Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   12 / 62
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Idézet:
„Erről írhatnál egy picit, mert engem is érdekel.”


Igaz nem engem kerdeztel de irok en is picit a vedofoldrol.

Az otthoni (kommersz) audio/video keszulekeket a legtobb esetben kettos szigetelesure keszitik el mert nem tudhato, hogy a felhasznalonak milyen aljzata van otthon. Nem lehet arra alapozni, hogy mindenkinek mindenhol (minden lakasban, minden szobaban) vedofoldes aljzata van. A vedofoldnek eletvedelmi szerepe van nem pedig az, hogy az audio/video keszulekek kisjelu foldpontjat egy plusz referencia ponthoz (vedofold) kossuk. Ettol nem lesz jobb a hangzas vagy nem szunteti meg a foldhurkot. A vedofoldnek eletvedelmi szerepe van az arra megfeleloen kialakitott keszulekek eseteben. Ami ennel is fontosabb: az eletvedelmi modszereket, pl. kettos szigeteles, vedofold TILOS egyszerre hasznalni egy keszuleken belul!!! Epp ezert nem szabad csak ugy a vedofoldre kotozgetni a jelfoldet. Erdemes mindig kettos szigetelesure elkesziteni az audio keszulekeket es akkor barhol, barmilyen korulmenyek kozott megfeleloen fog mukodni akkor is ha nincs vedofoldes aljzat az adott helyen.
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Köszi.
Tudsz adni valami linket ahol kicsit többet tudok olvasni erről?
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Ez csak részben szól erről, de ezt már egyszer leírtam: itt olvashatod

Lamalasnak szokás szerint igaza van.

Egyébként ha kicsit belegondolsz, ennek a "védőföldesdinek" addig volt jól átlátható értelme, amíg lemezelt magokat használtak, jól odacsavarozva a fémházhoz. Ahogy a toroidok megjelentek, mindjárt elég nehéz lett kivezetni a vasmagot, és ha mégis megoldották, akkor is megkérdőjelezhető maradt az értelme, hiszen a vasmag már nincs a fémházhoz csavarozva.
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Ebben a hozzászólásban elolvastam az idevonatkozó részeket, mellékleteket: Bővebben: Link, de valami még nem tiszta nekem.
Nevezetesen az, hogy kettős szigeteléssel ellátott készülékeket ugye sima két villás dugóval van ellátva. Míg a védő földdel ellátott készülékek tápkábele 3 csatlakozós, ebből ugye 1 a föld. Namost, ha a kettős szigetelésű készülék, teszemazt egy CD lejátszó fémházára én mégis rákötöm a "harmadik vezetéket", a földet, akkor az miért lehet életveszélyes? Hiszen akkor csak egy a ház áramellátásában lévő védelmet iktatom be a rendszerbe, amin keresztül vezetné le azt az áramot ami hiba esetén rajtunk folyna, illetve ha meghalad ez egy bizonyos szintet, akkor már a biztosíték leold, és gyakorlatilag megszünteti a feszültséget a rendszerben.
Gondolom azért arra folyna az áram, mert annak sokkal jobb kapcsolata a földdel, nekünk meg valamekkora ellenállásunk van, és a kisebb ellenállás irányába megy.
Szóval miért nem lehet bekötni azt a 3. vezetéket a kettős szigetelésbe?
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Ha a kettős szigetelésű készülék külső burkolata fémből készült, akkor ennek leföldelése nem javítana a kettős szigetelés egyébként is nagy biztonságán, de ha a külső fémburkolatot és a két szigetelés közötti fémrészeket összekötné a földelővezeték, akkor az kiiktatná a második szigetelést és hatástalanítaná a védelmet. Lehetnek olyan (szerkezeti) fémalkatrészek amelyek a két szigetelés között helyezkednek el. Ezeket csak egy szigetelő réteg választja el a feszültség alatt lévőktől, tehát egyszeres hiba esetén feszültség alá kerülhetnek. vagy mert egy kettős szigetelésű eszköznek a kettős szigetelés alatt levő fém alkatrésze(i) feszültség alatt lehetnek,vagyis ha leföldeled ezeket a fém alkatrészeket, nem tudod használni, mindig lemegy a biztosíték.
Kis leírás.
(#) Directors válasza hapro hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Szia!

Igen az egy Balance poti lenne.
Akkor a képen látható vezeték jó lesz? Csak mert van itthon ilyen és akkor lecserélem ha azt mondod,hogy ez jobb.


KN_6.jpg
    
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Köszi.

Ezt olvastam el én is. És miután beírtam a kérdésemet, egyfolytában az a mondat járt a fejemben, hogy "...azt értem, hogy ló! De akkor miért nyerít?..."

Akkor magyarul például egy CD lejátszónak lehetnek olyan alkatrészei amiken feszültség van, és ha hiba lép fel a rendszerben, (a CD lejátszó rendszerében,) akkor a biztit leoldaná, és nem tudom használni őt, ha még egy védő földet rákötök a dobozra?

Idézet:
„Lehetnek olyan (szerkezeti) fémalkatrészek amelyek a két szigetelés között helyezkednek el. Ezeket csak egy szigetelő réteg választja el a feszültség alatt lévőktől, tehát egyszeres hiba esetén feszültség alá kerülhetnek”

Erre milyen példát tudnál írni?

Idézet:
„vagy mert egy kettős szigetelésű eszköznek a kettős szigetelés alatt levő fém alkatrésze(i) feszültség alatt lehetnek,vagyis ha leföldeled ezeket a fém alkatrészeket, nem tudod használni, mindig lemegy a biztosíték.”

Ez például hogy lehetséges, ha a dobozt földelem le? Mert ugye a doboz nincs fémes kapcsolatban azzal az alkatrésszel amin esetleg feszültség van.

(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Nos kicseréltem a vezetéket és láss csodát nem durrog nem füstöl hanem szól.Bár most mintha kicsit torzítana de éppen,hogy csak de azt majd holnap nézem meg mert most már nincs kedvem.Egyébként a nyugalmi áram jó 12mV mérek a 0,33 ohmos ellenálláson.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Azt a 12mV-ot emeld fel kb. 16mV-ra. Nálam konkrétan jobban szól 50mA körüli nyugalmival.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 

Nos most az a helyzet,hogy ellenállással működik szépen.Szól minden nem durrog.Ha pedig belerakom a biztosítékokat ekkor elkezd durrogni.Én teljesen nem értem már.Most már égnek áll a hajam is.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nem tudom korábban miként élesztetted a végfok panelokat, ezért mindenképpen ide nyúlnék vissza a helyedben.
Külön, a többi résztől teljesen leválasztva egyenként próbáld ki a végfokokat. Ezeknek első lépésként hibátlannak kell lennie. Se burrogás, se túl nagy áramfelvétel, se egyen a kimeneten, tehát semmi hiba (és persze kis hangszóró, nagy hangszóró, halkan-hangosan, mindenhogy jó legyen). Miután ez megvan, és valóban meggyőződtél a hibátlanságukról, utána jöjjön csak a drótozgatás, (mert bizony ezzel elég sokat lehet ártani egy végfoknak, még akkor is ha szerintem ez az erősítő kimondottan jól tolerálja a legszélsőségesebb hibákat is,) de még mindig előfok nélkül. Majd ha így is jó, utána jöhet a többi "sallang".
Ettől jobbat nem tudok javasolni, én is így csinálnám.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia!

Átnézem bár nem tudom,hogy ellenállással miért jó biztosítékkal meg nem.Ezt nem fogom fel vagy nem értem.
Ja még most olvasom,hogy "A kimeneti párhuzamos L-R tag a kapacitív terheléstől óvja az áramkört, mert az erősítő oszcillációba kezdhet ettől (begerjedhet)."

Nos akkor kell bele 2-3 uH tekercs meg egy ellenállás vele párhuzamosan.Mekkora értékűnek kell lennie annak az ellenállásnak és 0,6W lehet?
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Idézet:
„ellenállással miért jó biztosítékkal meg nem”

Ezt kicsit félreérted. Ellenállással biztosan nem lehet jó, mert az nem is azért van hogy hallgasd a zenét, hanem hogy megóvjon valami katasztrofális hibától. Az első bekapcsolást teszi biztonságosabbá, védve a drága alkatrészeket. Viszont azon jó sok feszültség esik az áram függvényében, tehát semmiképpen sem tekinthető a vele való kipróbálás hitelesnek. Biztosítékkal kell jónak lennie, úgy ahogy majd véglegesen is be lesz kötve.

A kimeneti R-L tag nem kell! Talán a legelső rajzok valamelyikén még rajta volt, de a mai verziókon már nem szerepel.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Most már így akkor értem.Köszi.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Ha van labortápod, az nagyon hasznos ilyenkor (ellenállás helyett). Stabil feszkót ad, mégis véd az esetleges butaságok következményeitől.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Én is gondolkoztam ilyenen csak nem találom +- táp rajzot.
Esetleg neked nincs?
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
+- nekem sincs. Sőt még nem is láttam ilyenből semmiféle "komoly" szerkezetet.
Ellenben én sima egyoldalas labortápból szoktam kettőt építeni, és az egyik + kivezetését kötöm a másik - kivezetéséhez, és ez a GND. Nem kikezdhetetlen megoldás, de a gyakorlatban tökéletesen beválik. Ilyet viszont találsz a labortápegységek építése topikban többféle kialakítást is. Sőt én is tudok ajánlani, ha nem tudsz választani.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Elfogadnám az ajánlatodat.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Nem akartam itt offolni, ezért ide írtam amit gondolok: Link
(#) Directors hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Megnéztem az erősítőt.Nos az egyik oldala(Ezt az oldalt nevezzük A nak) úgy működik szépen nagy hangerőn is biztosítékokkal,hogyha nincs bekötve a másik erősítő jelkábele.Miest bekötöm a másik erősítő(ezt nevezzük B nek) jelkábelt durrog és hasonlókat csinál pedig a B erősítőbe benne sincsen se ellenállás se biztosíték mégis durrog az A erősítő.A hangszínszabályzó nem volt bekötve.

A B erősítő pedig ha halkan hallgatom akkor kicsit torzul szól és mikor elérem úgy a 90mV a 0,33R ellenálláson akkor a védelem ki be kapcsolgat.Gondlom itt az erősítőbe lesz a bibi sajnos de ezt mi csinálhatja?
Valamelyik tranzisztor meghalt?
(#) DJ Szabcsa válasza Directors hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Köss be a trafó primer körébe a 230volt fázisába egy 230voltos 60 vagy 40 wattos izzót. Ha csak halványan izzik akkor nincs gond, ha világít akkor valami gáz van, de mégse fog semmi sem leégni. Ugyan az mint az ellenállás. Nekem direkt van egy ilyen "spéci" konnektorom és itt élesztek minden ilyen dolgot.
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Nem ismerem a védelmedet, de valószínűsítem, hogy az egyenfeszültség védelme kapcsolgat neked, ami azt jelenti, hogy a kimeneteden egyenfeszültség van. Ez akár arra is engedhet következtetni, hogy valamelyik tranzisztorod tönkrement. Vedd külön A és B oldalt, hagyd a "sallangokat" és tápfeszültség nélkül hasonlítsd össze a kettőt, mérj rá a tranzisztorokra (mindre) diódavizsgálóval. Ellenőrizd az elektrolit kondenzátorokat, hogy megfelelő polaritással vannak e beforrasztva, addig nem érdemes továbblépni, amig nincs meg a hiba.
Azt már írtam neked, hogy te egy duál-monos panelt építettél meg, viszont a tápod csak sima egy diódahidas. A huzalozásnál ezt figyelembe vetted?
(#) Directors hozzászólása Aug 25, 2009 /
 
Üdv!

Beleraktam a +- tápágba egy-egy 60W 230V izzót és mikor feltekerem annyira a hangerőt,hogy a 0,33R ellenálláson már 30mV mérek akkor a - tápágban lévő izzó elkezd világítani és elhallgat a hangal(a védelem nem kapcsol be ugyan úgy szabad a kimenet).
Ez azért van mert izzó van a tápágban vagy azért mert valami nincs rendben az erősítővel? Alapon a 0,33R ellenálláson 12mV van a kimeneti pedig -8mV.
(#) Directors hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Megoldódott a torzítás az erősítőn.Végigforrasztottam a vezetősávokat.Most már működik kis hangszóróval nagy hangszóróval na és persze biztosítékok vannak benne.
Azt pedig még továbbra se tudom,hogy hogyan oldjam meg azt,hogy ne durrogjon az erősítő ha be van kötve mind a kettő erősítő jelkábele.
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Aug 26, 2009 / 1
 
Hogy érted ezt a durrogást? Indítás, leállítási tranziensekre gondolsz? Erre való a koppanásgátló.
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2009 / 1
 
Nem, nem arra gondolok.Gerjedhet(földhurok) szerinte.Van benne koppanásgátló.Bekapcsolom és miest szabad a jel a hangfal felé akkor elkezd olyan 0,5 másodpercenként durrogni.
(#) Directors hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Sziasztok!

Így van bekötve a jelkábel és így durrog az erősítő.Olyan 0,5 másodpercenként.

A piros a jel a fekete az árnyékolás(GND)

Természetesen van közötte potméter is de azt nem rajzoltam be mert az jól van bekötve.Külön,külön tökéletesen működik mind a kettő panel.

Valami ötlet,hogy miért lehet még mindég rossz?

névtelen.JPG
    
(#) CIROKL válasza Directors hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia ! Ez a te problémád : földhurok , ha tudnál értékelhető képet föltenni az alkotásról akkor talán több szem többet lát ? Talán a képről fölfedeznénk valamit ! Most csak a két végfok ami okozza ezt vagy netán még mindig rajta van a hangszin is ?
(#) Directors válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Nincs rajta a hangszín.Mondtátok,hogy a hangszín ne legyen bekötve és úgy is tettem.
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia!

Rajzold be erre a képre, hogy mi van nálad máshogyan kötve, egészítsd ki, talán abból már tudunk következtetni. A bemenetre mit kötöttél? Milyen hangforrásod van, próbáltad más hangforrásssal is?

huzal.jpg
    
Következő: »»   12 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem