Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
kerestem a fórumban, de sajnos idevágó dolgot nem találtam. A probléma az,hogy egy gyári termosztátban -amit nem kellene szétszedni - 1A-s triak kapcsolja a hűtő - fűtő szelepet, és ez elég kevés, mert kb. 3A-es a fogyasztó. Relét nem szeretnék betenni, mert nagyon gyakran kapcsol ki-be a dolog, és hosszútávra tervezendő az elektronika, évekig jó lenne ha elmenne. Így a megoldás az lenne, ha a 230VAC-t triak kapcsolná továbbra, de nagyobb teljesítményű. Így tehát a kérdés az,hogy a termosztát triakos kimenetére köthetek-e még egy triakot, ami aztán már nagyobb teljesítményű? Mindezt úgy követném el, hogy egy előtét ellenállással beállítanám a gate áramát kb 50-70mA-re, és úgy kapcsoltatnám a triakkal a fázist... eszmecseréltünk az egyik haverommal, aki szerint ez nem lenne jó, mert a triaknak induktív terhelést kell kapcsolnia, ha triakot kapcsol kinyíródhat, ill. még az is előfordulhat, hogy a nagyteljesítményű triak nem kapcsolna le... Sajnos a váltakozó feszültség dolgaihoz nem sokat értek, ilyenekkel nemigen szoktam foglalkozni... valakinek lenne ötlete? Köszönöm előre is!
Az alábbi rajzon optotriak kapcsol triakot, tehát triak kapcsol triakot.
Szerintem elég csak behelyettesíteni az optotriakot az alap triakkal és megy is. Ha találok 2 triakot akkor kiptóbálom én is.
De ha nem muszály neked triak ehez akkor veszel egy szilárdtestrelét és az is kapcsolgatja neked és azt csak rá kell kötnöd és ennyi nem kell hozzá semmi!
Vajon ez a kapcsolás hogyan viselkedik, ha kapcsolóüzemű táppal rendelkező fogyasztót kell kapcsolnia? Tehát olyan fogyasztót, ami graetz-el és pufferrel kezdődik.
Nem tudom... majd kipróbálom.
De most látom, hogy nem szeretné szétszedni, így ki is esett ez a megoldás.
Közbe előkotortam triakos könyvemet...
hát igen, ezt már kipróbáltam, mivel először is szilárdtestrelét tettem utána, olyat,ami LEDes bemenetű, így 330nF kondival, meg graetzel, előtét ellenállással oldottam meg a LED meghajtását, csak az a probléma, hogy ez jól elkurta a triakokat...
én arra gondolok, hogy a termosztát ha pont akkor kapcsolta be a triakot amikor a félhullám csúcsa volt, és a kondenzátor meg tök üres volt (mármint az "előtét" kondenzátor), akkor lehet,hogy olyan áramok jelentek meg egy pillanatra, ami már túl sok volt az 1A-s triaknak...
A fenének túlvariálni?
Vedd ki az 1A-es triakot,tedd helyére a 3A-eset! Mi az,hogy a triaknak induktív terhelést kell kapcsolnia?! Ez egyszerűen butaság.
Ezt azért nem nagyon lehet megcsinálni, mivel a termosztát vezérlője egy 70.000 ft-s diasbusos dolog, ami garanciális, és nem az én tulajdonomba van.
ezért is kezdtem azzal, hogy hogyan lehetne illeszteni hozzá, lecserélni a triakot segítség nélkül is tudom!
Köszi szépen a csatolmányokat , igen hasznosnak bizonyulnak. Meg kell mondjam még az életben nem láttam ilyen triakos kapcsolásokat (hiába ennek is egy szakosodott rész az elektronikában).
itt csatoltam egy rajzot, ahogy szeretném bekötni én a nagyobb teljesítményű triakot, itt a legnagyobb különbség az, hogy a fogyasztó nem a kapcsolóelem előtt,hanem után van. ez így működhet?
Így csak sorba kötöd a nagyobb triakot a kisebbel. Az MT2 kivezetését a fázisra kell kötnöd a nagyobb triaknak.
Bocs, igazad van, itt a rajzon javítottam.
akkor így mehet a dolog?
Kicsit átalakítottam egy régi szilárdtest relémet...
Ezt ráköthetnéd a termosztát kimenetére, és ez függetlenül kapcsol egy másik áramkört. Anyagköltsége kb. 1500-2000 Ft
Köszi szépen a sok segítséget, sajnos ez az anyagköltség túl sok, amennyiben 10-20 darabot kell készíteni...
megpróbálom simán triakkal ahogy azt fentebb rajzoltam le. 50pont!
Hát majd én is kipróbálok 1-2 dolgot...
Érdemes elösször 24 volton kipróbálni a kapcsolásokat, majd 230 volton, és ha jó csak akkor rárakni a drága készülékre. ui: olvasgatom a könvet... nem valami jó -de a terhelésnek mindig az MT2 (A2) lábon kell lennie -begyujtás pedig a G lábra kapcsolt feszöltséggel történik az MT1 lábhoz képest (ha jól értelmeztem a dolgokat)
Az alábbi rajzot ötlöttem ki...
Tegyük fel, hogy a termosztát triak-ja a fázist szakítja meg. Ekkor ha a kiegészítő triak is a fázist szakítaná meg akkor nem jönne feszültség létre a G és az MT1 láb között (mert mindkettő fázis, azaz ugyanaz) Így a kiegészítő triaknak a nullát kell megszakítania, így létrejön a gyujtófeszültség a G és az MT1 láb között. Habár a könyvben (amit már csatoltam képként, 120. ábra) pont az ellentetje van, azaz a kiegészítő triak G lábát az MT1 potenciálra húzza le a "termosztát" triak. Ezt is érdemes kipróbálni. Persze mielőtt élesbe kipróbálnád, javaslok pár tesztet.
Nem számít, hogy fázison vagy nullavezetőn van.
De jelen esetben ha a fázis a kapcsoló feszültség... akkor ha a fázisra raknánk a triakot is akkor nincs gyújtófeszültség. Remélem érted mit akatok mondani (és remélem jól gondolom )
Csak 1 darab triakom van összesen, így nem sikerült kisérletezni.
Holnap rendelek pár cuccot, de azt már nem kapom kézbe, csak ha visszajöttem nyaralásról Kb. 12 nem mulva visszatérek rá.
Szeva. A legegyszerűbb:ha a termosztát kimenetén 230v jön akkor rákötni egy 1.5wattos 12voltos trafót gartenz egyen irányítót 220µF 16v kondi és ezzel a mondhatni táppal meg hajtani egy pl 20 amperes szilárdtestrelét és ennyi. A szilárdtestrelék általában
3 és 30 volt között van a vezérlö feszültségük ez persze DC-ben.
Ma kipróbáltam a kapcsolást ami ebben a hozzászólásban van.
Teljesen jól működött, és az elgondolásom is helyesnek bizonyult (csak rosszul fogalmaztam meg). Lényeg, hogy ha a termosztát fázist szakít, akkor a plusz triakot a nulla vezetőbe kell építeni (vagy fordítva). Tehát összesen egy triak és egy ellenállás kell. Holnap még kipróbálok pár dolgot.
Én nem is írtam olyat, hogy számít melyiket kapcsolja...
Azt írtam: ha a termosztát triakja fázist kapcsol, akkor a kiegészítő triaknak nullát kell, megszakítania. És fordítva... ha a termosztát triakja nullát kapcsol, akkor a kiegészítő triaknak fázist kell, megszakítania. Ha ezt így "összeépíti" akkor már mindegy, hogy a fázist meg a nullát cserélgeti az egyész szerkezet előtt.
Sziasztok!
Két triakos kérdésem van, ami valamennyire témába vág. Adott két áramkör, ami MOC3063 opto triakkal kapcsol egy másik triakot. A.) Az első pontosan úgy néz ki mint a MOC adatlapjában a példa kapcsolás (kb. 10 hozzászólással ezelőtt van róla kép), egyedül annyi a különbség, hogy a triak két kimenetét felcseréltem, mert a nyákon úgy tudtam rendesen elvezetni. Ettől még ugye működik tovább? (Egy 30-40W körüli elszívó ventillátor megy majd róla.) B.) Funkciójában ez hasonló az előzőhöz: optotriak kapcsolgat egy nagyobbat, csak ennek pont fordítva kell működni. Amikor a opto nincs meghajtva, akkor vezet, és amikor meg van hajtva, akkor kapcsol le. Egy klasszikus dimmer kapcsolásból indultam ki, ahol egy kondenzátor töltödik egy ellenálláson keresztül a triakkal párhuzamosan, és egy diakon keresztül a gate-re van kötve. Az ellenállás/kondi úgy van méretezve, hogy nem késleltet a fázishoz képest (csak a diak 30 voltjával). Ez minden félperiódusban különösebb beavatkozás nélkül begyújt. A trükk ott lenne, hogy a kondenzátorral párhuzamosan ott az optotriak, es ez megakadályozza, hogy a diak elérje a 30 Voltot. Kicsit igénytelen kapcsrajz csatolva. Szerintetek ez működik (sajnos nem vagyok villanymérnök)? A trafó, amit kapcsol egy apró 0.6VA-s darab. Udv!
Szia!
Ha felcseréled az A1 és A2 lábakat akkor nem fog működni. Zoli
Üdv!
Segítséget kérnék és esetleg egy kapcsolást is az alábbi problémám megoldására. Adott egy 90 foknál nyitó hőmérséklet érzékelő mellyel szeretném vezérelni a keringető szivattyúmat (tehát nyitásra kapcsolja a 230V-ot a szivattyúnak). Természetesen nem ez a fő vezérlése a szivattyúnak ez a megoldás csak biztonsági lenne ha 90 fok fölé menne a víz hőmérséklete.Szeretném a legolcsóbb legegyszerőbb megoldást amit szerintem triakos kapcsolással nem relével lehetne legjobban megoldani. Köszönöm a segítséget előre is!
Azt nem írtad, hogy mivel méred a hőfokot, azaz milyen kimenő jelre (feszültségre) kapcsolna a triak.
A hőfokot a hőérzékelő szonda méri ami 90 foknál nyit.Erre kellene tervezni az áramkört. A lényeg,h az áramkör egy pontjára bekötve ezt a hőérzékelőt ennek nyitó jelére záródna a triak és indulna a szivattyú.
A fő probléma itt,h az érzékelő nyitó nem záró. |
Bejelentkezés
Hirdetés |