Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorszabályozók

Témaindító: zener, idő: Nov 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zener hozzászólása Nov 6, 2006 /

Hello!
Engem egy olyan motorszabályozó érdekelne, amelyikkel egy 2,2kW-os nagyflexet bírok szabályozni, úgy hogy a nyomaték állandó marad. Ez ügyben már tallóztam a neten de csak olyat találtam amelyiknél szabályozás folyamán csökkent a nyomaték, és nekem ez a nagy bajom!
KÖSZÖNÖM Üdv!
(#) Gory válasza zener hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

Nem annyira értek ehhez, de ha jól emlékszem nyomaték az áramerősség négyzetével arányos. tehát úgy kell szabályozni a fordulatot, hogy az áram az állandó legyen. Gondolom én.
(#) Placi84 hozzászólása Nov 7, 2006 /

Frekiváltó?
(#) Dudus válasza Placi84 hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

Szerintem azzal csak aszinkron vagy szinkronmotor fordulatszámát lehet szabályozni, de a flexben szerintem kommutátoros van, ahhoz meg szerintem! nem jó.
(#) Joci77 hozzászólása Nov 7, 2006 /

én már csináltam iet, Fűszerpaprika darálló,Narex 2,2kW. meg kell bontani forgórész-állórész
közti vezetéket közé Triac-os szab.fázis hasításal szépen harap
(#) Dudus válasza Joci77 hozzászólására (») Nov 7, 2006 /

Igen, de a nyomatékod állandó volt? A csökkenő átlagáram nem okoz nyomatékcsökkenést?
(#) Joci77 hozzászólása Nov 7, 2006 /

hali._ mire kell a cuccos neked ? Nyomatékot nem tudtam mérni.
Nekem meg volt (faragva) a flex, BNC dugalj ( ezvolt kéznél)+1kapcs volt a flexben(norm flex vagy darálló) 1 80cm magas 35cm átmér.tartály alján csapágyház,tengely amit rá tudtam csavarni a korong hely. jól harapott. 8500f/min. Eredetileg 1 1800W Axiális köszörűre terveztem ,de mikor megette a rotor tengelyén a fogakat akkor jött a nagyflex
(#) Sebi válasza zener hozzászólására (») Nov 7, 2006 / 4

Megbízható módon pl fordulatszám-arányos feszültségképzéssel lehet. Ehhez valamilyen jeladót kell felszerelni a forgórészre (pl újabb mosógépmotorokba be van építve egy tachogenerátor, ami teljes fordulaton kb 6...8V-ot ad le.)
Lehet optikai, mint az egerekben van, de ez elkoszolódik.
Lehet egy kis mágnes, ami hall-elemet triggerel.
Sztem talán megoldható lenne az is, hogy a kommutáció során keletkező frekvenciát valami furfanggal kicsatolni és ebből nyerni a feszt.
(#) szszaby hozzászólása Jan 15, 2007 /

Abban szeretnék segítséget kérni hogyan lehetne szabályozni egy kb 200w-os 12V-os egyenáramú villanymotor fordulatszámát. A motort egy kisautóba szeretném beépíteni ami a gyereknek készülne.
Jó lenne ha fokozatmentes lenne de az sem baj ha több fokozató de az legelább vagy 7 fokozat legyen.
Nem értek a dologhoz nagyon úgyhogy ha van kapcsolási rajz is kellene.
(#) kyrk válasza szszaby hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Elore/Hatra is kell?
(#) Tök Ödön hozzászólása Jan 16, 2007 /

sajnos rajzom van de nem tudom feltenni, de a dolog nem anyira bonyolult. képzelj el egy triakos szabályzot ahol a motor nem az anod és a fázis közé van kötve. hanem a katod és a nulla közé. nagyon érdekes a müködése. én furogéphez használtam. egész lassu fordulatnál is kicsavarta a tokmányt a kezemböl.
(#) szszaby válasza kyrk hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Lényegében igen, de szerintem a szabályzó és a motor közzé berakok egy irányváltót azt meg tudom úgy oldani.
(#) dbase hozzászólása Jan 21, 2007 /

Tegnap kozzám került, egy 1 farádos kondi 3*7.1-es kijezővel.Elment benne a 7805 mikro rámértem 11v-ot adott ki.A fő meghajtó IC MDT2051.
Utánna néztem és Motor Control néven fut.
http://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/605/MDT2051.php
De ez éppen fesz kijelzőként müködött.
Nem találok egyik cégnél sem.Kérnék segítséget, hátha valaki találkozott vele már.
(#) viczki válasza Sebi hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Sebi!
Most műtöttem ki egy whirlpool mosógép motort, abban van már tahcho elem, legalábbis nagyon gyanúsak a kis mágnesszerű bütykök a tengely végen, műanyagba ágyazva.
Kérdés: hogyan kell ezeket a kétlábú hall-állatokat kezelni? Négylábút megtápoltam, az ok, de ezek még nem ismerősek. :no:
Üdv: viczki
(#) viczki válasza viczki hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Mondják:"lustaság: fél egészség", mégiscsak előkotortam egy jó multiméter, sőt, a végén még egy szkópot is. A whirpool motorom plusz két vezetéke közt némi ellenállás volt mérhető (kb 70 ohm), de egy kis kézi forgatásra máris ugráltak a digitek ; nosza, nézzük a feszkót! Fordulat szerint biz' szépen ment fel az vRMS, s micsoda meglepetés, szkópon már szép szinuszos jel is látható volt. :yes: Pont ilyesmit láttam tekercses fordulat jeladóktól.
Feladat megoldva, sőt, egy szenzor megspórolva!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem