Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Csak a pontosság kedvéért: A FET-eknek nincs bétája. A FET-eket nyitófeszültségre válogatják.
Nem szól valami szépen, és tetves drága belőle a stereo. De ötletnek nem rossz.
Hello!
Van 1 Tehnics su-v97 es erösitöm és elment benne a tranzisztor,valami hatakmas fekete. A kérdésem az volna hogy hol tudnák bele szerezni,mert sehol se találtam,esetleg lehet-e valamijennel helyettesiteni?
Hali!
Hát nem ártana annak a hatalmas feketének a típusát leírni.
Ha ragaszkodsz a 12V-os táphoz, akkor sajnos eléggé behatároltak a lehetőségek. A hidalt mosfetes "autós" TDA ícékből tudod a maximumot kihozni. Ezek közül talán ez a plafon, legalábbis teljesítményben.
Az a nagy fekete ha képpel is tudod illusztrálni könnyen megállapítható hogy végfok-e vagy a táp része, és persze pontos típust is írd le rajta van az IC-n... STK -lesz ha fekete, vagy egy STK Panasonic verziója ha szürke a szine.
Szerintem meg a technics által használt SVIxxxx végfok lesz az amire gondol.
üdv,hát drága az biztos de kissebb teljesitményen elég szép hangot ad.De szóbajöhet a TDA2030 is,ennek viszont kicsi a teljesitménye.
Éppen arról olvasgatok, mivel a kis telljesítmény nem gond.
Sziasztok!
A kérdésem, hogy IRFP240-9240 páros helyett véleményetek szerint mennyire hatékonyan váltható fel IRF240- IRFP9140 típusra? A 9140 100V 21A a 9240 200V 12A. Egy másik kérdés, hogy komplementer oldalanként a FET-eken rajta folyhat-e a teljes tápfesz? Ha értelmesen kérdezem egyáltalán... Egy kicsit jobban magyarul...pl.:a pozitív tápág FET-jein például folyhat egyszerre a dupla tápfeszültség, azaz 180V? Lehet-e hogy az egyik oldal FET-jei teljesen vezetők, míg a másik oldal dolgozik. Igen...itt elméleteket feszegetek amikről nem sok fogalmam van. A kapcsolási rajz mellékelve. Ilyen FET-ek vannak most épp itthon. Ezen kívül van még IRFP460 és IRFP23N50L. Ezekkel lehet valamit kezdeni ebben a kapcsolásban szerintetek, vagy sokkal jobb az IRFP240 ezektől?
Akkor más megközelítés.
1. Mondjuk van egy 30V DC tápom. Ebből hogy lehet előállítani +-30V-ot a legegyszerűbben, a 30V-os táp kimenetéről? 2. Mondjatok megoldást akár kis telljesítményű, hi-fi erősítőre ami elmegy +V -os tápról.
Az IRFP 460 és a 23N50L, jó kis fetek, kapcsolóüzemű tápokba valók, utóbbinak a Gate töltése is viszonylag alacsony. A 240-es , sokkal inkább erősítőbe való. Ha komplementer végfokot csinálsz, célszerű összemérni a feteket, hogy legalább hasonlítson a karakterisztikájuk.
Én éppen ezért fogok megpróbálkozni az itt látható kapcsolással. Ez nem komplementer
Esetleg szimmetrikus tápegység építési menetéről valaki tudna valami kész médiumot?
Ehhez akkor most elég a sima +12V?
Hali mindenkinek.Kellene egy kis segítség.Vettem kéz alól egy Denon PMA-700V erősítőt, ami az eladó szerint még sosem volt javítva.
Belevilágítottam és sajna gyorsan kiderült hogy az egyik oldali végfok bizony már volt javítva, mert a gyári 2SA1104/2SC2579 végtranyó páros helyett, 2SA1106/2SC2581 található.Ez nem is volna akkora baj mert picit még erősebb is mint a gyári.De viszont van egy olyan hiba jelenség hogy a készülékben KB 15-20 perc üzem után a hűtő borda annyira átmelegszik. hogy már az erősítő tetejét is alig lehet megfogni. Meg ez mellett még van valami kontakt hiba is, mert az egyik oldalon a hangszín csak akkor érzékelhető, ha valamelyik hangszín gombot megfeszítem.De ez a kisebbik baj, a nagyobb az előbb említett felmelegedés ami miatt egy idő után a védelem lekapcsolja a hang dobozokat is a végfokozatról.Egyébként ezektől eltekintve tökéletesen egyformán dolgozik a két oldali végfokozat.Ha valaki tapasztalt már ilyesmit, és tudna segíteni az jó lenne.Én arra gyanakszom hogy gerjed az egyik oldali végfok, de ez csak tipp.
A hidalt 2030-hoz elég a szimpla 12V.
Ha pedig mégis szimmetrikus tápot szeretnél akkor itt nézz körül.
És ennek mennyi Ampert kell biztosítani?
No igen. Nézegettem azt a végfokot is amit felraktál nemrég. Szimpatikus is, viszont ennek a nyákja már rég kész, és 70%-osan be is van már ültetve, így marad ez a projekt. Azért kíváncsi leszek majd a véleményedre arról a végfokról.
Sziasztok.
Az lenne csak a kérdésem hogy a KD Mester által készitett Conductor 130Wattos változata az mehet e +-60V tápfeszültségről? Nincs kisebb trafóm és ezt meg nemszeretném szétszedni. Vagy pedig inkább erre a feszre épitsem meg a Király Tibor 60Voltos változatát? Előre is köszönöm a segitséget.
Egy 230/12V - 100VA-es trafó elegendő egy sztereó (2 db hidalt 2030) véghez. De ha úgy kell venned a trafót, akkor már csinálj egy normálisabb végfokot, ami +/- tápos
Úgy néz ki hogy vennem kell, szóval körül kell néznem rendesen. 10.000 Ft-ból mi a leg-leg-leg-legjobb,(nem a legerősebb), amit ki lehet hozni? Akármilyen típusra gondolok, nem csak chip erősítőre. Nem számít az összetettség, sem a védelmek, vagy akármi, csak a hang.
Ez jó erősítőhöz? Nem vagyok még tisztában a trafókkal... Bővebben: Link
Használd a link gombot! Link beszúrva. szamóca
Milyen hangsugárzód van? Hány Ohm-os? Milyen az érzékenysége? A 10 ezer Ft-ból a dobozolást is le akarod tudni? Ebből a pénzből kb 6-7 ezret kell majd a tápra költened, a többit meg a végfokra és az egyebekre.
Ja...és nincs leges-legjobb, csupán olyan van pl hogy: nagyon tetszik, kevésbé tetszik, nem tetszik a hangja. Meg kéne hallgatnod ezt-azt, hogy tudj mihez viszonyítani. Első erősítőnél pedig nem a "legeket" kell megcélozni. Az első projekt, ( de még a negyedik-ötödik is) a tanulást, gyakorlást, tapasztalat szerzést kell hogy szolgálja. Fontos a sorrend is. Először a trafókkal kell tisztában lenni majd az erősáramú dolgok után jöhetnek a finomabb dolgok, erősítők, stb, persze elmélettel együtt, hogy majd jobban tudd hogy mi is az amit csinálsz. Én nem vennék meg ilyen trafót, legalábbis erősítőhöz biztosan nem. Toroidot igyekezzél beszerezni.
Nem értem kérdésed olvass visza egy kicsit és már tegnap belinkeltem a
TDA2004 2X10W TDA2004 PDF 12v-ról többet is találsz példának én a 2x10W-ost adtam meg mert azt írtad 10-20W-os kell. Kisebb táp ólcsóbb járulékos költség, ha belefér az elképzelésedbe könnyen találsz 2x22W-os TDA1554Q is ott nagyobb táp kell de 12V-ról megyen az is
Másik topicban pleso-nak akadt problémája 200W-os Quad 405-tel, erre válaszolok.
A SAL hangszórók nem a terhelhetőségről híresek. Ezeknek a hangszóróknak nem lenne szabad 100W-nál nagyobb teljesítményt adni. Amit hallhattál kopogást, az elképzelhető, hogy ütközött a tekercs. Mekkora tápfesszel kergeted a végfokot? Ez az elszálltak a végtranyók ezt miből következtetted ki? Ha leszállnak, akkor vagy + vagy - tápfesz van állandóan a hangszórókimeneten. Milyen végtranzisztorokat vettél? Hol vetted? Az olcsóbbat, vagy a drágábbat vásároltad? Alapjában véve ez az erősítő +-55-60V-os tápfesz mellett legalább 8 ohmos hangszórót visel el, 4 ohm esetén duplázni kellene a végtranzisztorok számát. Mérd meg egyenként a hangszórók ellenállását, nem égett-e meg valamelyik. Azt mondom, ha szól a végfok, akkor az még teljesen jó, ha a végtranyók meghalnak, akkor abból egy kanyi hang sem jön.
Csak az erősítő lenne 10e körül. A hangsugárzót majd hozzá építeném. Sok projectem volt már, elég komolyak is, csak épp erősítőt nem csináltam még.
Inkább olcsó mint erőstőnek ideális, a végfokokhoz inkább toroid trafó javalott ez a képen láthatóan nem impregnált "és házi összeszerelésű" esetleg kicsit brummosabb lesz egy toroid trafónál de működni fog és az ára is kedvező.
Mindenképpen toroidra vadászom, és úgy néz ki lesz is.
Azt hiszem hogy SVI 2105 de nem vagyok benne biztos.majd rakok fel képet is rola.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |