Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   656 / 2208
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 10, 2009
Szia! Szép a paneled , milyen kimenőt szánsz neki ?
(#) Mate78 hozzászólása Aug 10, 2009
Sziasztok,

van valakinek tapasztalata a PL84-es csővel?
Ha jól látom mint az EL84 csak kisebb anódfeszültséggel,és soros fűtéssel.
400Ft/db áron lenne kb.
Ugyanennyiért ugyanott lenne PM84 is.

üdv
(#) sturbi válasza PetAd hozzászólására (») Aug 10, 2009
Akkor valami nem stimmel szerintem, vagy rossz a cső. CHZ két oldallal ezelőtt (lap alján) betett egy kapcsolást, annak megfelelően kell bekötni a csövet (csak kösd a harmadik rácsot is a katódra). A rajzon R1 jelű ellenállás állítja be a rácselőfeszt (ez a kis értékű), ennek végére kell a rácslevezető (mint a rajzon, ha a rácslevezetőt nem ide, hanem testre kötötted, vagy fordítva kötötted az ellenállásokat, akkor a túl nagy rácselőfesz miatt nem folyik áram), a második rácsnak pedig anódon kell lennie (ha ezt esetleg nem kötötted be, akkor nem folyik szinte semmi anódáram). Nézd meg, hogy a cső biztosan érintkezik-e a foglalatban.
(#) Pioneer válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 10, 2009
Szia!
Köszi! Még azzal vagyok bajba. Szereztem két egyforma EI vasat, ránézésre 10-12cm2 -est, mikor szétszedtem és megmértem derült ki, hogy csak 7,5cm2-es.
Van egy szuper BEAG M vasam 9,2cm2-es, csak a párja hiányzik még.
Egyszerűen fogalmam sincs honnan tudnék két egyforma vasat szerezni.
(#) sturbi válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 10, 2009
Pcl-es PP-nek elég lesz a 7,5 cm2-es vas is (főleg, ha nincs nagyobb).
(#) PetAd válasza sturbi hozzászólására (») Aug 10, 2009
Először nem kötöttem be az 1. rácsot se, úgy mértem meg a feszültséget az ellenállások közt. Az ellenállások biztos jól vannak bekötve a 250 Ohmos rész van a katódhoz közelebb. R3 egy 1MOhmos ellenállás, a katalógus szerint az a maximum ami jó még. Most 0.77V van a katód és az 1. rács kivezetése közt pedig nem változtattam semmit, lehet hogy valahol nem érintkezik rendesen? Nincs foglalatom ezért kis alu csöveket tettem a lábakra és azokba vannak becsíptetve a drótok, a külseje pedig be van szigszalagozva nehogy összeérjenek. Rákötöttem a 3. rácsot a katódra, a 2.at az andóra és most 1 V mérhető az 1. rács és a katód közt.
-Hát akkor van 4 mA katódáramod, kb 33 V van a munkaellenálláson, már Így is működik a katódkövető.
Csökkentsd a katódellenállást, hogy nagyobb legyen a katódáram (amekkorát akarsz, csak a cső disszipációra figyelj).
(#) PetAd válasza sturbi hozzászólására (») Aug 10, 2009
56.5 Voltot mérek a katód kivezetése és a föld közt.
Megmértem az áramot a föld és a földhöz legközelebb eső ellenállás közt és 0.04mA-t mértem nem lehet, hogy valahol vékony a vezeték, vagy rosszul érintkezik?
Csinálok egy foglalatszerűséget a csőnek és rendesen bekötöm a vezetékeket talán akkor jó lesz.
(#) PetAd hozzászólása Aug 10, 2009
Sikerült kinyírnom a csövet
Csináltam neki préselt kartonpapírszerű lapból egy foglalatot de az egyik lyuk beljebb volt és ahogy belenyomtam elhajlott az egyik láb és megrepedt egy kicsit az üveg. Pedig nem is erősen nyomtam bele. Ha belenézek akkor az ezüstös rétegnél a visszatükröződő fény sárgás barnás színű és nem izzik már a cső.
Épp hogy nekiálltam máris 50%-os a lemorzsolódás.
Most mehet föl a polcra dísznek.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 10, 2009
Márk, ne írj ilyen butaságokat. Az Ohm -ot nem lehet V helyett használni egy áramkörben.
Ha a 100V-os kimenetű erősítőd 100W-os, akkor igaz, hogy a kimenete 100 Ohm -os. Ha nem 100W-os, már ez nem igaz. Az impedanciaillesztés meg nem feszültségáttétellel azonos fogalom. Tehát úgy számold, mint ahogy a kimenőknél számítjuk.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 10, 2009
Oké. De úgy döntöttem, hogyha bömböltetni akarom a zenét, akkor összerakok addig egy GU-50-est. De az a trafó, amit kimenőnek szántam volna, kell a hűtőnek, ami 12V-ról megy...
(#) rockersrac válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 10, 2009
A 8 ohmos hangfalhoz egy kb 220/24 voltos trafó kell(meghallgatás célból persze,nem végleges verzióra!) GG komám is alkalmazta ezt egyszer buliban kényszerből,ő egy 220/24 voltos toroidot tett illesztésnek az apx-100(akkor még) 100 voltos kimenetére,és meglepően szépen szólt a kicsike!
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 10, 2009
Kösz, milyen csövet tudnál küldeni és mennyiért?
(#) mark.budai válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 10, 2009
Köszi! Nem is lesz végleges verzió, ha lesz. Nem kell "bömbölnie", csak finomul szóljon. Arra meg jó az EL84 SE is.
-Ne zavarjon meg, hogy ellentmondásokat írsz ide ezerrel, ha 8 k körüli ellenálláson 56.5 V feszültségesésed van, akkor nem lehet 0,04 mA az áram (súlyos mérési hiba van, merthogy az 6,9 mA körüli áramot jelent). -Én már nem akarok kötekedni, mert a körülmények úgy alakultak, hogy benyomtam mint az állat (ezt sem vot könnyű leírnom), de szerintem gondold át, hogy hol mennyi áram csordogál, mert az mindenképpen ellentmondás, hogy 8,2 K-n 52 v esik, és az 0,004 A-t takar (merthogy az nem lehet annyi,..ohm törvény értelmében).
Ha hülyeségetr írtam volna elnézést kérek, majd a többiek kijavítják.
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Aug 10, 2009
Te, egy foglalat 500Ft. A cső meg lehet, hogy többet ér. Főleg az, amit építenél vele...
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 10, 2009
Ja, a GU-hoz, meg pl. az oktál porcelánok. De a noválhoz 1-2 százas a bakelit, egy kis cső ismerkedésnek 50Ft.
Persze mindez lehet ingyé is.
(#) rockersrac hozzászólása Aug 11, 2009
Van egy jó adag rossz monitorról lebontott cuz huzalom,ami a degauss tekercs volt! Az jó nekem primernek vagy secundernek kimenőre? Eldöntöttem hogy pl504PP-t csinálok!
(#) mark.budai válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 11, 2009
Azt én is bontottam, csak Junoszty TV-ből. De van még két rossz monitor, meg két TV...
Ha jó az átmérője, akkor jó lesz. (Szerintem.)
(#) Mate78 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 11, 2009
Ha megfelelő is a huzalátmérő, kérdés, hogy mennyire sérült a szigetelése.Én nem tekernék használt huzalból.
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Aug 11, 2009
Oktál porcelánt tudsz venni 600Ft alatt valamivel... A GU foglalatát én meg 400Ft-ért vettem... Nekem az erősítő majd többet ér, mint egy kétezres. Na igen, a kimenő sem olcsó mulatság...
(#) PetAd válasza sturbi hozzászólására (») Aug 11, 2009
Tegnap bele se gondoltam, hogy hülyeség amit írok.
Most megnéztem megint annyit mutat a műszer cseréltem biztosítékot hátha az a baja, de így se jó.
Most összerakom normálisan a kapcsolást, mert csak drótok vannak rárakva a lábakra lehet hogy túl vékonyak, vagy nem érintkeznek megfelelően.
mark.budai: Lehet hogy egy normális foglalat annyi, de nekem jó egy leharcolt kukaszökevény foglalat is.
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Aug 11, 2009
Akkor vegyél 20Ft-ért foglalatot, aminek megvan az összes lába, és ne próbálj meg csinálni, jobb, ha rendes foglalatja van. de ha jól lettek volna a lábak, egész jó lett volna az ötlet .
(#) rockersrac válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 11, 2009
Semennyire,mivel nem volt összelakkozva,csak össze szigszalagozva(vagy legalábbis valami hasonló anyag volt rátekerve,az meg le van szedve,és semmi sérülés rajta!)
(#) Mate78 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 11, 2009
Én szeretek biztosra menni, nem attól rettegni, hogy a sok munkával, gondosan elkészített kimenő mikor lesz menetzárlatos az esetlegesen hibás szigetelés miatt.
Inkább áldozok rá pár ezerrel többet és akkor új huzalból tekerem.Ha fojtóról lenne szó akkor talán....Ez az én véleményem.
(#) Pioneer válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 11, 2009
Összeraktam deszkán a PCL86PP egyik oldalát. Kimenőnek két TV-ből guberált kimenőt kötöttem be. Mindenféle beállítás nélkül, az összeeszkábált két gagyi kimenővel is elfogadhatóan muzsikál.
A hangszóróból nagyon halk hálózati brumm hallható, a 100 ohm 5W-os tápellenállás ami a második pufferkondi előtt van nagyon melegszik. Lehet, hogy ide egy 68 ohm-os jobb lenne?
A Pufferkondi is melegszik kicsit, ez természetes?
(#) CHZ válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 11, 2009
Munkapont beállítása nélkül ne próbálgasd , nagyobb árammal megszívathatod a csöveket .
Nyugalmi áram és a DC szimmetria beállítása az első legyen .
A 100 ohm a táp feszültségétől függ , kb. 280-290V terhelve a kimenő közepén . Melegedése normális , főleg ha sok feszültség esik rajta .
Brumm nem lehetne , ha minden rendben van .
(#) Pioneer válasza CHZ hozzászólására (») Aug 11, 2009
Akkor majd ha meglesznek a végleges kimenők.
Egyébként mi a nyugalmi áram és a munkapont beállításának a menete?
Konkrétan mit jelent az, hogy "megszívatod a csöveket"?
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 11, 2009
Idézet:
„Na igen, a kimenő sem olcsó mulatság...”

Ezt már egyszer kitárgyaltuk:
Idézet:
„ma hozta meg a posta nekem, a napokban vásárolt 12db kimenő és táptrafókat. Mindösszesen 2600Ft volt postával.”

Nyitott szemmel kell járni a neten, és sok mindent ócsópézé be lehet szerezni. Van hogy azért nem veszek meg valamit, mer a postaköltség több mint a veendő holmi ára. Persze akkor vagy többet veszek belőle, ha van, vagy még keresek hozzá mást, ha van.
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Aug 11, 2009
[off]Hát igen, nyitott szemmel kell járni. A 2600Ft ennyi trafónál más semmi.
Következő: »»   656 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem