Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Gondoltam a témába vág és gondoltam mást is érdekelhet...
![]() ![]() ![]() watt: a kérdésed jogos... :yes:
PIC16F877-re, MPASM fordítóval, a C:pic könyvtárba (a könyvtárban már ott a main.asm). Nem írok regényt róla inkább képekkel illusztrálom:
Létrehozol egy "main.asm" nevű üres filet (vagy amilyet akarsz) jegyzettömbben majd elmented oda, ahova szeretnéd.
1000 köszönet. A legalsó képen melyik a
Idézet: . (Már tényleg nincs több kérdésem.) „másik bekarikázott gomb”
Ne bánjátok. Nekem megvan. Egyedül a C-s része ér valamit, de a The flying the pic 3*annyit ér már ha ért valaki angolul.
A Kónya féle köny 50% tök semmit mondó, a maradék meg időnként szájbarágós időnként meg elnagyolt. Mintha akartak is volna adni valamit amit ha valaki belelapoz akkor érdemesnek találja megvenni, meg nem is, mert így mégis csak taníthatnak valamit, a tudást megtartják maguknak, és megkapják a tanári fizut. A the flying the pic-ben videójelet generál a csávó c-ből meg hangot, meg lcd demót, meg mindent, a kónya féle meg ugyan azon az explorer kártyán ledet villogtat, a legnagyobb kunszt, hogy 2 interruptot használ, az egyikkel az ad átalakítóról olvas egy értéket, amivel a ledek villogását lehet timeres megszakítással lehet állítani. De ez már a Kónya féle könyv maximális bonyolultságú példája. Szóval inkább a másikat vegyétek meg. Lehet találni is neten de az nem szép dolog. Lucio Di Jasio: Learning to Fly the PIC24 Chipcadnél kapható Learning to Fly the PIC24 by Lucio Di Jasio +AV16 12 870 Ft van szabad készlet és a Kónya féle: PIC Mikrovezérlők alkalmazástechnikája 6 286 Ft Na annyit is ér amennyi a másikhoz képest az ára. Idézet: „12f509-re szeretnék szoftveres PWM -et írni.” Cseréld ki 12F683-ra,és akkor írhatsz hardverest! Vgy cserélsd ki 12F675-re (vagy 629-re), s akkor csinálhatsz Timer0 interrupttal és T1 időzítéssel "félhardveres" megoldást. Ebben a topikban már linkeltem be mintapéldát hozzá, de a lusták kedvéért mégegyszer: innen a tutorial 6 és 7 Egy másik példa itt található
A könyv azért szerintem annyira nem rossz, de tény a C az igazán érdekes. Mondom ezt, mert éppen mostanában kezdtem foglalkozni az assembly után ezzel
![]() ![]()
Hali!
Az a helyzet, hogy meg kellene hajtani egy grafikus LCD-t SPI-ről, viszont az I2C portra is szükségem lenne egy másik funkció miatt. Lehet ezeket egyszerre, felváltva használni? Sajnos egy helyen van mind a két port. Lehet szeparáltat is találni, de az már a dsPIC kategória, az most nem finom... Kössz! Üdv: goo
De, bármelyiket szofrveresen is meg lehet oldani!
Idézet: „Lehet szeparáltat is találni” Meg lehet olyanokat is találni, amelyikben 2 db MSSP port van!
Üdv!
Képes a PIC megkülönböztetni a power-on rezetet és az MCLR rezetet egymástól? Gondolok itt én arra, hogy amikor nincs semmilyen feszültség a PIC-en, és kap tápot, akkor az máshogy viselkedik, mintha kap tápot a lábán, de az MCLR-el földre húzom. A kettőt meglehet különböztetni? 40 lábú, 16F871-es.
Meglehet. RCON regiszternél nézz szét, van egy egész fejezet/alfejezet, amit a Resetről szól.
[OFF]Egyetértek, elég sokat csalódtam én is a könyvvel kapcsolatban, nem ettől vártam a messiást, de, ha ez többek között egyetemi tanulók számára (is) készült, akkor sokan csatlakozni fognak még a csalódottak táborába, nem érződik a könyvben a gyakorlatiasság, mint Lucio Di Jasio "művében", aminél tényleg úgy érzi az ember, hogy a szerző meg akarja értetni a programozási fogásokat, sőt inspirálja az embert a tanulásra. Nyilván most, a jobban hozzáértők azt fogják gondolni/mondani, hogy, akit érdekel a téma, az nem csak egy könyvből fog tanulni (jogos!), ráadásul a programozás amúgy is elég kényes pont, ezt nem lehet beleverni az ember fejébe, nem lehet bemagolni, az embernek saját magát kell fejlesztenie sok forráskód "olvasgatásával", egyértelmű, de mégis Di Jasio-nál érzem azt, hogy Ő tesz is valamit azért, hogy aki az Ő könyvét választja, az ne csalódjon a példaprogramokban. Nem akarom Dr. Kónya urat kritizálni, mert nem ismerem a pedagógiai munkásságát, de egy kicsit úgy érzem magam, mint amikor egy sikeres amerikai film második (vagyis harmadik) részét nézem, aminek a közepénél szembesülök azzal ténnyel, hogy erről csak a "lóbőrt" akarják lehúzni, és az előző részek sikerességére alapoznak. Ami nálam pozitívum az az talán, hogy a perifériák működését szépen elmagyarázza, ez tetszett a 2. kiadásban is. Minden esetre, ha PIC24 -el akarok "foglalkozni" (erősen idézőjelbe), akkor maradok a esca.atomki.hu/pic24 oldal olvasásánál, vagy Di Jasio könyvénél.[OFF]
Idézet: „Minden esetre, ha PIC24 -el akarok "foglalkozni" (erősen idézőjelbe), akkor maradok a esca.atomki.hu/pic24 oldal olvasásánál, vagy Di Jasio könyvénél.” Én meg inkább az adatlapokat javaslom megérteni! A programozás akkor válik automatizmussá, ha ismerjük a PIC-et. Ezek a könyvek segítenek talán, de nélkülük is lehet boldogulni, annyi infó van a neten. De ismétlem, az adatlapon kívül nem kellhet más. Legalább is nekem nem kellett...
Azért Én megnéztem azt az oldalt és első blikkre nagyon jó!
Idézet: „De ismétlem, az adatlapon kívül nem kellhet más.” Jaj, dehogynem! Például az ERRATA... ![]() Idézet: „Jaj, dehogynem! Például az ERRATA...” Ezek haverok, együtt járnak! ![]()
Mindenki azt néz meg, amit akar. Én is meg szoktam nézni az oldalakat, ha másért nem a szerző miatt. Ettől nem változik a véleményem, hogy túl sok a nyavajgás, hogy nincs elég infó! Van!
Idézet: „Ettől nem változik a véleményem, hogy túl sok a nyavajgás, hogy nincs elég infó! Van!” Ha ez jött le az írásomból, akkor elég rosszul fogalmaztam (ezért sem szeretem annyira a fórumot, szinte mindent kétféleképpen lehet értelmezni), de igazad van.
Igazából nem a te hozzászólásodra reagáltam, és nem is ez jött le, ez így sikerült!
![]()
Üdv!
Lenne egy kérdésem LCD programozással kapcsolatban. Most megint van egy kis időm vele bütykölni. Próbálkoztam mindennel, hogy életre keltsem, de nem akar. Végül leszedem az LCD-t a pic-ről és külön próbáltam, úgy sem ment. Ezután elkezdtem méricskélni és kiderült, hogy az 5V-os tápomat vagy az LCD háttérvilágítás, vagy a kontraszt trimmer poti, vagy mindkettő lehúzza 3,3V környékére. Ha ezeket nem kötöm rá, akkor megvan az 5V. Ezt nem értem! A tápot az USB-ről kapja, de próbáltam már adapterrel és egy 7805-össel is, de ugyanaz a helyzet. Ezt mi okozhatja? (1x16-os LCD)
A háttérvilágítást hogyan kötötted be?
A kontraszt potid mekkora értékű, és hogy van bekötve? (rajz lenne jó!)
Ki mondta, hogy nincs infó? A könyvben nincs elég infó. Olvasd el, a könyvet értékeltem.
A hátérvilágítást egy ellenálláson keresztül 5V-ról hajtom meg. Ugyanerről az 5V-ról megy az LCD táp, illetve a kontraszt beállítás, illetve a PIC-is egy ellenálláson keresztül erről a tápról kapja a powert.
A kontraszt poti az 8kOhm trimmer. A rajzon láható módon van bekötve. egyik szélső láb tápra, másik szélső láb földre, a középső meg a V0-ra. Idézet: „A hátérvilágítást egy ellenálláson keresztül 5V-ról hajtom meg.” Mit is írtál, mekkora ellenállásról? Idézet: „a PIC-is egy ellenálláson keresztül erről a tápról kapja a powert” Ez a megoldás nem lehet jó! Igaz itt sem írtad milyen értékű az ellenállás! A PIC szűrt és stabil feszültséget kíván. Ellenállás szóba sem jöhet a körben! Nem akarod az egész kapcsrajzot megmutatni? Így elég nehéz lesz kitalálni, mi hogy van!
Az a gond, hogy régebben csináltam róla, csak volt egy rendszerösszeomlás és ezek az adatok elvesztek, de megpróbálok egy újat gyártani.
Mindazonáltal mint említettem, hogy lekötöttem az LCD-t és csak önmagába használtam és akkor mértem ezeket az értékeket. Volt amikor a trimmert az egyik végállásban felejtettem és eléggé felmelegedett az LCD chipje. Lehet hogy tönkrevágtam? (ha kész a rajz, akkor majd felrakom)
Azt még áruld el, milyen LCD, mert így nem tudom mit bír a V0-án. Meg kell nézni az adatlapban. (Az a gyanúm egyébként, hogy ez itt eléggé off)
A típusban nem vagyok biztos. Nézzük mi van ráírva.
Displaytech 161A, meg van rajta még néhány szám.
Akkor ez HD44780 kompatibilis lesz, használd ezt az adatlapot az életre keltéséhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |