Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
A képen látható kábelezés megengedett? A fekete az lenne az árnyékolás a vezetéknek(-)Az is be van kötve mindenhová. A "vezeték" nevű képen látható vezetékkel oldottam meg a jelvitelt.
Nem, de mégis mindig azonosra építi mindenki.
Én is fényérzékelőre gondoltam, de bevallom, hogy semmi ötletem nincs...
A 74LS47 meg drága, a CD4543 nem jó erre a célra?? Valamint én a ledeket párhuzamosan kötném az egyenletes fényerő végett, Valamint jó múltkor láttam valahol a fórumon, hogy egy fotoellenállás, egy tranzisztor (+ még valami) segítségégével kapcsolgatott egy relét. Ennek a rajza kéne...
Működhet úgy is , de használhatod árnyékolásnak a csupasz rézszövetet is az még jobb.
Nekem egyenletes a fénye sorba kötve is, és így egy pici ellenállás kellett csak. 74LS47 drága, de nem kell hozzá tranyó...
De a tranzisztor még is csak olcsóbb..., És a paneljai már készen vannak
A kapcsolási rajzról tudsz valamit???
Ha 30ACV-ot egyenirányítok, és van mellette egy 1500uf kondi, akkor az 42DCV lesz?
Sziasztok.
Kérném segitségeteket hogy rgb ledet szeretnék szinenként potméterrel vezérelni hogy létezik erre valami kapcsolási rajz.
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/74ls47.html
Bruttó 160. Én mondjuk többet vettem, úgy 127. Ok, én négyet tettem be, mert lusta voltam váltogatni az óra-percet 1-1 tranyóval, és a progi is egyszerűbb. Ebben az ic-ben van 7 tranyó. 15V 24mA-t bír szegmensenként. Csinálhatod úgy is, hogy 7 tranyó(szegmensenként 1), majd 4 tranyó váltogatja, melyik szegmensre küldöd ki. 7 tranyó ellenállással ~80-1xx ft. Már ami neked kell. Plussz a bcd dekóder(ha bcd-d van). Én simán rátettem a pic lábaira, majd azt simán a ledekre, és kész. Nincs tranyó, szalagkábel megy ki, kis helyen elfér, keveset fogyaszt. Ha PWM-el akarom vezérelni, akkor ott a blanking láb, összekötöm a 4-et, és küldöm rá jelet. TTL-el passz, hogyan kell megcsinálni. PIC-hez tudok adni kódot, akár 1 BCD dekóder, és 4 tranyó verzióban is. Kell egy pic(belsőórán megy)i2c-vel, egy óraic kvarccal, egy bcd-7segment, 4 tranyó + sötétedésvezérlés, meg ellenállások, kondik, óra, perc, és reset gombok. A relé sem olcsó...
Íme:
R4, R5, R6 feszültségtől függő; R1, R2, R3 10k potméter
Khmmm...
lehet, hogy 74ls47-et fogok használni majd rákérdezek mennyi... a fényérzékelőre, még mindig nincs semmi???
Sziasztok Norbi vagyok.elektronikás.Az a problémám hogy van egy rotim nevezetű elektromos fűnyíróm és szeretnék forgásirányt váltani, de a kapcsolási rajz eltűnt a belsejéről.mellékelek nektek egy rajzot hogy jelenleg hogy van bekötve, ha ez segítség valakinek.jelen pillanatban óra járásának megeggyezően forog.Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Hali. szükségem lenen egy HD44780 LCD kijelzőre ehez a kapcsoláshoz. Viszont ilyen kijelzőt nem találtam azokon a helyeken, ahol én szoktam rendelni. Ezek a kijelzők nem mind 1 normába tartoznak, csak különbség, hogy hány pixel? oda egy 1x16, ill. 2x16-os kijelző kell. én ilyet találtam.
Jó-e ez is?... a LED háttérvilágítás nélküli olcsóbb... inkább vegyem azt, és utólag teszek bele LED-et, vagy egyszerűbb megvenni a LED-es háttérvilágítással ellátott LCD-t?
Sziasztok!
Megszeretném építeni Attila86 labortápját azt amelyiket 30V ig és 2A ig lehet szabályozni. Azt írta Attila. hogy 3 külön trafo kell neki 1 db 24 V os és 2db 12V os táplálásra van szükség. Nos az lenne a kérdésem, hogy szimetrikus 24V os tápot tudok hazsnálni a működtetéshez, mert van egy 60W os torodi trafom , és így már csak a kettő 12V ra volna szükség. Válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: István
Most nem azért, hogy ne sponzoráljam az oldalt, de én onnan nem rendelek, (nem tudok), mivel külföld.... Az amit küldtem linkben, az nem jó?
Na ne má'...
Bővebben: Link Idézet: „7. Külföldre szeretnék szállítást kérni, megtehetem? Természetesen szállítunk külföldre is, de tekintettel arra, hogy országok között az utánvét nagyon drága és sok esetben nem lehetséges, a fizetés módjára az online fizetést ajánljuk.” Szerintem megkérhetsz itteni Pesti emberkét, hogy vegyen és elküldi levélbe neked. (A linkeden nincs technikai infó, így nem tudok nyilatkozni...)
Rosszul fejeztem ki magam ... Tudtam róla, hogy van külföldre szállítás, de nem éri meg, mert drága lenne a posta... HA már így állunk, valaki nem vállal, egy pár PIC-t küldeni?
Nem a posta a drága hanem a pénz kijuttatása a cégnek. Tapasztalat. A posta költség elenyésző a pénz mozgatásához képest.
akkor innen sem rendeltem..... OFF vége
Szia!
Mégsem működik a komparátor úgy, ahogy a rajzon van. Az igaz, hogy ha mindkét bemenet azonos feszültségen van, akkor átbillen, de ha tápfeszre kötöm a - bemenetet, akkor legalább 1V-ot esnie kell a feszültségnek a + bemeneten, hogy átbillenjen, ezért két két 10Kohmos ellenállással mindkét bemeneten a feszültséget a felére osztottam, így már megfelelően működik, és még azt is be lehet állítani, hogy mekkora áramnál billenjen át.
2 izzó sorba kötve, egyenkét 6.0V potenciálkülönbség mérhető rajtuk. Mekkora az áramkört tápláló elem feszültsége?
Egyforma feszültségű, és áramfelvételű izzók esetén 12V.
Bárhonnan rendelhetsz, a pénz kiküldése az országból gond
Kivéve, ha kártyával fizetsz. Ez a HEStore-ban meg is van mint lehetőség.
A kártyás fizetésnek pont ez a lényege. Ország független. Ha a kártyád visa, visa electron, mastercard, akkor csak az online kártyás fizetést kell választani és ennyi!
Hello,
Triakkal lehet valamilyen módon ki/be kapcsolgatni (CFL) kompakt fénycsövet (pl 14W,20W)? Azt tudom hogy induktív terhelés esetén késik az áram ezért villoghat magától. De ha rakok egy snubber-t párhuzamosan vele (100 Ω + 100n) működhet? Valaki próbált-e már? Neten tabuként kezelik ezt a témát.
Egyszer rendeltem én is Magyarországról és akkor ilyen lehetőség nem volt csak banki átutalás ami aztán tényleng húzós, és Western Union, vegül valahogy utóbbival intéztem el, de elég maceráns volt s még így is költséges s még a cég vállalta a postázást mi ha jól emlékszem ezer valamennyi forint volt, igaz nem HEStore-ról rendeltem, de akkor még azthiszem nem is volt.
A következő problémával fordulok hozzátok.
Az autómban LPG gázt használok, de az üzemmód váltót elrejtettem és a funkcióváltást kivezettem egy külön kapcsolóra (ami illeszkedik műszerfal kinézetéhez). A dolog működik, de adódik egy probléma: Az eredeti üzemmódváltón ledek jelzik vissza, hogy az autó milyen üzemmódban van (benzin-gáz), amiből az egyiket a beépített kapcsoló visszajelző ledjére szerettem volna kivezetni, viszont közvetlenül rákötve az az eredeti üzemmódváltó ledjének helyére a visszajelző annyira kis fényerővel világít, hogy még sötétben is alig látni. Adódott tehát, hogy a visszajelző ledet 12 Voltról hajtanám meg (470 Ohmos ellenállással) és egy tranzisztorral kapcsolnám az eredeti üzemmódváltóra. Ott az eredeti ledet kiforrasztottam és 1.8 Voltot mértem. A kérdésem az lenne, hogy ezt egy BC337-el (ez van most itthon, meg BC212) meg lehet-e oldani és, hogy kell-e valami ellenállást a BC337 elé tenni? Mivel eredetileg led volt benne, így okkal feltételezhető, hogy valami előtét ellenállás már van benne. Az üzemmódváltó elektronikájában semmi nem módosítható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |