Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   31 / 148
(#) Bassmester válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Igen , én is 5A-es áramsűrűséggel kalkuláltam, csak azt nem tudom pontosan hogy milyen frekitartományban fog ez a táp működni. Ennél a huzalnál már 20 kHz-nél jelentkezik némi veszteség, de az 1,06-os ból sok van és bízom benne hogy megfelelő lesz 40A-es csúcsáramra, de ha mégsem akkor megcsinálom vékonyabból, bár az iszonyat tökölős munka ilyen keresztmetszetnél. A gyakorlatban kb 30A-t kell majd tartósan bírnia. A szekundert már 100 szál (5x20) 0,15-ös CuZ-ból fogom csinálni +/-40V-ra.
(#) Subwoofer válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Itt a frekvenciát a C23-as Kondi és az R5 ös ellenállás határozza meg. TL494 nél a frekit úgy tudod kiszámolni,hogy Frekvencia=1,1/(Rt*Ct) és az egészet osztod majd kettővel mert annyi jelenik meg majd meg a trafón. Jelen esetedben az Rt=10k a Ct=1n (ennél a képletbe Kohm-ot és µF-ot helyettesíts a képletbe).
Ha jól számoltál akkor 110khz fog kijönni az osc frekijének ezt osztod kettővel azaz 55khz megy majd a tápod. Így már tudod számolni, h kb milyen vastag huzalt használhatsz még a skin hatás miatt. Régebben valaki itt beírta,hogy azt hogyan számoljuk ki.

De sztem a szekundernek nem kell 0.15ös szálakból lennie... A primeren és a szekunderen is ugyan az a frekvencia jelenik meg, szval szerintem ugyan olyan átmérőjű szálakból kéne sodorni mind a két tekercset, maximum az összefogott szálaknak a mennyisége változik a szükséges keresztmetszett függvényében.
(Én ilyen frekin max 0.5mm átmérője vezetéket használnék lehet vékonyabbat is csak nem biztos,hogy van értelme. De ez az én egyéni véleményem)
(#) Bassmester válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Köszi a segítséget. Lehet hogy necces lesz az 1,06-os drót 55 kHz-re, de majd kiderül. Korábban már csináltam jónéhány méter 20x0,15-ös drótot a 230V-os tápjaimhoz, ami egyébként jól bevált és még van belőle elég, ezért ennek is ilyenből lesz sodorva a szekundere. Egyébként hogy állsz a táppal? Készülget?
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
hello!
Hát a tápommal egyenlőre úgy állok a vezérlő-t építem lyukraszteres panelra, de idő híjján lassan áll össze a dolog de lassan le lesz próbálva a vezérlő trafó nélkül... Trafó tekeréshez most bontottam egy trafót azon kb 0.5-0.6mm átmérőjű vezeték volt. Abból fogok majd tekerni, de mint kiderüld nem valami nagy teljesítményű a mag amim van, csak 0.958cm2 a mag így hát nem akarok túl sok energiát belefektetni. Először deszkamodell feelingben le akarom próbálni aztán kezdődhet a nyáktervezés.. Bár trafó tekerést én úgy terveztem,hogy dupla primer lesz. Azaz lesz kettő teljes értékű primer és azokat majd párhuzamossan kötöm így nagyobb felületet fed majd le a magon ami a szorosabb primer szekunder csatolásért lenne felelős... de ez még kialakul... Sajnos alig van időm ezzel foglalkozni
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Bassmester!

Skin hatásra meg régebben valaki felvette ezt a képletet, hogy:
D=(17/f)^0.5 (Frekvencia khz-ben)
Ha ebbe a képletbe behelyettesítem az 55khz-et akkor D-re 0.55mm jön ki. Azaz ennél vékonyabb huzalt használhatsz de vastagabbat talán nem érdemes. Ha 0.5mm átmérőjű vezetékkel számolsz akkor elvileg skin hatás nem fog zavaró tényező lenni.. Már csak a párhuzamos szálak számát kell meghatározni...
EGyébként a trafó tekerésed leírhatnád,hogy hogyan csináltad esetleg egy móricka rajzot mert arról az 1képről nem sok derült ki,, bifillárissan tekerted a kettő félprimert?
(#) Bassmester válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Tíz szálat összefogtam és sorban tekertem fel a két félprimert, középleágazással. Csinálok majd rendes drótot hozzá, csak legyen végre időm rá
(#) Subwoofer válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Oksa!
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 6, 2009 /
 
Hello! szereztem egy autós erősítőt, de csak a táp van benne, működik 2*35V! Azlenne a kérdésem, hogy mit csináljak vele, hogy QUAD 405 (80W) nek elég legyen. IRFZ44 FET van benne 4db. Kapcsolási rajzom sajnos nincs róla!
(#) Bassmester válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
A Quadnak magasabb fesz kell a 80W-hoz, bár 4 Ohm-ra talán elég lehet. Nem lehet állítani trimmerrel a kimenő feszt? Én biztos hogy TDA 7294-et tennék bele, ahoz jó a +/- 35V. Kb 70W-ot tudna 4 Ohm-ra.
(#) mhatalyak válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
nemlehet állítani, de most néztem, hogy nemis jó valami, - ra 35,8V + ra 32,1V ot ad, na ez miért lehet??
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 6, 2009 /
 
Vagy mit cseréljek ki, hogy 50V legyen a feszültség(ha egyáltalán lehet ilyet)?
(#) Bassmester válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Át kell tekercselni a trafót és ha szükséges, a puffereket is ki kell cserélni nagyobb feszültségűre (63V). Ezeken kívül még a szabályozó, visszacsatoló ágban is szükségessé válhat egy-két apró változtatás. Nem lehetetlen megcsinálni. Ha ekkora eltérés van a tápágak között, akkor elsőként a pufferekre lehet gyanakodni. Nem melegednek?
(#) mhatalyak válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Nem melegszik, Puffer nélkül is ennyi az eltérés!
(#) Subwoofer válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
hello!
Először is jó lenne lefényképezni ezt a tápot és feltenni róla pár képet,hogy lássuk is,hogy miről van szó, mert ez így eléggé sovány.
Ha teljesítményt akarod növelni akkor én a feteket kicserélném IRF1010E-re vagy IRF3205-re és beraknék eléjük egy 1.5A gate driver IC-t,hogy rendessen meghajtsa a táp nagyobb gate kapacitást. pl ilyen IC a MIC 4427 ez kettő darab meghajtót tartalmaz szval 1ic-vel 2fet.et meg is tudsz hajtani... persze ez esetben tuti trafó limitált lesz a rendszered, de legalább a fetek bírni fogják. Egyszerűbb majdnem ha építesz egy új tápot
(#) mhatalyak válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Hát úgy kb. 10perce leégettem a FET eket, úgyhogy holnap délután teszek fel róla képeket és akkor ha valaki tud segíthetne, hogy mit vegyek bele, és mit hogy csináljak hogy erősebb legyen, köszi!
Üdv: Máté!
(#) Subwoofer válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
na aztán hogy sikerült elküldeni azokat a fránya feteket?
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Helló, Bassmester!
Bocs, hogy csak most írok, nyaralni voltam.

A választ már az előttem írók lényegében megadták
Valóban kevés lesz az az 1mm-es huzal, főleg a szkin hatás miatt, de még amúgy is.

Én az eredetiben kb. 0,4mm-eset használtam úgy kb 30 szálat 25-30A.
Folyamatos terhelésnél ez sem lenne elég, de mivel disco zene dübörgéséről van szó, az átlagos áram ennél jócskán kevesebb.

Szekunder oldalra arányosan annyival kevesebbet tekertem.

Az AL-érték nem különösen fontos, nem sok jelentősége van itt.

üdv!
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia!
A vastag drótot csak ideiglenes dolognak szántam, de hamar beláttam hogy ide még arra sem jó :no: Sajnos fogyóban van a 0,15-ös CuZ-om, de majd megpróbálom pótolni. Van 0.35 és 0.6-osom is, de azzal az a bajom, hogy a "blankolásukra" nem alkalmazható elég jól a hevítős-sósavba mártogatós módszer, ami a vékony huzaloknál nagyon megkönnyíti a dolgokat. (aztán lehet hogy csak gázégő kérdése). Te hogyan pucolod a litzét? Tudsz valami gyors és hatékony módszert? A Trakis-nál 2500 Ft körül van egy kiló 0,25-ös CuZ, majd rendelek a jövő héten aztán nekilátok a dolgoknak.
A toroid magnál hogyan szokás elszigetelni a tekercseket? A szigszalagot lehetetlen átfűzni a gyűrűn. Esetleg az 1 cm széles textilszalag jó lehet ha utána lelakkozom? Eddig nem támadt jobb ötletem.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Nem használok litzét!

Ha ETD-re tekerek akkor feltekerem a lébak végére a vezetéket készre, lecsípem, majd egy nagyobb darab olvadt szalicil darabkával a forrasztópisztoly hegyén ráfolyatom a leszedni kívánt zománc helyére.
Utána jöhet az ón. A felesleges zománc salakot valahogyan a szalicil "eltünteti".

Szalicilt kapsz szerintem bármelyik boltba, ez ilyen befőtt tartósító.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Litze alatt az összesodort vékony CuZ szálakat értettem
Ezt a szalicilos módszert hamarosan kipróbálom, talán van is otthon...
(#) mhatalyak válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Nemtudom, mértem az áramot rajta kikapcsoltam, aztán pár peerc múlva bekapcsoltam és füstölt, nembaj jót rögögtem rajta, bár igaz, hogy drága mulatság a vicchez, dehát ez van..
(#) Subwoofer válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hát akkor most jöjjenek a képek! had nevessünk mi is egy kicsit, Elvégre nekünk nem kerül semmibe
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
szevasztok!
az jutott eszembe,hogy mi lenne kipróbálni az ellenütemű meghajtás helyett a teljes hidas meghajtást (full-bridge). Előnyére lehet,hogy a primer csak egy tekercs, a tekerést is jóval leegyszerűsítené.
Kérdésem,hogy vajon milyen hátrányokkal jár és mennyire bonyolult az efféle meghajást, és miért nem alkalmazzák ???
(#) cimopata válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Csután annyi előnye van, hogy 1 primer kell.
De kell szinteltolás 2x-esen a 2 felső fetnek, valamint a +2 fet miatt 2x akkora lesz a veszteség.

Nemérdemes foglalkozni vele.
12V-ra teljesen haszontalan.
(#) Subwoofer válasza cimopata hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
értem!
Nekem volt egy rajzom aztán ott láttam,hogy full hídba nyomatjámk gondoltam hát megkérdem.
Ott 2db IR2110-el csinálták a szinteltolást. és kb 1000W-os kapcsolás volt, IRF3205 volt benne 2párhuzamossan azaz 8.
De akkor hanyagolom...
(#) jocy0823 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Sziasztok! Megtudná nekem valaki mondani hogy hogy lehet 12V-ból 35V-ot csinálni? előre is köszi!!
(#) Bassmester válasza jocy0823 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Ha DC-ről van szó, akkor kapcsolóüzemű tápegységgel, ha AC, akkor simán trafóval. Szerintem egyenáramra gondoltál, úgyhogy nézzél be ebbe a témába
(#) 7805 válasza jocy0823 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Ezt egy dc-dc inverterrel lehet megoldani ..ja és ez a téma nem lessz hosszú életű..Bővebben: Link itt kellet volnafeltenni a érdést szerintem :yes:
(#) jocy0823 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Autóba akarok építeni erősítőt egy STK402-070 ic-ből.
(#) 7805 válasza jocy0823 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
ja az más buli boccs.. De amúgy sok ilyen téma van .. És milyen teljesítmény kell neki??
Következő: »»   31 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem