Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jó kis trafók, irigy vagyok értük Az a baj én nem haladok a sajátommal
Köszi, 170V a tápfesz, 1 katódkövetőt építek tehát a fesz amit kapni akarok az kb a bemenő fesz tehát 1V, mert hangkártya lesz a forrás. 169/0.01=16.9K 169*0.01=1.69W tehát 2Wos ellenállás kell.
Ez így jó?
Ha 10mA kell, akkor ez jó lesz. Ha nem találsz 16,9K-t, akkor egy 16K-ból, és egy 1K-ból összerakhatod. Ha a tűrések miatt 16,9K lesz az érték, az lesz a legjobb. Az 1k-snak nem kell nagy teljesítményűnek lennie, oda 0,1W elég. De a 16K-s legyen 2W-os! (1,7W)
Csak így tovább Márk, örülünk hogy végre számolsz is.
Én még így se állok, csak a 4 trafó, meg pár cső,van meg.
Mekkora lehet így az érzékenysége nem tudod?
Neten kerestem katódkövető kapcsolásokat, de valahol van anódellenállás valahol meg nincs, most akkor kell vagy nem? Valaki tudna segíteni egy EF184 munkapontját megállapítani? Eddig jutottam vele és nem tudom, hogy ez jó-e. Tápfesz 170V Ia=10mA
Örülök, hogy örülsz!
PetAd(485517): Lehet, hogy ahol nincs anódellenállás, ott pont annyi az anódfesz, amennyi kell? Neked (szerintem) -2V-on kell lennie a rácsnak.
Na várj egy kicsit! Ez így nem lesz jó! Te a kimenőfeszre gondoltál, én meg még az anódfeszre. a 16K-s semmiképp nem lesz jó, mert az után csak 1V-ot fog kapni a cső! Te most a katódellenállásra gondoltál? Mert csövet 1V-ról erősíteni még nem hallottam!
Szóval anódfesznek olyan ellenállás kell, ami vagy 170V-ból ejt, hogy a csőnek jó legyen a fesz, vagy valamennyiiből ejt, hogy 170V legyen a csőnek, nem tudom, hogy 170V-od van-e, vagy annyit akarsz? Ha 170V-t akkor mennyiből, ha 170V-ból, akkor mennyit, és hány mA (gondolom 10mA). A katódellenállást nem tudom, hogy hogyan van, arról kérdezz egy tapasztaltabb "kollégát"!
170VDC a tápfesz. A kimenőfesz adott mert katódkövető és nagyjából annyi a kimenő amennyi a bemenő fesz. Én az anódellenállás értékére voltam kíváncsi, de lehet, hogy az katódkövetőnél nem is kell. A katódellenállásnak 140 ohm-ot ír az adatlap.
De hogyan ment volna 1V-tal a cső?? Mert Te 169V-ot eljtettél, vagyis azt számoltad. Akkor most hogyan kerül ide az 1V?
Azt hiszem félreértelmeztem amit legelőször írtál
Idézet: „Ezt úgy számoljuk, hogy a pufferelt DC feszből (tehát amink van) ki kell vonni azt, amit kapni szeretnénk, majd a kettő különbségét elosztani az anódárammal.” Én itt azt hittem hogy a kimenő feszre gondolsz azért írtam hogy 1V, mert nálam, ha jól gondolom annyi lesz a kimenő. kocos: Köszi, ezt olvasgatom egy ideje, de valahogy nem tudok rájönni, hogyan tudnám beállítani a csövemnek a munkapontot.
De azt kérdezted, hogy:
Idézet: „Az anódellenállást úgy számolhatjuk ki hogy anódfeszültség / anódáram?” Erre írtam, azt, amit Te idéztél az előbb!
Igen, de a tápfeszből milyen feszültséget is kellene kivonni hogy azzal számoljunk? Ezt nem értem.
Az anódellenállást általában magunk adjuk meg! És aztán a tápfesz, és annakl hányados adja azt az áramot, amibe behúzzuk a munkaegyenest (ugye a "tápfesz pont"-ból!) Azt szeretnénk, hogy a színuszjelünk se alul, se felül "ne verje be" a fejét, ezért ahhoz a rácselőfesz érték-munkaegyenes metszéket nézzük, ahol ugyanakkora +- irányú előfeszültségváltozás (vezérlés) hatására ugyanolyan mértékben mozdul el a munkapont mindkét irányba. tehát például, ha -1 volt előfesznél +-0,5 Volt értékű vezérlést szeretnénk, akkor a munkapont feszültségtengelyre levetített pontjától jobbra, és balra is ugyanakkora fezsültségváltozásnak kell lennie, mondjuk ha ez 120 Volt, akkor "balra" 100-ig, "jobbra" 120-ig. nem tudom elmagyarázni jobban, én értem, de "átadni" nem tudom (és még fel akartam venni a mérnöktanári szakot is )
RIAA korrektorom is lesz (valamikor ) CHZ egyik kapcsolása lesz majd beleépítve. Dominós dobozból van A tápja is készülget : sros áteresztő csöves lesz ECL82-vel, kis fröccsöntött műanyagdobozba, de "kilógó" csővel, meg Elkókkal A referenciafeszültséget ködfénylámpás stabcsővel szerettem volna, de helyhiány, meg sóherság (főleg az utóbbi ) miatt Zenerrel lesz
Én csak leírtam, hogy hogyan számolja ki az anódellenállást!
Máté? Nem kötekedésképpen, de azt hiszem, megint jobb lett volna, ha nem segítettem volna Neki. Az Ohm törvényt meg azért csak tudom! Vagy akkor hogyan számoljátok ki az anódellenállást? Nem így, ahogy én leírtam, az előbbi oldalon? Idézet: „a Máté nagyon aranyos gyerkőc segítőkész, csak egy baj van, még ő sem érti és nem tudja mi miért van”
A rács előfeszt ugye a bemenő jel eltologatja? Tehát ha az előfesz -1.5V és ha a bemenet vonalszintű akkor -0.5V és -2.5V közt mozog a rácson a feszültség. Akkor amit az előbb feltetten képet, az azon lévő munkaegyenes rossz, mert - irányba többet erősít, mint + irányba? Nekiállok olvasni meg gondolkodni, mert 5 percenként nem írhatok a fórumba hogy ez meg ez hogy van.
Nem számoljuk ki, azt "megválasztjuk" ! A tápfeszültségtől (is) függően 47-220 kOhm között, én itt ilyen alacsonynál 22-47 kOhmot próbálnék. Sok katalógusadat meg is adja, különféle munkaellenállásokkal, különféle tápfeszeknél, a különféle adatokat Főleg HF csöveknél ugye . A Phillips adatlapjai elég korrektek szoktak lenni. Mivel az EF184 nem igazán HF cső, itt számolgatnunk kell
És ha nekem van 900V-om, de 100V kell? Nem fogja megadni a katalógus... De nekem mindegy! Nem tervezek rajzot, hanem szépen lerajzolom/kinyomtatom az oldalról, vagy ha nincs keresek, ha nem találok, akkor kérek Tőletek.
hát ez igazából úgy működik, hogy a tápot is méretezzük a készülő áramkörünkhöz de azt meg fogja adni a katalógus, hogy egy csőnek mennyi a max anódfeszültsége, és ha mondjuk 350 V, akkor eleve nem jöhet szóba egy 900 V-os táp ....
de egyébként megint leht számolni, mert tudod mennyi a kiindulási feszültséged, mennyit szeretnél, tudod mekkora az áramfelvétel , és sima Ohm törvénnyel ki lehet számolni egy példa, az említett 900, és 100 Volttal. 800 Voltot kellene "eltűntetni", mondjuk egy soros ellenállással. legyen mondjuk a csöved anódáram, vagy az áramköröd áramfelvétele 10 mA. R=U/I=800V/0.01A =80 kOhm 80 kOhmos ellenállásra van szükséged! mekkora teljesítményű legyen? P=U*I=800V*0,01 A = 8 W, tehát egy 80kOhm, minimum 10 Wattos ellenállás kell Neked DE! 800 V feszültséghez olyan ellenállást kell választani, aminek a sarkai között nem tud áthúzni ez a nagy feszültség. A kereskedelemben kapható átlagos teljesítményellenállások üzemi feszültsége nem hiszem, hogy 500 V-nál nagyobb lenne. Márcsak ezért is felejtős a dolog ...
Akkor Az EAG AE180-ban honnan szednek 2-300V-ot az előfokcsöveknek? Ott aztán pedig megvan a 900V-os anódfesz. Vagy azért van sorbakötve két ~320V-os tekercs?
Bár én már néztem meg 080-ast, de ezt nem figyeltem. A rajzát sem találtam, de Zolit megkérdeztem, mondta, hogy egyenirányítás után sorba voltak kötve a tekercsek, és úgy adott le 2*400V-ot.
Úgy van az.2db 310V-os anódtekercs van a trafón,külön-külön diódahíddal egyenirányítva majd sorbakötve.A 800-ról megy a végfok, a 400-ról meg az előfok meg a segédrácsok is.
Pl az AE 760/c-ben van egy secunder a 800 V-nak (a végfoknak ) két db AZ4-gyel egyenirányítva, meg van egy külön secunder a meghajtó, és előfokozatoknak Ez80-nal egyenirányítva
Meleg van ... egy valamire jó : nem kellett fél óráig melegítenem a vaskloridot, csak kitettem a napra, 10 perc múlva jó volt
Ma meglátogattam l48-társunkat és meghallgathattam a 6AS7 OTL fejhallgató erősítőjét.
Nagyon szép hanga van, de kell neki a nagyimperdanciás illesztés, hogy megmutassa azt. Ami még kiderült, hogy a 6AS7-nek kifinomultabb hangja van mint az orosz 6N13S-nek.Ez így fülesen keresztül már hallható is. Köszönöm neki a lehetőséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |