Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Most felmerült bennem még egy kérdés: Ha úgy döntök, hogy veszek másik hangszórót, akkor mi lenne belőle, ha nem 8, hanem 6ohmos hangszórót tennék be? Ez a hangfal eléggé szenved a mély hangok hiányától, gondoltam ha 6ohmos a mély, arra nagyobb teljesítmény jutna, mint a közép-magasakra (amik 8ohmosak), így kicsit kiküszöbölve a mélyátvitel hibáit. Csak nem tudom a hangváltó mit művelne a 6ohmos hangszóróval. Az erősítő nem probléma, bírná a többlet teljesítményt.
Köszi
Az új hangszórók, ha minden igaz jobbak mint a régiek. "Sajnos" pont emiatt nem csereszabatosak, mert a régi dobozokat a régi hangszórókhoz tervezték, persze talán előfordulhat, hogy némelyik régebbi kiváltható az újjal, de ezt nem tudom.
Központosítani házilag nem fogod tudni, és akihez elvitted, az sem értett hozzá igazán, hiszen elrontotta a hangszórót. Lehet hogy a másik sem jó, csak nem vetted észre. Szerintem az lenne a legokosabb, ha felvennéd a kapcsolatot a gyárral, ők meg tudják javítani őket, új szélek, új membrán, cséve stb. Esetleg alternatív megoldás lehet, ha a Vidihez hasonló jellegű (méret, terhelhetőség) új dobozokat építesz H2000 hangszórókkal.
Köszi
Megvárom még más véleményét is, ha tényleg nagyon sokban különböznek az új és régi hangszórók, akkor lehet hogy javíttatás lesz belőle.
Az új konstrukciónak még az is előnye lehet, hogy valamelyest az igényekhez alakítható a mélyátvitel.
Az eredeti hangszórót nem nagyon lehet helyettesíteni másikkal, ahhoz a hangváltót is át kell alakítani. Persze az is lehet, hogy az eredeti hangváltó sincs a helyzet magaslatán, és egy megfelelő tervezésű egyedi darabbal lehetne javítani a mélyátvitelen. Viszont egy háromutas hangváltó tervezése nem egyszerű, nem szokták ajánlani.
Ezzel tisztában vagyok, csak vajon a dobozméret jó lehet-e a másik hangszórónak...
Láttam már pár impmenetet , de a legmagassab Zfs 40 körüli volt. Mire lehet következtetni a a magas Zfs-ből?
Most javítottam egy DC 2550 doboz mélyhsz-eit. A H2000 -nél vettem hozzá peremet , ami tökéletesen passzol. Kiszedtem a porvédő sapkát óvatosan egy szike hegyével. A légrést egy pet palackból vágott szalaggal központosítottam ,de ha vékony akkor használhatsz kartont , vagy egyéb anyagot is. Ha megszorul az a legjobb ,de figyelj arra ,hogy a pillét ne nyomjad ,és ne is húzzad .Ha felragasztottad a peremet ,úgy hogy a formája mindenhol egyenletesen néz ki (nem torzul ,nyújtott , vagy hegyes) akkor lehet visszaragasztani a porvédőt vagy esetleg a H2000-nél van új. Azt nem tudom ,hogy mekkora szentségtörés lenne ,ha némileg nagyobb porvédő kerülne rá. (eltakarná a műtét helyét)
Azt tudnám tanácsolni ,hogy nézd át a peremet ,mert lehet ,hogy megtalálod ,hogy hol húzza el a csévét, és akkor meg tudod javítani.
Csak kérdés, hogy mi alapján, és mihez adják.
Nem szabad levenni a porvédőt, másikat tenni meg méginkább nem jó ötlet. Torzul az átvitel és még jónéhány paraméter.
A csévetest anyagára, indukcióra, lengőrendszerre.
A 200mm-es H2000 hangszórók nem jók a Videotonok helyére, ott javítnai kell az eredetit.
Sziasztok, az a kérdésem, hogy van egy hangszóróm aminek megvált a ragasztása a membránnál mivel lehet ragasztani? Milyen ragasztót alkalmazzak?
Van valami tuti biztos tipp arra , hogy hogyan is kell installálni egy habperemet?
Lehet ,hogy hülye kérdés ,de ha magasabb a zfs akkor egy jobb minőségű hsz-el állunk szemben?
Nem. A minőséghez nincs köze.
És a habszél ragasztsára sincs biztos tipp. Van pár módszer, és mindegyik hangszórónál másik lehet jó.
Szia! A Palma texet vagy a fixet tudom ajánlani,vagy még amit a kárpitosok szoktak fujni hasonlo állagu mint a palma fix!
Ezek szerint habszélcserénél megfelelő központosítást ad a pille?
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy hangszóró membránját és az alu csévét jó e ragasztani a következőkkel?
Az alu csévét Uhu ragasztóval a memránhoz evileg az szinten mindent ragaszt. A membrán széle gumiperemű ezért azt nem uhuval ragasztanám (nem tudom mennyire lenne kemény és nem e törne késöbb) hanem sziloplaszttal? Az evileg tapat a fémhez is és a gumihoz is vagy ahhoz kimondottal a pálma tex jó?
Na de hol vannak a képek??? Vagy csak én nem látom?
Nem mindegy? Három hónappal ezelőtti a hozzászólás...
Végülis... csak kíváncsi lettem volna,nálam is üzemel kis teljesítményű Single-End. Akkor mégse a géppel van hiba.
Jut eszembe:a Klipschorn-t jó fél évszázada tervezték,és még ma is aktuális(lehet)... Nemdebár?
Én megkérdeztem mi lett...
itt a levél: Szia! Sajnos mentésből lett helyreállítva a topik, így ezek az információk elvesztek. Sajnálom az dolgot magam is, de változtatni már nem tud ezen senki. Üdv! szamóca -------------------------- Csak hát épp mostanában kezdtek olyan dolgok előkerülni amik mindenkit érdekelhetnek. Pl mérőprogramok használata , állóhullámok és számításuk , most próbálgattam az LCR mérést szerettem volna feltenni a tapasztalataimat. Utána a dobozhangolásokról szerettem volna beszélgetni. A legnagyobb kár azokat érte akiknek éppen futó projetjük a fórumban tárolódott... Esetleg PL13 leírnád ujjra amit az ARTA -ról múltkor már feltettél?
Szia!
Nemnagyon ismerem az uhu ragasztót de a festékboltokban lehet kapni 2 komponenses ragasztót amivel ökéletesen megtudod ragasztani a lengőt! A gumiperemhez elvileg jo a szilo,csak macerásabb mert később köt meg mint a palmafix,én azért használok azt.
Nem jó a szilo, a tömege és a tapadása miatt.
A kétkomp elmegy a csévéhez, de csak kompromisszumos megoldás, ha nem fontos nagyon mi lesz belőle, akkor jó lehet.
Nekem majdnem kész egy teljesen felujitott reflex 400w os hangszoro,membrán,pille lengőcsere,és a kosarat lefestettem.
tettem fel képeket róla! Az első képen a majdnem kész hangszoro van,már csak a kivezetést kell helyére forrasztani és a porvédőt ráragasztani! a második képen a régi membránnal látható ami elég roncs volt már. A harmadik képen egy bonyolult szerkezet látható amivel a lengőt készitettem el.kétfajta ragasztót használtamaz egyik valamilyen gyárból szerzett kétkomponenses ragasztó jol írja a hőt.És palmafix amivel a membrán peremét ragasztottam. Amugy a hangszorot ugy találtam valaki kiakarta dobni én meg megmentettem!
A képek sorrendje nem igazán stimmel dehát remélem kilehet vnni belőle
|
Bejelentkezés
Hirdetés |