbe TDA7560-nal!
A nyákja kész is van,de a vezetők nem túl vékonyak? Az a 0,4mm....
A másik az a CHZ féle riaa korrektor,azzal nemkell foglalkozni

Interneten meglehet találni az eredeti rajzot,bár ez átlett alakítva,mert a GND fal nagyon trutyi lett rajta
Így szerintem jobb
(#) már valaki használja a nevem válasza lapose hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Rámértem és kiad 2x80AC-t de nem tudom most ez így szimetrikus vagy nem.De még van rajta sok más kivezetés i ahol különböző feszt tud.
Hogy kéne ezt megmérni?
(#) gb197 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Szia!
Szívesen megnéztem volna a nyáktervedet, de a gépen lévő 5 nyáktervező közül egyik sem nyitja meg!
Célszerű lenne vagy képet, vagy az adott program nevét, amiben tervezted megadni.
(#) mark.budai válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

[off]Szia! Látom, hogy be van állítva paneltervben, hogy akárhova lehet húzni vezetősávot, nem ugrál 1,5mm-enként. Ezt hol állítottad be?
gb197:Ez Sprint Layout-os nyákterv. Nekem az 5.0-s megnyitja!
Következő: »»   333 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem